Skip to Content

Wandelen in het Robberg Nature Reserve, hoogtepunt van de tuinroute in Zuid-Afrika

Trouwe lezers van deze blog hebben misschien al wel gemerkt dat wij fan zijn van wandelen, en liefst van al in de natuur.

Aangezien men in superlatieven spreekt over de tuinroute als het mooiste stukje natuur van Zuid-Afrika waren wij voor onze road trip door Zuid-Afrika al ruimschoots op voorhand het internet aan het afschuimen naar de mooiste wandelingen.

Na enkele rondjes schrappen-wat-niet-past bleek, een beetje tot onze eigen verbazing, de winnende wandeling niet in het Tsitsikamma National Park te liggen maar eerder in het Robberg Nature Reserve.

Hieronder delen wij deze geweldige wandeling.

In dit artikel vind je affiliatie links. Als je iets boekt of koopt via een link op deze pagina, ontvangen we hiervoor een kleine commissie (waarvoor we je zeer dankbaar zijn) zonder extra kosten voor jou.

Wandelen langs de tuinroute in Zuid-Afrika

Plettenberg Bay

Op een zonnige ochtend in Knysna stappen we dus in onze auto en zetten we koers richting Plettenberg Bay voor wat belooft een fantastische wandeling te worden.

Het Robberg Nature Reserve is een schiereiland vlak naast Plettenberg Bay.

De wandeling belooft ons niet enkel mooie vergezichten op te leveren naar Plettenberg Bay maar onderweg zouden we ook Pelsrobben, dolfijnen en zelfs walvissen kunnen zien in het juiste seizoen (mei – november).

Plettenberg Bay, vaak afgekort als Plett, is een beetje een mondain plaatsje dat in de zomer een belangrijke rol speelt als vakantieoord.

Het was echter wel even schrikken dat we een township passeerden net voor het binnenrijden. In Johannesburg en Kaapstad verwacht je zoiets maar aan de grens van het lokale Knokke hadden we dat niet zien aankomen.

We rijden het stadje binnen en zetten koers richting de kust.

De stad is gebouwd tegen de helling en we merken dat de huizen groter en mooier worden naarmate we verder afdalen en dichter bij de kust komen.

Plettenberg Bay, is een beetje een mondain plaatsje dat in de zomer een belangrijke rol speelt als vakantieoord.

Onderweg passeren we enkele bureautjes die leven van het toerisme en bootuitstapjes en allerhande wateractiviteiten aanbieden. We stoppen even aan het strand om van het mooie uitzicht hier te genieten.

We kunnen de eigenaars van de huisjes hier geen ongelijk geven.

Voor villa’s met zo’n uitzicht vraagt men in België waarschijnlijk een fortuin maar het blijft toch raar dat er dan 1 kilometer verder een township is.

We springen terug in onze auto en volgen de kustlijn verder richting het Robberg Nature Reserve dat we al zien liggen. Ons plan om de kustlijn te volgen lukt echter niet en onze GPS kent het Robberg Nature Reserve niet.

Er is echter ook een plaatsje met de naam Robberg en dat brengt de redding.

We komen aan de ingang van het reserve waar we de inkom betalen parkeren onze wagen op de parking van het reservaat.

In 2019 was de inkom voor volwassenen 50 rand per persoon ( iets meer dan €3). Kinderen betalen 30 rand per kind.

Wandelen in het Robberg Nature Reserve

Er staat hier een plannetje van het reservaat maar aangezien het hier een smal schiereiland is moet je echt geen schrik hebben om verloren te lopen.

Er staan 3 wandelingen aangeduid op de kaart.

De langste wandeling is 11 km en vertrekt links (aan de kant van Plettenberg Bay) om vervolgens helemaal de kustlijn te volgen tot je terug aan komt op de parking.

De andere 2 wandelingen zijn hier inkortingen op waarbij je onderweg al ergens doorsteekt naar de andere kustlijn.

Wij kiezen voor de volledige loop.

Het plan geeft aan dat de wandeling niet geschikt is voor jonge kinderen en behoorlijk inspannend is maar als ervaren wandelaars schrikt ons dat niet af.

Het eerste deel van de wandeling is vlak en volledig aangelegd. We worden hier beloond met enkele mooie zichtjes op Plett.

Voor we het weten staan we op een splitsing waar je beneden kan afdalen naar een mini-strandje en waar je ook kan kiezen voor de eerste inkorting. (“The Gap”).

Lees ook: Op de segway door de wijnvelden.

Wij zetten onze wandeling verder langs de kustlijn.

Het pad kronkelt verder tussen het fynbos en enkele keren zien we hoe een salamander zich snel uit de voeten maakt als hij ons ziet aankomen.

Een half uurtje later kondigen de pelsrobben zich aan. We zien ze nog niet maar we kunnen al wel hun conversatie volgen en ook hun geur verraadt hun aanwezigheid.

Nog een paar minuutjes later zien we de pelsrobben dan eindelijk liggen.

Ze liggen te zonnebaden op de warme rotsen aan de kant van het water en de plekjes in de zon zijn schaars wat zorgt tot hevige meningsverschillen en veel kabaal.

Het is leuk om te zien. Terwijl we geamuseerd de hevige discussie onder ons volgen zien we ook dat enkele toeristenbootjes onder ons passeren.

Als je de pelsrobben wil zien doe je dat echter beter met deze wandeling want het viel ons op dat de toeristenbootjes zelfs niet even vertraagden terwijl wij toch onze tijd namen om deze dieren even te blijven observeren.

We nemen afscheid van de pelsrobben en niet veel verder komen we aan in ‘Witsand’. Een echt strand met mul zand. Hier kan je doorsteken als je de 2de inkorting wenst te doen.

Wij volgen echter verder de kustlijn, richting ‘The Point’, het uiterste puntje van het schiereiland.

We houden onze ogen op de evenaar op zoek naar iets dat de aanwezigheid van walvissen kan verraden maar zonder enig succes.

Onderweg naar ‘The Point’ zien we wel deze prachtige grote sprinkhanen maar het hoogtepunt is toch wel ‘The Point’ zelf.

De suspens werd al opgebouwd doordat het geluid van het water dat tegen de rotsen slaagt steeds luider klinkt.

Maar het is pas eenmaal je de laatste helling hebt beklommen dat je van bovenaf wordt beloond met het beeld van de woeste zee die op de rotsen inbeukt.

Een mooi plekje om te pauzeren en te genieten van het spektakel dat zich hier afspeelt. 

Terwijl we zien hoe de zee inbeukt op de rotsen cirkelen tientallen meeuwen en Jan Van Genten boven onze kop.

Albatrossen zagen we denk ik niet maar vanop enige afstand is het soms moeilijk het onderscheid tussen een meeuw en een albatros te onderscheiden (althans voor een minder goede vogelkenner zoals ik).

Maar het is pas eenmaal je de laatste helling hebt beklommen dat je van bovenaf wordt beloond met het beeld van de woeste zee die op de rotsen inbeukt.

De wandeling zet zich hier verder over de rotsen. We banen ons een weg tussen de door algen oranje gekleurde rotsen.

Met momenten is het wat klauteren en klimmen geblazen.

Waar je tot op heden tussen het ‘fynbos’ hebt gewandeld aan de oostelijke kant van het Robberg Nature Reserve krijg je nu een hele andere Westelijke kant van het schiereiland te zien.

Als je je nog afvroeg waarom men deze wandeling als redelijk inspannend beschreef krijg je hier ook het antwoord daarop.

We blijven redelijk lang over de rosten klimmen, het pad is hier aangegeven met geschilderde pelsrobben, heel veel bordjes zijn er niet maar echt verloren lopen kan je ook niet.

Links van je is het water, rechts van je een steile berghelling. Op onze weg worden we vergezeld door Dassies (rotsratten). Voor de foto zijn ze me echter altijd te snel af spijtig genoeg. 

Na een tijdje stoppen de rotsen en kronkelt het pad zich afwisselend naar boven en naar beneden langs de steile berghelling.

We zijn blij dat er hier en daar touwen zijn voorzien zodat je je kan vasthouden als je bijna recht naar boven of recht naar beneden aan het klauteren bent.

Lees zeker ook: alle hoogtepunten van Zuid-Afrika in 3 weken

De inspanningen zijn echter niet voor niets. De Westelijke kant van het Robberg Nature Reserve is dan misschien wel minder kleurrijk maar wel spectaculairder dan de Oostelijke kant.

Het klimmen en dalen blijft zo eventjes duren tot we aan de Fountain Shack komen, een hutje dat je kan huren als je wenst te overnachten in het park.

Het is vlakbij het strand en ‘die eiland’ waar we ook even uitrusten en het uitzicht in ons opnemen.

We besluiten om de wandeling rond ‘die eiland’ niet te doen, als je zie zou doen hou er dan rekening mee dat als het hoogwater is ‘die eiland’, vandaar de naam, een echt eiland wordt.

Ben je avontuurlijk aangelegd dan moet je zeker deze 8 activiteiten eens bekijken. 

Langs het strand staat de wandeling even niet aangegeven maar je moet hier gewoon laag dicht bij het water blijven lopen en op een gegeven ogenblik zal je terug een padje zien.

Van hieraf is het pad terug minder avontuurlijk en makkelijker. Het blijft meer stijgen en dalen dan de wandeling aan de Oostelijke kant maar het is pad is aangelegd en er zijn trappen voorzien.

De 2 verschillende soorten vegetaties maken het de moeite waard om de hele lus te doen.

Doe je de garden route dan raad ik echt aan van enkele uren te reserveren voor deze wandeling in het Robberg Nature Reserve.

Het is trouwens zelfs een nationaal monument en werelderfgoed.

Geniet van je wandeling!

Wandel tips voor het Robberg Nature Reserve

 Wandelschoenen zijn een absolute must, zeker als je de volledige loop tot the point gaat doen

 Neem wat snacks mee om te eten en voldoende drinken (er is onderweg niets van voorzieningen)

 Voorzie ook iets met lange mouwen en iets tegen de regen, het weer kan soms snel draaien, op sommige plekken voelt het warm en op sommige plekken is er veel wind

 De wandeling kan op 4 uur gedaan worden maar als je net als ons soms even wil pauzeren om te genieten van het uitzicht voorzie je toch best wat meer tijd

 Vergeet zeker je kamera niet en voorzie misschien een tas/rugzak om hem op te bergen zodat hij niet rond je nek hangt te bengelen als je naar boven aan het klauteren bent of aan het balanceren tussen de rotsen.

 Stel je GPS in op Robberg als hij het Robberg Nature Reserve niet kent.

 

Plettenberg Bay Hotels

Als je nog op zoek bent naar een plaatsje om te logeren in de buurt overweeg dan zeker deze accomodaties in Plettenberg Bay. Ze liggen niet alleen dicht bij het Robberg Nature Reserve, Plettenberg Bay ligt ook centraal om andere dingen op de Garden Route te bezoeken.

Reis je hierna verder richting Kruger, lees dan onze tips voor een geweldig bezoek aan krugerpark. 

Luxury hotels

Hotel icon

Plettenberg Hotel

Plettenberg hotel - Plettenberg Bay South AfricaLuxe hotel dichtbij het strand. Ruime kamers met een grote badkamer en een prachtig uitzicht. Uitstekend ontbijt dat naast het zwembad en met uitzicht op de zee wordt geserveerd.

 

 

Voor up-to-date prijzen en beschikbaarheid : BOEKEN

Hotel icon

Tamodi Lodge

 

Tamodi Lodge - Plettenberg Bay South AfricaPrachtige, rustige accommodatie met zeer gastvrije gastheren op een paar minuten rijden van het strand. Grote en prachtig ingerichte kamers. Het uitzicht en de omgeving zijn fantastisch. Omdat de lodge enigszins afgelegen is, is het de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de natuur.

 

Voor up-to-date prijzen en beschikbaarheid : BOEKEN

Premium Comfortable hotels

Hotel icon

Aquavit Guesthouse

Aquavit guesthouse - Plettenberg Bay South AfricaAquavit is een prachtig ontworpen guesthouse met een fantastisch uitzicht op de baai vanuit zowel de eetkamer als de slaapkamers. Goed ontbijt met een grote verscheidenheid en een adembenemend uitzicht.

 

 

Voor up-to-date prijzen en beschikbaarheid : BOEKEN

Hotel icon

Hunter’s Country House

Hunters Country Lodge - Plettenberg Bay South AfricaCharmant en mooi hotel in het midden van een prachtig bos. Zeer goed uitgeruste kamers met comfortabele bedden. Het is heerlijk buiten zitten in de leuke zithoeken met zicht op de mooi aangelegde tuin.

 

 

Voor up-to-date prijzen en beschikbaarheid : BOEKEN

Comfortable Hotels

Hotel icon

Robberg Beach Lodge

Robberg Beach Lodge - Robberg South AfricaPrachtige locatie op het strand van Robberg met een spectaculair uitzicht over het schiereiland. Ruime en goed uitgeruste kamers en een smaakvol ontbijt.

 

 

Voor up-to-date prijzen en beschikbaarheid : BOEKEN

Hotel icon

T’niqua Stable Inn

Tniqua Stable Inn - Plettenberg Bay South AfricaT’Niqua stable Inn ligt op een rustige plek met een prachtig uitzicht op de zee beneden. De boerderij is erg groot met een zwembad, mooie grasvelden en een stal in de buurt. De eetzaal is groot met zowel binnen- als buitenruimtes en kijkt uit over het zwembad en de tuin.

 

 

Voor up-to-date prijzen en beschikbaarheid : BOEKEN

Gerelateerde artikels

Een leuke reisgids komt steeds van pas. Hieronder vinden jullie al vast onze aanbevelingen:

Vind je dit een leuk artikel? Pin het, dan heb je het steeds bij de hand.