Skip to Content

Volg een Japanse kookles in Osaka – Japan

Wij trachten thuis ook regelmatig eens wat meer exotische gerechtjes op tafel te zetten en daarom leek het ons leuk om een Japanse kookles te volgen in Japan.  Niet onmiddellijk om dit thuis nog eens te maken maar eerder voor de ervaring. We dachten immers niet dat we in België aan alle ingrediënten zouden kunnen geraken.  Maar dan zouden we toch te weten komen van waar al die unieke smaken komen die we al weken proefden. Hieronder geven we onze mening over onze Japanse kookles.

Tip: Word zeker lid van onze Japan en Korea facebook groep. In deze groep kan je vragen stellen over het plannen van je reis en kan je ook reistips uitwisselen.

Onze Japanse kookles 

Na wat speurwerk online vonden we de zeer professioneel ogende website van Experieat uit Osaka en na overleg met Yucco konden we uitkijken naar onze eigen persoonlijke Ramen en Gyoza cooking class experience. 

Wij waren met zijn tweetjes maar sowieso zijn het steeds kleine groepen want de kooklessen gaan gewoon in de gemoedelijke setting van haar huiskamer door.

Zo heb je ook een beeld van hoe de gemiddelde Japanner woont. Wat ook wel eens leuk is om te zien.

Ramen en gyoza’s

Ramen en gyoza zijn trouwens typische Japanse gerechten die vaak op de menu kaart staan in een restaurant en die je zeker minstens 1 keer tijdens je reis in Japan zou moeten proeven.

Bij aankomst bleek Yucco ons al een aardig stukje op weg geholpen te hebben.  Een groot deel van de voorbereiding was al gedaan.  Achteraf bekeken maar goed ook want eenmaal gestart, vlogen de 4 uren kookles zo voorbij.

Lees ook: een complete 2 daagse route door Osaka en wat kan je allemaal ‘s avonds in Osaka doen in het Engels.

We gingen eerst aan de slag voor onze soep.  Voor deze Ramen soep kwamen er aardig wat ingrediënten aan te pas.  Typisch Japans.  Voor een goed gerecht streeft men ernaar om minstens 16 ingrediënten te gebruiken.    Behalve dit weetje gaf Yucco ons ook wat uitleg bij alle kruiden en groenten die in de soep belandden.  Zo kregen we stilaan een beter beeld van wat we de laatste dagen hadden gegeten.


Dit klinkt misschien een beetje raar maar het was vaak al moeilijk om een engelse kaart te krijgen in een restaurant. En zelfs al was die in het Engels, begrepen we vaak niet wat het gerecht juist was.

Met de uitleg van Yucco kregen we een beter idee van wat de verschillen tussen de soorten noedels zijn.  We leerden ook aardig wat bij over andere typische gerechten zoals bv. okonomiyaki en yakisoba.

Yucco haar Engels was ook opmerkelijk beter dan het Engels van het personeel in de restaurant. En het was dan ook leuk om tijdens het koken gewoon wat te keuvelen over het dagelijkse leven.

Yucco vertelde zo dat Japanners bij elk gerecht rijst eten. Ook bij het ontbijt dus. Rijst is zowat het belangrijkste gerecht in de keuken.

Het was ons aan het ontbijtbuffet in het hotel inderdaad al opgevallen dat er ‘s morgens ook miso soep en rijst was en dat de Japanners consequent het Westerse buffet onaangeroerd lieten. 

Bij ons wat dat net omgekeerd.  Wij hebben steeds Japans gegeten maar voor het ontbijt verkozen we spek en eieren boven miso soep en rijst.

Terwijl de soep pruttelde konden we starten aan de Gyoza’s.  Gyoza’s zijn een Japanse versie van de gekende Chinese dumplings.  Anders dan in China worden Gyoza’s gestoomd en gebakken waardoor ze bovenaan zacht en onderaan krokant zijn.  Best wel lekker!  We maakten 2 verschillende versies van de Gyoza’s met verschillende ingrediënten maar ook op een andere manier dichtgevouwen.  Voor de 2de versie hadden we nog wat te weinig ervaring in de vingers maar dat laten we voorlopig even niet aan ons hart komen.

De beloning kwam uiteraard op het einde waar we al het lekkers dat we hadden gemaakt mochten opeten.  Een stevige maaltijd!

Conclusie

Met enige fierheid kunnen we zeggen dat we dankzij Yucco de lekkerste ramen heb gemaakt die we in Japan hebben geproefd.  Yucco weet duidelijk waarover ze spreekt en met haar tips en begeleiding maakt iedereen een picco bello Japanse maaltijd. Omdat ze zo goed Engels spreekt, is het ook leuk om gewoon wat te praten en  bij te leren over het Japanse leven.

Lees ook: Met de trein reizen door Japan

Ook de Gyoza’s waren goed geslaagd.  Dan hebben we het even over de smaak en minder over het uitzicht. 😉

De cooking class was dus zeker en vast een unieke ervaring.  Zoals we al verwacht hadden is het inderdaad niet vanzelfsprekend om hier thuis alle ingrediënten te vinden maar het was het zeker waard om bij te leren over de gezonde Japanse keuken.

Ben je op zoek naar nog meer leuke dingen die je in Japan kan doen? Bekijk dan zeker onze avondwandeling in Gion. 

Wat vonden we nu in het algemeen van de Japanse keuken?

De keuken van Japan verrastte ons in de positieve zin.  Pas op, we vonden niet alles even lekker.  Maar dankzij de grote variëteit waren er ook heel wat zaken die we wel lekker vonden.  En wat ons nog meer opviel, waar we in sommige landen na 3 weken snakten naar wat vertrouwde Belgische kost, hadden we dat in Japan helemaal niet.  Er was meer dan genoeg variëteit te vinden binnen de Japanse keuken op zich.

In Japan slaagt men er ook in van komaf te maken met het gezegde dat iets dat gezond is niet lekker kan zijn en omgekeerd. 

We hebben meer dan 3 weken genoten van de Japanse keuken en bij thuiskomst bleek dat we beiden afgevallen waren.  Dat was de eerste keer dat ons zoiets overkwam.

En uiteraard hebben we daar veel afgestapt, je haalt je 10,000 stappen met gemak in die indrukwekkende Japanse steden, maar dat is op onze andere verloven niet anders.  Het gezonde eten zal er dus toch wel voor iets tussen zitten.

Deze cooking class door experieat werd ons aangeboden. Wij delen natuurlijk steeds onze eerlijke mening over deze activiteit. 

Ga jij ook op reis naar Japan? De volgende posts helpen je alvast om je reis te plannen:

 Met de trein reizen door Japan

 15 reistips voor Japan

 Kyoto’s bezienswaardigheden: een avondwandeling door de Gion wijk

 De beste tips om het openbaar vervoer in Tokyo te nemen 

 10 redenen om naar Japan te reizen

Ga je liever met een reisorganisatie naar Japan, kijk dan eens op de website van Djoser of Sawadee reizen. Zij bieden mooie rondreizen aan naar Japan van 7, 10, 15 of 22 dagen.

Vind je dit een leuk artikel? Pin het, zo heb je het steeds bij de hand.

Wendy Maes

Tuesday 22nd of May 2018

Ik voeg het aan mijn lijstje 'things to do in Japan' toe :-) Ik vind het juist heerlijk om in Aziƫ 's morgens ook Aziatisch te eten. Heerlijk miso soepje of Thaise soep met garnalen. Hmmmmm

Sylvia

Tuesday 22nd of May 2018

Zeker leuk om te doen. Wij hebben ook wel een paar keer een aziatisch ontbijt genomen. Maar miso soep was toch een brug te ver voor 's morgens. Sowieso waren we daar niet zo echt fan van. Dus zeker 's morgens niet.

Comments are closed.