Skip to Content

Reisgids Japan

Japan – in een oogopslag

Japan is de laatste jaren een populaire toeristische bestemming geworden.  De mystieke tempels en het diepgewortelde geloof zijn dingen die je niet in vele landen kan zien.  Toch zeker niet in combinatie met de high-tech snufjes waarvoor het land ook zo gekend is.  Ze staan in schril contract met elkaar maar Japanners weten beiden perfect te combineren in hun gehaast leven.

Als bezoeker is het moeilijk om niet overdonderd te geraken in de drukke miljoenensteden.  Het lijken wel mierennesten.  Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat zie je in de straten, de stations en op de metro een constante mensenstroom. De drukte in deze megasteden zal ons altijd bijblijven maar wat een reis naar Japan misschien nog meer de moeite maakt, zijn de Japanners zelf.

Hier vind je alvast 10 redenen om naar Japan te reizen.

 

Hun andere gewoonten, hun hoffelijkheid en vooral de discipline die ze zichzelf opleggen. Het is een klein mirakel dat ze er in slagen om het openbaar vervoer dat ieder uur miljoenen mensen naar hun bestemming brengt zo geordend te laten verlopen.

Steden als Tokyo en Kyoto zijn ongetwijfeld een hoogtepunt van een reis naar Japan maar je reis zou niet compleet zijn zonder ook een uitstapje naar de bergen of het prachtige groene eiland Okinawa.  

Met deze reisgids helpen we je een prachtige reis samen te stellen door het land van de rijzende zon.

Veel leesplezier en alvast een goede reis gewenst!

Word zeker lid van onze Japan & Korea Facebook groep.  Het doel van de groep is om te helpen met het plannen van je reis.  In deze groep kan je vragen stellen en tips uitwisselen.

 

 

 

Wat je moet weten

Geld

De Japanse Yen is de lokale munteenheid.  Wij betaalden bijna overal met de kaart, zowel in de supermarkten, tankstations, restaurants als voor de trein en de metro.  Er zijn echter uitzonderlijke gevallen waar dat niet kan.  Een beetje cash heb je dus best wel steeds op zak.

Voor de betalingen gebruikten wij onze Revolut en N26 kaart omdat deze geen wisselkoers commissie aanrekenen en we daardoor gemiddeld 2,5% besparen ten opzichte van de traditionele bank kaarten die dit wel doen.

Geld afhalen is mogelijk aan de ATM’s.  Onze debet kaarten met Maestro logo werkten perfect. 

Met de hierboven vermelde Revolut en N26 kaarten kan je trouwens ook gratis geld afhalen in Japan. 

Lees hier alles over de beste manieren om geld af te halen in het buitenland.

 

Reisvisum

Als Nederlander of Belg heb je geen visum nodig voor Japan zolang je niet langer dan 90 dagen in het land verblijft. 

Je paspoort dient geldig te zijn tot de dag dat je het land verlaat. 

Je dient bij het binnenkomen van het land ook een bewijs te hebben van wanneer je het land verlaat.  Dit kan een retourticket zijn of een ticket voor een ander vlucht of boot waarmee je Japan zal verlaten.

Taal

Uiteraard spreekt men Japans.

Het Engels is redelijk goed ingeburgerd en de meeste mensen die je tegenkomt zullen een basiskennis van het Engels hebben. 

Een dialoog voeren is vaak moeilijk maar de weg vragen, enkele aankopen doen in de lokale supermarkt en checken of je de juiste trein of metro neemt kan je perfect doen in het Engels. 

Ook al is men de taal niet echt machtig men zal zijn uiterste best doen om je te helpen.

Reisstekker

Als je naar Japan gaat zal je een reisadapter nodig hebben. 

Japan gebruikt plug type A and B (dezelfde vorm als in de Verenigde Staten).

De spanning is 100V.

Fooien

Het geven van een fooi is hoogst ongebruikelijk in Japan. 

Het is volgens de Japanse cultuur ongepast en leidt tot gezichtsverlies voor de ontvanger van de tip. 

Je zal merken dat je in Japan een ongezien goede service zal krijgen overal waar je komt, het wel of niet geven van een fooi zal daar niets aan veranderen. 

Hier vind je nog meer Japan reistips.

 

Oshino Hakkai Village Mt. Fuji Japan

Oshino Hakkai Village in de winter

Beste reistijd voor Japan

Het is niet evident om één specifiek seizoen aan te wijzen als het beste seizoen om naar Japan te reizen. Het beste seizoen voor een bezoek aan Japan hangt sterk af van de regio waar je naartoe gaat, de activiteiten die je wil ervaren en de dingen die je wilt zien.

In het algemeen worden de lente en de herfst als de beste seizoenen beschouwd om een rondreis door Japan te maken. Tijdens deze periode is er weinig regen en kan je over het algemeen genieten van een blauwe lucht.

In de lente zijn de kersenbloesems een attractie op zich en het najaar zorgt dan weer voor prachtige najaarskleuren.

Hieronder vind je wat meer info over de verschillende seizoenen.

Lente

De lente is zoals gezegd een goed seizoen om Japan te bezoeken.  Een extra troef van deze periode is dat je de kersenbloesems kan zien bloeien. De bloesems starten te bloeien in het Zuiden van Japan en geleidelijk  toveren ze heel Japan om in een kleurrijk bloementapijt.  Als laatste tonen de bomen op het Noordelijk schiereiland Hokkaido hun mooie kleuren.

Wij aanschouwden dit prachtige fenomeen in Tokyo, Kyoto en Osaka. 

Overal brengen de kersenbloesems enorm veel volk op de been. De Japanners noemen het Sakura en hebben nog een hele bibliotheek aan speciale woorden voor Sakura-feestjes, Sakura-picnics, Sakura uitstappen na zonsondergang enz.  Kersenbloesems kan je overal zien maar de sfeer die er in Japan heerst rond deze periode is er een die je nergens anders zal vinden.

De natuur laat zich moeilijk voorspellen en de exacte periode dat je de bomen in vol ornaat gaat kunnen bewonderen is dan elk jaar lichtjes verschillend. 

Dat maakt het plannen van je reis wat moeilijker. 

Je kan echter de voorspellingen volgen op de site van het Japanse toeristenbureau. 

Als je je kansen wil verhogen dan reis je het land door van Noord naar Zuid. Zo ben je zeker dat je ergens de bloesems op hun mooist zal zien.

De Sakura bloesems trekken veel volk, het is dus een drukke en ook wat duurdere periode om te reizen. 

Eind April en begin Mei is het de “Golden week” een week met 4 Japanse feestdagen. 

Veel Japanners profiteren ervan om tijdens deze week wat uitstapjes in eigen land te doen waardoor populaire toeristische trekpleisters drukker zijn dan normaal en waardoor ook de hotelprijzen hoger liggen dan gebruikelijk.

Zomer

De zomers in Japan zijn warm met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 35 graden celsius.

Bovendien kent Japan vochtig zomers waardoor de gevoelstemperatuur hoger kan liggen dan de effectieve gemeten temperatuur.

De steden zijn sowieso druk en de combinatie van deze drukte met een hoge temperatuur kan het reizen in deze betonnen jungles een pak minder aangenaam maken.

In Juni en Juli is het tevens regenseizoen. Dit geldt voor het grootste deel van het land, enkel het noordelijke schiereiland Hokkaide blijft grotendeels gespaard van de plensbuien. 

Tijdens het regenseizoen regent het niet iedere dag, sommige dagen is het droog, sommige dagen is er lichte regen en andere dagen zal het echt hondenweer zijn.

Het is moeilijk te voorspellen maar je dient toch rekening te houden dat het de helft van de tijd grofweg zal regenen. 

Het voordeel van deze periode is dat populaire toeristische plekken waar je anders over de koppen kan lopen nu minder druk zullen zijn.

Ergens midden tot eind juli eindigt over het algemeen het regenseizoen,  het blijft wel nog steeds heet en vochtig.  Het klimaat is onaangenaam voor wie dat niet gewoon is.

Het officiële tyfoon seizoen start in mei maar de tyfoons die het dagelijkse leven verstoren komen meestal voor in de maanden augustus en september. 

Je dient deze maanden niet noodzakelijk te mijden, meestal bereiken slechts een minimum aantal zware stormen het vasteland. 

De stormen laten zich ook redelijk voorspellen waardoor het volstaat het weerbericht in de gaten te houden om te weten wanneer je best niet naar buiten gaat. 

De hevige regenval kan wel delen van het openbaar vervoer plat leggen en ook tempels en pretparken sluiten soms de deuren bij hevige wind of door plotselinge overstromingen.

Ben je niet zo voor die warme en vochtige periode dan kan je misschien naar Hokkaido gaan. Dit is de enige regio waar de temperaturen tijdens de zomers rond de 20 graden celsisus blijven.

Herfst

De herfstperiode is ook een goed moment om naar Japan te gaan. 

Japan telt vele grote parken en bossen en de herfstkleuren toveren deze om in een mooi en kleurrijk pallet. 

De gekte rond de herfstkleuren kan deze rond de Sakura niet overtreffen maar toch heeft men hier ook al een woord voor geïntroduceerd: Koyo.

Net zoals bij de sakura is de beste periode om deze kleuren te bewonderen afhankelijk van de weersomstandigheden.

Omdat Japan vrij groot is verschilt de periode ook sterk tussen de verschillende regio’s. 

Op de website van de Japanse overheid kan je, net als voor de kersenbloesems, ook voor de Koyo de voorspellingen op de voet volgen.

Eind september begint de temperatuur af te koelen. Wanneer je in oktober reist, zal je meestal nog kunnen genieten van aangename temperaturen die nog steeds boven de 20 graden uitkomen.

November is meestal wat koeler maar tijdens deze periode kan je vaak genieten van mooie zonnige dagen.

Daardoor zijn zowel oktober als november aangename maanden om rond te reizen.

 

Winter

De winter kondigt het laagseizoen aan in de meeste regio’s van Japan.

Enkel in Hokkaido, waar je kan gaan skiën, betekent deze periode van het jaar een piek in het toerisme.

De temperaturen variëren over het hele land van koel tot koud.

In Tokyo durft er tijdens januari en februari ook wat smeltende sneeuw te vallen maar lang blijft deze meestal niet liggen.

Het is een atypische periode om het land te bezoeken maar Japan heeft wel degelijk leuke dingen te bieden tijdens de winter.  Denk maar aan de sneeuwaapjes die je kan zien baden in de onsen.  Ook idyllische dorpjes zoals Shirakawa-go zijn zeer feeëriek als ze bedekt zijn onder een laagje sneeuw.  

Japanners vrolijken de koude maanden op met verschillende winterfestivals met ijssculputuren en sprookjesachtige verlichting.  Het bekendste daarvan is het Sapporo Snow Festival.

Budget

Japan is geen goedkoop land om rond te reizen en al zeker niet tijdens het Sakura seizoen en de Golden week.

Toch vonden wij dat het al bij al nog betaalbaar bleef. 

Accommodaties

Het duurste zijn de accommodaties, zeker als je voor luxe hotels wil gaan.

De hotel prijzen in dit segment zie je enorm omhoog schieten tijdens het hoogseizoen en prijzen van €880 per nacht zijn dan geen uitzondering.

Andere hotels volgen uiteraard maar daar zijn de prijzen iets minder buitensporig. 

Als je tijdens het hoogseizoen naar Japan reist dan boek je best lang genoeg op voorhand.

Wij boekten onze accommodaties een 4-tal maanden op voorhanden en verbleven zowel tijdens het Sakura seizoen als de Golden Week in Japan. 

Gemiddeld betaalden wij 108€ per nacht (voor een 2-persoonskamer) in 2018.  We verbleven daarbij in Ryokans, een temple stay, en verschillende hotels steeds met 3 of 4 sterren. 

Het was soms even zoeken, we hadden beter iets langer op voorhand geboekt, maar alle accommodaties waren tip-top in orde en we vonden dit best OK voor de prijs.

Laag budget : € 70-80

Middenklasse : € 100-110

Luxe :  + € 200

Eten

Het eten en drinken in Japan is goedkoper dan in België en Nederland. 

Japan kent bovendien een verrassend gevarieerde keuken waardoor we na meer dan 3 weken de keuken nog steeds niet beu waren en nog niet snakten naar frieten, een hamburger of andere ongezonde snacks.

We gaven gemiddeld € 23,9 per dag uit aan eten voor ons beiden voor lunch en diner.  (Een € 12 per persoon)   

Voor de lunch gingen we bijna nooit op restaurant, meestal kochten een koek of broodje in een lokale supermarkt.

‘s Avonds kochten we soms street food maar meestal gingen we dan op restaurant. 

We aten steeds de lokale keuken in standaard restaurants of Izakaya’s.  Het ontbijt was de meeste nachten inbegrepen in onze accommodatie.

Hieronder staat het budget waar je rekening mee dient te houden.

Laag budget : € 18 ( € 5 ontbijt – € 5 lunch – € 10 diner )
Denk hierbij aan de lokale fast-food restaurants.

Middenklasse : € 35 ( € 8 ontbijt – € 12 lunch – € 15 diner )
Er zijn een grote selectie van dit soort restaurants.  Men spreekt er soms beperkt Engels maar met de nodige gebaren en hulpmiddelen zoals Google translate kan je best lekker eten.

Luxe :  + € 92 ( € 16 ontbijt – € 16 lunch – € 60 – 80 diner )
Luxe restaurants met Franse keuken, Japanse sterren-restaurants en heerlijke Kobe beef (wij bestelden hem ook 1 keer).

Het openbaar vervoer

Het is een plezier om met de trein te reizen door Japan. 

De treinen rijden stipt en brengen je vliegensvlug van de ene kant van het land naar de andere.  De ritjes zijn comfortabel, met meer dan voldoende beenruimte, en het spoorwegnet is dusdanig uitgebreid dat je er overal mee geraakt.

Service en kwaliteit komen wel tegen een prijs, sporen is Japan is niet zo goedkoop en het openbaar vervoer zal waarschijnlijk de tweede grootste hap uit je reisbudget nemen.

Het nemen van een huurauto komt niet goedkoper uit.  Huurauto’s zijn niet goedkoop, brandstof is duur en daarbij komt nog dat een groot deel van het Japanse wegennetwerk bestaat uit tolwegen.

De prijs voor een Japan Rail Pass lijkt op het eerste zicht misschien duur maar toch bespaar je er vaak aardig wat mee uit als je met de trein gaat rijden. We liggen hier uit hoe je dat kan zien.

Japan Rail Pass : 7-daagse pas : € 245 / 21-daagse pas: € 498

In Tokyo kan je perfect overal geraken met de trein.  Dat is de goedkoopste optie als je al een Japan Rail Pass (JR Pas) hebt.  Als je echter geen JR pas hebt dan is er een heel voordelige metro pas voor toeristen.  Lees hier meer info over het openbaar vervoer in Tokyo.

Tokyo metro : 1-daagste pas : € 6.5  / 3-daagse pas : € 12

ANA Haneda airport, JapanGoedkope vluchten naar Japan

Vanuit Brussel en Amsterdam kan je rechtstreeks naar Japan vliegen.  Voor een rechtstreekse vlucht betaal je € 600 – € 800 met uitzondering van de verlofperiodes.  Dan kan de prijs oplopen tot € 1000 of meer.

Een vlucht met tussenstop is meestal iets goedkoper, deze vind je vaak vanaf € 500 maar is ook weer duurder tijdens de verlofperiodes.

Uiteraard vind je soms nog betere deals maar de prijzen hierboven zijn de “normale tarieven”.

Om de goedkoopste vluchten naar Japan te vinden, raden we je aan te kijken op Momondo.

Momondo is geen boekingssite maar vergelijkt tal van boekingssites voor jou en geeft je daarna een overzichtelijk resultaat van alle mogelijke vluchten en op welke site je deze het goedkoopst kan boeken.

Tokyo is de hoofdstad maar buiten op Tokyo kan je ook op Osaka vliegen. Een andere optie is om op Tokyo te vliegen en via Osaka terug te komen of andersom. Dit is zeker interessant als je een roadtrip door het land wil doen en op het einde niet meer terug wil sporen of rijden.

Vergelijk bij het boeken van de vluchten zeker de verschillende luchthavens.

Wij checken meestal Amsterdam, Brussel en Düsseldorf voor vertrek.  Japan kent heel veel luchthavens maar de goedkoopste tarieven ga je hier meestal op Tokyo, Osaka of Fukuoaka vinden.

Wil je meer weten over wat nu echt de goedkoopste site is om je vliegtickets te boeken, klik dan hier.

Heb je een vroege vlucht, kijk dan zeker eens naar onze park sleep fly hotels.

 

Hier vind je een overzicht van een goedkope parking in Zaventem of Düsseldorf.

 

Online blijven in Japan

Wij vonden het vrij eenvoudig om zelfstandig door Japan te reizen.

We gebruikten wel intensief onze telefoon om niet verloren te lopen, leuke restaurants te zoeken en het schema van de trein of metro te bekijken.

Bij het vertalen van menu items komt Google Translate ook van pas alhoewel je dan nog vaak niet weet wat je nu eigenlijk juist hebt besteld…. de vertalingen zijn niet echt altijd even correct of duidelijk.

Als je zelfstandig door Japan gaat reizen is het hebben van internet geen luxe.  Om toegang te krijgen tot het internet, zonder je blauw te betalen aan roaming kosten, heb je verschillende mogelijkheden. Je kan kiezen voor een lokale SIM kaart of voor een pocket WiFi device. Beiden opties hebben zijn voor-en nadelen. Je leest er in deze artikels alles over.

Er is ook gratis WiFi op sommige locaties maar toen wij deze wilden gebruiken werkten deze niet altijd naar behoren.

Klik op de foto’s hieronder voor meer informatie over deze opties:

The best travel SIM card for Japan
The best pocket WiFi for Japan

Japan train public transportHoe reis je het gemakkelijkst rond in Japan

Zoals reeds gezegd, kan je in Japan heel gemakkelijk rondreizen met de trein.

Vaak is het dan het goedkoopst om een Japan Rail Pass te nemen. Deze volstaat dan zelfs om je te verplaatsen in grootsteden zoals Tokyo, Osaka waar je even goed met de trein als met de metro kan rondrijden. 

Het openbaar vervoer in Japan is een kluwen en in het begin is het even wennen aan het feit dat het wordt uitgebaat door verschillende operatoren maar eenmaal je eraan gewend bent is het een plezier om je ermee te verplaatsen.

Lees hier alles over het openbaar vervoer in Tokyo.

Er zijn heel veel verschillende passen die je korting geven op het gebruik van het openbaar vervoer, soms in combinatie met toegang tot bepaald attracties. 

In onze artikels over Osaka, Tokyo en Kyoto bespreken we steeds de interessantse passen waar je geld mee kan uitsparen.

Het is ook mogelijk een huurwagen te nemen.  In de grootsteden lijkt een auto ons eerder een blok aan het been aangezien de parkings er overal betalend zijn en het openbaar vervoer er zo goed is.  Buiten de grootsteden zou je dit kunnen overwegen als je niet wilt afhankelijk zijn van de dienstregeling van de trein.  

Enkele dingen die je moet weten als je een auto wenst te huren

  • Men rijdt in Japan aan de linkse kant van de weg
  • Bijna alle autostrades zijn tolwegen, het makkelijkst betaal je deze elektronisch met een ETC pas die je als optie bij je huurwagen kan nemen
  • Inwoners van Nederland dienen een Internationaal Rijbewijs te hebben
  • Inwoners van België dienen hun rijbewijs te hebben + een vertaling hiervan in het Japans via JAF (De Japan Automobile Federation)
  • Een GPS is onmisbaar aangezien de wegwijzers beperkt zijn eenmaal je de hoofdwegen verlaat

Reisverzekering

Japan kent een uitstekende gezondheidszorg maar mocht je daar iets voor hebben zonder dat je een reisverzekering hebt afgesloten, dan zijn er wel hoge kosten aan verbonden.

Daarom adviseren we je om steeds een goede reisverzekering af te sluiten.

Mocht je nog geen reisverzekering hebben, kijk dan eens naar onderstaande opties. Ben je Belg, dan kan je hier meer info over een reisverzekering vinden. Nederlanders kunnen hier meer informatie krijgen.

Kenrokuen garden, Kanazawa, Japan

Kenrokuen tuin in Kanazawa, 1 van de mooiste tuinen van Japan

Reisroutes in Japan

Er is enorm veel te beleven in Japan.  Enerzijds heb je de indrukwekkende steden maar je hebt ook schilderachtige dorpen in de bergen, aangename stranden en zelfs plekken waar je kan gaan duiken en snorkelen.

Op 1 reis krijg je waarschijnlijk alles niet gezien.

Als je voor de eerste keer naar Japan gaat dan helpen we je op weg met deze 2 weekse Japan en 3 weekse Japan reisroutes.  Deze brengen je langs heel veel verschillende hoogtepunten.
Over hoogtepunten gesproken. Deze zaken mag je absoluut niet missen tijdens je Japan reis.

 

De hoogtepunten van Japan

Wij krijgen vaak de vraag wat je absoluut niet mag missen tijdens je Japan reis. Alhoewel dit sterk van reiziger tot reiziger afhangt, zijn er een aantal zaken die je absoluut niet mag missen.

Steden

Tijdens je reis zal je ongetwijfeld enkele van de iconische steden van Japan aan doen.  

Shibuya crossing Tokyo Japan

Shibuya, het drukste kruispunt van Tokyo

Tokyo

Voor velen zal Tokyo de eerste indruk van Japan zijn. Het is een enorm boeiende stad.
Het ene moment wandel je tussen de wolkenkrabbers en voor je het weet bevind je je in gezellige wandelstraatjes waar je zou vergeten dat je in een miljoenenstad bent.

Hier vind je ook het bekende robot restaurant, één van de belangrijkste toeristische attracties. Je bezoek aan Tokyo kan je breken met een uitstap naar Mount Fuji of een andere daguitstap.

Vraag je je af, welke bezienswaardigheden je zeker nog moet bezoeken, klik dan hier.

Er valt ontzettend veel te zien en te beleven in Tokyo en je kan je hier zeker 5 dagen bezighouden. Wil je na een aantal dagen sightseeing eens iets anders doen, dan raden we je aan om een dagje Tokyo Disneysea te doen.

Tokyo is zeer uitgestrekt en telt duizenden hotels, hier geven we je mee waar je best kan logeren.

Rondreizen doe je het gemakkelijkst met het openbaar vervoer.

Where to stay in Tokyo
Mt. Fuji day trip from Tokyo
Mt. Fuji tour from Tokyo
Robot Restaurant Tokyo
Hakone day trip guide
Tokyo itinerary for 2 to 5 days

Kyoto

Kyoto is nog zo’n must-see bestemming. Op sommige plekken waan je je terug in het Japan van honderd jaar geleden.

Hier vind je alvast inspiratie voor 2 boeiende dagen in deze culturele stad. Heb je niet zoveel tijd in Kyoto, dan raden we je aan om een georganiseerde tour te boeken.   Kyoto heeft ook ’s avonds veel te bieden. Voor een volledig overzicht van wat je er ’s avonds allemaal kan doen, klik hier.

Eén van de leukste activiteiten die wij in Kyoto deden was een avondwandeling door het magische Gion.  Een wandeling door deze wijk is een absolute aanrader als je een Geisha wenst te spotten.

Maar er is nog veel meer dat je hier ‘s avonds kan doen.  Ook vele tempels zijn sprookjesachtig verlicht.  Hier is nog een lijstje met tips om je avonden te vullen.  Je zal je hier ‘s avonds niet snel vervelen.  

Kyoto kent een minder uitgebreid netwerk van openbaar vervoer.  Zorg ervoor dat je een hotel kiest dicht bij een station. 

Hier vind je een overzicht van de districten in Kyoto en enkele goede hotels.

Kyoto 2-day itinerary
Where to stay in Kyoto, a complete guide
Things to do in Kyoto at night style=


 

Osaka

Wij vonden Osaka één van de leukste steden in Japan.

Op 2 dagen kan je de hoogtepunten van deze stad bezoeken, zonder dat je al te veel moet rushen. 

Osaka leeft dag en nacht. Bezoek zeker het beroemde Namba district. Je kijkt er ’s avonds je ogen uit. Hier zijn nog enkele andere plekken die een bezoekje waard zijn na zonsondergang.

Wij volgde hier ook een Japanse kookles en leerden ramen en gyoza’s te maken. Alhoewel we dit thuis niet meer hebben gemaakt, het is nogal moeilijk om alle ingrediënten te vinden, was dit toch een super leuke ervaring.

Ontdek hier waar je het beste logeert om deze stad te ontdekken.

Things to do in Osaka at night
The Osaka 2 day itinerary that covers all the highlights
Where to stay in Osaka=
Hiroshima piece memorial river overview

Hiroshima op de plek van de bominslag

Hiroshima

Hiroshima is een kleine stad als je ze vergelijkt met de vorige steden.

Iedereen kent Hiroshima wel als de stad waar de eerste atoombom viel.  Dat is dan ook de voornaamste reden voor een bezoekje.

Er heerst een hele andere, veel relaxtere sfeer, we hadden het gevoel dat het hier heel wat minder druk is dan in andere steden.

Vanuit Hiroshima kan je ook een mooie dagtrip naar Miyajima maken, bekend omwille van de drijvende Torii gate.

Hier vind je een volledig overzicht van wat te doen in Hiroshima.

 

Niet te missen activiteiten

Mount Fuji, Japan

Mount Fuji

Mount Fuji

Mt. Fuji is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van Japan.  Deze berg zien staat op veel reizigers hun wenslijstje. Wist je trouwens dat deze vulkaan soms zelfs vanaf Tokyo te zien is?

De kans is echter klein dat je de berg gaat zien zonder de hoofdstad te verlaten.

Als je de majestueuze berg wil zien dan doe je dat best met een dagtrip naar Hakone of naar Lake Kawaguchiko.  Je kan ook een tussenstop met overnachting in Hakone doen als je doorreist van Tokyo naar Osaka of Kyoto.  De Tokaido Shinkansen passeert immers vlakbij Hakone en stopt in Odawara.

Ga je liever met een georganiseerde tour naar Mount Fuji? Van zulke tours is er veel keuze, in dit artikel hebben we een overzichtelijke tabel van welke zaken deze tours bezoeken.  Het maakt de keuze voor jou wat makkelijker.

Hakone day trip guide
Mt. Fuji day trip from Tokyo
Mt. Fuji tour from Tokyo

Bezoek een Onsen

Een onsen (een heetwaterbad) is iets typisch voor Japan. Veel Japanners duiken in een onsen na een lange en vermoeiende dag op het werk.  Wij genoten er ook van om onze spieren wat te laten ontspannen in een onsen als we de hele dag in de weer waren geweest.

In grote steden heb je echte onsen complexen zoals de grote sauna’s die we kennen in België en Nederland.  Als dit je wat afschrikt kan je ook gebruik maken van de onsen in je hotel, de meeste hotels en ryokans, traditionele Japanse familiehotels, hebben hun eigen onsen.  De leukste ervaring is een bezoekje aan een onsen dorpje waar je in traditionele kledij van de ene naar de andere onsen kan wandelen.

Meer informatie over onsen dorpjes vind je hier

 

Robot restaurant

Het is compleet erover, fake en veel kitsch maar het is ook gewoon fun. 

In Japan, en zeker in Kabukicho in Tokyo waar het robot restaurant ligt, zie je wel meer dingen die ons een beetje gek lijken. 

Een wandeling door Kabukicho is zeker de moeite en als je je echt eens wil laten overdonderen door alles wat fout is dan hoort daar een bezoekje aan het robot restaurant bij.

Lees zeker even onze gedetailleerde review om te weten wat je te wachten staat.

Snow Monkey - Jigokudani - Yudanaka - Japan

De sneeuwaapjes in Yudanaka

De sneeuwaapjes

Als grote dierenliefhebbers vonden wij ons bezoek aan de sneeuwaapjes in Yudanaka geweldig. Deze aapjes genieten evenveel van een onsen als wij. 

Het beste moment om deze aapjes te bezoeken is in de winter of in het begin van de lente, als het nog niet te warm is en de aapjes in de natuurlijke onsen zitten om op te warmen.

Wil je na je bezoek aan de aapjes ook de onsen in, dan moet je ’s avonds in Shibu onsen zijn. Hier vind je 9 publieke onsen. Trek je traditionele kledij en sandalen aan en ga een avondje relaxen als een echte Japanner.

Bezoek een pretpark

Japan telt vele pretparken.  DisneySea is absoluut de moeite, het won zelfs een award voor zijn prachtige ontwerp.  Ook Universal Studios is de moeite en vlakbij Mt. Fuji vind je het Fuji Q Highland Amusement Park. 

Als je een fan bent van pretparken moet je niet twijfelen en als je reist met kinderen is de beslissing ook snel genomen.  

Ben je normaal niet zo’n pretpark fan dan is het nog altijd leuk om te zien hoe de Japanners compleet opgaan in de magie.  Velen zijn compleet geschminkt en verkleed als hun favorieten helden.

Kaiseki dinner

Een Kaiseki dinner is een gastronomische maaltijd die uit meerdere gangen van allemaal kleine gerechtjes bestaat.  Het is een culinaire verwennerij.

Er wordt steeds gebruik gemaakt van lokale verse seizoensgerechten die mooi bij elkaar passen en de verschillende gangen worden ook heel mooi gepresenteerd. Kaiseki is de Japanse variant van wat wij kennen als haute cuisine.

Een Kaiseki dinner is een rondreis door de Japanse keuken. Het is niet goedkoop maar als je van tafelen houdt is het iets dat je absoluut moet meepikken als je in Japan bent. 

Bezoek een sumo worstel wedstrijd

Sumo is de nationale sport van Japan.
Jaarlijks zijn er 6 grote toernooien (januari, mei en september).

Het bijwonen van deze toernooien is enorm populair.
Daarom zijn deze vaak ook al maanden van tevoren uitverkocht en koop je best je tickets ruim op voorhand.   

Hier kan je tickets kopen voor deze toernooien.

 

Tijdens de andere maanden ken je sumo worstelaars bezig zien.  Je kan dan een sumo training bijwonen.  De plaatsen zijn ook hier beperkt dus we raden je aan niet te lang te wachten met het kopen van je tickets.

Ervaar een traditionele thee ceremonie

Een traditionele Japanse theeceremonie is een onvergetelijke ervaring. Het is een belangrijk Japans ritueel waarbij kunst en traditie verenigt worden.

Omdat de traditionele thee ceremonie deel uitmaakt van een meditatie techniek van het zen boeddhisme is ze aan strikte regels onderworpen.

Het drinken van de thee gebeurt dan ook in complete stilte.

Wil je meer leren over de traditionele Japanse cultuur dan is het bijwonen van een theeceremonie zeker een aanrader.

 

Slaap een nachtje in een Ryokan

Een Ryokan is een traditioneel Japans familiehotel.

Je slaapt hier in een traditionele kamer op een futon, een soort dikke matras, op de grond. 

De familie is meestal heel gastvrij en behulpzaam. Voor de beste ervaring kies je best wel een kleinschalige ryokan. Door de populariteit zijn er ook al hele grote ryokans ontstaan maar deze zijn lang niet zo charmant dan de kleinere ryokans waar je echt nog het contact met de familie hebt.

Tijdens je verblijf krijg je een yukata. Dit is een traditioneel gewaad te vergelijken met een Kimono. Waar Japanners de Kimono bovenhalen voor meer feestelijke aangelegenheden is de Yukata de eenvoudigere variant voor het dagdagelijkse gebruik.

Een verblijf in een ryokan is vaak iets duurder dan in een hotel. Het ontbijt is meestal inbegrepen en het avondeten kan je vaak bijboeken. 

De meeste Ryokan’s beschikken ook over een onsen waar je na een lange dag tempelhoppen even tot rust kan komen.

Huur een Kimono voor een dag

Dagelijks zal je Japanners zien rondlopen in hun Kimono.  Zeker tijdens de kersenbloesems halen ze massaal hun Kimono boven voor een fotoshoot met de kleurrijke bloesems.  Waarom zou je dat zelf dus ook niet doen?

Je kan een kimono huren voor een dag.  Dit is perfect om een aantal mooie foto’s mee te nemen bij de kersenbloesems, in de prachtige tempels of bij de iconische Shrines.

Waar te verblijven

In kleinere steden en dorpen is de keuze niet zo moeilijk maar in grote steden als Tokyo, Kyoto en Osaka is het soms even puzzelen om te weten waar je best logeert.

Van de volgende steden maakten we een overzicht van de verschillende districten met hun voor- en nadelen.  

Waar te verblijven in Tokyo

 

Waar te verblijven in Osaka

 

Waar te verblijven in Kyoto

 

Where to stay in Tokyo
Where to stay in Kyoto, a complete guide
Where to stay in Osaka=

Wat neem je best allemaal mee naar Japan

Wat je dient mee te nemen hangt sterk af van wanneer je naar Japan reist. Zoals je hierboven bij de beste reistijd kan lezen verschilt de temperatuur sterk van seizoen tot seizoen.

In Japan, tijdens kersenbloesems, hadden we zowel warme als koude dagen. Zowel een korte als lange broek kwamen van pas.  Tijdens deze tussenseizoenen kleed je je best in laagjes.

Hier vind je onze complete Japan paklijst waarin je alles terugvindt dat je zeker niet mag vergeten voor je Japan reis.

 

Georganiseerde tours

Wij vonden Japan een vrij gemakkelijk land om zelfstandig rond te reizen.

Reis je echter niet graag alleen of ga je toch liever met een reisorganisatie op pad, kijk dan eens naar Djoser of Sawadee.

Zij bieden mooie rondreizen aan van 7, 10, 15 of 21 dagen.