Skip to Content

Wat je moet weten voor je een cruise boekt

Cruisen is stilaan populair aan het worden.  Het is natuurlijk een hele andere manier van reizen en daarom heb je terecht misschien wel de vraag:  Is dit wel iets voor mij?  Na zelf een 15tal cruises te hebben gedaan, delen wij hieronder onze ervaring.  Wat vonden wij leuk en minder leuk.

Zonder je koffers in en uit te pakken word je langs verschillende bestemmingen gebracht

Een roadtrip waarbij je bijna dagelijks verhuist van hotel naar hotel en de hele tijd uit je koffer leeft is niet altijd zo leuk.  Altijd ben je op zoek naar je kledij in die koffer.  Tegen het midden van de reis haal je alles compleet gekreukt naar boven…  Daar tegenover is een cruise een verademing.  Je pakt alles netjes uit aan het begin van je cruise en pas helemaal op het einde hoef je alles terug in te pakken.  En toch ben je (bijna) dagelijks op een andere plek waar je dingen kan bezoeken.

 Entertainment aan boord

Geen gebrek aan entertainment. Net als in all-inclusive resorts op het vaste land is hier ook voorzien in entertainment overdag en ‘s avonds.  Het dagprogramma is redelijk verschillend per maatschappij.  De maatschappijen die zich richten op een jonger publiek hebben meer sportieve activiteiten, anderen meer rustige activiteiten.  Naar de avond toe is het verschil echter kleiner en staat er overal wel een show op het programma.  1 of 2 maal per week is dat met zang, dans en ballet, de andere avonden passeren zangers, illusionisten en komieken de revue. Dit vinden wij zeker een aanrader

 Eten aan boord

Een kapitein op 1 van onze cruises maakte ooit eens de opmerking.  “Jullie kwamen aan boord als passagiers en verlaten het schip als cargo”.  Hiermee verwees hij uiteraard naar de overvloed aan voedsel die er dagelijks in de keuken wordt doorgejaagd.    Aan eten is er geen gebrek aan boord.  Soms kan je zelfs 24u/dag eten krijgen.  En voor ontbijt, lunch en diner zijn er steeds minstens 2 restaurants, 1 met buffet en 1 à-la-carte waaruit je kan kiezen. Dat aanbod wordt op de nieuwere schepen nog steeds uitgebreid waarbij je al dan niet tegen bijbetaling ook naar zogenoemde specialiteiten restaurants kan gaan.  Enkele typische voorbeelden zijn Sushi, Italiaanse, Steak en andere restaurants.

Je hebt te weinig tijd om de plekken echt te ontdekken

Je cruiseschip blijft vaak slechts enkele uren in de haven liggen. Dit is vaak juist voldoende voor de langste excursie die de maatschappij zelf organiseert.  Ga je op eigen initiatief van boord moet je je dus schikken naar de uren dat het schip aanmeert.  Daardoor blijft er vaak niet zo veel tijd over om te genieten van de prachtige plaatsen waar je bent.  In grote steden blijven schepen soms wel 2 dagen aangemeerd maar toch nooit voldoende om een goed en deftig beeld te vormen van de plek waar je bent.

Excursies georganiseerd door de maatschappij

Alle maatschappijen organiseren ook hun eigen excursies.  Op zich uiteraard een mooi initiatief want als je wil dien je gewoon aan te sluiten bij één van de georganiseerde tours.  Dat is het goede aan deze excursies.  Spijtig genoeg zijn deze echter altijd wel prijzig.  En ook spijtig genoeg is het, wat verwacht je ook met zo’n grote cruise schepen, nogal massa toerisme waarbij je met grote bussen wordt rondgeleid.

Wil je het wat charmanter houden doe dan op voorhand wat opzoekwerk over de plaatsen die je gaat bezoeken en regel je eigen excursies.  Dit is ook perfect mogelijk.  Charmanter en goedkoper.

Wat je nog moet weten

Een cruise is niet altijd een volwaardige all-inclusive.  Bij de meeste maatschappijen betreft de all-inclusive formule het eten en een kleine selectie aan drank (water, koffie, thee, ice tea) maar dient voor alle overige drank bij betaald te worden.  Dat kan dan meestal onder de vorm van een drankenpakket dat je bijbesteld of je kan ook gewoon drankje per drankje afrekenen.  Alles wordt aangerekend op je kajuit dus je hebt geen geld nodig aan boord.

Bij exclusievere maatschappijen gaat men wel verder in het all-inclusive aanbod en zijn alle dranken inbegrepen, soms zelfs ook de uitstappen.

Samengevat zien we een cruise nog het meest als een verbeterde versie van een all-inclusive vakantie.   Er is meer dan genoeg aan activiteiten te doen. Zeker de dagen dat je op zee bent.  De dagen dat je een haven aandoet, kan je een nieuw plaatsje ontdekken.  Als je nog nooit gecruiset hebt en het eens wil proberen, adviseren we een cruise die verschillende kleine eilandjes aandoet bv. in de Caraïben. Dit is bovendien de goedkoopste bestemming om op cruise te gaan omdat daar enorm veel schepen liggen.  Je zal je er zeker niet vervelen.  Wanneer je wil, kan je iets bezichtigen, eens snorkelen, duiken of een andere activiteit doen. Maar het is vooral een aanrader als je je wil ontspannen!

Zoals gezegd zijn er, zeker op sommige bestemmingen, enorm veel maatschappijen actief. In een volgend artikel hebben we het over de verschillen tussen de maatschappijen zodat ook jij de ideale cruisemaatschappij voor jezelf kan kiezen. Houd dus zeker onze blog in het oog.

Ben jij al op cruise geweest? Wat vond jj ervan?

Vind je dit een leuk artikel? Pin het, dan heb je het steeds bij de hand.

 

 

 

 

Cathy

Monday 4th of March 2019

Wij hebben al regelmatig een cruise gedaan en houden er wel van. Ondertussen hebben wij ondervonden dat niet alle maatschappijen even leuk zijn. Wij houden vooral van Holland Amerika line omdat daar voldoende plaats is op de boot en je niet het gevoel hebt dat je een sardientje in een blik bent. Wij reisden naar Alaska met Holland Amerika, de Caraiben en de Noorse fjorden. Allemaal geweldig! Wel vinden wij ook dat je beter je uitstappen in de mate van het mogelijk zelf kan boeken, Veel aangenamer, rustiger en goedkoper. Bij onze cruise in de Caraiben huurden wij zelfs een ganse dag een auto om Curacao te verkennen. Geweldig!! Wel vraagt dit uiteraard wel wat tijd en opzoekwerk. Dikwijls is er in de aanleghavens inderdaad te weinig tijd om de streek te verkennen. Wij maken een cruise om te zien waar het mooi en leuk is, een eerste indruk zullen we maar zeggen, en kiezen op basis daarvan welke streken of steden wij nog op een andere manier willen verkennen. Een Midden Oosten cruise maakten wij met MSC. De cruise op zich was goed.( Oman, Dubai.....) De boot vonden wij een verschrikking. Te groot, teveel volk en te weinig plaats.

kris

Tuesday 5th of March 2019

Hoi Cathy, Bedankt voor je leuke reactie. Ik kan me helemaal vinden in wat je schrijft. Holland Amerika Line (HAL) is inderdaad qua prijs/kwaliteit een goede maatschappij. Celebrity cruises bevindt zich daar ook. HAL is wat meer standingvol, Celebrity positioneert zich meer hip/trendy. Wij trachten ook altijd om de excursies zelf te boeken, meestal kan je daar een aardige cent mee besparen en de groepen zijn dan vaak ook nog eens kleiner wat toch leuker is. Onze laatste cruise was ook met MSC. De Splendida in Dubai, ongeveer dezelfde route als wat jullie deden waarschijnlijk. We vonden het schip ook absoluut niet aangenaam. Druk en de kwaliteit van het eten viel ons ook tegen. Groeten, Kris

Christophe

Thursday 5th of April 2018

Nog nooit gedaan, maar we gaan het toch eens proberen binnenkort.

Judith | Worldwife.nl

Saturday 17th of March 2018

Al een hele tijd staat een cruise maken boven aan mijn wensenlijstje maar het is er nog steeds niet van gekomen. Welke rederij raad je aan voor een beginnend, casual cruiser?

Sylvia Van Overvelt

Sunday 18th of March 2018

Dat hangt ervan af wat je wil doen. Wij zouden Royal Carribean aanraden. Niet te chique en ook niet te duur om eens te proberen. Wij houden zelf niet van de massa, dus ik zou zelf wel geen super groot schip kiezen,Wat de regio betreft is een cruise in de Caraïben ideaal om mee te starten. Je ziet wel niet zoveel maar het is een zonnige, ontspannende bestemming. Zoals we zeggen een beetje te vergelijken met een all inn waar je dan toch iets zet. De middelandse zee is naar het schijnt ook de moeite, maar dat hebben wij zelf nog niet gedaan. Ik ben benieuwd of je de stap gaat nemen.

Ana Rita

Monday 26th of February 2018

Ik ben nog nooit op een cruisevakantie geweest maar na het lezen van dit artikel ben ik er wel heel benieuwd naar geworden! Vooral in de Caraïben lijkt het me wel wat, dan hoef je niet al die kleine eilandjes afzonderlijk te bezoeken.

Kelly en Nanet

Wednesday 31st of January 2018

Bedankt voor het delen van je ervaringen! Wij hebben nog nooit een cruise gedaan, omdat wij juist houden van de site nemen van de plekken!

Sylvia Van Overvelt

Sunday 4th of February 2018

Een cruise is ideaal als je wil relaxen en toch iets wil zien. Maar inderdaad niet te vergelijken met echt rondreizen. Wij wisselen graag eens af afhankelijk van de bestemming en onze mood.

Comments are closed.