Skip to Content

De beste tips om het openbaar vervoer in Tokyo te nemen

Ben je op zoek naar de best tips om het openbaar vervoer in Tokyo te nemen dan ben je hier aan het juiste adres.

Tokyo heeft een zeer uitgebreid aanbod aan openbaar vervoer. 

Doordat het uitgebaat wordt door verschillende maatschappijen is het in het begin soms wel wat complex.

Er zijn in Tokyo immers 11 verschillende trein maatschappijen actief.

De tickets of de passen van 1 maatschappij mag je niet zomaar gebruiken op een trein van een andere maatschappij. 

Ook het metro netwerk wordt uitgebaat door 2 verschillende maatschappijen en ook hier kan je met een ticket van 1 maatschappij niet overstappen op de andere maatschappij.

Er zijn bovendien ook nog busmaatschappijen maar die heb je niet nodig met het uitgebreide aanbod aan treinen en metrolijnen.

Zie je ondertussen het bos door de bomen niet meer, lees dan zeker verder.

In dit artikel vind je affiliatie links. Als je iets boekt of koopt via een link op deze pagina, ontvangen we hiervoor een kleine commissie (waarvoor we je zeer dankbaar zijn) zonder extra kosten voor jou.

Word zeker lid van onze Japan en Korea facebook groep. In deze groep kan je vragen stellen over het plannen van je reis en kan je ook reistips uitwisselen.

 
Een Japan Rail Pass

Hoe gebruik je dan best het openbaar vervoer in Tokyo?

Japan Rail Pass

Als je een reis door Japan wil doen, dan heb je misschien al wel besloten om een Japan Rail Pass te nemen of is dit misschien wel een interessante optie voor je Japan vakantie.

In ons artikel over reizen met de trein door Japan vind je meer info over deze pass.

Of koop hier alvast je Japan Rail Pass
Japan Rail Pass

Als je een Japan rail pass hebt, dan kom je daar misschien mee toe voor je dagen in Tokyo. 

Je kan deze dan gebruiken op de JR treinen die rijden op het binnenstadsnetwerk in Tokyo, een heel uitgebreid netwerk dat te vergelijken is met een metro netwerk.

Als je je Japan Rail Pass speciaal moet verlengen voor de dagen dat je in Tokyo bent, is het voordeliger om een Tokyo Subway Ticket te nemen.

Een Tokyo Subway Ticket

Tokyo Subway Ticket

Behalve de JR lijnen heeft Tokyo immers ook een echt metro netwerk uitgebaat door 2 verschillende maatschappijen. 

In totaal baten zij 13 metrolijnen uit.

Toei baat er 4 uit en Tokyo Metro de resterende 9. 

Het metronetwerk brengt je ook naar alle bezienswaardigheden in Tokyo.

Het Tokyo Subway Ticket kan je niet aan de automatische loketten kopen omdat het enkel voor toeristen is bestemd.  Je dient daarvoor naar een bemand loket te gaan waar je ook paspoort zal moeten laten zien. Het is ook enkel cash te betalen.

Op de metro kan je een 1-, 2- of 3-daagse pass nemen.

Dat kan je bij de beide maatschappijen apart, maar het interessantst is dat je het Tokyo Subway Ticket neemt dat je voor 1, 2 of 3 dagen onbeperkt toegang geeft tot de lijnen van beide maatschappijen. 

Het Tokyo Subway Ticket is heel goedkoop.  (1500JPY voor een 3-daagse pass op het moment van schrijven in 2018). Ideaal dus voor je reis naar Tokyo.

Het Tokyo Subway Ticket kan je wel niet aan de automatische loketten kopen omdat het enkel voor toeristen is bestemd.

Je dient daarvoor naar een bemand loket te gaan waar je ook paspoort zal moeten laten zien.

Je kan het ticket ook kopen in toeristenbureaus, sommige winkels van BIC camera en bepaalde hotels.  Een overzicht van verkooppunten vind je op de website van Tokyo Metro.  Je zal in de meeste gevallen wel cash moeten betalen.

Handiger nog is het om je ticket op voorhand online te bestellen.  Je krijgt dan een voucher waarmee je het ticket op de luchthaven kan afhalen. 

Op die manier kan je het al direkt gebruiken om naar je hotel te gaan en dien je ook niet meer op zoek te gaan naar het juiste loket om het te kopen.

Koop hier alvast je pass
Tokyo Subway Pass

De Tokyo metro app is een heel handige tool om je routes te plannen met de metro.

Met de trein door Japan, Japan Rail Pass

De Regionale Pass

Als je geen Japan Rail Pass hebt en je wil ook enkele daguitstappen vanuit Tokyo doen dan is een regionale pass misschien wat je zoekt.

Met de JR Tokyo Wide Pass kan je 3 dagen ongelimiteerd gebruik maken van de JR treinen in Tokyo en de ruimere omgeving.  Met deze pass kan je bijvoorbeeld de trein nemen naar Mt. Fiju, Disneyland of Nikko.

Als je geen Japan Rail Pass hebt en je wil ook enkele daguitstappen vanuit Tokyo doen dan is een regionale pass misschien wat je zoekt.

Net als bij de Japan Rail Pass is het gebruik van Shinkansen en stoelreservatie inbegrepen. De prijs voor deze pass komt op 10,000yen.  Heel wat duurder dus als het subway ticket.

Plan je echter een uitstap naar Nikko en wens je hiervoor gebruik te maken van de shinkansen dan is met dat ene ritje de prijs van je pass al terugverdiend. Deze pass kan je niet op voorhand online kopen. 

Je kan hem ter plekke aanschaffen in de luchthavens van Tokyo (Narita, Haneda) of de grote treinstations in Tokyo.  (Tokyo, Shinjuku, …)

Je hebt ook de Tokunai pass waarmee je 1 dag onbeperkt gebruik kan maken van de JR treinen in Tokyo.  Deze pass kost 750 yen. 

Als je meer dan 4 ritjes doet haal je voordeel met deze pass.

luggage
Vergeet geen stoel te reserveren op de Shinkansen als je reist met grote koffers.

IC Cards

Als je denkt geen voordeel te kunnen doen met een pass voor je reis naar Tokyo, dan hoef je daarom nog niet iedere keer aparte tickets te kopen.  Je kan ook gebruik maken van de IC cards.

Dit zijn prepaid-kaarten die je kan opladen en daarna gebruiken voor zowel de metro, de bus als de JR treinen.

De prijs voor je ritten blijft hetzelfde als zou je een enkele rit kopen maar het is uiteraard wel handiger dan iedere keer opnieuw kaartjes te moeten kopen. 

Afhankelijk van de stad waar je je bevindt, zul je een andere IC kaart moeten kopen.

In Tokyo biedt JR East de SUICA kaart aan. 

Er is ook de Pasmo kaart uitgegeven door de lokale metro en bus maatschappij.

Osaka Namba Glico Ebisu bridge, Japan
Bezoek zeker Namba tijdens je reis door Japan

Het gebruik van IC cards buiten Tokyo

Als je een IC card in Tokyo hebt gekocht kan je deze ook gebruiken voor de rest van je rondreis door Japan.Er zijn echter een paar zaken waar je rekening mee dient te houden.

Iedere regio heeft zijn eigen IC card.

In Osaka en Kyoto biedt JR West de ICOCA kaart aan.  In Nagoya biedt men de Toica kaart aan.  In Fukuoka en Nagasaki is het de Sugoco kaart.  Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan want er zijn minstens 24 verschillende kaarten. Deze kaarten zijn compatibel onder elkaar.

De IC kaart kan echter niet gebruikt worden voor ritten tussen IC kaart regios met uitzondering van enkele Shinkansen treinen.

Maar dan nog blijft het syteem redelijk omslachtig. 

Een ritje van Kyoto naar Osaka zal geen probleem geven aangezien beiden binnen de regio van de ICOCO kaart vallen maar als je van Tokyo naar Kyoto wil sporen met een Shinkansen van JR Central dan dien je eerst je IC kaart te registreren in ofwel een app of een website waarbij je die koppelt aan een credit card. 

De kosten voor de treinrit zullen dan niet van de kaart maar van de kredietkaart worden afgehaald.  Uiteindelijk kan je dan dus net even goed gewoon je kaartjes kopen met je kredietkaart.

Ook op Shinkansen lijnen van JR East kan je je IC kaart gebruiken maar dan dien je deze eerst te registreren aan een ticket machine.  In het geval van JR East verloopt de betaling wel gewoon via je IC kaart.

De IC kaart kan ook enkel gebruikt worden voor de betaling van het standaard tarief van de treinrit en niet voor het supplement dat dient betaald te worden voor de snellere, limited express, treinen. 

Wens je dus te rijden op een limited express trein zal je een extra supplement afzondelijk moeten bijkopen aan een ticket machine.

Op het einde van je reis kan je je IC kaart terug inleveren.  Althans als je terug in de regio bent waar deze uitgegeven wordt.

Je krijgt dan de garantie voor de kaart terug die in de meeste gevallen 500 yen bedraagt.

Je krijgt ook het resterend bedrag op de kaart terug minus een kleine administratieve vergoeding van om en bij de 200 yen.

Conclusie

Wil je al deze rompslomp niet en ben je van plan van veel te rijden met de trein dan zou ik aanraden om een Japan Rail Pass te nemen. 

Met deze pass kan je onbeperkt rijden op Shinkansen en Limited Express treinen en ook je stoelreservatie is inbegrepen. 

We hebben een artikel over hoe je eenvoudig reist met de trein door Japan.

Lees zeker ook onze andere Japan posts om reistips op te doen voor je reis:

Vind je dit een leuk artikel? Pin het, zo heb je het altijd bij de hand.

Openbaar vervoer Tokyo

Met deze tips geraak je alvast gemakkelijk in alle wijken in Tokyo.

Laat je ons weten wat je van Tokyo vond?