Skip to Content

Hoe werkt het openbaar vervoer in Lissabon: een volledig overzicht

Het openbaar vervoer in Lissabon is best eenvoudig maar in een vreemde stad is het in het begin toch altijd zoeken.  Daarom maakten we deze handige gids met alles wat je moet weten.

Lissabon is een vrij compacte maar wel heuvelachtige stad.  Aan het einde van de dag zal je misschien blij zijn dat je tram kan nemen naar 1 van de mooie uitzichtpunten bovenaan de stad om te genieten van de zonsondergang.

De alom gekende iconische gele trams zitten regelmatig vast in het verkeer en rijden niet altijd even stipt maar al bij al is het openbaar vervoer in Lissabon goed geregeld.

De meeste toeristische attracties kan je goed bereiken met ofwel de tram ofwel de metro en je kan zelfs enkele mooie daguitstappen doen met de trein. 

We bespreken ook enkele voordeelkaarten zodat je voordelig gebruik kan maken van het openbaar vervoer en gratis toegang kan krijgen tot de meest bekende toeristische attracties.. 

Hier is alles wat je moet weten over het nemen van het openbaar vervoer in Lissabon.

In dit artikel vind je affiliatie links. Als je iets boekt of koopt via een link op deze pagina, ontvangen we hiervoor een kleine commissie (waarvoor we je zeer dankbaar zijn) zonder extra kosten voor jou.

Geen tijd om het volledige artikel te lezen?

Heb je geen tijd om het volledige artikel te lezen, dan vind je hier de belangrijkste Lissabon tips.Lisbon tram Portugal
Deze gele trammetjes vormen het hart van het openbaar vervoer in Lissabon

Hoe reis je vanaf het vliegveld van Lissabon naar het centrum

De meeste mensen arriveren in Lissabon met het vliegtuig.

Met het vliegtuig kom je steeds toe op Portela airport, ook gekend als Humberto Delgado airport, en eigenlijk meestal gewoon Lisbon airport genoemd in de volksmond. Zowel de ‘normale’ als de low-cost luchtvaartmaatschappijen vliegen op deze luchthaven. 

Lissabon airport heeft 2 terminals.

Alle vluchten landen in terminal 1, terminal 2 wordt enkel gebruikt voor de vertrekkende vluchten van de low-cost luchtvaartmaatschappijen.

Tussen de 2 terminals rijdt iedere 10 minuten een gratis shuttle bus.

Het centrum van Lissabon ligt op ongeveer 7 km van de luchthaven.

Er zijn verschillende mogelijkheden om naar het centrum van Lissabon te reizen.

Zo kan je het openbaar vervoer nemen, de aérobus of een gedeelde of private taxi. 

Hieronder sommen we de verschillende mogelijkheden op. 

 

Met het openbaar vervoer

De minst dure manier is om met het openbaar vervoer naar het centrum te rijden.   Als je verschillende ritjes met het openbaar vervoer voorziet dan koop je best een Viva Viagem kaart of 7 Colinas kaart.

Deze kaarten kan je op 2 manieren gebruiken, als een prepaid kaart waarbij je per rit betaalt of als een dagformule waarbij je onbeperkt mag rijden voor een vast bedrag.  Verderop bespreken we beide formules in meer detail.

De metro rijdt tussen 6u30 en 1u ‘s nachts. Er vertrekt elke 6 à 9 minuten een metro richting het centrum. De rode metro (Lina Vermelha) brengt je in ongeveer 30 minuten naar het centrum.

Er rijden ook verschillende bussen ( 705, 722, 744, 783 en de nachtbus 208) tussen de luchthaven en het centrum. Ook hier kan je de Viva Viagem kaart gebruiken.

Een nadeel is dat je deze bussen enkel kan nemen wanneer je met handbagage reist.

Met de Aerobus, een privé of een gedeelde taxi

Een andere mogelijkheid is om de Aerobus te nemen.  Deze rijdt dagelijks, van 07.30 uur tot 23.00 uur en hierop zijn koffers wel toegelaten. 

Lijn 1 gaat naar het centrum van de stad terwijl lijn 2 naar het financieel district rijdt.  Alle haltes worden aangekondigd in het Engels zodat je de halte niet kan missen. 

Je vindt de juiste haltes hier:

Aerobus Lijn 1: Luchthaven – Aankomst, Areeiro – Av. Alm. Gago Coutinho, Alameda DA Henriques, Pç. Chili – Av. Almirante Reis,  Av. Almirante Reis – R. Angola, Igreja Anjos, Martim Moniz,  Pç. Figueira,  Pç. Comércio, Cais Sodré, Pç. Comércio, Rossio, Restauradores, Avenue Liberdade, Mq. Pombal – Av. Fontes P. Melo, Picoas, Saldanha, Campo Pequeno – Av. República, Estação Entrecampos, Luchthaven – Terminal 1, Luchthaven – Terminal 2, Luchthaven – Aankomst.

Aerobus Lijn 2: Luchthaven – Aankomst, Estação Entrecampos, Campo Pequeno – Av. República,  Av. República, Saldanha, Picoas, Marquês Pombal, Avenue José Malhoa (gemeente Polícia),  Avenue José Malhoa, Sete Rios (Expressos), Luchthaven – Terminal 1, Luchthaven – Terminal 2.

De Aerobus is weliswaar duurder dan de gewone bus maar ze heeft het voordeel dat ze comfortabeler is.  Je kan je koffers mee aan boord nemen en de haltes worden aangekondigd. De haltes van de bus zijn bovendien zo ingepland dat ze vlakbij vele populaire hotels liggen.

Het is een prima oplossing wanneer je met veel bagage zo dicht mogelijk bij je hotel afgezet wil worden.

Opmerking: momenteel rijdt de Aerobus niet. Je zal dus de metro of een taxi moeten nemen om vanaf de luchthaven naar Lissabon stad te geraken.

Wanneer je geen zin hebt om lang te wachten en met je koffers te sleuren, kan je ook een privé chauffeur of een gedeelde transfer van en naar de luchthaven boeken.

Het voordeel van een privé transfer is dat je deze op voorhand kan boeken en de chauffeur staat te wachten bij aankomst. Bovendien is dit niet eens zo duur. Prijs start vanaf €17.90 per groep van 3.

Klik hier voor informatie:
Privé transfer Lissabon

Ben je op zoek naar een iets meer budgetvriendelijke oplossing, dan kan je ook voor een gedeelde transfer kiezen. Hier deel je de taxi met andere mensen.

Er zit echter geen groot prijsverschil tussen de privé en de gedeelde taxi. Pas vanaf 4 personen wordt het iets goedkoper om een gedeelde taxi te nemen dan een privé taxi.

Uiteraard kan je ook met een standaard taxi naar je hotel.  Doordat de luchthaven relatief dicht bij de stad ligt valt het tarief goed mee. Je kan voor ongeveer €15 een taxi nemen van de luchthaven naar het centrum. 

Voor bagage betaal je €1,60 extra (dit is een vaste prijs, dit is niet per koffer).

Bij de vertrekhal zijn de taxi’s iets goedkoper, dan dat je deze bij de aankomsthal neemt.

Jeronimos monastery Lisbon, Portugal
Het sierlijke Jeronimos klooster kan je gratis bezoeken met de Lisboa card

Lissabon voordeelkaarten

Hieronder geven we je een overzicht van de verschillende voordeelkaarten die er bestaan voor het openbaar vervoer en de metro in Lissabon.

Wanneer je voor een paar dagen op city trip naar Lissabon gaat, zal je door een dergelijke kaart aan te kopen heel wat geld uitsparen voor het openbaar vervoer.

Afhankelijk van je persoonlijke interesses, is de ene kaart interessanter voor jou dan de andere.

De Viva Viagem of 7 Colinos kaart

 
Deze kaart is geldig op de metro, bussen, trams en zelfs op treinen naar bijvoorbeeld Sintra, Cascais enz. 

Tussen de 2 kaarten is er behalve het uitzicht en de naam geen verschil.  Ze werken beiden op dezelfde manier en je kan ze op dezelfde plekken gebruiken.

Je koopt deze kaart aan de automaten in de metro of in een dagbladhandel. Een kaart kost € 0,50. 

Een Viva viagem kaart is op naam, je dient er dus steeds 1 aan te kopen per persoon.  Je kan ook maar 1 product tegelijkertijd op de kaart zetten.  Als er zapping krediet op staat kan je geen dagpas opladen of omgekeerd.

Neem altijd het ontvangstbewijs mee als je de kaart oplaadt.  Mocht je kaart om welke reden dan ook stoppen met werken dan kan je met je kaart en dit ontvangstbewijs langs gaan bij een medewerker om een nieuwe kaart te vragen.

Viva Viagem gebruiken als rittenkaart (zapping)

Voor je de kaart kan gebruiken dien je ze op te laden met een minimum van € 3 en maximum van € 40.

Met deze Viva Viagem kaart betaal je dan voor de metro €1,35 per rit en voor de trein €1,8 per rit.  Dat is aanzienlijk minder dan wat je zou betalen als je losse tickets zou kopen.  In dat geval betaal je bijna het dubbele per rit.

Men noemt dit “zapping” krediet.

Viva Viagem gebruiken met een dagformule

Op de Viva Viagem kan je dagformules opladen.  Daarmee kan je dan gedurende een dag onbeperkt met het openbaar vervoer rijden.

Er zijn 3 verschillende dagformules.

  • Voor € 6,40 kan je onbeperkt met de metro en de bus rijden.
  • Voor € 9, 55 kan je bovenop de metro en de bus ook gebruik maken van de ferry naar Cacilhas
  • Voor € 10,60 kan je daarenboven ook met de trein naar Sintra, Cascais, Azambuja en Sado

Hier dien je dan nog €0,50 voor de aankoop van de Via Viagem kaart bij te rekenen.

Op de website van de vervoersmaatschappij van Lisboa vind je meer info over de verschillende formules.

Dit is de ideale kaart voor iedereen die graag met het openbaar vervoer Lissabon ontdekt. Deze kaart is enkel geldig voor het openbaar vervoer. Er zitten geen toegangen tot musea en historische gebouwen in.

Belem tower Lisbon, Portugal
De Belem tower, een pareltje aan de oever van de Taag, kan je gratis bezoeken met de Lisboa card

Lisboa Card

De Lisboa card is de officiële toeristenpas van de stad en is beschikbaar in een variant voor 1, 2 of 3 dagen. 

Met deze kaart kan je zoals reeds gezegd gratis gebruik maken van het openbaar vervoer ( trein naar Sintra en Cascais, tram, metro en bus ) en krijg je gratis toegang tot verschillende musea en monumenten (enkele van de belangrijkste zijn Mosteiro dos Jerónimos, Torre de Belém, Elevador de Santa Justa).

Met deze kaart dien je ook niet aan te schuiven bij de plaatsen waar je gratis toegang hebt.  Je kan de wachtrij voorbij lopen en dient gewoon je kaart te tonen aan de kassa.

Er zijn nog vele andere plaatsen die gratis toegang bieden en daarboven zijn er ook nog vele plaatsen in Lissabon en daarbuiten waar je met deze kaart een korting van tussen de 10 en de 50 procent geniet.

Deze kaart kan je aardig wat tijd en geld besparen tijdens je bezoek aan de stad!

Ben je van plan om vaak met het openbaar vervoer te rijden en heel wat musea en historische gebouwen te bezoeken, dan raden we je aan om een Lisboa pas te kopen.

Lees reviews en koop je Lisboa kaart hier:
Lisboa kaart

3-daagse toeristische hop on hop off pas

Deze 3-daagse pas is een goede all-round oplossing voor een city-trip naar Lissabon. 

Tijdens de 3 dagen kan je onbeperkt gebruik maken van de trams en de bussen. Ook de kabeltrammetjes (de funiculars) en de Santa Justa lift is inbegrepen. (De metro is niet inbegrepen.)

Je kan ook gebruik maken van de hop-on hop-off bussen van Yellow bus, deze nemen je mee over 3 verschillende routes doorheen Lissabon, en de speciale toeristentram die ongeveer dezelfde route rijdt als tram 28. 

Als laatste kan je ook Lissabon bewonderen vanaf het water met de inbegrepen boottocht die je naar Belém brengt en terug.

Neem je niet graag het openbaar vervoer en ben je minder geïnteresseerd in het bezoeken van musea en historische gebouwen, dan is dit de perfecte manier om Lissabon te ontdekken.

Lees reviews en koop je hop on hop off ticket hier
72u hop on hop off ticket

Ga je minder dan 3 dagen naar Lissabon, dan vind je hier ook de kortere formules.

lisbon metro portugal
De metro in Lissabon, minder charmant dan de gele trammetjes maar wel efficiënt

Openbaar vervoer in Lissabon

Nadat we hierboven de belangrijkste voordeel passen hebben besproken, vind je hieronder meer informatie over het openbaar vervoer en de verschillende opties in het algemeen.

De metro

Met de metro van Lissabon doorkruis je de stad in alle windrichtingen.  

De metro brengt je niet alleen snel van de luchthaven naar Lissabon maar het is ook een goede manier om naar sommige van de bezienswaardigheden in Lissabon te gaan zoals Baixa en Cais do Sodré van waar je verder kan sporen naar Cascais. 

Metro Map Lisbon Portugal
Het openbaar vervoer in Lissabon: map van de 4 metrolijnen in Lissabon

Er zijn 4 verschillende lijnen die je alle 4 naar een ander deel van de stad brengen. Elke metrolijn heeft een eigen kleur.

De rode lijn brengt je van de luchthaven naar het centrum.  Met de groene of blauwe lijn ga je naar het historisch centrum ( Baixa ).  Als toerist ga je waarschijnlijk minder gebruik maken van de gele lijn. 

In de metro is alles duidelijk aangegeven, er hangen ook overal plannetjes.  Als je je al wat wil voorbereiden kan je hier een handig plannetje downloaden in PDF formaat.

Eens je in het historische centrum bent, kan je je gemakkelijk te voet verplaatsen om alle bezienswaardigheden in Lissabon te bezoeken. 

De metro is vooral handig als je één van de bezienswaardigheden of musea buiten het historische centrum wil gaan bekijken.

Wanneer je van plan bent om vaak met de metro te reizen, koop doe je dat best met een Viva Viagem kaart aan.  Je kan deze gebruiken als prepaid kaart of als dagpas.  Hierboven lees je er alles over.

Ben je van plan om heel wat musea en historische gebouwen te bezoeken, dan kies je best voor een Lisboa kaart.

Lisbon tram Portugal
Tram 28 is het beroemdste trammetje, het brengt je langs vele bezienswaardigheden in Lissabon

Met de trams

Het tramnetwerk in Lissabon telt 6 lijnen en is een goede aanvulling op het metronetwerk.  De historische binnenstad wordt bediend door de lijnen 12, 18, 24, 25 en 28. 

Op al deze lijnen rijden de zo iconische historische trammetjes. Deze gele trammetjes zijn een uithangbord geworden van de stad, ze werden  over de afgelopen jaren al grondig gerestaureerd maar steeds met respect voor hun originele uiterlijk.

Tram 28

Vooral de route met tram 28 is populair bij de toeristen aangezien deze tram zich al kreunend en tjirpend door de smalle en steile straatjes in de wijk Alfama slingert en daarbij langs vele bezienswaardigheden passeert. 

Als je met deze tram wenst te rijden dan doe je dat best vanaf de begin- of eindhalte.

Het is vaak niet meer mogelijk om onderweg nog op te stappen.

Als je het tramritje van tram 28 in alle comfort en zonder aanschuiven wenst te doen kan dat met een ritje op de speciale hop-on hop-off tram. 

Deze doet grotendeels hetzelfde traject van tram 28, van Praça Do Commercio naar Portas do Sol en terug. Onderweg kan u luisteren naar de commentaar van de audiogids die ook beschikbaar is in het Nederlands.

De hop-on hop-off beschrijving is wel redelijk misleidend, het is ten alle tijde mogelijk om af te stappen maar er is maar 1 officiële stop en dat is aan Portas do Sol, niet ver van het São Jorge kasteel.

Lees reviews en koop je tickets:
24u hop on hop off tram ticket

Tram 15

Tram 15 is de enige lijn in de stad waarop een moderne tram rijdt. 

Deze route brengt je van Praça do Comércio naar Belém.

Tram 15 heeft niet de charme van de andere trams maar is wel een handige manier om in de wijk Belém te komen.

Bij klassieke trammetjes stap je vooraan op, hier vind je ook het kastje waar je je Viva Viagem kaart kan valideren.  Ongeacht of je met zapping krediet of met een dagpas rijdt dien je je kaartje even te valideren aan het toestel.

Bij de moderne tram 15 kan je overal opstappen en vind je aan iedere deur een toestel om je kaart te valideren.

Tickets koop je vooraan bij de chauffeur op de klassieke trams, tram 15 heeft een ticketautomaat aan boord. 

Aangezien deze tickets dubbel zo duur zijn als de Viva Viagem zouden we dit niet aanraden, de automaat geeft bovendien geen wisselgeld.

Lisbon Funicular Portugal
Deze kabeltrammetjes zijn dingen die je in niet veel andere steden aantreft

Vele steden gaan er prat op dat ze op verschillende heuvels gebouwd zijn maar er zijn slechts weinig steden waar je daar zo vaak mee geconfronteerd wordt dan Lissabon. 

Met de kabeltram

De stad heeft verschillende openbare liften en ook de hierboven getoonde kabeltrammetjes.

Deze kabeltrammetjes, in Lissabon funicular of ascensor genoemd, zijn niet uniek maar er zijn maar weinig steden waar je met een kabeltram door de straten kan rijden, het is dan ook iets dat je zeker eens moet doen als je moe bent van het vele stappen.

De trammetjes verbinden Baixa met Bairro Alto.  Er zijn drie verschillende trams die deze hoogte overbruggen, de Ascensor da Bica, de Ascensor da Glória en de Ascensor da Lavra.

Deze trams rijden elk kwartier van beneden naar boven of omgekeerd. 

Een ritje duurt ongeveer één minuut en kost 3 euro. Met je Viva Viagem kaart ( ov kaart) zijn deze trammetjes inbegrepen in je dagpas of betaal je het gangbare tarief van 1,35 euro met je zapping krediet.

Met de hop on hop off bus

De hop-on hop-off bus is een comfortabele manier om Lissabon samen met Cascais te ontdekken. 

In Lissabon bieden 2 verschillende maatschappijen deze tours aan. 

Je hebt de rode bussen van Gray Line en de gele bussen van Yellow Bus, deze laatste worden uitgebaat door Carris, de maatschappij die ook de trams en bussen in Lissabon uitbaat.

Het zijn 2 concurrerende maatschappijen dus met een ticket voor de ene bus mag je niet op de andere.

Hieronder beschrijven wij beiden.

Yellow bus hop-on hop-off bus in Lissabon

Yellow bus baat 3 verschillende bustours aan in Lisbon.  De tickets zijn 24, 48 of 72 uur geldig. 

Een voordeel van deze maatschappij is dat je tijdens deze dagen ook gratis gebruik mag maken van de trams, de kabeltrams, de Santa Justa lift en de Aerobus ( opgelet deze rijdt momenteel niet).

Je kan ook gebruik maken van het speciale toeristen trammetje dat grotendeels dezelfde route als tram 28 rijdt. 

Tijdens het hoogseizoen zal je hier minder lang moeten aanschuiven en zal je ook niet als sardientjes in een blik in de tram zitten.

Er is een audiogids in 12 talen, waaronder ook het Nederlands, beschikbaar op de bus en de tram.

Hieronder staan beknopt de verschillende routes:

  • De ‘Modern Bus tour’ gaat vanaf Lissabon richting Parque das Nações, het voormalige expo park.  Je kan het oceanarium bezoeken, het azuleo museum of een van de andere bezienswaardigheden
  • De ‘Belém bus tour’ brengt je langs de vele prachtige gebouwen en monumenten in deze wijk. Er zijn stops voorzien voor onder andere Jerónimos Monastery, de Torre de Belém en Padrão dos Descobrimentos.
  • De ‘Monumental bus tour’ is een uitbreiding op de Belém tour.  Hij vertrekt vanaf het Jerónimos Monastery en brengt je naar enkele andere bezienswaardigheden in deze wijk waar je met de Belém tour niet komt.

Lees reviews en koop je tickets:
Hop on hop off 24 uur

Lees reviews en koop je tickets:
Hop on hop off 48 uur

Lees reviews en koop je tickets:
Hop on hop off 72 uur

Gray Line hop-on hop-off bus in Lissabon

Met 1 ticket kan je gebruik maken van 55 stops verdeeld over 4 verschillende routes.

  • De ‘Castle line’ brengt je langs de bezienswaardigheden in Alfama en Castelo, hier kan je onder andere afstappen aan de kathedraal, Avenida Liberdade en Marquês de Pombal.
  • De ‘Belém line’ gaat vanaf het oude centrum richting Belém, je passeert onderweg Jeronimo’s Monastery en de Torre de Belém.
  • De ‘Oriente line’ rijdt langs de Tagus rivier naar het moderne stadscentrum waar je de zoo kan bezoeken, het Oceanarium of 1 van de andere bezienswaardigheden.  Onderweg passeer je het expo park.
  • De ‘Cascais’ route gaat zoals de naam al doet vermoeden naar dit mooie kustplaatsje en maakt onderweg een stop in Estoril. Deze lijn rijdt echter niet altijd. Wil je naar Cascais, dan zouden we je aaraden om met de trein te gaan.

Je kan een ticket kopen voor 24u of voor 48u om op je eigen tempo de stad te ontdekken.  De bus is voorzien van WiFi en er is een audiogids in 14 talen waaronder ook Nederlands.

Lees reviews en koop je tickets:
Hop-on-hop-off gray line

Padrao dos Descobrimentos Lisbon, Portugal
Padrão dos Descobrimentos, een monument voor de ontdekkingsreizigers

Met de taxi

Wij gebruikten vooral het openbaar vervoer of ontdekten Lissabon te voet maar taxi’s zijn best wel betaalbaar in Lissabon. 

De officiële taxi’s herken je aan hun zwart groene kleuren.  De auto’s zijn zwart en hebben een groen dak.  Alle taxi’s zijn uitgerust met een meter en de chauffeurs spreken meestal wat basis Engels.

Het starttarief is € 3,25 en men rekent € 0.47 per kilometer aan.  ‘s Nachts (van 21 uur tot 6 uur) is het starttarief € 3,90 en de prijs per kilometer € 0,56.

Er is een supplement van € 0,80 voor een telefonische boeking en een supplement van € 1,60 indien je bagage hebt.  Dit supplement voor de bagage is een vaste prijs, niet per koffer.

Sommige taxi’s aanvaarden ondertussen debet- en kredietkaarten maar zeker niet allemaal.  Als je met kaart wenst te betalen verifieer je best op voorhand met de chauffeur of dit mogelijk is.

Hier vind je een volledig overzicht van de tarieven.

Als je met een groep reist van meer dan 4 personen kan je ook een grotere taxi nemen. 

Deze prijzen zijn wel hoger en deze taxi’s reserveer je best op voorhand. 

Stap nooit met 2 personen in een grotere taxi als het niet moet want dan betaal je ook meer.

Je kan de taxi’s gewoon aanhouden op straat of je kan gebruik maken van de app MyTaxi/FreeNow (Android & Apple) of TaxiLisboa/izzymove (Android & Apple).

Uber is ook aanwezig in Lissabon en de prijzen van Uber zijn te vergelijken met deze van de reguliere taxis.

Door het grote aanbod aan taxi’s is het gebruik van een app om een taxi te roepen eigenlijk overbodig en is het meestal het makkelijkst om gewoon een taxi aan te houden op straat.

Yacht Ponte 25 de Abril Lisbon Portugal
Een zeiljacht vaart onder de 25 aprilbrug

Met een zeiltocht of de veerboot

Zeilboten

Vanop een zeilbootje vanop de Taag heb je ook een mooi uitzicht op de stad. 

De bootjes vertrekken aan Cais Do Sodré of Padrão dos Descobrimentos en je passeert onder andere het monumentale plein Praça do Comércio, de Belém toren, Padrão dos Descobrimentos en het Mosteiro dos Jerónimos.

Het is een ontspannen manier om Lissabon ook eens op een andere manier te ontdekken.  Een zeiltochtje over de Taag duurt gemiddeld 2u. 

Meer informatie en boeken:
Rondvaart Taag met gids

Voor een op en top romantische ervaring kan je deze tocht ook bij zonsondergang doen.

Meer informatie en boeken:
Boottocht bij zonsondergang

Wil je er echt een top romantische ervaring van maken, dan kan je een exclusieve 2 uur durende privé zeiltocht met mousserende wijn boeken. Dit wordt vast en zeker een onvergetelijke ervaring. 

Meer informatie en boeken:
Privé zeiltocht op de Taag

Veerboten

De klassieke veerboten zijn een alternatief voor de toeristische zeiltochten. 

De overzet duurt slechts een fractie van de tijd van de zeiltochten maar geeft je toch de kans een glimp van de stad op te vangen vanaf het water.

Er zijn 5 publieke overzetten die vertrekken vanaf 3 plaatsen,  Praça do Comércio, het treinstation van Belém en het station van Cais do Sodré. 

Van deze 5 is de overzet van Cais do Sodré naar Cacilhas diegene die het meeste te bieden heeft voor toeristen.  Onderweg heb je een mooi zicht op de Ponte 25 de Abril en in Cacilhas kan je ‘s avonds dineren in 1 van de vele lekkere visrestaurants. 

Voor het mooiste uitzicht over de stad kan je bus 101 nemen naar het Cristo Rei standbeeld  bovenop de berg.  Je kan ook te voet gaan en gebruik maken van de Boca do Vento lift.

Voor de veerboten kan je je kaartjes kopen aan de kassa waar de boten vertrekken. De kaartjes zijn niet duur, enkel betaal je tussen de € 1,25 en € 2,80. 

De overzet van Cais do Sodré naar Cacilhas kost € 1,30 enkel en is ook inbegrepen in 2 van de 3 dagformules.

Lisbon-Tuk-Tuk
Een tuk-tuk in Lissabon

Met de tuk-tuk

Op vele plekken in Lissabon zie je tegenwoordig ook tuk-tuks rijden.

Deze kan je gebruiken om een rondritje te doen in de stad.

De tuk-tuk chauffeurs spreken Engels, Frans of Spaans en geven onderweg de nodige uitleg over hun stad en de bezienswaardigheden.

Zo een rit met een tuk-tuk is uiteraard echt afgestemd op toeristen en daardoor ook wat duurder maar het is wel een leuke manier om de stad te verkennen en een pak minder vermoeiend dan het te voet verkennen van de heuvelachtige stad.

Er zijn verschillende rondritten.  Sommigen brengen je langsheen de bezienswaardigheden in het centrum en stoppen daarbij ook aan de vele prachtige uitzichtpunten.  Dat bespaart je een hoop klimwerk.

We horen trouwens van de meeste reizigers dat de chauffeurs niet halsstarrig de vaste routes doen en best flexibel zijn als je hen vraagt om je ook naar andere plekken te brengen.

Je kan deze ter plaatse aanhouden op straat. Weet je graag op voorhand hoeveel het je kan kosten, dan kan je ook op voorhand een ritje boeken.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende tours waaruit je kan kiezen.

Er zijn ook tours die je naar de mooiste stukken Street art brengen die verspreid liggen over de nieuwe en de oude stad. Ben je een dus een Street art fan, bekijk dan zeker eens onderstaande tour.

Koop je tickets hier:
Street art tour

Pena Palace, Sintra, Portugal
Het kleurrijke Pena Palace in Sintra

Met de trein

In Lissabon is er genoeg te doen om je een paar dagen bezig te houden, maar als je tijd over hebt of even de stad uit wil kan je enkele mooie daguitstappen doen.

Sintra

Op een 25 tal kilometer van Lissabon, ligt het sprookjesachtige Sintra.

Dit dorpje met het kleurrijke paleis is gemakkelijk te bezoeken met de trein als daguitstap vanuit Lissabon. 

Het ritje duurt ongeveer 30 minuten, vertrekt in het historische Rossio station in het centrum van de stad, en kost amper €2,25 enkel en € 4,50 retour.

Het paleis is één van de meest bezochte toeristische attracties. Vaak staan er ook lange rijen.

Om dit te vermijden raden we je aan om  skip the line tickets kopen.  Hiermee sla je de rij aan de kassa over. Je dient je tickets bovendien niet per sé af te printen maar je kan deze ook gewoon tonen op je smartphone.

Cascais

Een andere mooie daguitstap brengt je naar de gezellige badplaats van Cascais. 

Dit is een aanrader tijdens een zonnige dag in de zomer als je even wil uitrusten op het strand.

Cascais ligt 30 kilometer van Lisbon.

De trein naar Cascais vertrekt vanaf het Cais Do Sodré station.  Het makkelijkst geraak je hier met de groene metrolijn. De treinrit naar Cascais duurt 40 minuten en kost €2,25 enkel en € 4,50 retour.

Beide ritten zijn eveneens inbegrepen met de uitgebreide dagpas en de Lisboa kaart.

Ga je liever met een georganiseerde tour, bekijk dan deze onderstaande tour eens.

Deze brengt je op één dag langs het mooie Sintra en de gezellige badplaats Cascais. Bovendien bezoek je hiermee ook Cabo da Roca, het meest westelijke punt van het Europese vasteland. 

Lees reviews en koop je tickets:
Dagtour Sintra en Cascais

Algarve - Praia Da Marinha
Met de auto zou je een uitstap kunnen doen naar de Algarve

Met de auto 

Een auto is eigenlijk overbodig voor een citytrip naar Lissabon. Alles is makkelijk te voet en met het openbaar vervoer te bereiken.

Enkel als je langer in Portugal bent en van plan bent om ook andere plaatsen te bezoeken zouden we je aanraden om een huurauto te nemen. 

Vanaf Lissabon sta je op 2u30 aan de indrukwekkende kust van de Algarve en is het 3 uur rijden naar Porto. Het charmante stadje Obidos ligt op 86km van Lissabon.

Hier vind je een overzicht van de charmanste stadjes in Portugal.

Een huurauto regel je best voordat je naar Lissabon vertrekt.

De prijzen online zijn steeds lager dan de prijs die men je voorstelt aan het loket.  We raden je ook aan om de prijzen op voorhand online te vergelijken.

Dit kan je eenvoudig en snel bij Sunny cars, Rental cars of Discover cars doen.

Hou er rekening mee dat Portugal veel tolwegen kent.  We raden je daarom aan om een Via verde tolkastje te bestellen samen met je huurwagen.  Op sommige snelwegen is het nog mogelijk cash te betalen maar de snelwegen aan de Algarve hebben enkel elektronische tolpoorten.

De meeste mensen trekken naar de Algarve tijdens de zomer, maar ook in de winter is de Algarve absoluut de moeite om eens naartoe te gaan.

Conclusie 

Het openbaar vervoer in Lissabon is goed geregeld en je zal er snel je weg vinden. 

Eens je in het centrum bent, kan je je gemakkelijk te voet verplaatsen.

Voor een daguitstap is de trein vaak een goede optie maar eenmaal buiten het centrum kan je je ook goed verplaatsen met een huurauto.  Deze zijn vaak ook niet duur.  Als je in de zomer naar Cascais wil doe je dat misschien wel best met de trein aangezien het soms moeilijk is om er parkeerplek te vinden. 

We raden je aan van zeker 1 van de voordeelkaarten te nemen.  Als je niet van plan bent om musea en monumenten te bezoeken dan is de 7 colinas kaart wat je nodig hebt.  Ben je ook van plan om enkele van de prachtige paleizen, kloosters en monumenten te bezoeken, het zou eigenlijk zonde zijn als je dit niet doet, dan zal je snel al aardig wat besparen met de Lisboa card.

Voor nog meer Lissabon tips, klik hier.

Vertrek je graag ontspannen op reis, bekijk dan zeker onze park sleep fly arrangementen vanuit Zaventem, SchipholCharleroi en Dusseldorf. Hier vind je ook een lijst van goedkope parkings in Zaventem, Charleroi,  Eindhoven en Düsseldorf.

Lissabon is trouwens ook een ideale tussenstop wanneer je naar de Azoren onderweg bent.