Skip to Content

De beste tips om goedkope vliegtickets te vinden

Tips om goedkope vliegtickets te vinden

Ben je ook op zoek naar goedkope vliegtuigtickets?  Gelijk heb je. Want waarom zou je meer betalen dan die persoon naast jou om gewoon in dezelfde stoel te zitten en hetzelfde eten en drinken te krijgen.  De vliegtuigmaatschappijen laten hun prijzen continue fluctueren om te trachten alle stoelen aan de optimale (lees: de hoogste) prijs te verkopen. Hier delen we onze tips om goedkope vliegtickets te vinden.  Sommige zaken die je leest zijn eigenlijk mythes. Wat dan wel werkt en hoe jij daarvan kan profiteren om de goedkoopste vliegtickets te boeken lees je hier.

Boek op dinsdag

Echt of fake : fake

Als je zoekt op “wanneer boek je de goedkoopste vliegtickets” vind je dinsdag vaak als antwoord.  De logica die erachter zit is dat de maatschappijen op maandag nieuwe tarieven in het systeem laden en tegen dinsdag al hun concurrenten hun prijzen hebben verlaagd in lijn met de concurrentie.

Waarom is boek op dinsdag fake?

In realiteit hebben de meeste maatschappijen een interface naar de boekingssystem waarmee ze tot 3 maal per dag hun tarieven kunnen aanpassen.  Daardoor ook dat sommige foutjes, de zogenaamde “error-fares” soms maar tot enkele uren kunnen geboekt worden.  En het tarief zal ook niet enkel schommelen door het opladen van nieuwe tarieven.  Er zijn gemiddeld slechts 7 stoelen in economy beschikbaar aan een bepaald tarief.  Als de laatste stoel in een bepaalde klasse voor jou neus wordt weggekaapt dan krijg je daarna een hoger tarief te zien.

Wat werkt dan wel?

Het is onbegonnen werk om 3 maal per dag alle boekingssites te checken om te zien of het tarief van jou vlucht is gedaald.  Gelukkig zijn er sites die dat voor jou doen.  Om de goedkoopste tickets te vinden begin je best goed op voorhand te zoeken.  De vluchten die je interesseren kan je vervolgens laten opvolgen – met de “track prices” functies – door boekingssites als Momondo en Google Flights.  Je krijgt dan regelmatig updates over de prijs van je vlucht.  Op het moment dat de prijs voldoende gedaald is kan je dan vervolgens je slag slaan.

Op zoek naar tips die echt werken om comfortabeler en goedkoper te reizen? Download ons gratis e-book vol met nuttige tips hoe je voordelig en toch in luxe kan reizen.
DOWNLOAD E-BOOK

Vlieg op dinsdag want dat is de goedkoopste dag om te vliegen

Echt of fake : fake

De goedkoopste dag om te vliegen zou dinsdag zijn. Die dinsdag wordt aangeraden omdat er dan het minste wordt gevlogen.  De prijzen van de luchtvaartmaatschappijen zijn inderdaad gebaseerd op vraag en aanbod dus tot daar zit de redenering goed.  Maar spijtig genoeg is er geen enkele reden om aan te nemen dat er op dinsdag minder wordt gevlogen.

Waarom is vliegen op dinsdag fake?

De prijzen zijn afhankelijk van enorm veel factoren.  Er zijn zakenreizigers die in het vliegtuig stappen op maandag om terug te keren in de loop van vrijdag maar er zijn even goed zakenreizigers die pas dinsdag zullen vertrekken.  En op bepaalde routes (Brussel-Londen) heb je mensen die dagelijks over en weer vliegen.  En de prijzen worden ook niet enkel bepaald door de zakenreizigers. Sommige routes zijjn populair bij zakenmensen en anderen worden vooral gebruikt door toeristen. Je kan aan de hand hiervan wel proberen inschatten wat het beste moment zou kunnen zijn om te vliegen, maar het blijft altijd giswerk.

Hoe bepaal je de goedkoopste dag om te vliegen?

De beste prijzen vind je altijd door ook te kijken op nabijgelegen data of de prijzen te vergelijken van nabijgelegen luchthavens.  Vele grote search engines bieden je de mogelijkheid om direkt op meerdere dagen te zoeken, soms enkele dagen vroeger of later maar soms ook direkt over een hele maand.  En je kan ook direkt zoeken over verschillende luchthavens.  Op deze manier zoek je snel en efficient en heb je veel meer kans om je vliegtuigtickets goedkoop op de kop te tikken.

Flight information airport

Zoek vluchtprijzen steeds voor 1 persoon

Echt of fake : echt

Ook indien je reist met 2 of meer personen kan het nuttig zijn om ook je zoekopdracht uit te voeren voor 1 persoon.  Op die manier krijg je misschien plotseling lagere prijzen te zien.

Waarom werkt dit?

Luchtvaartmaatschappijen laden hun prijzen steeds op in verschillende tariefklassen, zogenaamde “fare buckets”.  Het wil zeggen dat er steeds een 7-tal stoelen aan dezelfde prijs beschikbaar worden gesteld.  En de volgende 7 stoelen zullen dan iets duurder zijn.  Indien je een boeking wenst te maken en er zijn in een bepaalde tariefklasse minder stoelen beschikbaar dan het aantal dat je wenst te boeken zullen alle personen geboekt worden in de hogere tariefklasse.

Hoe maak je hier gebruik van?

Ongeacht het aantal personen waarvoor je wenst te boeken zoek je dus steeds best ook even voor 1 persoon.  Vind je dan een lager tarief dan weet je dat je 1 of meerdere personen van je groep aan een lager tarief zal kunnen boeken.  Soms tonen websites hoeveel stoelen er nog beschikbaar zijn aan een tarief maar ook niet altijd.  Als dat niet is dan zul je iedere keer 1 persoon moeten toevoegen totdat het tarief terug verandert.

Duurdere vliegtuigtickets omwille van je IP-adres

Echt of fake : fake

De technologie laat het toe en bepaalde webwinkels hanteren inderdaad methodes waarbij je IP-adres, cookies of zelfs het merk van smartphone of laptop kunnen zorgen voor een andere prijs voor je product. In de luchtvaartindustrie is dat vandaag de dag echter (nog) niet het geval.

Waarom is dit fake?

Er zijn tientallen, misschien wel honderden, websites waar je hetzelfde vliegtuigticket kan kopen.  En het is heel eenvoudig om talloze van deze sites in 1 keer te vergelijken.  Het is weinig waarschijnlijk dat al deze sites dezelfde technologie hanteren om je IP-adres op te volgen. Daarenboven kan je je op verschillende sites abonneren om de prijzen op te volgen.  Die opvolging loopt ook niet via jouw PC waardoor ook hier je IP-adres of de cookies op je PC niet gekend zijn en dus geen invloed kunnen hebben op de prijs.

Toch wantrouwig?

Het kan zeker geen kwaad om de prijs van je ticket vanaf meerdere PC’s of locaties (bv. thuis en op je werk) te zoeken en te vergelijken.  Of je kan ook in je browser de privacy of incognito modus inschakelen.

Wat werkt dan wel?

Het is heel eenvoudig om de prijzen voor je vlucht op tal van sites in 1 keer te vergelijken.  Momondo geeft me meestal het beste resultaat maar ook Kiwi biedt vaak goede resultaten, zeker als je met zogenaamde low-cost carriers wil vliegen.

Op zoek naar meer tips die echt werken om comfortabeler en goedkoper te reizen? Download ons gratis e-book vol met nuttige tips hoe je voordelig en toch in luxe kan reizen.
DOWNLOAD E-BOOK

 

Vind je dit een leuk artikel. Pin het, zo heb je het steeds bij de hand.

tips goedkope vliegtickets

Ken jij nog andere tips om goedkope vliegtickets te vinden? Deel ze hieronder in de comments.