Skip to Content

Ontdek in 3 weken de mooiste plekjes in Argentinië, Chili en Bolivia

Zuid-Amerika heeft heel wat te bieden.  Vooral als je houdt van natuur zijn hier verschillende prachtige regio’s. Sommigen voelen zelfs buitenaards aan.  Het samenstellen van een reisroute doorheen Zuid-Amerika kan al eens wat moeilijker zijn.  Enerzijds omdat er zoveel te zien is dat het moeilijk is om een keuze te maken.  Anderzijds omdat je niet overal in Zuid-Amerika even makkelijk met je huurwagen kan rondrijden.  Soms ben je dus afhankelijk van openbaar vervoer.

Hier stellen we je onze reisroute van 2015 voor.  Argentinië kent zoals jullie waarschijnlijk wel weten omgekeerde seizoenen. We deden deze reis in juli en dan is het niet zo aangeraden om richting het Zuiden te reizen wegens te koud. Maar niet getreurd, de regio die wij bezochten was ook heel mooi. We vertrokken  in Buenos Aires om enkele van de mooiste gebieden van Argentinië, Chili en Bolivia te ontdekken.  De hoogtepunten van deze reis waren ongetwijfeld de Iguazu falls, Atacama in Chili en Uyuni in Bolivia. Er waren ook enkele onderdelen die we minder vonden en dus niet meer zouden doen.  In dit verslag delen we dan ook steeds onze eigen mening. Tenslotte vind je in dit overzicht ook ineens de de hotels  terug die wij een aanrader vonden.  Wanneer jullie via onze links een hotel boeken, verdienen wij hier, zonder meerkost voor jullie, een kleine commissie op.

 Dag 1-2-3 : Buenos Aires
We vlogen op Buenos Aires.  In deze stad leeft het Europese verleden verder in de architectuur van de gebouwen.  De stad heeft een glorierijk verleden gekend want ooit behoorde Argentinië tot de 10 meest welvarende landen ter wereld.  Spijtig genoeg heeft Argentinië nu te lijden onder corruptie en andere problemen waardoor veel grote internationale merken het land de rug toekeren.  Het is echter nog steeds een leuke stad om te ontdekken zeker met deze 5 tips.

 Net omwille van deze rijke historie vonden wij het boeiend om meer te leren over deze stad en het land op zich.  Wij boekten daarom een tour met een greeter.  Greeters zijn vrijwilligers die toeristen in hun stad een rondleiding geven.  Op voorhand kan je aangeven wat je interesses zijn en de organisatie brengt je samen met iemand die dan een tour samenstelt op basis van wat je aangaf.  Iedere tour zal dus anders zijn en het is steeds in een kleine groep want het is enkel jij en de greeter.  Het lijkt wel alsof je met een vriendin in de stad aan het wandelen bent.  De bijdrage voor de tour bepaal je zelf en steek je op het einde van de wandeling in een gesloten enveloppe.  Niet in alle steden is het greeter netwerk actief maar het is zeker aan te raden om hiernaar te kijken als je een citytrip boekt.
Wij deden ook een fietstochtje door de stad.  Hiermee zagen we de klassieke hoofdpunten.  Voor een groot deel ging deze tour langs plekken waar het rustig fietsen was maar op sommige kleine stukken moest je toch wel stalen zenuwen hebben om hier te fietsen.  Laat ik maar stellen dat men hier nog spreekt over koning auto :-).

  Novotel Buenos Aires
We kozen dit hotel grotendeels omwille van de centrale ligging, vlakbij de Obelisk. Het is op zich een hotel zoals je dat van Novotel kan verwachten.  Alles in orde en de kamers redelijk neutraal ingericht. Vlakbij het hotel tref je veel eetgelegenheden. Je zit hier in een uitgaansbuurt met veel theaters.  Je zal misschien wel even moeten wennen aan het tijdstip dat men hier op restaurant gaat.  Deze beginnen pas echt volk te trekken na 21u en sommige restaurants gaan daardoor ook later open.  Het hotel ligt dichtbij 2 metro stations maar op zich hebben wij daarvan geen gebruik gemaakt, wij hebben alles te voet gedaan in Buenos Aires.HOTEL INFO

 Dag 4 : Buenos Aires – Puerto Iguazu
Je kan van Buenos Aires naar Puerto Iguazu met de wagen of de bus maar dan ben je echt wel lang onderweg.  Beter is dus het vliegtuig.  Zowel aan de Argentijnse als aan de Braziliaans kant tref je een stadje met luchthaven vlakbij de watervallen.  Check dus even met het boeken van de vlucht dat je de juiste luchthaven kiest.  Vanuit de luchthaven kan je ofwel met een taxi ofwel met de shuttle bus richting je hotel.

 Wij hadden een vlucht in de vroege namiddag en hadden hier dus een beetje een lazy day die we nog doorbrachten in het zwembad en de jacuzzi van ons hotel.

  Mercure Iguazu Hotel Iru
Dit hotel ligt een beetje buiten Puerto Iguazu netjes verscholen in het groen.  Leuk aangezien je vanuit je kamer, het restaurant en het zwembad steeds een mooi uitzicht hebt.  We ervaarden deze Mercure ook een trapje hoger zowel in service als uitstraling dan Mercure hotels waar we bijvoorbeeld al eens eerder een nachtje doorbrachten bij een bezoek aan de kerstmarkt.  We namen dit hotel op in ons lijstje van unieke accomodaties waar je ook nog wat meer info over het hotel kan vinden.
HOTEL INFO

 

 Dag 5-6 : Iguazu Falls
We reserveerden 2 volledige dagen om deze indrukwekkende watervallen langs alle kanten goed te kunnen ontdekken.  Langs alle kanten kan je letterlijk nemen want de eerste dag hebben we de Braziliaanse kant bezocht en de 2de dag de Argentijnse kant.

 Iguazu falls.  Lees dit artikel om een idee te krijgen hoe je bezoek aan Iguazu falls er zal uit zien.

 Dag 7 : Iguazu falls – Salta
De snelste en gemakkelijkste manier om van Iguazu naar Salta te geraken is vliegen.  Er gaan niet alle dagen rechtstreekse vluchten tussen beide plaatsen dus probeer als je kan als dusdanig te plannen dat je rechtstreeks kan vliegen.  Lukt dit niet zal je vlucht niet noodzakelijk duurder zijn maar zal je waarschijnlijk terug over Buenos Aires vliegen en wel enkele uren extra onderweg zijn.  In Salta pikten we onze huurwagen op.  Een self-drive is de gemakkelijkste manier om deze regio ontdekken.  Je kan de wagen onmiddellijk op de luchthaven oppikken of zoals wij hebben gedaan in een kantoor in de stad.  

 Salta is niet geweldig groot. Op een dagje heb je deze stad ontdekt. Wij gingen met de kabelbaan tot boven op de berg. Hier heb je een mooi uitzicht over de stad.  Niet dat de skyline zo indrukwekkend is, het verbaasde ons echter wel te zien hoe uitgestrekt deze (relatief) kleine stad toch wel was.  Tevens heel typisch in Salta zijn de peñas.  Je vindt vele restaurants waar je deze folkloristische optredens kan bijwonen tijdens het diner. Het is niet zo ons ding dus wij sloegen dit over maar als het jou wel iets zegt dan dien je in de ‘Calle Balcarce’ te zijn, tevens het centrum van de uitgaansbuurt.  De rest van de stad verken je makkelijk te voet.

 Dag 8 : Salta – Cafayate
We reden vanuit Salta richting Cafayate, het centrum van de wijnbouw.

 Onderweg naar Cafayate passeerden we de Quebrada del Rio de las Conchas.  Vaak beschreven als 1 van de mooiste ritten die je kan doen in Argentinië.  Misschien waren het de lovende reviews waardoor onze verwachtingen te hoog lagen of misschien zijn we verwend door alle andere plaatsen die we al eerder hebben bezocht?  Ik kan het niet zeggen.  In elk geval was dit ritje best mooi maar hebben we aan de Westkust van Amerika of in Alaska mooiere landschappen gezien.
In Cafayate kan je enkele wijnhuizen bezoeken.  Zorg ervoor dat je hier niet op een zondag bent want dan is alles gesloten, zowel de wijnhuizen alsook de restaurants.
Mocht je trouwens geen huurwagen willen nemen kan je ook vanuit Salta een daguitstap boeken om de Quebrada del Rio de las Conchas en Cafayate te bezoeken.

 

 Dag 9 : Cafayate – Cachi
Eenmaal bekomen van de kater van het wijnproeven 😏 hebben we onze tocht  naar Cachi verder gezet.  Weer reden we door enkele unieke landschappen.

 Onderweg passeerde we ondermeer Molinos, de vallei van Calcachi, los Cardónes en de Quebrada de las Flechas.  Delen van de weg zijn onverhard.  Bij Los Cardónes kan je een foto nemen met één van de eeuwenoude cactussen die daar staan.  Het mooiste deel aan deze route vonden wij Quebrada de las Flechas waar je echt door een maanlandschap aan het rijden bent.

 Dag 10 : Cachi – Purmamarca
Onze tocht werd verdergezet naar Purmamarca.

 De weg naar Purmamarca leidde ons door de Quebrada De Humahuaca.  Onderweg naar Purmamarca zal je al merken dat de bergen vele kleurrijke lagen vertonen.  Het hoogtepunt wacht hier echter in Purmamarca zelf waar de Cerro de los Siete Colores ligt.  Vertaald betekent dit de berg met zeven kleuren.  Deze berg is inderdaad mooi om zien en je kan hier een wandeling rond maken.  Purmamarca loopt vol met zwerfhonden.  Door een klein beetje aandacht te geven aan één van deze honden, wij zijn beiden immers dieren liefhebbers, heeft één hond ons de gehele wandeling begeleid en wou hij zelfs mee onze hotelkamer in op het einde.  We vonden het dus ook heel zielig dat we hem daar moesten achterlaten.

  Los Colorados Cabañas Boutique hotel
Wij sliepen trouwens in een leuk hotelletje aan de voet van de berg met zeven kleuren.  Alle kamers hier zijn eigenlijk suites met een keukentje, leefruimte en aparte slaapkamer en er is ook altijd een terrasje.  Het ontbijt brengt men naar de kamer dus als je wil kan je hier iedere dag genieten van ontbijt op bed. 🙂
BOEKEN

 Dag 11 :  Purmamarca – Salta
Vanuit Purmamarca reden we terug naar  Salta.  We volgden de Quebrada del Toro en passeerden langs de ‘Salinas Grandes‘. Een gigantisch zoutmeer. Best indrukwekkend en alvast een voorproefje op Uyuni dat we later nog gingen zien.  Onze weg volgde deze van de ‘tren a las nubes‘.  Het bouwen van deze trein was destijds een architecturaal huzarenstukje.  Het traject van de trein bestaat uit verschillende tunnels, bruggen en viaducten.  Sommigen daarvan konden we zien vanaf de weg en onderweg hebben we ook ergens een afslag genomen die ons tot onder één van de  viaducten bracht.  Een ritje met de trein hebben wij niet gedaan maar zal denk ik wel de moeite zijn.  Plaatsen kan je op de website van tren a las nubes reserveren.

 Dag 12 : Salta
Er gaan niet alle dagen bussen van Salta naar San Pedro de Atacama dus afhankelijk van welke dag dat je bent vertrokken heb je een extra dagje om Salta te verkennen.

 Dag 13 : Salta – San Pedro de Atacama
Wij reden met de bus van Salta naar San Pedro de Atacama. Omdat we hadden gelezen over het prachtige landschap kozen wij ervoor om de rit met de bus overdag te doen.  Als alternatief zijn er ook nachtbussen waarmee je kan reizen.  Achteraf gezien hadden we misschien evengoed een nachtbus kunnen nemen aangezien de rit voor een groot deel de route volgt langs waar wij van Purmamarca naar Salta zijn gegaan.  Het is nogal een bochtig traject dus ik vraag me wel af in welke mate je goed zal kunnen slapen. Langs de andere kant is het wel eens leuk om ook zelf eens goed te kunnen rondzien als je anders zelf moet opletten op de weg. Ik heb mijn ogen dus zeker de kost gegeven.  Wanneer je je busticket gaat reserveren, tracht dan een zitje vooraan in de bus te krijgen. Zo heb je het mooiste zicht op het prachtige landschap.
Wij reisden met Frontera Del Norte.  Andere maatschappijen die deze rit ook aanbieden zijn Pullman, Busses Atacama en KTUR.  Bekijk even het schema om te zien wie er wanneer rijdt.

 Cumbres de San Pedro de Atacama
Er is een groot aanbod aan hotels in San Pedro De Atacama het was dan ook moeilijk om een keuze te maken .  Uiteindelijk kozen we voor een all-in arrangement in het Cumbres hotel.  Over het hotel, de excursies en de service hebben we zeker niet te klagen, enkel was het achteraf niet echt nodig het all-in arrangement te nemen.  Dit bleek in ons geval zelfs duurder dan alles apart te boeken.  Raar maar waar.  Gelukkig werd dit door het hotel zonder al te veel problemen rechtgezet.  Ook dit hotel vinden jullie in ons overzichtje van unieke accomodaties.
BOEKEN

 Dag 14-15 :  Atacama
Wij waren 2 volle dagen in Atacama.  Van hieruit kan je verschillende uitstappen boeken om de hoogtepunten van de Atacama woestijn te bezoeken.  Wij deden deze via het hotel.  Ze waren immers initieel inbegrepen in de prijs van onze overnachting.  In het dorpje vind je echter ook verschillende kleine reisorganisaties bij dewelke je dezelfde uitstappen kan boeken.  Het voordeel van de uitstappen via ons hotel te doen was wel dat we steeds in kleine groepen waren en een gids hadden die goed Engels sprak.

 Wij deden uitstappen naar de Puritama hot springs, valley of the moon, Cejar lagoon, Devil’s throat en de Tatio Geisers.

 Dag 16-17-18 :  San Pedro de Atacama – Uyuni
Dezelfde kleine reisorganisaties als diegene die de excursies rondom San Pedro aanbieden, verkopen ook meerdaagse tours naar Uyuni.  Wij hebben verschillende kantoren afgelopen om te vergelijken maar ik denk niet dat er veel verschil is in het aanbod.  Je leest echter vaak horrorverhalen online over groepen waarvoor te weinig eten of slaapzakken voorzien zijn.  Het gaf ons daarom toch wat vertrouwen dat we alle aspecten een paar keer konden overlopen.  

 De zoutvlakte van Uyuni is de kers op de taart.  Maar het ritje ernaar toe is niet minder de moeite.  Het lijkt alsof je deelneemt aan Paris-Dakar want je reist 2 dagen in “the middle of nowhere”.  Enkele bandensporen zijn soms het enige bewijs van het feit dat je waarschijnlijk nog wel op de juiste weg bent.  Onderweg stop je op verschillende plaatsen zoals de Laguna verde, laguna colorado en enkele andere geisers.  De prachtige rit richting Uyuni moet bijna niet onderdoen voor Uyuni zelf.
Maar uiteindelijk blijft Uyuni uiteraard toch het hoogtepunt van de rit.  De laatste dag dien je ervoor te zorgen dat je vroeg uit de veren bent en dan kan je de zonsopgang op Uyuni meemaken.  Ook al ben je geen ochtendmens is dit toch iets waarvoor je zeker een uitzondering moet maken want het is een prachtig spektakel.

 Dag 18 :  Uyuni – La Paz
Na de zonsopgang en het ontbijt brachten we nog een bezoek aan het treinkerkhof waarna de tour stopt in Uyuni.  Van hieruit kan je eventueel met de jeep terug mee richting San Pedro.  Men neemt dan de korte route waardoor je de dag erna terug in San Pedro staat.  Andere alternatieven zijn om van hieruit je reis verder te zetten met de bus of met het vliegtuig.  Er zijn slechts weinig bestemmingen waarop je kan vliegen vanuit Uyuni maar het was voor ons toch nog altijd de snelste optie om stilaan terug richting Buenos Aires te gaan.  Vanuit Uyuni vlogen we met Amaszonas naar La Paz waar we de nacht doorbrachten. Dit- was best een duur vluchtje maar voor ons wat het geen optie om terug richting San Pedro te gaan.

 Dag 19 :  La Paz – Buenos Aires
Het had leuk geweest als we tijd hadden over gehad om ook La Paz een bezoekje te brengen maar spijtig genoeg hadden we daarvoor te weinig verlof.  Dus vertrokken we al onmiddellijk terug, ditmaal met Boliviana de Aviocion, naar Buenos Aires.

Samengevat

Zulke uitzonderlijke prachtige landschappen als de Salar de Uyuni en Atacama zie je niet elke dag.  Dat maakte deze reis dan ook bijzonder speciaal.  Bovendien is San Pedro de Atacama wel toeristisch maar ook niet als dusdanig dat je overal toeristen tegen het lijf loopt.  Je kan hier echt nog in alle rust genieten en alles rustig in je opnemen.
Er zijn uiteraard honderden andere routes die je kan uitstippelen. Zowel in Argentinië, Chili als Bolivië zijn er nog vele andere bezienswaardigheden.  Maar je moet uiteraard altijd keuzes maken en dat hebben wij voor deze reis ook gedaan.

Tips

Graag geven we nog de volgende tips mee:

 Zorg dat je de weekkalender erbij neemt als je je plannen maakt zodat je kan zien op welke dagen van de week je de bus of het vliegtuig gaat nemen.  Niet alle dagen is er een busdienst naar San Pedro en ook de binnenlandse vluchten zijn niet alle dagen beschikbaar (althans niet rechtstreeks).

 In Argentinië zijn er veel politie controleposten langs de weg.  Soms op de meest gekke plekken.  Wij hebben nooit iets van problemen ondervonden. We hoorden wel van anderen dat men soms boetes uitdeelt als er iets niet met de wagen in orde is.  Zorg er dus voor dat alles met je huurwagen ten allen tijde in orde is.

Ken je iemand die binnenkort richting Argentinië vertrekt? Deel dan zeker onze reisroute.

Gerelateerde artikels

Pin dit artikel, als je het leuk vindt.

Ineke Reus

Tuesday 27th of February 2018

Leuke reis! Ik heb heel veel plaatsen in Chili, Argentinië en Bolivia bezocht, maar het noorden van Argentinië en Chili heb ik nog niet bezocht. Lijkt me super om heen te gaan!

Sylvia Van Overvelt

Wednesday 28th of February 2018

Is zeker tijdens de zomervakantie in België een ideale plek omdat het in het zuiden dan te koud is. En fantastische afwisselende landschappen en heel mooie natuur.

Kheira

Tuesday 27th of February 2018

Dit is artikel is echt super leuk! Was altijd al op zoek naar goede tips over een reis door Argentinië en chili! Hij komt nu zeker hoger op mijn bucketlist!

Sylvia Van Overvelt

Wednesday 28th of February 2018

Super leuk om te horen dat je het een goed artikel vond. We doen ons best.

Ctheworld - Claudia

Tuesday 27th of February 2018

Wij zijn al meerdere keren in Zuid-Amerika geweest. Ik vind het een prachtig werelddeel. Het is ook erg geschikt om te backpacken (voor de liefhebbers). Aan Salar de Uyuni en Atacama heb ik mooie herinneringen. Wat een geweldige natuur! Jij hebt er ook hele mooie plaatjes van weten te schieten. Top!

Sylvia Van Overvelt

Wednesday 28th of February 2018

Ja, wij vonden ook dat de natuur daar prachtig was. Backpacken is niet echt aan ons besteed. Wij verkiezen eerder een comfortabel hotel.

Hip on Trip

Monday 26th of February 2018

Wij zijn net een weekje terug van Zuid-Amerika, dus deze plekken staan nog vers in het geheugen ;-) Prachtig daar. Mooie foto's, hoor!

Simone

Monday 19th of February 2018

Eigenlijk is het gek dat sommige werelddelen gewoon een beetje achterblijven. We zijn in Midden-Amerika (Costa Rica) geweest maar Zuid Amerika dus nog nooit. Als ik dit zo lees wil ik er meteen heen. Ziet er prachtig uit!

Sylvia Van Overvelt

Monday 19th of February 2018

Wij deden al Peru, Argentinië en Chile. Is echt de moeite waard om te doen. Heel mooie natuur ook.

Comments are closed.