Skip to Content

Wat je moet weten voor de perfecte road trip in Zuid-Afrika

Deze zomer doorkruisten wij Zuid-Afrika 3 weken met onze huurwagen. Zonder meer is een road trip de beste manier om dit prachtige land te verkennen.

Ik ga hier niet het zoveelste artikel schrijven over de perfecte reisroute door Zuid Afrika want ik vond zo tientallen artikels toen ik onze reisroute aan het plannen was.

Wat ik wel met jullie wil delen zijn enkele tips die onze reis beter en aangenamer hebben gemaakt.

Deze tips zodat jullie goed voorbereid aan de road trip starten!

Heb je slechts 2 weken om dit prachtige land te doorkruisen, bekijk dan zeker deze reisroute.

Onze  Zuid-Afrika reistips

GPS

Er zijn niet veel wegen in Zuid-Afrika maar toch vond ik een GPS best handig.

Zeker om je weg te vinden in de grotere steden maar ook daarbuiten reed het een pak relaxter doordat je gewoon de instructies moet volgen.

Voor een GPS in een huurwagen vraagt men gewoonlijk goed door. Als GPS gebruikten wij daarom Google Maps.

Je kunt de kaarten van de plekken waar je zal komen lokaal op je telefoon (of tablet) plaatsen.

Zo bespaar je op het dataverbruik.  In theorie kan je dan zelfs de GPS gebruiken zonder data verbinding maar een data verbinding heeft toch zo zijn voordelen;

  • Deze laat toe om te zoeken op namen van plaatsen of attracties en niet enkel op adressen.  Dit is toch een pak eenvoudiger als je toeristische attracties wil bezoeken.
  • Hiermee zal je een ‘veiligere route’ voorgesteld krijgen.  De kortste of snelste route kan bijvoorbeeld recht door een township gaan. Met een data verbinding zal Google rekening houden met hoe andere gebruikers rijden en je daardoor een geoptimaliseerde (en veiligere) route voorstellen.
  • En uiteraard houdt Google ook rekening met de verkeersdrukte als je data verbinding gebruikt.  Dit is toch wel handig in grote steden als Kaapstad en Johannesburg. Eenmaal je buiten de grote steden bent is het echter op sommige wegen nog wel druk maar ook nu weer niet zo druk dat er sprake is van file.

Koop (of huur) een lokale SIM kaart

De kosten voor data in het buitenland lopen natuurlijk snel op.  Daarom gebruik je best een lokale SIM kaart.  In Zuid-Afrika doe je dit best bij Vodacom of MTN.  Zij bieden over het hele land de beste dekking.

Je vindt winkels van beiden in de belangrijkste luchthavens van het land.

Ze bieden verschillende pakketten waarbij je zowel een SIM kan kopen of huren en je kan kiezen tussen een plan dat enkel data bevat of data+telefoongesprekken.

We betaalden voor het huren van een data only SIM voor 3 weken 20 euro.

Chapman’s peak drive

Mobile WIFI

Je kan uiteraard de lokale SIM gebruiken in je telefoon maar als je bereikbaar wil blijven als je op reis bent is dat minder handig.

Daarom maakten wij gebruik van een mobile WIFI hotspot. 

De lokale SIM gaat in de hotspot in plaats van in je telefoon en je maakt verbinding met je GSM met het WIFI signaal dat dit toestelletje uitzendt. 

Bijkomend voordeel is dat meerdere toestellen tegelijkertijd kunnen gebruik maken van de hotspot en dat je op deze manier de data verbinding dus ook ineens kan delen.

Een dergelijke hotspot vind je vanaf ongeveer 50€. Wij hebben alvast dit toestel en zijn er heel tevreden van.

Je GSM kan wel plots updates beginnen downloaden aangezien hij technisch gezien verbonden is met een WIFI netwerk.

Als je data abonnement wat krap is, pas je dus best deze instellingen aan zodat je updates en andere data verslindende zaken kan doen als je verbonden bent met een “echt” WIFI netwerk.

Rijdt niet met de wagen als het donker is

Je deelt de weg in Zuid-Afrika met vele voetgangers en dieren. 

Overdag zie je gevaarlijke situaties van ver aankomen maar aangezien de wegen niet verlicht zijn, is het ‘s avonds echt niet leuk rijden. 

Eénmaal waren wij toch genoodzaakt nog een uurtje in het donker te rijden en het was echt niet ontspannen rijden. 

Serieus geschrokken ook toen we bijna een geit aanreden die voor onze auto op de weg sprong. 

Mijden dus als je kan!

Lees ook: Een prachtige autoroute door het Zuiden van Zuid-Afrika

Soms deel je ook de weg met apen

Zorg voor een electriciteitsadapter

Als wereldreizigers hebben wij ons enkele jaren geleden een wereldstekker gekocht. 

Overal gaat deze trouw mee en meestal doet hij de job maar in Zuid-Afrika niet dus.  Het type stekker dat men hier hanteert is eerder exotisch. 

Buiten Indië en Zuid-Afrika komt het bijna nergens voor.  We verbleven gedurende onze 3 weken in een combinatie van guesthouses en (zaken)hotels en de stekker is toch goed van pas gekomen. 

Sommige guesthouses waren niet voorzien van internationale stopcontacten en in de hotels had men meestal wel minstens 1 internationaal stopcontact maar soms is het ook wel handig als je meerdere zaken tegelijk kan opladen.

Vaak zijn wereldstekkers niet geschikt voor Zuid-Afrika. Deze adapter is wel geschikt voor Zuid-Afrika.

Gebruik je punten voor hotels

Als je voldoende punten bijeen hebt gespaard is dit de plek waar je goede zaakjes kan doen met je punten. 

Wij bespaarden ongeveer 700€ met onze Marriott Rewards punten. 

Door de overname van Protea heeft Marriott meer dan 70 hotels in Zuid-Afrika.  Keuze te over dus, en vele van deze hotels vallen in categorie 1 waar je toekomt met 7500 punten voor 1 overnachting. 

Andere ketens hebben typisch enkel hotels in Kaapstad of Johannesburg maar deze zijn eveneens te boeken voor relatief weinig punten.

Verblijf je liever in een Airbnb in Kaapstad, lees dan zeker dit artikel. 

Onze kleurrijke kamer in het Protea hotel Franschhoek

Veiligheid

Zuid-Afrika heeft een kwalijke reputatie als het op veiligheid neerkomt. 

Dit is gedeeltelijk terecht alhoewel dat het merendeel van de gewelddaden plaatsvindt op plekken waar toeristen normaal niet komen. 

Het is dan ook vooral diefstal waarvoor je alert moet zijn. 

Met het volgen van je intuïtie en wat standaardregels kom je al redelijk ver:

  • Townships zijn zowat de plekken met de hoogste criminaliteitscijfers maar dit wil niet zeggen dat je ze links moet laten liggen.  Bezoek ze echter overdag en met een gids.
  • Draag geen opvallende juwelen, horloges of andere opvallende rijkdom
  • Neem een extra portefeuille mee met een klein beetje geld (en eventueel wat vervallen kredietkaarten).  Mocht je dan toch het slachtoffer worden van een diefstal kan je deze portefeuille gebruiken.
  • Gebruik ‘s avonds het openbaar vervoer of je huurwagen (wegen zijn verlicht in de steden). Vermijd in elk geval van alleen op straat te wandelen.

Wij hebben ons gedurende de 3 weken nooit echt onveilig gevoeld maar waren wel ten allen tijde alert.

Tipping

Het geven van een tip is gebruikelijk in Zuid-Afrika.  In restaurants en bars geeft men 10% voor goede service.  Je zal merken dat ook bij tankstations bediening is voorzien. 

Behalve het vullen van de tank worden ook de ruiten gepoetst en als je wil zal men ook andere zaken checken als oliepijl en bandenspanning.  Afhankelijk wat men allemaal doet is het gebruikelijk 2 rand of meer te geven. 

Regelmatig zal je ook parkeerwachten zien op parkings of gewoon bij parkeerplaatsen langs de straat.  Deze geeft men gewoonlijk ook een 2 rand om op je wagen te letten terwijl je weg bent.

Hou dus wat kleingeld bij voor deze laatsten.  In restaurants en bars kan je meestal met een kaart betalen en de tip toevoegen aan de rekening.

Malaria

Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen in Zuid-Afrika waar je besmet kan raken met malaria. 

St. Lucia en Kruger horen daarbij dus daar ben je best alert. 

In Juni, Juli en Augustus is het winter in Zuid-Afrika en zijn de kansen kleiner om gestoken te worden. 

Meer info over Malaria in Zuid-Afrika vind je hier.

Nijlpaarden langs de rivier in St. Lucia

Zo dit waren onze reistips voor een road trip door Zuid-Afrika.

Als jullie nog vragen hebben over onze road trip hoor ik ze graag. Laat in de comments  gerust weten wat jullie zo leuk vinden aan Zuid-Afrika.

Wij vinden de safari’s toch nog altijd een hoogtepunt.  We kunnen foto’s blijven nemen tijdens zo’n safari!  Hier vind je trouwens onze tips voor een bezoek aan het Kruger Park.

Gerelateerde artikels

Een leuke reisgids komt altijd van pas. Hieronder vinden jullie onze aanbevelingen.

 

Vind je dit een leuk artikel? Pin het, dan heb je het steeds bij de hand.

 

Dit artikel bevat een aantal affiliates link. Dit betekent dat wanneer je doorklikt en iets koopt via deze site wij daar een kleine commissie op krijgen. Uiteraard zonder meerkost voor jou.

Evi Driesen

Friday 9th of February 2018

Wat een nuttige blogpost!! Zuid-Afrika staat hoog op mijn 'To Visit'-lijstje. Ik ga deze post alvast bookmarken dat ik hem terug kan lezen wanneer de plannen iets duidelijker worden. Dankjewel voor deze tips!

Sylvia Van Overvelt

Saturday 3rd of March 2018

Graag gedaan en mail ons gerust als je nog meer tips wil

Kelly Deman

Thursday 8th of February 2018

Waauuw, ik zou zo naar Zuid-afrika willen vertekken! Heel leuk om jullie blogpost te lezen, boordevol handige tips en leuke aanbevelingen! Vooral de avontuurlijke activiteiten spreken me heel erg aan! Actie + nauur zijn voor mij de ideale combo!

Eef Michiels

Thursday 8th of February 2018

Waar ik in eerste instantie aan denk bij het lezen van jouw leuke blog is dat jij een supertopjob hebt! heel lang geleden ben ik op tournee geweest met een orkest gedurende 3wkn door Zuid-Afrika. Je krijgt een hele hoop dingen mee op je doorreis door dit prachtige land, maar het is uiteraard niet hetzelfde als doelbewust met een uitgestippelde kaart vol paradijselijk mooie zelfuitgekozen plaatsen. Mocht ik ooit terug gaan, is het voor de wilde beesten! Vanuit een comfortabele jeep voorzien van wat goeie flessen Zuidafrikaanse wijnen

Sylvia Van Overvelt

Thursday 8th of February 2018

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn hoor. Het is vooral hard werken. Maar de prachtige dingen die je ziet en doet, maakt het natuurlijk wel super leuk om te doen. En inderdaad die goeie Zuid-Afrikaanse wijn hé.

Joëlle

Thursday 8th of February 2018

Wauw, wat een reis! Zin om direct mijn valies te pakken!

Sylvia Van Overvelt

Thursday 8th of February 2018

Dan hebben wij ons doel bereikt

Kelly en Nanet

Wednesday 31st of January 2018

Bedankt voor de tips! Je voelt gewoon door het lezen dat jullie een super ervaring hebben gehad!

Sylvia Van Overvelt

Sunday 4th of February 2018

ja, hoor en een ideaal land voor een roadtrip.

Comments are closed.