Skip to Content

Rondreis Borneo-Het afgelegen Gunung Mulu Nationaal Park in Maleisisch Borneo

Denk je erover om het Gunung Mulu Nationaal Park in Maleisisch Borneo te bezoeken tijdens je rondreis in Maleisië en Borneo? Lees hier alles over hoe je in Mulu geraakt, in welk hotel je best verblijft en wat je er allemaal kan doen. Lees dus zeker verder.

In dit artikel vind je affiliatie links. Als je een hotel boekt of iets koopt via een link op deze pagina, ontvangen we hiervoor een kleine commissie (waarvoor we je zeer dankbaar zijn) zonder extra kosten voor jou.

Gunung Mulu Nationaal Park

Naar Mulu

Vanuit Kuching zetten we onze reis verder richting Gunung Mulu Nationaal Park. Eén van de mooiste parken van Maleisisch Borneo.

Er zijn niet zo heel veel manieren om Mulu te bereiken.  3 maal per week is er een vlucht vanuit Kuching. Het alternatief is te vertrekken vanuit Miri waar je kan kiezen voor een boottocht van iets meer dan 8u (als er tenminste voldoende water is in de rivier) of een vluchtje van 20 minuten.

De enige maatschappij die op Mulu vliegt is MASWings, een dochtermaatschappij van Malaysia Airlines.

Lees ook: De 3 leukste Kuching bezienswaardigheden

 Accomodaties

Accommodatie in en rond Mulu is beperkt.  Grofweg zijn er 3 opties:

 Buiten het park zijn verschillende ‘lodges’ en homestays die eenvoudige accomodatie aanbieden.  Meestal hebben ze enkel koud water en elektriciteit gedurende enkele uren van de dag. Sommigen hebben echte douches, anderen hebben een vat met een dompelemmertje.  De prijs varieert van 20MYR per persoon tot 35MYR per persoon/per dag.

Klik hier voor een overzicht van de accomodaties op Booking: BOOKING

 In het park zelf is ook accommodatie.  Deze is duurder dan de lodges en homestays maar ook luxueuzer.  Hier is de ganse dag elektriciteit en de kamers zijn voorzien van een goed werkende douche met warm water.  Hiervoor betaal je 200-250MYR per kamer per nacht.

Mulu Marriott Resort and Spa Miri MalaysiaHet Mulu Marriott Resort & Spa is een goede optie  als je van wat luxe houdt, je eens goed wil laten verwennen of wat wil relaxen. Het hotel heeft immers een zwembad en een spa. Het ontbijt en avondmaal worden in een buffetvorm geserveerd.  Het  hotel ligt 10 minuutjes buiten het park maar heeft een shuttle die je gratis naar de ingang van het park brengt.  Houd je net zoals wij van wat comfort, dan is het Mulu Marriott hotel de beste keuze.

 

Check hier de prijs en de beschikbaarheid van het Marriott hotel: BOEKEN

 

Het Park

Mulu Nationaal Park was het meest professioneel gerunde park dat we op onze rondreis in Borneo  zijn tegengekomen.  Sinds 2000 is het erkend als werelderfgoed door UNESCO.  Het park heeft een volwaardig bezoekerscentrum dat kan tippen aan diegene die je in de parken in Amerika aantreft.  In het bezoekerscentrum leer je veel over het park door de vele informatiepanelen en de film die men afspeelt.

Alle paden in het park zijn aangelegd met houten planken.  Misschien minder authentiek maar ik vond het wel leuk wandelen.  Zo kan je ook rondkijken terwijl je wandelt zonder schrik te moeten hebben dat je struikelt over de vele wortels.  Er is een speciale wandeling, de “fauna-wandeling”, die je kan doen als je meer wil te weten komen over de fauna en flora in het park.   De vele informatieborden op deze wandeling waren best interessant. Enkel spijtig dat je er altijd zo weinig van onthoudt achteraf…

Verwacht niet om veel grote dieren in dit park te zien.  Vroeger werd er in deze omgeving zeer veel jacht gemaakt op deze dieren.  Apen zijn zowat de enige grote dieren die je hier zal zien.  Wat je hier wel kan zien zijn duizendpoten, wandelende takken, libellen, vlinders, salamanders en nog vele andere insecten.

Uiteraard zijn er ook de vleermuizen.  Dit is de reden waarom de meesten mensen dit park bezoeken.  Bij het vallen van de avond vliegen ze massaal uit wat zorgt voor een leuk spektakel.

Als ls je dit spektakel wil zien, wacht dan niet tot de laatste avond.  De vleermuizen vliegen niet elke avond uit en door dus te wachten tot de laatste avond zou je het wel eens kunnen missen.  Wij waren de eerste avond gaan kijken en vernamen daarna dat men de avond daarop niets gezien had.

Er is een observatiepost in het park waar je deze vleermuizen kan zien.  Hier kan je naartoe zonder gids.  Je kan ook een tour met gids boeken van de ‘Deer’ en ‘Lang’ grotten.  Deze tour eindigt aan de observatiepost van de vleermuizen ongeveer op het tijdstip dat ze zullen uitvliegen en zo kan je deze makkelijk combineren. De grotten in het park zijn enkel te bezoeken met gids.

De de ‘Deer’ en ‘Lang’ grotten bezochten we op onze eerste dag,  de dag erna hebben we de tour gedaan richting ‘Wind’ en ‘Clearwater’ grotten.  Alle vier de grotten zijn een bezoek waard.  Iedere grot heeft zijn eigen charme en ik vond de 4 grotten niet repetitief.

Nog meer…

Wij hadden slechts 2 dagen maar uiteraard kan je  nog veel meer doen in dit park wanneer je meer tijd hebt.

Het park is gekend omwille van de Pinnacles.  Je kan deze zien tijdens een 3-daagse trektocht met gids.

Er zijn nog vele andere kortere wandelingen ook.  Sommige hiervan kan je zelf doen, anderen enkel met gids.  Ook de meer ervaren speleologen komen hier aan hun trekken en kunnen avontuurlijke trektochten doen, met begeleiding uiteraard, in het uitgebreide grottensysteem.

Het park biedt ook een night walk waarbij je met een gids op zoek gaat naar spinnen, schorpioenen en andere dieren die ‘s nachts tot leven komen.  Echt de moeite maar wij hadden een soortgelijke wandeling nog niet zo lang geleden gedaan dus hebben we er deze keer voor gepast.

Lees ook: Rivier cruise op de kinabatangan rivier in Borneo

Conclusie

Er is meer dan genoeg te doen in het Gunung Mulu National park om er een paar dagen door te brengen. Het zien uitvliegen van de vleermuizen is voor ons nog altijd één van de hoogtepunten van onze rondreis in Borneo. Een bezoek aan de verschillende grotten is ook zeker en vast de moeite.  Wil je daarna wat relaxen in een comfortabel hotel met zwembad, dan is het Mariott resort & spa een goede optie.

 

Een leuke reisgids komt steeds van pas. Koop deze hier:

Vind je dit een leuk artikel? Pin het, dan heb je het altijd bij de hand.

 

In de volgende blog over onze vakantie in Borneo ontdekken we Kota Kinabalu. Lees je mee?

 

Marie-Lise (Reislustig.be)

Thursday 29th of March 2018

Wow, een erg bijzonder plaats. Ik weet niet of ik zo op mijn gemak zou zijn met al die vleermuizen. Die spinnen zou ik sowieso laten voor wat ze zijn :-)

Rieneke | Backpackjunkies

Wednesday 28th of March 2018

Ik vond Mulu echt zo bijzonder! Alleen al hoe je aankomt op een mini vliegveld zonder voorzieningen. Wij zaten in een accommodatie buiten het park zelf en hadden alleen 's ochtends en 's avonds elektriciteit. Een volgende keer zouden we voor een andere optie gaan, want het kan echt zo warm worden! De canopy walk is ook heel leuk om te doen. De nachtwandeling vond ik persoonlijk een beetje 'creepy', ik het het niet zo op al die gekke beestjes ;) Zeker de moeite waard!

Sylvia Van Overvelt

Thursday 29th of March 2018

Wij vinden vooral het uitvliegen van de vleermuizen fantastisch. Het kan inderdaad heel warm worden. Een comfortabel hotel met een goede airco is dan inderdaad wel best aangenaam.

Ctheworld-claudia

Wednesday 14th of March 2018

Wat een ongelofelijke zwerm vleermuizen! En dat geluid dat ze maken! Super gaaf. Maar ik vind ze wel heel lelijk van dichtbij....

Sylvia Van Overvelt

Wednesday 14th of March 2018

Van dichtbij ben ik er ook geen fan van. Ze vlogen daar 's avonds gewoon langs je oren. Ik had er zelf een beetje schrik van. Wel enorm impressionant om ze uit te zien vliegen. Is echt de moeite om te zien.

Comments are closed.