Skip to Content

Rivier cruise op de Kinabatangan rivier in Borneo

Tijdens onze rondreis in Maleisie en  Borneo brachten we 3 dagen door op de Kinabatangan rivier in Borneo. Ga jij ook naar Borneo en denk je eraan om een rivier cruise te doen, lees dan zeker verder. In deze Borneo blog post lees je immers hoe je er geraakt, in welk hotel je kan verblijven en welke leuke activiteiten je daar allemaal kan doen. Lees dus zeker verder.

In dit artikel vind je affiliatie links. Als je een hotel boekt of iets anders koopt via een link op deze pagina, ontvangen we hiervoor een kleine commissie (waarvoor we je zeer dankbaar zijn) zonder extra kosten voor jou.

Rivier cruise op de Kinabatangan rivier in Borneo

We keken al lang uit naar de rivier cruise op de Kinabatangan rivier in Maleisisch Borneo.  3 dagen ontspannen in het midden van de natuur.  De Kinabatangan rivier wordt aan beide zijden omgeven door regenwoud en is een populaire plek voor het spotten van dieren.  Je vindt hier neusapen,  orang oetans, olifanten en verschillende soorten vogels.

 Standaard worden verblijven aangeboden van 3 dagen/2 nachten. Als grote natuurliefhebbers hebben wij 1 extra nacht geboekt zodat we 3 volledige dagen ter plekke waren. 3 dagen was zeker niet te lang voor ons en we zouden opnieuw 3 nachten boeken moesten we ooit terug gaan. Ben jij echter een iets minder grote natuurfan, dan zijn 2 dagen ook zeker en vast genoeg.

Wij boekten deze rivier cruise via de Borneo nature lodge. Hieronder vind je een volledige beschrijving van dit arrangement en onze 3 dagen in de jungle.

Meer informatie en boeken: Meer info

Een dag in de jungle

Voor zij die zich afvragen hoe je zo’n dagje doorbrengt te midden van de natuur: Je staat vroeg op. Meestal net voor het opkomen van de zon. Een klein hapje en wat koffie staan klaar om je te helpen wakker worden. Daarna is het op naar de boot voor een ochtendcruise van ongeveer 2u.

Als je terug aankomt bij de lodge staat het ontbijt op je te wachten. Na het ontbijt is het tijd om te luieren. Er staat niets meer op de agenda tot het tijd is voor lunch. Tijd voor een dutje, het lezen van een boek of gewoon luisteren naar de geluiden van de natuur.

Na de lunch heb je opnieuw tijd zat voor meer van dezelfde activiteiten tot het 16u is. Dan is het tijd voor een 4-uurtje waarna je terug aan boord gaat voor een avondcruise. Je keert terug naar de lodge tegen dat het donker wordt en dan staat het avondeten op je te wachten.

De Kinabatangan rivier wordt aan beide zijden omgeven door regenwoud en is een populaire plek voor het spotten van dieren.  Je vindt hier neusapen,  orang oetans, olifanten en verschillende soorten vogels.

Ochtend- en avondcruises zijn inbegrepen in het forfait net als alle maaltijden.

Meestal wordt een beperkt aantal extra excursies aangeboden die je apart kan boeken.

Zo hebben wij ervoor gekozen om een nachtcruise te doen. Tijdens een nachtcruise kan je vogels makkelijker benaderen en zie je natuurlijk ook de nachtdieren (zoals de uil hieronder) die je overdag niet ziet. Andere opties zijn een nachtwandeling waarbij je traditioneel wordt getrakteerd op grote spinnen maar dat hebben we deze keer niet gedaan.

Naar Kinabatangan

Wij logeerden in de Borneo Nature Lodge.  In ons arrangement was een kleine maar best wel interessante tour inbegrepen bij aankomst en bij vertrek uit het hotel.

Onze gids pikte ons op op de luchthaven van Sandakan om van daaruit richting het Sepilok Orang-Oetan center te gaan.  Wij hadden eerder zelf al Semenggoh bezocht.  Als dieren liefhebbers vonden we het absoluut niet erg om een tweede keer de Orang-oetans in Borneo te zien.  In Sepilok pakte men het allemaal iets professioneler aan.

Mocht je moeten kiezen om slechts 1 center te bezoeken, zou ik kiezen voor Sepilok.  De uitleg die je hier krijgt over de orang oetans van Borneo is immers uitgebreider.  De ervaring om de apen te zien blijft hetzelfde in beide parken.  Het verveelt echter niet om deze dieren te zien!

Lees ook: De 3 leukste Kuching bezienswaardigheden

Na ons bezoek hier was het enkele uren rijden richting ons hotel. De meeste hotels langs de Kinabatangan rivier zijn niet bereikbaar per weg, het laatste stukje dient afgelegd te worden per boot. De hotels liggen echter allemaal dichtbij deze pier.

Hotel iconHotel – Borneo Nature Lodge

We verbleven in de Borneo Nature Lodge. Dit is een voor de regio redelijk luxueuze lodge. De service was perfect, de manager on-duty zeer vriendelijk en behulpzaam en het eten meer dan voldoende en nog eens lekker ook.

Een aanrader als je net zoals wij toch op wat comfort gesteld bent.

Check hier de prijs en de beschikbaarheid:BOOKING
Is dit hotel toch niets voor jou dan vind je op Booking nog heel wat andere hotels op de Kinabatangan rivier: BOOKING

Op ontdekking in de jungle

We hoopten de lokale Borneo Pygmee olifanten te zien maar onze hoop zakte al snel in onze schoenen toen we hoorden dat de kudde zich heel ver van het hotel bevond. Te ver om er met de boot naartoe te kunnen gaan.

Tijdens de avondcruise op de 2de dag hadden we echter veel geluk, er stond een andere, kleinere groep, olifanten langs de kant van het water.  De derde dag werd het nog beter toen we een groepje van 3 olifanten konden zien zwemmen in het water.

Ochtend- en avondcruises zijn inbegrepen in het forfait net als alle maaltijden.

Al bij al waren het 3 super dagen. Bovenop de olifanten zagen we nog slangen, neusapen, Orang-oetans en verschillende gewone en jachtvogels.  Als je even enthousiast wordt als ons bij het zien van dieren in hun natuurlijke biotoop dan is dit zeker een plaats dat je moet bezoeken!

Een griezelgrot op onze terugweg naar de bewoonde wereld

Op de laatste dag konden we uitslapen, althans toch tot 8u :-). We deden deze dag geen ochtendcruise meer.  Na het ontbijt gingen we richting de Gomatong grot.

Ik heb hier geen foto’s genomen maar er zijn denk ik ook geen foto’s die kunnen beschrijven wat voor sfeer deze grot uitstraalde.

De geur van de uitwerpselen van de vleermuizen en de zwaluwen, de miljoenen kakkerlakken die rond je voeten voorbijschieten en het gevoel dat je met je voeten gedeeltelijk wegzakt in de smurrie (de uitwerpselen) die opgehoopt liggen op de grond en het aangelegde pad.

Er is een reling maar die wens je niet vast te nemen aangezien die ook al niet meer zo proper is en ondertussen meer wordt gebruikt door kakkerlakken dan mensen.

In deze grot slapen mensen die deze grot bewaken.  Ik kan het amper geloven, mij overtuigen om in deze grot te slapen zal in elk geval heel moeilijk zijn.  De bewakers zijn er om te vermijden dat de zwaluwnesten die in deze grot geoogst worden zouden gestolen worden.  Deze zwaluwnesten worden immers voor veel geld verkocht aan Chinezen waar recepten op basis van zwaluwnesten (meestal soep) als een delicatesse op de kaart staan.  Er heerst in China een bijgeloof dat dit goed zou zijn voor de potentie.  Ik vraag me af of ze er nog zoveel geld voor zouden geven als ze de oorsprong van hun delicatesse zouden kennen.

Conclusie

Als je van dieren en natuur houdt mag je een rivier cruise op de Kinabatangan rivier in Borneo zeker niet overslaan. Je leeft op het ritme van de natuur en na 3 dagen zijn je batterijen helemaal opgeladen.  Bovendien kan je niet anders dan gelukkig worden als je al die prachtige dieren in het wild kan observeren.

Wij hebben al meermaals gelogeerd in lodges zoals de Borneo nature lodge en steeds opnieuw vertrekken we enthousiast.  En als we terugkijken op onze reis zijn het altijd dit soort van verblijven waar we met plezier aan terugdenken.

Wij raden een meerdaagse tocht aan. Er is zeker voldoende te zien om je een paar dagen te amuseren. Indien je maar 1 dag hebt om Sandakan te ontdekken is deze tour misschien wel iets voor jou.

Na dit verbllijf vertrokken we naar de Perhentians om te gaan snorkelen. Meer hierover in volgend verslag.

Gerelateerde artikels

Een leuke reisgids komt steeds van pas. Deze kan je hier kopen.

Vind je dit een leuk artikel, pin het zo heb je het altijd bij de hand.

 

Dit artikel bevat affiliate links. Dit wil zeggen dat wanneer jij doorklikt op een link en iets koopt wij daar een kleine commissie op krijgen. Uiteraard zonder meerkost voor jou.

Tags

Tags

Annette

Saturday 16th of June 2018

Wat een prachtige ervaring! Je bent vanuit Kuala Lumpur gegaan ? En hoe en bij wie heb je die riviercruise geboekt?

Sylvia

Saturday 16th of June 2018

Dag Anette,

Wij deden een rondreis van 3 weken in Borneo en zijn vanaf Kuching gevlogen. Een uitgebreid reisverslag van die 3 weken staat ook online. Je kan wel vanuit Kuala Lumpur met Air Asia op Sandakan vliegen. Het arrangement boekten wij bij de Borneo nature lodge. Dit kan je ook boeken via onze website. Het was inderdaad een geweldige ervaring. ik vond Borneo buiten Kota Kinabalu fantastisch. Echt de moeite. Ik wens je alvast een mooie reis toe.

Wannderful

Tuesday 8th of May 2018

Wat een belevenis, die griezelgrot! Je beschrijft het echt heel plastisch ! En die boottochten, wauw! Was het niet vervelend dat je na de excursie nog een hele afstand moest afleggen tot aan je lodge?

Sylvia Van Overvelt

Wednesday 9th of May 2018

Neen hoor. Ik kan me niet exact herinneren hoe ver het was maar niet heel heel ver in ieder geval.

Davina

Tuesday 8th of May 2018

Die grot krijg je mij niet in, maar die riviercruise lijkt me zalig! Altijd prachtig als je wildlife vanop het water kan bewonderen!

Sylvia Van Overvelt

Thursday 10th of May 2018

Is inderdaad ideaal als je op je gemak vanuit een bootje kan kijken. Die grot zouden wij ook niet meer doen, maar was wel een ervaring. We spreken er regelmatig nog over.

Comments are closed.