Skip to Content

3 weken Zuid-Afrika? Ontdek met deze reisroute alle hoogtepunten

Plan je een rondreis naar Zuid-Afrika van 3 weken maar zoek je nog wat inspiratie?  Ontdek met deze individuele rondreis in Zuid-Afrika dit prachtige land. 

Het is een relatief klassieke reisroute voor Zuid-Afrika die je langs vele hoogtepunten brengt. 

Ideaal wanneer je voor de eerste keer in het land bent en een individuele rondreis door Zuid-Afrika wil maken. 

In deze Zuid-Afrika blog  vind je bovendien reistips van wat je ter plekke allemaal kan doen in Zuid-Afrika en we delen ook ineens wat leuke hotels.

Hierdoor kan je gemakkelijk zelf je Zuid-Afrika route plannen.

 

In dit artikel vind je affiliatie links. Als je iets boekt of koopt via een link op deze pagina, ontvangen we hiervoor een kleine commissie (waarvoor we je zeer dankbaar zijn) zonder extra kosten voor jou.

Reistips Zuid-Afrika

Met een reisorganisatie of zelfstandig naar Zuid-Afrika

Een aantal jaren geleden deed ik een mooie georganiseerde rondreis door Zuid-Afrika. 

De hieronder beschreven reis deden we volledig zelfstandig. 

Beide opties hebben voor en nadelen. Ga je volledig georganiseerd dan heb je minder voorbereiding en geniet je het gezelschap van een groep.

Ben je op zoek naar een georganiseerde reis, kijk dan eens naar de reizen van Djoser en Sawadee. Zij bieden mooie rondreizen door Zuid-Afrika aan. 

Als je zelfstandig gaat, heb je meer vrijheid. Je hebt dan ook wel iets meer voorbereiding, maar onzeZuid-Afrika route hieronder helpt je al aardig op weg. 

Goedkope vluchten naar Zuid-Afrika

Ben je op zoek naar een goedkope vlucht naar Zuid-Afrika, kijk dan zeker eens op Momomdo of vliegtickets.nl.

Momondo is geen boekingssite maar vergelijkt tal van boekingssites voor jou en toont je daarna een overzichtelijke resultaat van alle mogelijk vluchten en op welke site je deze het goedkoopst kan boeken.

Bij Vliegtickets.nl kan je gemakkelijk vliegtickets zoeken, vergelijken en boeken. Bovendien zijn zij alle dagen van het jaar telefonisch bereikbaar indien je hulp nodig hebt wanneer je online of zelfs telefonisch boekt.

Indien je meer informatie wil over wat nu echt de beste site is om vliegtickets te boeken, lees dan zeker dit artikel. 

In dit artikel vind je ook tips om goedkope vliegtickets te vinden. 

 

Krijg je graag de beste vliegtickets deals in je mailbox, dan kan je je ook gratis inschrijven bij de engelstalige Dollar Flight Club. Om de  beste deals in je mailbox te krijgen, dien je enkel de luchthavens van waar je wil vertrekken in te geven en het systeem doet de rest

Vertrek je graag uitgerust op reis, lees dan zeker onze posts over hotels die een park, sleep, fly arrangement aanbieden. Ideaal wanneer je een vroege vlucht hebt. 

Hier vind je ook goedkope parking op Zaventem. 

 

Geld afhalen in Zuid-Afrika

Op de meeste plekken, kan je betalen met je kaart. 

Zorg ervoor dat je steeds wat cash geld bijhebt voor noodgevallen. 

Ben je op zoek naar de goedkoopste manieren om geld af te halen in het buitenland, lees dan zeker dit artikel. 

 

Een reisverzekering voor Zuid-Afrika

We hebben nooit iets serieus meegemaakt op onze reizen over de hele wereld, maar je weet wat ze zeggen, beter safe than sorry… 

Het lijkt vaak een nutteloze kost, totdat er iets gebeurd en je het nodig hebt.

Zorg er dus voor dat je een goede reisverzekering hebt voordat je naar Zuid-Afrika vertrekt. 

Onze reisroute door Zuid-Afrika

Lees ook: Wat je moet weten voor de perfecte roadtrip in Zuid-Afrika

 Dag 1: Johannesburg

Wij starten onze 3 weken Zuid-Afrika in Johannesburg.  Onze aankomst was in de voormiddag maar aangezien we niet zeker waren of we goed uitgerust gingen zijn, verkozen we om hier toch 1 nacht te overnachten.  

 Wij hadden op voorhand gekeken wat we hier wilden doen. Het apartheidsmuseum en een tour in Soweto waren de 2 dingen die we op ons lijstje hadden gezet. 

Uiteindelijk waren we toch te moe en is het bij het bezoek aan het apartheidsmuseum gebleven. 

Zuid-Afrika heeft zoals jullie wel weten een interessante geschiedenis en in het apartheidsmuseum kom je hier alvast aardig wat over te weten.

Ik vond dit museum zelfs interessanter dan de tour op Robben Island die we in Kaapstad deden. Maar hierover straks meer.

  African Pride Melrose Arch

African pride Melrose Arch hotel Johannesburg South AfricaJohannesburg staat gekend als een  onveilige stad. We kozen het African Pride Melrose Arch hotel  dus vooral omwille van de veiligheid.  Melrose Arch is de veiligste en ook de rijkste vierkante kilometer in Johanessburg denken we.  Toen we ‘s middags zaten te lunchen op een terrasje aan de overkant van ons hotel telden we 7 Porsches op ongeveer evenveel minuten.  Deze wijk is natuurlijk niet representatief voor Johannesburg op zich maar je moet  hier alvast niet bang zijn om overvallen te worden.
Het African Pride Melrose Arch hotel was trendy en is tip top in orde.  Het hotel heeft een ondergrondse parking waar je kan parkeren.

Je kan in het hotel betalen met een vast dagtarief of in de parking zelf volgens een uurtarief.  Dat laatste is dus goedkoper als je slechts enkele uren in de parking hebt gestaan.

Check hier de prijs en de beschikbaarheid: BOOKING
Ben je niet overtuigd van dit hotel? Op booking.com vind je nog heel wat andere hotels in Melrose: BOOKING

 Dag 2: Van Johannesburg naar Graskop


We zetten onze individuele rondreis door Zuid-Afrika verder door van Johannesburg naar Graskop te rijden. Graskop is een klein plaatsje aan het begin van de panoramaroute. 

Onderweg naar hier kan je kiezen voor de snelle route of alvast een kleine omweg maken om het eerste deel van de panorama route mee te pikken. 

Wij kozen natuurlijk voor de omweg en reden eerst naar Lydenburg en van daaruit over de Long Tom Pass richting Sabie. 

Een mooie reisroute maar de echte hoogtepunten van de panoramaroute komen de dag erna aan bod!

Heb je dus minder tijd, dan zou ik de omweg overslaan.

 

 Van Graskop kan je Pilgrim’s rest bezoeken, een oud mijnwerkersdorpje.  We hebben een bezoek hieraan overgeslagen omdat we vaak lazen dat het heel toeristisch en niet echt de moeite was. Graskop is wel een goede uitvalsbasis voor de Panoramaroute die we de dag daarna deden.

  Westlodge Bed & breakfast
Westlodge Bed Breakfast Graskop South AfricaIn de Westlodge B&B word je enorm gastvrij ontvangen en je slaapt hier in een Victoriaans huis. Het ontbijt en avondeten zijn super lekker.

Een aanrader wanneer je de panoramaroute bezoekt.

 

Check hier de prijs en de beschikbaarheid: BOOKING
Ben je niet overtuigd van dit hotel? Op booking.com vind je nog heel wat andere hotels in Graskop: BOOKING

 

 Dag 3: Van Graskop naar Hazyview


Vanuit Graskop ontdekten we de rest van de panoramaroute.  We reden via de R532 tot in Mapareng om dan met de R36, R527, R531 en de R40 een lus terug naar beneden te maken.  De hoogtepunten vonden wij vooral de falls ( Berlin & Lisbon) en de potholes.

  Als je echt alle punten rustig wil bezoeken en ook de echo caves dien je meer dan 1 dag te voorzien.

Wij brachten ook een bezoek aan het Moholoholo Rehabilitation Center. Hier vangt men onder meer dieren op die zijn ontsnapt uit Kruger. 

Dit vonden wij een  echte aanrader.  Wij zijn dan ook gek op dieren en zouden een hele dierentuin kunnen beginnen.

Wanneer je een zo’n centrum wil bezoeken, kijk dan goed uit dat je geen zogenaamde knuffelfarm kiest. Dit zijn farms waar je als toerist of vrijwilliger in direct contact kan komen met wilde leeuwen en welpjes die je kan knuffelen.

Er wordt dan vaak een verhaal opgehangen dat het welpje wees is maar vaker is het dier bewust gescheiden van zijn moeder voor toerisme.

Praktijken waaraan we liever niet deelnemen. Lees hier waaarom je niet met leeuwen moet knuffelen.

 

De panoramaroute en een bezoek aan Moholoholo Rehablitation Center  kan je  op 1 dag combineren maar dan dien je wel je tijd wat in het oog te houden.  Hun tour begint om 15u en duurt 2u.

Als je de tour wil doen raden we aan een overnachting te boeken rekening houdende met de zonsondergang. 

Het is echt geen pretje te rijden in het donker in Zuid-Afrika. Er is geen straatverlichting en er lopen veel mensen en dieren langs of op de weg.

Het laatste stuk naar Hazyview hebben wij in het donker afgelegd en dit was best stresserend. 

Daarna hebben we nooit meer in het donker gereden.

 De hoogtepunten van de Panoramaroute en Moholoholo Rehabilitation Center

 Dag 4-5: Van Hazyview naar Kruger


Vanuit Hazyview is het een half uurtje rijden naar Kruger.

Als je meerdere dagen voorziet voor de panoramaroute kan je op de laatste dag waarschijnlijk wel ineens naar Kruger doorrijden maar aangezien wij maar 1 dag voor de panoramaroute voorzien hadden kozen we ervoor in Hazyview te blijven slapen.

 In het krugerpark staan uiteraard game drives op de planning.  Interessante tips over hoe je Kruger best ontdekt lees je in deze post.

  Protea Hotel Kruger Gate

Protea hotel Kruger Gate South AfricaWe kozen voor dit het Protea Hotel Kruger Gate omdat we het konden boeken via punten van het Marriott Rewards programma. Maar we zouden dit ook absoluut aanraden  wanneer je niet via punten kan slapen. Het is een mooi en zeer aangenaam hotel. De uurtjes die je vrij hebt tussen de game drives kan je doorbrengen op het viewing platform.  Het buffet in het lapa restaurant was heel uitgebreid en tevens heel lekker.  Wij genoten hier ook van een zalige massage.  Als het goed weer is, kan dat met zicht op de drinkplas.  Alhoewel je natuurlijk niet veel ziet als je op de massagetafel ligt, vonden wij het toch een speciale ervaring.  Voor de game drives komt men je oppikken in de lobby.

Voordeel om je game drives van hieruit te starten is dat je echt vlakbij de ingang van het park bent en dus een half uurtje langer in je bed kan blijven liggen ‘s morgens.  En geloof ons, dat  is echt wel een voordeel als je om 5u ‘s morgens uit je bed moet.

Check hier de prijs en de beschikbaarheid: BOEKEN
Ben je niet overtuigd van dit hotel? Op booking.com vind je nog heel wat andere hotels in Skukuza: BOOKING

 

 Dag 6: Vanuit Kruger naar Swaziland (Hlane)


De leukste reisroute naar Swaziland gaat dwars door het Kruger Nationaal Park.  Je ziet dan het mooiste deel van het park want net het Zuidelijke deel van het park is waar zich de meeste dieren bevinden.

De route door Kruger is heel eenvoudig en zelfs je GPS werkt hier.  Je bent hier waarschijnlijk ook al geweest met je game drives maar geloof me, het gaat nooit vervelen.

  Maak je eigen game drive door Kruger Nationaal Park om dan ‘s avonds rustig  te chillen terwijl je de dieren ziet komen drinken aan de waterplas in Hlane.

In Hlane kan je ook zelf een game drive doen maar door de dichte begroeiing zie je hier niet zo heel veel dieren.  De kaart was redelijk onduidelijk dus na verloop van tijd wisten we niet meer echt waar we waren.  Gelukkig is het park niet zo groot dat je schrik moet hebben dat je hier gaat verdwalen 😏

  Hlane Nationaal Park
In Swaziland overnachtten we in het Hlane Nationaal Park in een Rondavel.  In afwachting van het diner kan je bij zonsondergang uitkijken over de waterplas en zien hoe ieder dier braaf zijn beurt afwacht om te komen drinken.  Een fantastische ervaring. Er liepen ook een 3tal neushoorns rond. We konden dus onze checklist voor the big five afchecken.

 

Je kan  hier ook verbroederen met je andere hotelgasten bij de braai.  Omdat er geen elektriciteit is in het kamp is het pad naar je rondavel en je rondavel zelf romantisch verlicht met olielampjes.

Vergeet dus ook zeker je zaklamp niet.

Check hier de prijs en de beschikbaarheid: BOEKEN

 Dag 7: Van Hlane naar Hluhluwe Game Reserve


Hluhluwe is een ander dierenreservaat.  Net als in Kruger kan je ook hier de big 5 spotten. Het park is vooral gekend omwille van de grote kans die je hebt om er neushoorns te spotten. Dus mocht je er geen gezien hebben in Hlane dan heb je hier een herkansing.

Zelfs al heb je al dieren al kunnen afvinken in Kruger of Hlane,  dan is dit park nog een bezoekje waard omwille van het landschap dat volledig verschillend is van Kruger. En, sorry dat ik in herhaling val, maar wij worden het nooit moe om die prachtige dieren te zien.

 Game drive in Hluhluwe.  Het is hier minder druk dan in Kruger wat het misschien iets moeilijker maakt om dieren te spotten.  Wijj hadden in elk geval geen probleem met het vinden van zebras, giraffen, olifanten en uiteraard ook neushoorns.

  Zululand Tree lodge
Zululand Tree Lodge Hluhluwe South AfricaDeze kleinschalige lodge ligt in een privaat wildreservaat.  Zittend van op je terras zie je de impala’s en zebra’s op enkele meters rondlopen. Een geweldige ervaring wanneer je het echte safari gevoel wil meemaken. De lodge ligt bovendien zeer dicht bij de ingang van het Hluhluwe Game Reserve.

 

Check hier de prijs en de beschikbaarheid: BOOKING
Ben je niet overtuigd van dit hotel? Op booking.com vind je nog heel wat andere hotels in Hluhluwe: BOOKING

 Dag 8-9 : Van Hluhluwe naar Santa Lucia


Van Hluhluwe vervolgden we onze reisroute door Zuid-Afrika verder richting Santa Lucia.  Een dorpje waar bijna ieder huis dat je ziet een guesthouse is. 

Dit is dus een toeristisch stadje mocht je er nog aan twijfelen. 

Santa Lucia is de uitvalsbasis voor een bezoek aan iSimangaliso Wetland Park.

  At Heritage House
At Heritage House St Lucia South AfricaZeer aangename B&B op wandelafstand van de hoofdstraat in Santa Lucia. ‘S morgens geniet je van een uitgebreid ontbijt met zicht op het zwembad.

 

Check hier de prijs en de beschikbaarheid: BOOKING
Ben je niet overtuigd van dit hotel? Op booking.com vind je nog heel wat andere hotels in Santa Lucia:BOOKING

 Een bezoekje aan iSimangaliso Wetland Park.  Nog een dierenreservaat maar ook hier is het landschap weer helemaal anders.  Na een bezoekje aan het park kan je uitrusten op het prachtige strand.  Een hippo cruise deden we ook.

We hadden al verschillende nijlpaarden gezien maar de cruise was toch zeker de moeite om wat interessante weetjes over de dieren bij te leren.

Doe zeker ‘s avonds ook een toertje met de wagen door de straten, je hebt veel kans om nijlpaarden tegen te komen die komen grazen in de straten van Santa Lucia.

Een fantastische en spannende ervaring die ons zeker zal bijblijven.

 Dag 10 :  Santa Lucia naar Thula Thula Game Reserve


Spijtig genoeg zijn we hier door onverwachte omstandigheden niet geraakt waardoor ik er niets over kan vertellen.  We hadden dit opgenomen in het programma omwille van het boek van Lawrence Anthony, “The Elephant Whisperer”.

Hierin wordt geschetst hoe hij een kudde olifanten in het natuurreservaat opneemt omdat ze anders zouden gedood worden en hoe hij als mens probeert contact te leggen met deze imposante dieren.

Wanneer dit je minder zou interesseren, zou je ineens richting Umhlanga kunnen doorrijden.

 Thula Thula Game Reserve

 Dag 11: Umhlanga (Durban)


Na vandaag zat deel 1 van onze individuele rondreis in Zuid-Afrika erop.  Umhlanga grenst aan Durban. We kozen ervoor om hier te overnachten omdat het van hieruit korter was naar de luchthaven dan vanuit Durban.

We vlogen met  Comair, een maatschappij geaffilieerd met British Airways, van Durban naar Port Elizabeth met een award ticket.

Op deze route is het interessant om je avios miles te gebruiken moest je deze hebben.

 Ushaka Marine World is een weliswaar klein maar leuk park dat je kan bezoeken.  Er is een dolfijnen- en zeehondenshow en het aquarium is heel knap gedaan.  We hadden gehoord dat je daar voor een klein bedrag kan duiken met haaien.

Weliswaar in een aquarium maar dat leek ons iets veiliger dan in de zee. Uiteindelijk vonden we dat het niet zoveel voorstelde en hebben we het niet gedaan.

Wanneer je echt met witte haaien wil duiken moet je richting Gansbaai gaan. Dit is de beste plek om haaien te spotten in Zuid-Afrika. Wij zijn op dat vlak niet zo moedig en hebben het maar overgeslagen. 

Toch zouden we aanraden om Ushaka te bezoeken wanneer je in de buurt bent of wat tijd over hebt in Durban. Er speciaal daarvoor naartoe rijden zouden we niet meer doen.

Er is trouwens ook een waterpark aan het park. In september was het wat koud om ons hierin te wagen maar in de zomer kan je deze beide parken perfect combineren met een combi-ticket.

  Protea Hotel Umhlanga

Protea Umhlanga Durban South AfricaHet Protea Hotel Umhlanga is een aangenaam hotel, op 2 minuutjes van het strand. Op wandelafstand liggen er ook heel wat restaurants. Het hotel is bovendien perfect gelegen wanneer je ‘s morgens vroeg richting de luchthaven moet gaan.

 

Check hier de prijs en de beschikbaarheid: BOOKING
Ben je niet overtuigd van dit hotel? Op booking.com vind je nog heel wat andere hotels in Umhlanga: BOOKING

 

 Dag 12-14: Port Elizabeth-Garden Route


Vanuit Port Elizabeth reden we met onze nieuwe huurwagen onmiddellijk verder richting de tuinroute.  Een prachtige regio van Zuid-Afrika waar je verschillende dagen kan spenderen.

 De tuinroute bevindt zich voor een groot deel in het Tsitsikamma nationaal park.  Je kan het park al wandelend ontdekken of je kan het origineler aanpakken en bijvoorbeeld een toer doen met een segway. 

Daarbuiten zijn er nog vele andere activiteiten te doen zoals ziplinen, bungee jumpen (vanaf de bloukrans brug 1 van de hoogste ter wereld) en met een quad rijden. 

Er zijn echter ook mooie plekjes buiten het Tsitsikamma nationaal park.  Wanneer je graag wandelt is een wandeling die we absoluut aanraden deze in het Robberg Nature Reserve.

 Logeren kan je op vele plaatsen doen in de tuinroute.  Populaire plaatsen om te overnachten zijn Plettenberg Bay en Knysna. 

Wij verbleven echter ook in Wilderness, een charmant dorpje waar Gert & Nadia, 2 Belgen, het Cloverleigh Guest House uitbaten.  Na ons verblijf hier begrijpen we perfect wat hen hier heeft gebracht. 

Dit kleine dorpje telt verschillende gezellige restaurants en tijdens een strandwandeling kan je je vergapen aan de prachtige villa’s die hier gebouwd zijn aan de rand van de oceaan.

Je verblijft hier in aparte huisjes.  Elk huisje heeft een eigen badkamer en keuken (of kitchenette).  Als je de smaak te pakken hebt van de Zuid-Afrikaanse braai cultuur dan ben je waarschijnlijk blij te horen dat ieder huisje ook zijn eigen braai heeft.  Heb je geen zin om zelf eten te maken dan zijn de restaurants slechts een kleine wandeling over de mooie boardwalk verwijderd.

Check hier de prijs en de beschikbaarheid: BOOKING

Ben je niet overtuigd van dit hotel? Op booking.com vind je nog heel wat andere hotels langs de tuinroute: BOOKING

 

 Dag 15-16 :  Vanuit Wilderness naar Franschhoek en Stellenbosch


Franschhoek en Stellenbosch zijn de 2 populairste plaatsen om te verblijven in de wijnregio.  Beide plaatsen liggen op ongeveer een half uur rijden van elkaar.  Franschhoek is een charmant dorpje niet veel groter dan 1 hoofdstraat. 

Stellenbosch heeft meer de uitstraling van een stad. 

Van Wilderness naar Franschhoek namen we de route via Robertson.  Deze is iets langer maar wel mooier.  Hier begin je naarmate je Franschhoek nadert al door de verschillende wijnplantages te rijden.

 Wijn proeven behoort hier ongetwijfeld tot één van de belangrijkste activiteiten van de dag.   De meeste hotels kunnen je een mapje bezorgen met een overzicht van de wijnhuizen.

Wil je echt veel proeven kan je deelnemen aan georganiseerde tours of een privé chauffeur inhuren.

De wijnen van Stellenbosch vineyards vielen bij ons goed in de smaak maar uiteraard is dat voor iedereen anders.

Ondanks dat wij echte wijndrinkers zijn, konden we daar onze hele dag niet mee vullen. Daarom deden we er ook een tourtje met een Segway.  Dat kan je doen bij Spier.

Proef hier trouwens zeker ook eens van hun wijn, de witte 21 Gables is ook een aanrader.

 Protea Hotel Franschhoek
Protea hotel Fransschhoek South AfricaHet Protea Hotel Franschhoek is een  charmant hotel met kleurrijke kamers.  De kamers zijn recent gerenoveerd.  Deze renovatie was bijna afgerond toen wij in september 2017 in het hotel verbleven.  Het hotel ligt op het einde van de hoofdstraat van Franschhoek.  Te voet zijn alle restaurants en galerijen in de hoofdstraat makkelijk te bereiken. Absoluut aan te raden wanneer je graag te voet het stadje ontdekt.

Check hier de prijs en de beschikbaarheid: BOOKING
Ben je niet overtuigd van dit hotel? Op booking.com vind je nog heel wat andere hotels in Franschhoek: BOOKING

 

 Dag 17-20 :  Vanuit de wijnstreek naar Kaapstad


Eindigen doen we in Kaapstad bijgenaamd ‘The Mother City’.  Hier zijn meer dan genoeg activiteiten te doen om je verschillende dagen bezig te houden.  Wij kozen ervoor om vanuit Stellenbosch met een omweg helemaal langs Kaap de Goede Hoop te rijden en dan zo langs de kust via Kommetje en Clifton Kaapstad binnen te rijden.  Uiteraard kan je ook gewoon een dag reserveren om eens richting de Kaap te rijden.

 De tafelberg mag uiteraard niet ontbreken aan je bezoek.  Je kan kiezen om met de kabelbaan of te voet naar boven en/of beneden te gaan.

De Kirstenbosch tuinen zijn ook een bezoekje waard. Alhoewel het bij ons pijpenstelen regende en we er niet echt van hebben kunnen genieten.

Tijdens de zomer ( januari & februari) kan je hier ook een concert meepikken.

 

Wij wandelden ook naar de top van Lion’s head.  Best pittig maar het uitzicht is prachtig.  Ik had gehoopt een paragliding vlucht te kunnen maken van Signal hill maar spijtig genoeg liet het weer dit niet toe.

Tegenwoordig doen we ook vaak een fietstochtje door een stad.  We vinden dit een goede manier om een stad te verkennen en het is toch iets minder vermoeiend dan alles te moeten afstappen. 

In Kaapstad deden we dit met AWOL tours en we vonden dit wel een aanrader. Het tempo was niet te hoog en we stopten regelmatig waar we dan een interessante uitleg kregen van de gids.

Je boekt je tickets hier: Fiets tocht

Wij gingen ook met de boot naar Robben Island.  De tour stelde ons wat teleur.  Sylvia deed deze tour enkele jaren geleden al toen je nog rondgeleid werd door iemand die effectief als gevangene op het eiland opgesloten was geweest. 

Alhoewel men dat nu nog steeds vermeld, althans toen wij boekten, is dat niet meer het geval. 

Onze gids vertelde wel nog altijd heel geëmotioneerd het verhaal maar de groep was te groot en het moest allemaal heel snel gaan waardoor je niet de tijd kreeg om alles grondig in je op te nemen.

We deden ook een dagtocht rond het Kaapse Schiereiland. Hieronder beschrijven we de volledige route.

Het Kaapse Schiereiland

Het Kaapse Schiereiland, het natuurgebied onder Kaapstad, is zeker een daguitstap waard. Deze lus van zo’n 160 km brengt je op één dag langs de meeste hoogtepunten.

Natuurliefhebbers en wandelverslaafden zouden kunnen overwegen om een extra dag op het Kaapse Schiereiland door te brengen. Je kan hier immers ook prachtige wandelingen maken.

Wij deden deze lus op de dag dat we van het wijngebied naar Kaapstad reden, maar je kon net zo goed beginnen en eindigen in Kaapstad.

Hoe dan ook, je start je lus in Muizenberg, waar je kan stoppen om de bekende gekleurde strandhuisjes te bekijken.

Vanaf daar gaat het verder naar Simon’s Town. Tijdens het walvisseizoen van juni tot november kan je daar waar de weg langs de baai slingert walvissen spotten.

De eenvoudigste manier om de walvissen te spotten, is door de horizon af te speuren en te focussen op hun slagen.

In de buurt van Simon’s Town is Boulder’s Beach, bekend om zijn pinguïnkolonie. Het is heel leuk om naar deze onhandige, schattige en luide dieren te kijken.

Rijd vervolgens verder langs de kust richting Kaap de Goede Hoop en Kaappunt, het meest zuidelijke punt van het Kaapse Schiereiland.

Je komt bij een afslag op de weg waar je linksaf moet slaan om naar de Kaap te gaan.

Pas op voor bavianen en zie dat ze je eten niet stelen.

 

De volgende stop is Kommetjie, maar stop onderweg zeker langs Long Beach – het witte zandstrand nodigt uit tot wandelen, vooral tijdens een mooie dag.

Je vervolgt je route langs de kust naar het strand van Noordhoek. Hier begint de beroemde Chapman’s Peak Drive. Deze weg werd tussen 1915 en 1922 langs de kust uitgehouwen een ongeloofelijk huzarenstuk, vooral voor die tijd.

Deze tolroute staat bekend als een van de mooiste ter wereld. Er zijn verschillende plekken langs de route waar je kunt stoppen om van het uitzicht te genieten en het op een foto te vereeuwigen.

Het is absoluut een mooie route en ik kan me alleen maar voorstellen hoe moeilijk het moet zijn geweest om deze weg te bouwen met de gereedschappen die honderd jaar geleden beschikbaar waren, maar ik kan niet zeggen dat we volledig zijn overrompeld door de opvattingen.

Misschien omdat we al zoveel mooie sites hebben gezien of omdat we er op het verkeerde moment waren.

Als je kan, zou ik proberen je bezoek in de gouden uren (kort na zonsopgang of kort voor zonsondergang) te plannen, dat maakt de route beslist fotogenieker.

De Chapman’s Peak Drive eindigt in Hout Bay.

De route van Houtbaai naar Kaapstad leidt je door de elegante buitenwijken van Clifton en Camps Bay naar Kaapstad. Hier staan prachtige villa’s die gemiddeld 2-3 miljoen euro kosten.

Deze loop rond het Schiereiland van Kaapstad duurt zonder stops 5 tot 6uur. Om vanuit Franschhoek naar Muizenberg te rijden, heb je zeker 60 tot 90 minuten nodig. Van Kaapstad naar Muizenberg is het ongeveer 30 minuten rijden.

 

 Protea Hotel Waterfront Breakwater Lodge

Protea Hotel Waterfront Breakwater lodge South AfricaWij kozen voor Protea Hotel Waterfront Breakwater Lodge omwille van de ligging vlakbij het V&A waterfront.  V&A Waterfront is uiteraard iets dat vooral toeristen aantrekt maar het is wel een leuke plaats om een terrasje te doen of te ontbijten/dineren aan de rand van het water.  Vanuit dit hotel ben je snel en veilig te voet aan het V&A waterfront.  Wij gingen hier dan ook iedere dag ontbijten.  De kamers in het hotel zijn netjes en proper. Wij werden door onze status in het getrouwheidsprogramma van Marriott rewards geupgrade naar een suite  en die was best wel ruim. Van anderen horen we dat de gewone kamers wel wat aan de kleine kant zijn soms. De ligging is echter super goed en daarom zouden we dit hotel ook absoluut aanraden.

Check hier de prijs en de beschikbaarheid: BOOKING
Ben je niet overtuigd van dit hotel? Op booking.com vind je nog heel wat andere hotels in de waterfront area: BOOKING Logeer je liever in een Airbnb in Kaapstad, bekijk dan zeker ons overzicht met de leukste Airbnbs. 

Conclusie

In deze Zuid-Afrika blog deelden wij een vrij complete individuele Zuid-Afrika rondreis. 

Het is een ideale reisroute wanneer je voor de eerste keer 3 weken Zuid-Afrika ontdekt en een overzicht wil krijgen van wat dit land te bieden heeft. 

Er zijn uiteraard nog vele zaken die je kan toevoegen. 

Je hebt de struisvogel boerderijen in Oudtshoorn, haaien duiken in Gansbaai, de Drakensbergen, walvis spotten in Hermanus etc maar je moet uiteraard altijd keuzes maken en dat hebben wij voor deze reis ook gedaan.

Nog enkele tips voor Zuid-Afrika

 Let erop als je je plannen maakt dat je niet te lang in de wagen moet zitten.  De wegen in Zuid-Afrika zijn meestal wel goed maar vaak heb je slechts 1 rijvak waardoor het toch niet zo vlot zoals je misschien zou hopen.  Zoals gezegd, raden wij het absoluut af om de rijden als het donker is.

 Wanneer je de grens met Swaziland oversteekt, dien je een formulier te hebben voor de wagen (cross-border letter). 

Bij ons is daar niet naar gevraagd maar je weet maar nooit. 

Vraag hier dus zeker achter wanneer je de auto huurt. Swaziland binnenrijden ging vlot bij ons maar om Swaziland terug uit te rijden hebben we 1 uur moeten aanschuiven.

 Wij boekten al onze hotels op voorhand. Zeker in het hoogseizoen is het aangeraden omdat de goede hotels dan snel vol zitten.

Reis je met kinderen, dan zijn deze kindvriendelijke hotels zeker het bekijken waard.

Wil jij graag op reis naar Zuid-Afrika en slik je niet graag malaria tabletten? Op deze plaatsen kan het. 

 Zoals je hierboven misschien al merkte, logeerden wij vaak in Protea hotels.  Dit is een lokale keten die recent werd overgenomen door Marriott. 

Als je Marriott Rewards punten hebt is het interessant om deze voor gratis overnachtingen te gebruiken in Zuid-Afrika.

Vele Protea hotels zijn Categorie 1 of 2 waardoor je punten hier waardevol besteed kunnen worden. 

Ben je niet vertrouwd met de getrouwheidsprogramma’s van hotelketens maar spreken gratis overnachtingen je wel aan? Lees dan zeker ons e-book over Travel Hacking eens!

Heb je slechts 2 weken de tijd om Zuid-Afrika te ontdekken? Lees dan zeker onze 2 weekse reisroute van Kaapstad naar Port Elisabeth.

 

In dit artikel van Worldwife krijg je een idee van wat een reis naar Zuid-Afrika kost.

 

Ging jij al op reis naar Zuid-Afrika en heb je nog interessante tips? Geef ze dan gerust aan hieronder mee.

Een reisgids komt ook steeds van pas. Je koopt deze hier:

Vind je dit een leuk artikel? Pin het, zo heb je het altijd bij de hand.

 

 

 

 

Marie-Lise (Reislustig.be)

Wednesday 14th of February 2018

Wat een leuke rondreis hebben jullie gemaakt! Ik ben zelf nog niet in Zuid-Afrika geweest, maar deze blogpost inspireert alvast :-)

Janet | thatonetime

Wednesday 14th of February 2018

Mooie reisroute. Voor aankomende zomer stond Zuid-Afrika op mijn lijstje maar het is Sri Lanka geworden.. Zuid-Afrika lijkt me een prachtig land!

Sylvia Van Overvelt

Thursday 15th of February 2018

Sri Lanka staat nog op onze bucketlist. Lijkt me ook wel super tof!

Mandy

Wednesday 14th of February 2018

Wat een super mooie route! Zuid-Afrika lijkt me een fantastische bestemming om te ontdekken! Ik ga jullie tips zeker bewaren!

Judith | Worldwife.nl

Wednesday 14th of February 2018

Leuk om te lezen! Ik maakt afgelopen november ongeveer hetzelfde rondje. Wat een geweldig land!

Rieneke | Backpackjunkies

Wednesday 14th of February 2018

Wat een prachtige natuur, lijkt me heel bijzonder om al die dieren in het echt te zien. En grappig dat er zoveel plaatsnamen zijn die toch heel erg Nederlands klinken. Hoewel ik Hazyview dan ook wel weer heel origineel vind ;)

Comments are closed.