Skip to Content

Rondreis Borneo- Kota Kinabalu in Maleisisch Borneo

Denk jij erover om tijdens je rondreis in Maleisië en Borneo naar Kota Kinabalu in Maleisisch Borneo te gaan? In deze post lees je hoe je in Kota Kinabalu geraakt, waar je beste verblijft en welke activiteiten je daar allemaal kan doen.

In dit artikel vind je affiliatie links. Als je een hotel boekt of iets koopt via een link op deze pagina, ontvangen we hiervoor een kleine commissie (waarvoor we je zeer dankbaar zijn) zonder extra kosten voor jou.

Kota Kinabalu 

Naar Kota Kinabalu

Wij vlogen vanuit Mulu naar Kota Kinabalu met Malaysia Airlines.  Ze bieden dagelijks een vlucht aan met een kleine tussenstop in Miri.

Kota Kinabalu heeft een internationale luchthaven, er zijn dagelijks meerdere vluchten vanaf Kuala Lumpur, Kuching en dus ook vanaf internationale grote steden als Seoul, Hong Kong en Shanghai.

 

 Hilton Kota Kinabalu
Hilton Kota Kinabalu rooftop swimming pool (credits: Hilton)

Hilton Kota Kinabalu ligt nabij het centrum met winkels, restaurants en cafés in de buurt. Je kan na een drukke dag heerlijk ontspannen aan het rooftop zwembad.

 

 

Check hier de prijs en beschikbaarheid: BOOKING 
Is dit hotel niet wat je zocht, op Booking vind je nog heel wat andere hotels in Kota Kinabalu: BOOKING

De stad Kota Kinabalu

We zullen het hier voornamelijk hebben over de bezienswaardigheden rond Kota Kinabalu  aangezien er in de stad zelf niet zoveel te beleven valt.

Kota Kinabalu heeft een leuke avondmarkt waar je ook goedkoop en goed kan eten.  Verder staan de belangrijkste bezienswaardigheden zoals het Jesselton hotel bijna allemaal rond de hoofdstraat.

De stadsmoskee (zie foto) ligt wat afgelegen maar is ook best knap.

Stadsmoskee (credit: wikipedia)

Waarschijnlijk zul je echter niet naar Kota Kinabalu gaan omwille van deze zaken maar eerder omdat je Mount Kinabalu wenst te beklimmen of omdat graag eens gaat snorkelen in het Tunku Abdul Rahman Park.

De berg beklimmen is mogelijk op 1 dag maar de meeste tours zijn 2 dagen.  Je dient een georganiseerde tour te doen aangezien een gids verplicht is.

Wens je dit te doen kan je terecht in 1 van de vele lokale reisagentschappen maar best tracht je dit op voorhand te regelen.

Tunku Abdul Rahman

De berg hebben wij niet beklommen maar we zijn wel gaan snorkelen in Tunku Abdul Rahman. Dit park bestaat uit 5 eilanden waarbij je zelf bepaalt welke je wenst te bezoeken.

Naar Tunku Abdul Rahman

Boten vertrekken vanuit Jesselton Point waar je ook je tickets voor de boot kan kopen.  Er zijn verschillende reiskantoortjes die elk hun eigen boot verkopen.  De prijzen blijven gelijk, wel is er verschil betreffende de uren dat de boten vertrekken.  Vergelijk dus even, misschien vind je een andere boot waardoor je sneller vertrekt.  Je kan tot 3 eilanden op 1 dag bezoeken.  (Ook hier dien je even te vergelijken want ook de uren van de transfer rond de middag verschillen tussen de verschillende agentschappen.)

Zoals je kan zien op de website bestaat de prijs uit 3 delen: prijs van de boot, een supplement voor de pier en inkom van het park.  De eerste 2 betaal je op de pier, de inkom van het park betaal je op het eerste eiland dat je bezoekt.  Mogelijks wil je nog een snorkel huren, dat betaal je eveens bij aankoop van je ticket.  (Je kan eveneens een snorkel huren op het eiland, de prijs blijft hetzelfde)

Wij bezochten Sapi en Mamutik op 1 dag en betaalden hiervoor in 2013 RM33 voor de boot.  (voor 1 eiland betaal je RM23)  Het bedrag voor de pier en toegang tot het park is gelijk ongeacht bij wie je boekt.

Het Park

Beide eilanden vielen ons tegen.  Onderweg naar de eilanden vaar je al tussen het afval (flessen, reddingsvesten, …) en ook op de eilanden zelf vind je veel aangespoeld afval.  De stranden zelf zijn nog redelijk proper gehouden maar eenmaal je enkele stappen naar links of rechts zet zie je bergen afval.

De eilanden zijn redelijk druk bezocht en dat zorgt voor een minder leuke snorkelervaring.  Het is goed uitkijken om niet te botsen maar bovendien zorgt al dat geplets in het water voor een slechte zichtbaarheid.  Door het ondiepe water is het koraal dat er staat trouwens grotendeels dood.  Noch op Sapi, noch op Mamutik zagen wij vissen tijdens het snorkelen.  We zagen wel vissen op de pier waar toeristen hen voederen, iets wat niet mag maar sommige toeristen trokken zich niet veel van dit verbod aan.  (het zijn hier trouwens vooral Aziatische toeristen)

Het hoogtepunt van onze snorkeldag zat niet in het water maar op het land en dat waren de Varanen die je kan zien op Sapi eiland.  Redelijk uit de kluiten gewassen beesten van om en bij anderhalve meter.  Indrukwekkend om te zien!  Je hoeft er niet lang achter zoeken want ze lopen rond en tussen de BBQ’s die aan het strand staan.

Wil je ze echter in hun natuurlijke omgeving zien, raad ik je aan om even de wandeling te doen die vertrekt vanaf het strand.  Het is een korte wandeling van om en bij een half uur en tijdens de wandeling zal je nog verschillende Varanen tegenkomen.  De wandeling begint en eindigt met een redelijk stijl stuk maar is verder makkelijk te doen.

De wandeling vonden wij de moeite om te doen en we waren hier bijna alleen. De meeste toeristen komen blijkbaar om te snorkelen maar dat zouden we na onze eigen ervaring niet aanraden om hier te doen.

Volg ons ook op facebook en instagram voor de leukste reisverhalen en foto’s.

 

Tambunan Rafflesia Reserve

Tijdens onze andere dag in Kota Kinabalu deden we een uitstap naar het Tambunan Rafflesia Reserve.  We hadden ons eerst in het Visitor Center geïnformeerd  om zeker te zijn dat de bloem wel degelijk in bloei stond.

Naar Tambunan Rafflesia Reserve

Het park ligt niet echt bij de deur, het is ongeveer 1.5u rijden op een bochtige weg in de bergen. Op de toeristische dienst had men ons gezegd dat een taxi ongeveer RM300 zou kosten (heen & terug inclusief wachten) maar na wat onderhandelen kwamen we tot een prijs van RM150.  Goedkoper alternatief is een minibus maar deze rijdt niet vaak en ze was ook niet te bespeuren toen wij eens gingen kijken op de plek waar deze normaal zou moeten vertrekken.

Het Park

Het park is best duur.  Men vraagt RM100 voor een gids. Deze kost kan je met 5 personen delen maar aangezien het park helemaal niet zo toeristisch is, bestaat de kans dat je voor dit volledige bedrag zelf kan opdraaien.  Zorg ervoor dat je redelijk vroeg gaat en voorzie wat tijd om te kunnen wachten, dat vergroot je kansen om deze kost te kunnen delen.  Het park sluit de deuren trouwens reeds om 2u ‘s middags. Ons bezoekje duurde ongeveer 30 minuten, afhankelijk waar de bloemen bloeien kan het zijn dat je bezoek 1u duurt.  Het park is echt een bos met slechts hier en daar paden dus de gidsen gaan van de paden af om je de bloemen te tonen.  Zonder gids is de kans klein dat je de bloem ooit gaat vinden, wij waren er in elk geval zeker niet in geslaagd.

Die RM100 voor de gids is trouwens nog niet de volledige kost alhoewel de rest van de kosten bijna in het niets verdwijnt bij dat bedrag.  Per persoon die je ook nog RM5 inkom te betalen en om foto’s te mogen maken betaal je een additionele RM5.

De Rafflesia bloem is wel mooi maar de vraag is of deze bloem zo’n bedrag waard is.  Zeker naar lokale normen.  Ik zou iedereen die naar Maleisië gaat aanraden om een kijkje te komen nemen naar deze bloem maar er zijn voldoende andere plaatsen waar dat kan voor een eerlijker bedrag. (bv. Gunung Gading National Park  of tijdens een beklimming van Mount Kinabali)

Wanneer je toch naar dit park zou willen gaan, check dan zeker op voorhand bij de toeristische dienst of het park wel open is.

Ontdek je graag de exotische fauna en flora van de eerste UNESCO werelderfgoedlocatie van Maleisië en ontspan je je daarna eens graag in een warm water bron? Boek dan zeker deze trip naar het Kinabalu National Park en vergeet je badpak niet.

 

Conclusie

Kota Kinabalu was denk ik de enige tegenvaller op een verder hele mooie en indrukwekkende reis door Maleisisch Boreno.  In het Tunku Abdul Rahman was ik echt gedegouteerd door de bergen afval die daar lagen.  Ik begrijp echt niet dat mensen die komen om van de natuur te genieten er in slagen om er dan zo een stort van te maken.  De snorkelervaring viel dan ook nog eens tegen, gelukkig waren er de varanen.

Ik ben zeker blij dat ik de Rafflesia bloem heb gezien maar dat voelde ook als een rip-off aan. Heb je onvoldoende tijd tijdens je vakantie in Borneo, dan zou ik Kota Kinabalu overslaan.

We hebben hierna onze rondreis in Borneo verder gezet door een rivier cruise te doen op de Kinabatangan rivier.  Lees je mee?

Een leuke reisgids komt steeds van pas. Je kan deze hier kopen.


Vind je dit een leuk artikel? Pin het dan heb je het altijd bij de hand.

Gerelateerde artikels

Dit artikel bevat affiliate links. Dit wil zeggen dat wanneer jij doorklikt op een link en iets koopt wij daar een kleine commissie op krijgen. Uiteraard zonder meerkost voor jou.

Ann

Wednesday 18th of April 2018

Zo zonde dat je bijna geen gezond koraal meer vindt. Alles bleek en grijs. En dan al dat plastic nog. We verknoeien onze eigen leefomgeving!

Sylvia Van Overvelt

Thursday 19th of April 2018

Hier was het inderdaad wel erg. Maar we hebben ook wel hele mooie snorkelplekjes gezien daar. Dat artikel verschijnt binnenkort online.

christophe

Tuesday 17th of April 2018

Die bloem ziet er dan nog eens uit als een mislukte paddenstoel :-) Toch jammer dat men altijd overal geld uit wil halen. Maar anders waren de bloemen misschien alweer allemaal platgetrapt door toeristen.

Sylvia Van Overvelt

Thursday 19th of April 2018

En ze stonk dan ook nog. Maar we hebben ze wel gezien. Kunnen we weer van onze bucketlist schrappen.

Me over ME Travel

Friday 6th of April 2018

Maleisië was echt een van mijn gaafste vakanties! In boomhutten en hangmatten geslapen, op een onbewoond eiland gezeten en door de jungle getrokken... en natuurlijk de rafflesia gezien. Bah, wat stinken ze he?

Sylvia Van Overvelt

Thursday 19th of April 2018

Inderdaad, ze stinken serieus. Wel leuk om eens gezien te hebben. We vonden het ook een geweldige reis.

marjolein Goedhardt

Friday 6th of April 2018

Wat een heerlijke reis en wat vertel je het toch leuk. Ik krijg spontaan zin om mijn koffers te pakken!

Comments are closed.