Deze zomer doorkruisten wij Zuid-Afrika 3 weken met onze huurwagen. Zonder meer is een road trip de beste manier om dit prachtige land te verkennen.    Ik ga hier niet het zoveelste artikel schrijven over de perfecte reisroute want ik vond zo tientallen artikels toen ik onze reis aan het plannen was.  Wat ik wel met jullie wil delen zijn enkele tips die onze reis beter en aangenamer hebben gemaakt.  Dit zodat jullie goed voorbereid aan de road trip starten!

GPS

Er zijn niet veel wegen in Zuid-Afrika maar toch vond ik een GPS best handig.  Zeker om je weg te vinden in de grotere steden maar ook daarbuiten reed het een pak relaxter doordat je gewoon de instructies moet volgen.  Voor een GPS in een huurwagen vraagt men gewoonlijk goed door. Als GPS gebruikten wij daarom Google Maps.  Je kunt de kaarten van de plekken waar je zal komen lokaal op je telefoon (of tablet) plaatsen.  Zo bespaar je op het dataverbruik.  In theorie kan je dan zelfs de GPS gebruiken zonder data verbinding maar een data verbinding heeft toch zo zijn voordelen;

 • Deze laat toe om te zoeken op namen van plaatsen of attracties en niet enkel op adressen.  Dit is toch een pak eenvoudiger als je toeristische attracties wil bezoeken.
 • Hiermee zal je een ‘veiligere route’ voorgesteld krijgen.  De kortste of snelste route kan bijvoorbeeld recht door een township gaan. Met een data verbinding zal Google rekening houden met hoe andere gebruikers rijden en je daardoor een geoptimaliseerde (en veiligere) route voorstellen.
 • En uiteraard houdt Google ook rekening met de verkeersdrukte als je data verbinding gebruikt.  Dit is toch wel handig in grote steden als Kaapstap en Johannesburg. Eenmaal je buiten de grote steden bent is het echter op sommige wegen nog wel druk maar ook nu weer niet zo druk dat er sprake is van file.

Koop (of huur) een lokale SIM kaart

De kosten voor data in het buitenland lopen natuurlijk snel op.  Daarom gebruik je best een lokale SIM kaart.  In Zuid-Afrika doe je dit best bij Vodacom of MTN.  Zij bieden over het hele land de beste dekking.  Je vindt winkels van beiden in de belangrijkste luchthavens van het land.  Ze bieden verschillende pakketten waarbij je zowel een SIM kan kopen of huren en je kan kiezen tussen een plan dat enkel data bevat of data+telefoongesprekken.

We betaalden voor het huren van een data only SIM voor 3 weken 20 euro.

Chapman’s peak drive

Mobile WIFI

Je kan uiteraard de lokale SIM gebruiken in je telefoon maar als je bereikbaar wil blijven als je op reis bent is dat minder handig.  Daarom maakten wij gebruik van een mobile WIFI hotspot.  De lokale SIM gaat in de hotspot in plaats van in je telefoon en je maakt verbinding met je GSM met het WIFI signaal dat dit toestelletje uitzendt.  Bijkomend voordeel is dat meerdere toestellen tegelijkertijd kunnen gebruik maken van de hotspot en dat je op deze manier de data verbinding dus ook ineens kan delen. 

Een dergelijke hotspot vind je vanaf ongeveer 50€.

Je GSM kan wel plots updates beginnen downloaden aangezien hij technisch gezien verbonden is met een WIFI netwerk. Als je data abonnement wat krap is, pas je dus best deze instellingen aan zodat je updates en andere data verslindende zaken kan doen als je verbonden bent met een “echt” WIFI netwerk.

Rijdt niet met de wagen als het donker is

Je deelt de weg in Zuid-Afrika met vele voetgangers en dieren.  Overdag zie je gevaarlijke situaties van ver aankomen maar aangezien de wegen niet verlicht zijn is het ’s avonds echt niet leuk rijden.  Eénmaal waren wij toch genoodzaakt nog een uurtje in het donker te rijden en het was echt niet ontspannen rijden.  Serieus geschrokken ook toen we bijna een geit aanreden die voor onze auto op de weg sprong.  Mijden dus als je kan!

Soms deel je ook de weg met apen

Zorg voor een electriciteitsadapter

Als wereldreizigers hebben wij ons enkele jaren geleden een wereldstekker gekocht.  Overal gaat deze trouw mee en meestal doet hij de job maar in Zuid-Afrika niet dus.  Het type stekker dat men hier hanteert is eerder exotisch.  Buiten Indië en Zuid-Afrika komt het bijna nergens voor.  We verbleven gedurende onze 3 weken in een combinatie van guesthouses en (zaken)hotels en de stekker is toch goed van pas gekomen.  Sommige guesthouses waren niet voorzien van internationale stopcontacten en in de hotels had men meestal wel minstens 1 internationaal stopcontact maar soms is het ook wel handig als je meerdere zaken tegelijk kan opladen.

Gebruik je punten voor hotels

Als je voldoende punten bijeen hebt gespaard is dit de plek waar je goede zaakjes kan doen met je punten.  Wij bespaarden ongeveer 700€ met onze Marriott Rewards punten.  Door de overname van Protea heeft Marriott meer dan 70 hotels in Zuid-Afrika.  Keuze te over dus, en vele van deze hotels vallen in categorie 1 waar je toekomt met 7500 punten voor 1 overnachting.  Andere ketens hebben typisch enkel hotels in Kaapstad of Johannesburg maar deze zijn eveneens te boeken voor relatief weinig punten.

Onze kleurrijke kamer in het Protea hotel Franschhoek

Veiligheid

Zuid-Afrika heeft een kwalijke reputatie als het op veiligheid neerkomt.  Dit is gedeeltelijk terecht alhoewel dat het merendeel van de gewelddaden plaatsvindt op plekken waar toeristen normaal niet komen.  Het is dan ook vooral diefstal waarvoor je alert moet zijn.  Met het volgen van je intuïtie en wat standaardregels kom je al redelijk ver:

 • Townships zijn zowat de plekken met de hoogste criminaliteitscijfers maar dit wil niet zeggen dat je ze links moet laten liggen.  Bezoek ze echter overdag en met een gids.
 • Draag geen opvallende juwelen, horloges of andere opvallende rijkdom
 • Neem een extra portefeuille mee met een klein beetje geld (en eventueel wat vervallen kredietkaarten).  Mocht je dan toch het slachtoffer worden van een diefstal kan je deze portefeuille gebruiken.  
 • Gebruik ’s avonds het openbaar vervoer of je huurwagen (wegen zijn verlicht in de steden). Vermijd in elk geval van alleen op straat te wandelen.

Wij hebben ons gedurende de 3 weken nooit echt onveilig gevoeld maar waren wel ten allen tijde alert.

Voeg wat avontuur toe aan je reis

Met een road trip zul je al veel van het mooie Zuid-Afrika kunnen zien maar het zullen de belevenissen zijn waar je later nog lang over zal kunnen napraten.  Natuurlijk zijn er de klassiekers zoals de safari’s en het wijnproeven maar Zuid-Afrika heeft veel meer te bieden.  Hier een kleine selectie:

Township tours

Het is ondertussen ook wel bijna een klassieker geworden maar ik vermeld hem toch maar even.  Ik zou zelf opteren voor een fietstocht waarbij je ook echt in contact komt met de bevolking.  AWOL tours biedt zulke tours vanuit Kaapstad, wij deden een city tour met hen die ons ook veel bijleerde over het land.

Walvis spotten

Walvis spotten is natuurlijk ook een klassieker maar wist je dat je dat ook met een helikopter kan doen?  Met een helikopter zie je pas echt hoe groot een walvis is!

Paragliding (Kaapstad)

Dit stond op mijn lijstje maar is spijtig genoeg niet kunnen doorgaan omwille van het weer.  De meeste tours in Kaapstad vertrekken ofwel vanaf Signal Hill of Lion’s head en bieden je een prachtig zicht op de moederstad.

Zicht op Kaapstad vanaf Lion’s head

Zip linen

Je kan hier weliswaar met wat geluk enkele dieren of vogels spotten maar eigenlijk doe je dit voornamelijk voor de fun.  Je kan dit doen op vele plaatsen in Zuid-Afrika.  Wij hadden in elk geval opnieuw veel plezier in Tsitsikamma zoals je op dit filmpje kan zien.

Bungee jumping of de stadium swing

Iets te avontuurlijk voor mij maar voor de liefhebbers zijn dit 2 unieke ervaringen in Zuid-Afrika.  De bungee jump van de Bloukrans brug is 1 van de hoogsten ter wereld.  In Durban is de stadium swing een andere unieke belevenis!

Shark Cage Diving

Nog iets voor jou als je op zoek bent naar wat sensatie!  Dit wordt aangeboden vanuit verschillende plaatsen langs de kust.  Het beste moment om oog in oog te komen met de beruchte witte haai is April tot Oktober.

Quad rijden

Je kan dit ook weer doen op verschillende plaatsen.  Wij deden onze tour met Wild X in Wilderness (langs de tuinroute).  Het parcours was best leuk en uitdagend met vele nauwe doorgangen en scherpe bochten maar echt veel van het landschap hebben we niet gezien doordat we steeds in dichte vegetatie zaten.  Dit was eigenlijk zonde want het Zuid-Afrikaanse landschap is nu net de plek bij uitstek om te verkennen met een quad.

Segway

In het Spier wijndomein biedt men originele tours aan met een Segway.  In plaats van door een stad rij je hier door de wijnvelden.  Zo’n Segway is trouwens best eenvoudig om te besturen.  Het was voor ons de eerste keer en in 1, 2, 3 ben je ermee weg…

Segway tochtje door de wijnvelden

Tipping

Het geven van een tip is gebruikelijk in Zuid-Afrika.  In restaurants en bars geeft men 10% voor goede service.  Je zal merken dat ook bij tankstations bediening is voorzien.  Behalve het vullen van de tank worden ook de ruiten gepoetst en als je wil zal men ook andere zaken checken als oliepijl en bandenspanning.  Afhankelijk wat men allemaal doet is het gebruikelijk 2 rand of meer te geven.  Regelmatig zal je ook parkeerwachten zien op parkings of gewoon bij parkeerplaatsen langs de straat.  Deze geeft men gewoonlijk ook een 2 rand om op je wagen te letten terwijl je weg bent.

Hou dus wat kleingeld bij voor deze laatsten.  In restaurants en bars kan je meestal met een kaart betalen en de tip toevoegen aan de rekening.  

Malaria

Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen in Zuid-Afrika waar je besmet kan raken met malaria.  St. Lucia en Kruger horen daarbij dus daar ben je best alert.  In Juni, Juli en Augustus is het winter in Zuid-Afrika en zijn de kansen kleiner om gestoken te worden.  Meer info over Malaria in Zuid-Afrika vind je hier.

Nijlpaarden langs de rivier in St. Lucia

Als jullie nog vragen over onze road trip door Zuid-Afrika hebben hoor ik ze graag en graag hoor ik wat jullie zo leuk vinden aan Zuid-Afrika.  Bij mij zijn de safari’s toch nog altijd een hoogtepunt.  Ik kan foto’s blijven trekken tijdens zo’n safari!  Hier vind je trouwens mijn tips voor een bezoek aan het Kruger Park.

Gerelateerde artikels


8 reacties

Kelly en Nanet · 31 januari, 2018 op 17:23

Bedankt voor de tips! Je voelt gewoon door het lezen dat jullie een super ervaring hebben gehad!

Joëlle · 8 februari, 2018 op 12:44

Wauw, wat een reis! Zin om direct mijn valies te pakken!

Eef Michiels · 8 februari, 2018 op 12:54

Waar ik in eerste instantie aan denk bij het lezen van jouw leuke blog is dat jij een supertopjob hebt! heel lang geleden ben ik op tournee geweest met een orkest gedurende 3wkn door Zuid-Afrika. Je krijgt een hele hoop dingen mee op je doorreis door dit prachtige land, maar het is uiteraard niet hetzelfde als doelbewust met een uitgestippelde kaart vol paradijselijk mooie zelfuitgekozen plaatsen. Mocht ik ooit terug gaan, is het voor de wilde beesten! Vanuit een comfortabele jeep voorzien van wat goeie flessen Zuidafrikaanse wijnen

  Sylvia Van Overvelt · 8 februari, 2018 op 13:35

  Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn hoor. Het is vooral hard werken. Maar de prachtige dingen die je ziet en doet, maakt het natuurlijk wel super leuk om te doen. En inderdaad die goeie Zuid-Afrikaanse wijn hé.

Kelly Deman · 8 februari, 2018 op 21:41

Waauuw, ik zou zo naar Zuid-afrika willen vertekken! Heel leuk om jullie blogpost te lezen, boordevol handige tips en leuke aanbevelingen! Vooral de avontuurlijke activiteiten spreken me heel erg aan! Actie + nauur zijn voor mij de ideale combo!

Evi Driesen · 9 februari, 2018 op 10:45

Wat een nuttige blogpost!! Zuid-Afrika staat hoog op mijn ‘To Visit’-lijstje. Ik ga deze post alvast bookmarken dat ik hem terug kan lezen wanneer de plannen iets duidelijker worden. Dankjewel voor deze tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *