Skip to Content

De leukste Lissabon bezienswaardigheden

Wat te doen in Lissabon?

Lissabon is het ideale startpunt voor een rondreis door Portugal maar leent zich ook uitstekend voor een citytrip of weekendtrip.

Als je even genoeg hebt van de stad kan je bovendien een bezoekje brengen aan het mondaine Cascais of het sprookjesachtige paleis in Sintra. 

In dit travel blog Lissabon artikel sommen we de leukste Lissabon bezienswaardigheden op.

We  geven je ook mee wat je absoluut moet doen wanneer je in Lissabon bent, delen de beste Lissabon tips en geven nog wat ideeën voor wat leuke hotels in het centrum van Lissabon.

Lees dus zeker verder en ontdek wat je niet mag missen in Lissabon.

In dit artikel vind je affiliatie links. Als je iets boekt of koopt via een link op deze pagina, ontvangen we hiervoor een kleine commissie (waarvoor we je zeer dankbaar zijn) zonder extra kosten voor jou.

Inhoudsopgave

Lisbon tram Portugal

Als je in Lissabon bent moet je zeker een ritje met een van de gele trammetjes doen.

Lissabon essentiële tips

Klik hier om goedkope vluchten naar Lissabon te vinden. TAP, de nationale luchtvaartmaatschappij vliegt vanuit Nederland en België dagelijks naar Lissabon.  Een overzicht van de beste goedkoopste vliegticketssites vind je hier.

Ga je veel musea en historische gebouwen bezoeken, dan is het interessant om een Lisboa card aan te schaffen. 

Koop je skip the line tickets voor populaire attracties zoals het Jeronimos klooster en de Belém toren op voorhand.  Met deze skip the line tickets kan je de lange wachtrijen aan deze attracties overslaan. 

Lissabon tips

Hieronder delen we de beste tips voor je Lissabon bezoek. 

Goedkope vliegtickets naar Lissabon

Ben je op zoek naar een goedkope vlucht naar Lissabon kijk dan zeker eens op Momomdo,  Skyscanner of Kayak. 

Momondo is geen boekingssite maar vergelijkt tal van boekingssites voor jou en toont je daarna een overzichtelijke resultaat van alle mogelijk vluchten en op welke site je deze het goedkoopst kan boeken.

Indien je meer informatie wil over wat nu echt de beste site is om vliegtickets te boeken, lees dan zeker dit artikel. In dit artikel vind je ook tips om goedkope vliegtickets te vinden. 

Krijg je graag de beste vliegtickets deals in je mailbox, dan kan je je ook gratis inschrijven bij de engelstalige Dollar Flight Club. Om de  beste deals in je mailbox te krijgen, dien je enkel de luchthavens van waar je wil vertrekken in te geven en het systeem doet de rest.

Vertrek je graag uitgerust op reis, lees dan zeker onze posts over hotels die een park, sleep, fly arrangement aanbieden. Ideaal wanneer je een vroege vlucht hebt. 

Hier vind je alle info om je auto goedkoop te parkeren op Zaventem en de beste Charleroi airport parkings. Vlieg je vanaf Eindhoven, dan vind je hier een overzicht van goedkope parkings. Vertrek je vanaf Düsseldorf en ben je op zoek naar een goedkope parking, klik dan hier. 

Openbaar vervoer in Lissabon 

Je kan je gemakkelijk met het openbaar vervoer van de luchthaven naar het centrum van Lissabon verplaatsen. 

Eens je in het historische centrum bent, verplaats je je best te voet. De meeste Lissabon bezienswaardigheden liggen in het centrum op wandelafstand van elkaar.

Wij schreven een volledig artikel over het openbaar vervoer in Lissabon. 

 

De Lisboa card

De Lisboa card is een kaart waarmee je naast gratis inkom en  korting op bepaalde musea en bezienswaardigheden ook gratis met het openbaar vervoer kan reizen voor 24, 48 of 72u.

Klik hier om te zien welke voordelen een Lisboa card heeft: Lisboa Card 

Ben je op zoek naar meer Lissabon tips, klik dan hier. 

Lisbon Portugal Daily life

Ronddwalen in de charmante straatjes van Lissabon.

Bezienswaardigheden in Lissabon

Lissabon heeft voor iedereen wat wils. Er is geen gebrek aan musea en historische gebouwen en wij vonden Lissabon ook een heel aangename stad om rond te kuieren, terrasjes te doen en de sfeer in de stad op te snuiven.

Een ideale stad die voor ieder wat wils biedt.

Hieronder sommen wij eerst de belangrijkste bezienswaardigheden in Lissabon op om daarna een volledig hoofdstukje te wijden aan wat er allemaal nog te doen valt in Lissabon.

Jeronimos monastery Lisbon, Portugal

Het sierlijke Jeronimos klooster is één van Lissabon’s bezienswaardigheden dat je zeker moet bezoeken.

Ontdek het Jerónimos Klooster

Zelfs al ben je geen al te grote fan van musea en historische gebouwen, het Jerónimos klooster, in het Nederlands Hiëronymietenklooster, is één van de highlights van een citytrip naar Lissabon en het zou zonde zijn dit over te slaan.

De Portugese koning heeft dit monumentale en rijkelijk versierde gebouw laten optrekken om zijn rijkdom aan de wereld te tonen.  Het geld stroomde immers vlotjes binnen nadat Vasco da Gama voet aan wal had gezet in Indië. 

De bijhorende kerk, die je bovendien gratis kan bezoeken, is dan ook gewijd aan deze Portugese ontdekkingsreiziger en ook hier is niet gekeken op een versiering meer of minder.

Vasco da Gama ligt ook in deze kerk begraven.

Let tijdens je bezoek van zowel de kerk als het klooster op de tot in de puntjes uitgewerkte details, velen verwijzen naar de scheepvaart.

Het klooster trekt heel wat bezoekers.  Zorg dus dat je vroeg ter plaatse bent als je de wachtrijen wil vermijden.  Je kan hier bij ons ook “skip the line” tickets kopen en dan wandel je rechtstreeks naar binnen zonder te hoeven aanschuiven.

Met je Lisboa card moet je normaal in de gewone rij aanschuiven.  Als er een lange wachtrij is kan je met je Lisboa kaart je ticket voor het klooster en de Belém toren afhalen in het archeologisch museum.  Dat vind je onmiddellijk naast het klooster. Met dit ticket kan je dan de wachtrij overslaan en onmiddellijk binnen wandelen.

Als je meer wenst te weten te komen over deze periode van rijkdom waaruit zowel het Jerónimos klooster als de Torre de Belém zijn ontstaan kan je ook een gegidste tour doen van deze 2 monumenten.

Ook zonder Lisboa kaart kan je een ticket voor het klooster of de Belém toren kopen in het archeologisch museum om de wachtrijen daar te vermijden.

 

Info icon
Adres:
Jerónimos Monastery
Praça do Império 1400-206 Lisboa, Portugal.
Event icon
Openingsuren: Oktober tot mei:
Van 10u tot 17u30 (laatste toegang om 17u). 
Mei tot september:
Van 10u tot 18u30  (laatste toegang om 18u).
Gesloten: Maandagen, 1 januari, paaszondag, 1 mei, 13 juni en 25 december.

 

Tickets: 10€ – 50% korting voor 65+, studenten, jongeren en familietickets (1 volwassene met minstens 2 kinderen).
De toegang is inbegrepen in de ‘Lisboa Card’.
De gratis toegang op zondag is enkel geldig voor Portugezen.
Jeronimos monastery Lisbon, Portugal

 

Belem tower Lisbon, Portugal

De Belem tower, een pareltje aan de oever van de Taag. Zeker een bezoekje waard tijdens je Lissabon vakantie.

Geniet van een prachtig uitzicht vanop de Belém toren

De Belém toren bereik je na 10 minuutjes wandelen vanaf het Jerónimos klooster. Deze toren is in de 16de eeuw gebouwd als eerbetoon aan Vasco da Gama.  Oorspronkelijk stond de toren op een eiland in de Taag maar door een aardbeving wijzigde de loop van de Taag waardoor hij nu aan de kade grenst.

Hij diende tegelijkertijd als verdedigingstoren en als ceremoniële toegangspoort. 

Dat laatste kan je duidelijk zien want hij is al even rijkelijk versierd als het klooster.

In de daaropvolgende jaren heeft de toren ook nog dienst gedaan als gevangenis en douanekantoor maar nu is het vooral een toeristische trekpleister. 

Tijdens een bezoek aan de toren zie je hoe de toren tegelijkertijd diende als fort en als paleis.  De tour van de toren brengt je helemaal tot bovenaan op het balkon van waar je een uitzicht over de rivier hebt, de rode ‘Ponte de 25 Abril’ en het verder gelegen Padrão Dos Descobrimentos.

Over het algemeen zou ik echter durven stellen dat de toren vanbuiten mooier is dan vanbinnen. Ook hier heb je snel lange wachtrijen.

Wens je de toren te bezoeken koop je best je ticket hier online, de prijs is dezelfde en met dit ticket wandel je rechtstreeks binnen.  Heb je geen ticket dan ga je best vroeg op de dag.

Met je Lisboa card moet je normaal in de gewone rij aanschuiven.  Als er een lange wachtrij is kan je met je Lisboa kaart je ticket voor de Belém toren afhalen in het archeologisch museum.  Dat vind je direkt naast het Jerónimos klooster. Met dit ticket kan je dan de wachtrij overslaan en direkt binnen wandelen.

Als je meer wenst te weten te komen over deze periode van rijkdom waaruit zowel het Jerónimos klooster als de Torre de Belém zijn ontstaan kan je ook een gegidste tour doen van deze 2 monumenten.

Info icon
Adres:
Torre de Belém
Av. Brasília, 1400-038 Lisboa, Portugal.
Event icon
Openingsuren: Oktober tot mei:
Van 10u tot 17u30 (laatste toegang om 17u). 
Mei tot september
Van 10u tot 18u30  (laatste toegang om 17u).
Gesloten: Maandag en 1 januari, paaszondag, 1 mei, 13 juni en 25 december.

 

Tickets: 6€ – 50% korting voor 65+, studenten, jongeren en familietickets (1 volwassene met minstens 2 kinderen).
De toegang is inbegrepen in de ‘Lisboa Card’.
De gratis toegang op zondag is enkel geldig voor Portugezen.
Belem tower Lisbon, Portugal

 

Sao Jorge Castle Entrance Lisbon Portugal

Wat te doen in Lissabon? Bezoek zeker het São Jorge kasteel.

Het kasteel van São Jorge

Het Kasteel van São Jorge is het bekendste kasteel van Lissabon.  Het kasteel ligt op een 110-meter hoge heuvel, de hoogste van de stad, en torent hoog boven de stad uit.  Als je het kasteel wenst te bezoeken voorzie je best een 2 à 3 uur ongeveer. 

Dit kasteel begon als een klein fort in de 5de eeuw maar over de jaren heeft men vaak bijgebouwd en het kasteel telt nu 11 torens.

In de tour is ook het bezoek aan de permanente tentoonstelling met archeologische vondsten inbegrepen.

Het uitzicht over de stad vanaf de omwallingen is majestueus en het is een zeer aangename plek om van de zonsondergang te genieten. Na zonsondergang is het kasteel ook mooi verlicht.

Er zijn twee ingangen om naar het kasteel te gaan, een eerste ingang aan de Largo do Chão da Feira en een tweede aan de Largo do Menino de Deus.

Wil je niet de hele weg naar boven stappen dan kan je gebruik maken van de gratis liften in Rua dos Fanqueiros en Largo Chão do Loureiro.

Info icon
Adres:
Castelo De São Jorge
R. de Santa Cruz do Castelo, 1100-129 Lisboa, Portugal.
Event icon
Openingsuren: November tot februari:
Van 9u tot 18u (laatste toegang om 17u30). 
Maart tot oktober:
Van 9u tot 21u (laatste toegang om 20u30).  
Gesloten: 1 januari, 1 mei en 24-25 & 31 december.

 

Tickets: 8,50€ / 65+ : 7€ /  13 tot 25 jaar : 4€.
De gratis toegang op zondag is enkel geldig voor Portugezen.
Sao Jorge Castle Lisbon, Portugal
Koop je tickets hier:
SKIP THE LINE

TOUR MET GIDS

 

Sao Jorge Castle Lisbon Portugal

Rondom het kasteel is een mooie promenade die een prachtig zicht op de stad biedt. Een aanrader voor zonsondergang.

Dwaal door het Pantheon Nacional

Het Panteão Nacional ligt aan de bovenrand van de oude historische wijk Alfama. Het is een immens groot gebouw in Portugese Barok stijl waar je gerust even in kan ronddwalen.

De bouw van de Igreja de Santa Engrácia startte in 1683 en het duurde bijna 300 jaar eer dat de kerk af was.  Het grondplan is gebaseerd op dat van de kerk Sint-Pieter in Rome. 

Sinds dat de kerk is open gegaan in 1966 is ze in gebruik als het Nationaal Pantheon. 

Een leuk extraatje is dat dit prachtig bouwwerk momenteel nog niet vergeven is van toeristen waardoor je er nog rustig van kan genieten. 

Loop zeker de 181 treden naar boven voor een mooi uitzicht vanaf het dakterras.

 

Met de Lisboa Card’ is de toegang gratis.

Info icon
Adres:
Igreja de Santa Engrácia
Campo de Santa Clara, 1100-471 Lisboa, Portugal.
Event icon
Openingsuren: Oktober tot maart:
Van 10u tot 17u (laatste toegang om 16u30). 
April tot september: 
Van 10u tot 18u  (laatste toegang om 17u30).
Gesloten: Maandag en 1 januari, paaszondag, 1 mei, 13 juni en 24-25 december.

 

Tickets: 4€ – 50% korting voor 65+, studenten, jongeren en familietickets.
De toegang is inbegrepen in de ‘Lisboa Card’.
De gratis toegang op zondag is enkel geldig voor Portugezen.
Pantheon Nacional Lisbon, Portugal_Thumbnail
Koop je tickets hier:

LISBOA CARD

Beschik je niet over een Lisboa card en wil je toch gratis binnen, bezoek dan het Pantheon op een zondag.

Bezoek je graag een vlooienmarktje dan raden we je aan om het Pantheon op zaterdag of dinsdag morgen te bezoeken zodat je het kan combineren met de nabij gelegen Feira da Ladra markt.

Palacio Ajuda Lisbon, PortugalHet Ajuda paleis is zeker een bezoekje waard

Voel je een koning in het Nationaal Paleis Ajuda

Overdaad schaadt was duidelijk iets waar de koninklijke familie bij de bouw van dit paleis nog niet van had gehoord.  De facade van het paleis is al redelijk indrukwekkend maar de overdadig versierde kamers binnenin zijn dat helemaal. 

Volgens de oorspronkelijke plannen ging dit paleis nog groter zijn maar de bouw werd bruut onderbroken toen het leger van Napoleon het land binnenviel. 

Daarna werd de bouw nog met tussenpozen verder gezet maar tot op vandaag is het gebouw nog steeds niet compleet.

Het paleis wordt vandaag nog steeds gebruikt voor ceremoniële ontvangsten.

Het is bovendien voorlopig nog niet ontdekt door het massa toerisme. 

 

Info icon
Adres:
Palácio Nacional Da Ajuda
Largo Ajuda 1349-021, Lisboa, Portugal.
Event icon
Openingsuren: Van 10u tot 18u. 
Gesloten: Woensdag en 1 januari, paaszondag, 1 mei, 25 december.

 

Tickets: 5€ – 50% korting voor 65+, studenten, jongeren en familietickets (2 volwassenen met minstens 2 kinderen).
De toegang is inbegrepen in de ‘Lisboa Card’.
Palacio Ajuda Lisboa, Portugal
Koop je tickets hier:

LISBOA CARD

 

Padrao dos Descobrimentos Lisbon, Portugal

Padrão dos Descobrimentos, een monument voor de ontdekkingsreizigers

Padrão dos Descobrimentos

Dit monument werd opgericht als eerbetoon voor de zeelieden, ontdekkingsreizigers en personen die in de 15de en 16de eeuw bijdroegen aan de ontwikkeling van de Portugese ontdekkingsreizen.

Op het plein ervoor ligt een grote windroos met de ontdekkingsroutes uit de 15de en 16de eeuw. 

Wij bewonderden het monument enkel langs de buitenkant maar als je wil kan je het ook bezoeken.

Dagelijks om 3u30 is er een filmvoorstelling over de bouw van het monument en met de lift kan je naar het dak van het 52 meter hoge monument. 

Van hieruit heb je een weids uitzicht op de haven en de Torre de Belém, het Jerónimos klooster, de rode ‘Ponte de 25 Abril’ en de Taag.

Vanaf hier kan je ook een mooie wandeling maken langs de rivier.

 

Info icon
Adres:
Padrão dos Descobrimentos
Av. Brasília, 1400-038 Lisboa, Portugal.
Event icon
Openingsuren: Oktober tot februari:
Van 10u tot 18u (laatste toegang om 17u30)
Maart tot september:
Van 10u tot 19u  (laatste toegang om 18u30).
Gesloten: 1 januari, 1 mei en 25 december.

 

Tickets: Tentoonstelling : 3€ / Tentoonstelling + uitzichtpunt en film : 6€.
30% korting met de ‘Lisboa Card’.
De gratis toegang op zondag is enkel geldig voor Portugezen.
Padrao dos Descobrimentos Lisbon, Portugal

 

Wat te doen in Lissabon 

Ook als je niet zo’n fan bent van historische gebouwen en monumenten is er voldoende te doen in Lissabon om je een paar dagen bezig te houden.

Hieronder sommen wij de leukste activiteiten op.

Bezoek één van de mooiste aquariums ter wereld

Het aquarium van Lissabon, Oceanário genaamd, is het grootste binnenaquarium van Europa. Het is een erfenis van de expo van 1998 die destijds in het teken stond van oceanen om de 500-jarige jubilee van de ontdekking van de zeeroute naar India te vieren. 

Het aquarium werd in 2011 nog uitgebreid en herbergt nu meer dan 15000 verschillende dieren.

Het hoogtepunt is de gigantische centrale tank waar 4 ecosystemen in worden nagebootst: de drie oceanen en de Zuidelijke Poolzee. 

Een bezoekje aan dit oceanarium is een absolute must tijdens je citytrip in Lissabon.

Koop op voorhand tickets, zo vermijd je de lange wachtrijen

Info icon
Adres:
Oceanário de Lisboa
Esplanada Dom Carlos I s/nº, 1990-005 Lisboa, Portugal.
Event icon
Openingsuren: Van 10u tot 19u (laatste toegang om 18u)
Tijdens de zomer open tot 20u (laatste toegang om 19u) 
25 december : open vanaf 13u / 1 januari : open vanaf 12u
Tickets:  18€ / Kinderen 4-12 en senioren (65+) : 12€
Familieticket : 47€ (2 volwassenen + 2 kinderen)
15% korting met de ‘Lisboa Card’
Oceanario de Lisboa, Portugal
Koop je tickets hier:
TICKETS

LISBOA CARD

Lisbon tram Portugal

Tram 28 is het beroemdste trammetje, het brengt je langs vele bezienswaardigheden in Lissabon.

Maak een ritje met een eléctrico, een authentieke tram

Met uitzondering van tramlijn 15 rijden op alle andere lijnen in Lissabon nog de iconische gele oude ‘Remodelado’ trammetjes.  Sommige van deze tramstellen dateren van 1930 maar ze blijven dapper dienst doen en zullen dat waarschijnlijk ook in de komende jaren nog moeten doen. 

De smalle straatjes en de vele scherpe bochten zorgen ervoor dat de moderne lange tramstellen geen alternatief zijn.  Omdat de trams nog niet direkt op pensioen zullen kunnen worden ze dan ook goed onderhouden. 

Het charme aspect van de trammetjes blijft behouden (denk aan de authenthieke houten banken) maar de techniek heeft in de afgelopen jaren een stevige onderhoudsbeurt gekregen. 

Vandaar komt ook de naam ‘Remodelado’ wat zoveel wil zeggen als ‘verbouwd’.

De meest populaire route bij de toeristen is tram 28, op een respectabele afstand volgt tram 12.

Tram 28 brengt je op een 50-tal minuten langs alle bekende bezienswaardigheden in Lissabon. Hij start in Martim Moniz en rijdt naar Campo Ourique, onderweg rijdt hij door de wijken Bairro Alto, Alfama, Graça en Estrela. 

Hij stopt onderweg bij de Basilica da Estrela, de Assembleia da República, Praça Luís de Camões (het hoofdplein van Bairro Alto), de Se Cathedral en Portas do Sol in Alfama.

Wens je een ritje met dit trammetje te doen dan doe je dat best vanaf 1 van de eindhaltes want het is soms onmogelijk om nog onderweg bij op te stappen.

Als je gewoon eens met een Remodelado trammetje wil rijden maar minder belang hecht aan de route kan je uiteraard kiezen voor 1 van de andere tramlijnen.  

Tram 12 rijdt in een lus door Alfama en Martim Moniz. Het is een korte route van slechts een 20-tal minuten en een gedeelte van de route volgt dezelfde sporen als tram 28. 

Tram 24 verbindt Praça Luís de Camões met Campolide.  Het is een relatief nieuwe route.  De route brengt je niet echt langs Lissabon’s toeristische attracties en wordt dan ook voornamelijk gebruikt door Lissabonners. 

Als je een zitplaats op de tram wenst dan heb je op deze route de meeste kans.

 

Tram 12 en 28 worden voornamelijk door toeristen gebruikt om een ritje te maken. Met de Lisboa card kan je gratis rijden met alle trams in Lissabon.

Hieronder vind je de dienstregeling van de trams:

Pasteis De Nata Lisbon, Portugal

Pasteis De Nata, een lokale lekkernei.

Proef de beroemde Pasteis De Nata

De Pastéis de Belém of Pastéis de Nata zijn kleine gevulde taartjes met pudding.Het is één van de meest bekende zoetigheden uit de Portugese keuken. Traditioneel drink je er ook een koffietje bij.

Ze zijn te verkrijgen in veel cafés en banketbakkerijen in Portugal maar de beroemdste en ook meest toeristische vind je in de wijk Belém. 

Wanneer je Belém bezoekt is je bezoek niet compleet voordat je in de Confeitaria de Belém de beroemde pastéis de Belém hebt gegeten. 

Reken ook hier weer op lange wachtrijen.

 

Info icon
Adres:
Confeiteira Pastéis de Belém
R. de Belém 84-92, 1300-085 Lisboa, Portugal.
Event icon
Openingsuren: Oktober tot juni:
Van 8u tot 23u. 
Juli tot september:
Van 8u tot 24u.  
Alle dagen open, op 24, 25, 31 december en 1 januari uitzonderlijk open van 8u tot 19u.

 

Pastéis vanaf 1.10€
Pasteis De Belem Lisbon, Portugal_thumbnail
Fado street art Lisbon Portugal

De street art. Niet te missen tijdens je Lissabon stedentrip.

Bewonder de street art

Ben je een fan van street art dan kom je in Lissabon zeker aan je trekken. In en rond het oude stadscentrum barst het hier immers van.

Hieronder lijsten we enkele leuke plekjes op:

Street art Crono project Lisbon, Portugal

Het crono project, een mooi stukje street art in Lissabon.

Het Crono Project

In 2010 werd het het Crono project gestart. Hiervoor nodigde de stad een aantal internationale namen uit die samen met lokale Portugese straatartiesten aan het werk gingen. 

Doel was om oude vervallen gebouwen in het financiële district  om te vormen naar een gigantisch outdoor kunst project.

Deze werken zijn behoorlijk opvallend en moeilijk te missen als je de bus neemt vanaf het vliegveld naar het centrum van de stad.

Bus iconDe 3 gekendste gebouwen bevinden zich aan de Avenida Fontes Pereira de Melo. Het dichtstbijzijnde metrostation is Picoas op de Amarela/gele lijn. Vanaf het Parque station op de Azul/blauwe lijn is het ongeveer 5 minuten wandelen.

Het Crono Project telt nog meer werken dan enkel deze 3 gebouwen.  Het volledige overzicht vind je achter deze link.

Gau / Urban Art Gallery

Straatkunst is zo belangrijk voor Lissabon dat ze GAU – Galeria de Arte Urbana of de Urban Art Gallery onder de vleugels van de afdeling cultuur en erfgoed van de stad hebben opgericht als een plek voor straatartiesten.

Elke artiest kan een voorstel indienen en wanneer deze worden aanvaard mogen ze met hun kunstwerken het straatbeeld van Lissabon opfrissen.

Op de website van GAU vind je op een handige map kunstwerken verspreid over de hele stad.  Handig als je een wandeling wil uitstippelen.

De plek waar dit initiatief begon was de Calçada da Glória, een pittig stijgend straatje in het centrum van Lissabon.

Bus iconOm hier te geraken neem je de metro naar Restauradores (Linha Azul/blauwe lijn).  Van hier is het een klein stukje wandelen naar de voet van de straat.  De kunstwerken bevinden zich voornamelijk bovenaan de straat.  Je kan uiteraard te voet naar boven gaan maar je kan ook kiezen om de Ascensor da Glória te nemen en terug te voet naar beneden te komen.

De kabeltram is gratis met een visit Lisboa pas of met een dagpas van het openbaar vervoer.

Als je van Bairro Alto komt, dan dien je naar de Rua São Pedro de Alcântara te gaan, deze komt uit aan de bovenkant van de Calçada da Glória.

In de Largo da Oliveirinha een zijstraat ongeveer halverwege de Calçada da Glória vind je nog meer werken.

Parque Mayer/Maria Vitoria theater

Parque Mayer is een straat die een lus vormt.  Voorheen lagen verschillende theaters langs deze straat maar dit oude theaterdistrict heeft vandaag nog maar één functionerend theater.

De straat is nu omgevormd tot een grote publieke parking.  Straatartiesten hebben gretig gebruik van de vele open ruimte om hun kunstwerken tentoon te stellen.

De Parque Mayer ligt vlakbij de Avenida da Liberdade. 

Bus iconDe dichtsbijzijnde metrohalte is Avenida op de linha Azul/blauwe lijn. Vanaf de uitgang van de metro kan je de wegwijzers volgen naar het Teatro Maria Vitoria.

De Santa Apolónia kustlijn 

Het Crono project is niet het enige project dat Lissabon heeft opgefleurd.  In 2010 was er ook al het Pampero Public Art Project.  Met dit project zijn enkele verlaten opslagplaatsen in een nieuw jasje gestoken.  

Het zijn levensgrote en zeer kleurrijke werken van José Carvalho, Smile, Vanessa Teodoro (Supervan), en Tamara Alves

Er zijn ook enkele werken van Vhils-Pixelpancho, een zeer gekend lokaal artiest, die werkt met een enorm oog voor detail.

Deze opslagplaatsen staan langs de Avenida Infante Dom Henrique.

Bus iconJe geraakt er het makkelijkst met de bus.  Neem bus 728, 735, 759 of 794 en stop bij bushalte Casa Conto.

Pink Street Lisbon, Portugal

Pink street, een straat met gezellige restaurants en bars.

Pink street – Rua Nova do Carvalho

Rua Nova do Carvalho werd in 2011 “Rua Cor-de-Rosa” (“Pink Street”) als onderdeel van een rehabilitatieproject om de voormalige rosse buurt van Lissabon tot een trendy plek voor het nachtleven te maken.

De meisjes van de liefde zijn verdwenen en samen met hen verdwenen ook de duistere en vervallen uitgaansgelegenheden. 

In de plek daarvan kwamen nieuwe hippe bars en restaurants en zelfs enkele nachtclubs.

Het opwaarderingsproject is zeker geslaagd.  De bars en restaurants hebben verschillende elementen van de rijke historie van deze straat behouden en dat geeft het geheel een zeer charmante uitstraling.

Dit is een leuke straat om even te stoppen en te genieten van een hapje of een drankje en als je van het echte Portugese uitgaansleven wil proeven moet je ook niet verder zoeken.  Music Box, 1 van de populairdere clubs in Lissabon, vind je onder de brug met de street art.

Bus iconDe dichtsbijzijnde metro halte is Cais do Sodré, de eindhalte van de linha Verde/groene lijn.

Je kan natuurlijk zelf op ontdekking gaan, maar misschien is het leuker om een begeleide street art tour te doen.

Meer info over deze street art tour vind je hier: Street art tour
Miradouro de Santa Luzia Lisbon Portugal

In Lissabon vind je vele mooie terrasjes zoals deze Miradouro de Santa Luzia.

Dwaal door de Alfama wijk

Dit is een wijk die je absoluut moet bezoeken tijdens je citytrip in Lissabon. Het is de oudste wijk van Lissabon en je treft hier nog vele authentieke huizen aan die de aardbeving van 1755 hebben doorstaan. 

Hier kan je heerlijk dwalen door de vele kleine en pittoreske straatjes. 

Soms kom je ineens een smal steegje tegen met verrassende streetart en achter de volgende hoek zie je mooi versierde huizen vol met Azulejos.

Ben je op zoek naar de mooiste plekjes om instagram waardige foto’s te nemen, klik dan hier. 

Er zitten in deze wijk ook veel gezellige kleine restaurants.

Neem zeker je tijd om Alfama te verkennen.  Je kan tegenwoordig ook een ritje met een tuk-tuk doen maar het is leuker om rustig rond te slenteren en je ogen de kost te geven.

Tijdens je wandeling kan je een bezoekje brengen aan de kathedraal (Sé de Lisboa) en het Pantheon

Flaneer over de Praça do Comércio (Terreiro do Paço)

Het Praça do Comércio (Terreiro do Paço ) is één van de bekendste pleinen van Lissabon, vlakbij de Taag.  Het is een indrukwekkend groot plein. 

De naam Terreiro do Paço dateert nog van uit de tijd dat het Ribeirapaleis hier stond maar dat werd verwoest door de aardbeving van 1755.

De ingang naar de Praca do Comércio wordt gevormd door de Arco da Rua Augusta. Deze triomfboog is gebouwd ter nagedachtenis aan de aardbeving van 1755 die een groot deel van Lissabon en met name de wijk Baixa, de historische binnenstad, in puin legde.

De triomfboog symboliseert daarbij de heropstanding van de stad na deze verwoestende ramp.  120 jaar heeft men aan deze boog gewerkt.

Wanneer je onder de boog doorloopt kom je in een van de gezelligste en populairste wandel- en winkelstraten van Lissabon. 

Sinds 2013 kan de boog bezocht worden.  Bovenaan heb je een mooi zicht op Baixa, de kathedraal en het onderliggende plein geflankeerd door de Taag.

Info icon
Adres:
Arco da Rua Augusta
Rua Augusta, Nº 2, 1100-053 – Lisboa, Portugal.
Event icon
Openingsuren: 15 april tot 15 mei & 1 september tot 31 oktober: 9u tot 20u. 
16 mei tot 31 augustus:  9u tot 21u.
1 november tot 14 april:  9u tot 19u.
(laatste toegang een kwartier voor het sluiten)
Gesloten: 25 december.

 

Tickets: 3€ – gratis voor kinderen tot 5 jaar
De toegang is inbegrepen in de ‘Lisboa Card’
Praca do Comercio Lisbon, Portugal
Koop je tickets hier:

LISBOA CARD
Fado Lisbon Portugal

Lissabon is de stad van de Fado.

Woon een fado voorstelling bij

Wanneer je in Lissabon bent is dat een uitgelezen kans om ‘s avonds een Fado optreden bij te wonen. De Fado muziek is zo verweven met de Portugese cultuur dat het vaak wordt aanzien als de nationale muziek.

Fado is een in Portugal zeer gewaardeerde zangkunst die vroeger uitsluitend in armoedige kroegen werd gezongen. Het wordt meestal gezongen door een enkele persoon, een fadista genaamd, die wordt begeleid door een klassieke gitaar en een Portugese gitaar.  

Fado neemt een bijzondere plek in in het leven van vele Portugezen.

Ze geeft stem aan de gemoederen van het leven, verdriet, melancholie en blijheid maar centraal staat meestal het onafwendbare noodlot. 

De naam Fado komt dan ook van het latijnse woord voor lotsbestemming.

Tijdens een zomerse avondwandeling in de wijken Bairro Alto, Alfama en Mouraria zul je kunnen genieten van de fado klanken die uit de restaurants naar buiten komen maar als je een fado voorstelling wenst bij te wonen kan je deze best op voorhand boeken.  De beste adresjes zijn meestal op voorhand volgeboekt.

Hieronder sommen we een aantal mogelijkheden op om van een fado optreden te genieten.

Santa Justa elevator Lisbon, PortugalNeem de Santa Justa lift

De Santa Justa lift is een klassieke lift met een stalen constructie van 45 meter hoog. De lift verbindt het centrum met het 30 m hoger gelegen Carmo-plein. 

Geen enkel bezoek aan Lissabon is eigenlijk compleet zonder een ritje gedaan te hebben met deze lift.

Jammer genoeg is er vaak een lange wachtrij voor deze lift. 

Om de wachtrijen beneden aan de lift te vermijden kan je ook je geluk wagen door de lift naar beneden te nemen in plaats van naar boven. Je vertrekt dan vanaf het uitzichtpunt bovenaan de lift.

Het uitzichtpunt bovenaan de lift heeft plaats voor maximaal 29 bezoekers.  Daardoor kan er op drukke momenten ook een wachtrij staan.  Je bereikt het via de Largo da Carmo. 

Lees ook: De Azoren rondreis die je langs alle hoogtepunten brengt.

Een bezoekje aan het uitzichtpunt biedt je een fenomenaal uitzicht over Baixa. Van hieruit kan je ook de ruïnes van de Carmo kerk en klooster zien.

Om vanaf het uitzichtpunt de lift naar beneden te nemen zijn er meestal geen wachtrijen. 

 

Info icon
Adres:
Elevador Santa Justa
R. do Ouro, 1150-060 Lisboa, Portugal.
Event icon
Openingsuren Lift: November tot februari:
Van 7u30 tot 21u.  
Maart tot oktober:
Van 7u30 tot 23u.  
Openingsuren uitzichtpunt: November tot april van 9u00 tot 21u.
13, 14 en 15 april en Mei tot oktober: van 9u tot 23u.

 

Tickets: 5,15€ voor een ritje met de lift (inclusief toegang tot het uitzichtpunt).
1,15€ voor de toegang naar het uitzichtpunt.
Gratis toegang voor de lift en het uitzichtpunt is inbegrepen in de ‘Lisboa Card’
Santa Justa elevator Lisbon, Portugal
Koop je tickets hier:

LISBOA CARD

Ga eens dineren in de Mercado da Ribeira

Mercado de Ribeira is sinds 1892 de belangrijkste voedselmarkt van Lissabon. Deze overdekte markt ligt ten zuiden van de benedenstad, aan de rivier Taag. Hier draait alles om eten en drinken. In 2013 en 2014 werd de markt grondig gerenoveerd. 

Naast de traditionele markt kwam er plaats voor enkele winkels en een trendy foodcourt waar Lissabonners en toeristen samen tot in de late uurtjes genieten van het goede leven. 

Alle wereldkeukens geven hier present. 

De plek is een verrukking voor de fijnproevers.  Vele lokale restaurants en enkele bekende chef-koks zijn hier aanwezig dus het is een ideale plek om verschillende Portugese smaken te ontdekken. 

Om je maaltijd helemaal compleet te maken kan je een glaasje wijn bestellen bij de aanwezige wijnbars. 

Info icon
Adres:
Mercado da Ribeira
Avenida 24 de Julio, 1200-479 Lisboa, Portugal.
Event icon
Openingsuren: Zondag tot woensdag:
Van 10u tot 24u  
Donderdag tot zaterdag:
Van 10u tot 14u

 

Mercada Da Ribeira Lisbon, Portugal_thumbnail
Proef Portugal’s lokale keuken tijdens een wandeling met een culinaire gids:
MEER INFO

 

Miradouro da Graca Lisbon, Portugal

Miradouro da Graça

Geniet van het uitzicht vanaf de vele miradouro’s

Lissabon is gebouwd op 7 heuvels en beschikt daardoor over vele leuke plekjes om te genieten van het uitzicht. Bovendien vind je bij vele miradouros ook een leuk café of een restaurant.

Hieronder sommen wij de leukste miradouro’s op.

Miradouro das Portas do Sol

Dit uitzichtpunt ligt in de Alfama wijk en kom je tegen wanneer je van het kasteel São Jorge naar het Pantheon Nacional loopt. 

Het is een gezellige plek en je hebt hier een prachtig uitzicht over de oranje daken van Alfama.

AdresLargo Portas do Sol, 1100-411 Lisboa, Portugal.

Miradouro de Santa Luzia

Vanaf dit uitzichtpunt, dat zich ook in de wijk Alfama bevindt, kan je ook genieten van een parchtig uitzicht op de oranje daken en op de rivier De Taag.

Houd je van azuleo’s dan kom je hier ook aan je trekken want de miradouro is prachtig betegeld met mooie mozaiek tegeltjes die het oude Lissabon voorstellen.

AdresLargo de santa Luzia, 1100-487 Lisboa, Portugal.

Miradouro de Castelo Sao Jorge

Bezoek je dit kasteel, plan dan ook voldoende tijd om van het  mooie uitzicht te genieten.

AdresR. de Santa Cruz do Castelo 1A, 1100-179 Lisboa, Portugal.

Miradouro da Graça

De officiële naam van dit uitzichtpunt is Sophia de Mello Breyner Andresen.  Het is vernoemd naar een dichteres die veel van haar tijd op deze plek doorbracht terwijl ze aan haar gedichten schreef. 

Een mooie plek om tot rust te komen en te genieten van het uitzicht.

AdresCalçada da Graça, 1100-265 Lisboa, Portugal.

Miradouro da Nossa Senhora do Monte

Dit is het hoogste uitkijkpunt van de stad en volgens ons ook het meest romantische. Dit uizichtpunt hangt immers vol met liefdesslotjes.

AdresLargo Monte, 1170-107 Lisboa, Portugal.

Miradouro de Santa Justa

De volledige informatie schreven we hierboven bij het stukje over de Santa Justa lift.

Miradouro do Parque Eduardo VII

De volledige informatie over deze Miradouro vind je hieronder bij het stukje over het Eduardo VII park.

Shop till you drop op de Avenida da Liberdade

Of misschien is shop tot je portefeuille leeg is een betere uitspraak….  Langs deze winkelstraat vind je de winkels van de dure designer merken afgewisseld met enkele exclusieve restaurants en trendy bars. 

De laan is 1,1 km lang en loopt vanaf het plein aan het Rossio trein/metro station tot aan het mooie Eduardo VII stadspark. Het is dus vooral een shopping paradijs als je over een goedgevulde portefeuille beschikt.

De merken die hier een winkel hebben zijn onder andere Prada, Gucci, Armani, Dolce & Gabbana en Louis Vuitton.  Ook het Hard Rock café vind je hier.

Als je niet van plan bent om te (window)shoppen dan is het nog altijd leuk om eens langs deze laan te slenteren.  In het midden ligt een wandelpromenade met prachtig ingelegde steentjes.

Bus iconJe geraakt hier met de Linha Azul (blauwe metro lijn).  Je kan kiezen tussen de halte Marqués de Pombal, Avenida of Rossio.

Parque Eduardo VII, Lisbon, Portugal

Parque Eduardo biedt een mooi overzicht over de stad.

Kom tot rust in het Parque Eduardo VII

Ben je na al dat shoppen toe aan wat rust, loop dan zeker even het Eduardo VII Park binnen.

Parque Eduardo VII is het grootste park in het centrum van Lissabon.  Het is er heerlijk rustig en een leuke plek om even tot rust te komen.  In het park vind je ook 2 serres met exotische planten en een theater. 

De serres kan je gratis bezoeken als je een Lisboa card hebt.

 

Het park strekt zich uit op een helling in het verlengde van de Avenida de Liberdade.  De Miradouro do Parque Eduardo VII is op het hoogste punt van het park.  Je kan niet missen want hier staat ook de vlaggenmast waar normaal de grootste Portugese vlag van het land fier wappert.

Dit uitzichtpunt biedt een mooi zicht op de onderliggende stad met daarachter de Taag.

 

Slenter over het Cemitério dos Prazeres

Dit gigantische kerkhof (de officiële naam is Cemitério do Alto de São João) beslaat een oppervlakte van 20 ha. De wijk was vroeger een rijk stadsdeel, wat nog zichtbaar is in de grote hoeveelheid kunstwerken, de beelden, de architectuur en de kwaliteit van de gebruikte materialen.

De aanleg van het kerkhof vond plaats in 1833 toen er elders in de stad niet meer voldoende ruimte was voor de vele cholera-slachtoffers.

Vele bekende Portugese acteurs, zangers en schrijvers liggen hier begraven en het lijkt wel of elke familie met geld en aanzien hier een familiegraf heeft staan. Sommigen zijn ter grootte van een kleine woning. 

Bus iconJe geraakt hier door tram 25 of 28 te nemen tot de eindhalte, Campo de Orique (Prazeres).

Ben je geïnteresseerd in een romantische spookachtige wandeling langs de begraafplaatsen  van Lissabon dan is dit iets voor jou: Tour Begraafplaatsen
Azulejos Lisbon, Portugal

Azulejos zijn een kunstvorm specifiek voor Portugal en Spanje

Ga Azulejos spotten

Je kan in Lissabon gewoon op straat prachtige Azulejos spotten. We sommen hier een aantal plekken op waar je deze tegels kan vinden.

In Largo Intendente vind je de prachtige blauw witte gevel van tegelmakerij Fabrica Viüa Lamego. Ten Zuiden daarvan vind je het huis Campo de Santa Clara 124 dat ook een prachtige blauw gele facade heeft.

In de wijk Chiado vind je aan de Largo Rafael Bordalo Pinheiro het hele mooie versierde Casa do Ferreira das Tabuletas.

In de metrostations vind je ook vaak grote panelen azulejos. De klassieke blauwe tegeltjes vind je in het station van Campo Grande.  In vele andere stations zoals Picoas, Parque en Campo Pequeno vind je modernere werken die gemaakt zijn met dezelfde techniek.

Maar ook wanneer je gewoon wat door Lissabon dwaalt, zal je er zeker en vast nog tegenkomen.

Ben je hierna nog niet uitgekeken op al die azulejos, breng dan zeker een bezoek aan het Azulejos museum.

Met de Lisboa card is de inkom gratis. Anders betaal je €5.

 

Pena Palace, Sintra, Portugal

Het Pena Palace in Sintra ziet er echt sprookjesachtig uit.

Doe een dagtour naar Sintra

Op een 25 tal kilometer van Lissabon ligt Sintra. Een sprookjesachtig stadje die perfect te ontdekken valt tijdens een dagtrip.  In Sintra vind je 2 paleizen en een kasteel.  Als cultuurliefhebber kan je hier echt wel je hart ophalen.

Voor ons was het hoogtepunt van ons bezoek aan Sintra het sprookjesachtige paleis van Pena.

Bus iconDe gemakkelijkste manier om Sintra te bereiken is met het openbaar vervoer. Je kan vanuit het Rossio station of het Oriente station een trein richting Sintra nemen.  Er vertrekt ongeveer elk kwartier een trein.  Iets meer dan een half uur later sta je in Sintra.

De treinrit naar Sintra is gratis met de Lisboa card.

Info icon
Adres:
Palacio de Pena
Praça do Império 1400-206 Lisboa, Portugal.
Event icon
Openingsuren: tot 23/3/2019 : 
Van 10u tot 18u (laatste toegang om 17u). 
na 23/3/2019: 
Van 9u30 tot 20u  (laatste toegang om 19u).

 

Tickets: 14€ / 12.5€ voor -17 en 65+ / familietickets: 49€ (2 volwassene met 2 kinderen)
10% korting met ‘Lisboa Card’
Pena Palace, Sintra, Portugal
Koop je tickets hier:
SKIP THE LINE

LISBOA CARD

Cascais beach view, Portugal

Cascaïs, een mooie plek om even tot rust te komen.

Ontspan een dagje aan het strand in Cascaïs

Ben je toe aan een dagje strand dan is Cascaïs daar ideaal voor. Deze iets of wat mondaine badplaats ligt op een 30 tal kilometer van Lissabon.

Bus iconJe kan hier gemakkelijk naartoe met de trein vanaf het treinstation Cais do Sodré.

 

De rit met de trein naar Cascaïs is gratis met de Lisboa card.

 

Bezoek je Sintra en Cascaïs liever met een georganiseerde tour met gids dan is deze excursie misschien wel iets voor jou:Tour met gids

Leuke hotels in het centrum van Lissabon

Hieronder geven we nog een aantal leuke hotels in het centrum van Lissabon mee. 

Hotels in het centrum van Lissabon

Luxe hotel

Hotel icon

Hotel Avenida Palace 

 

HotelAvenida Palace Lissabon Portugal

Hotel Avenida Palace is een leuk hotel in het centrum van Lissabon.

Wil je jezelf eens verwennen tijdens je citytrip in Lissabon dan is het Hotel Avenida Palace een aanrader. Dit belle epoque hotel ligt in het historisch gedeelte van Lissabon op wandelafstand van een aantal bezienswaardigheden vlakbij de metro. Sfeervol ingerichte kamers en een fantastisch ontbijt maken je verblijf onvergetelijk. 

 

Check de prijs en de beschikbaarheid op Booking.com: BOOKING

Premium comfortabel hotel

Hotel iconNH Collection Lisboa Liberdade

 

NH Collection Lisboa Liberdade, Lissabon PortugalHet NH Collection Lisboa hotel ligt aan de Avenida da Liberdade, te midden van luxe winkels en boetieks. Het hotel ligt vlakbij de metro en is een prima uitvalsbasis om  Lissabon te ontdekken. Je slaapt in een mooie kamer waarvan de  badkamer een ruime inloopdouche heeft. Uitgebreid en luxueus ontbijt. Vanaf het dakterras heb je een schitterend uitzicht op Lissabon. 

Wanneer het weer het toelaat kan je na een drukke dag ontspannen in het zwembad.

 

Check de prijs en de beschikbaarheid op Booking.com: BOOKING

Comfortabel hotel

Hotel iconMy Story Hotel Rossio

 

My Story Hotel Rossio Lissabon PortugalHet My Story Hotel Rossio is een geweldig hotel in het centrum van Lissabon. Vanuit je kamer heb je een prachtig uitzicht over één van de levendigste pleinen van Centraal Lissabon. De metro, bus en tramstations liggen vlakbij.  Ideaal voor een stedentrip

 

De aerobus van het vliegveld stopt bijna voor de deur van het hotel.

Check de prijs en de beschikbaarheid op Booking.com: BOOKING
Ben je niet overtuigd van deze hotels? Op Booking.com vind je nog heel wat andere hotels in het centrum van Lissabon: BOOKING

Airbnb’s in het centrum van Lissabon

Airbnb is ook sterk aanwezig in Lissabon.

Wil je graag in een airbnb logeren dan zal je zeker geen probleem hebben om er eentje te vinden in Lissabon.

Graag geven we wel even deze kanttekening mee. Omdat Airbnb enorm populair is in Lissabon, worden er veel huizen opgekocht door bedrijven en particulieren met het doel om deze kortlopend te verhuren voornamelijk aan toeristen en expats. 

Het korte termijn verhuren van panden, brengt immers veel veel meer geld in het laatje dan deze maandelijks te verhuren. 

Dit heeft de huurprijzen in Lissabon behoorlijk de hoogte ingeduwd waardoor het voor de lokals veel duurder is geworden om iets te huren in Lissabon. 

Wil je ondanks bovenstaande informatie toch graag in een airbnb logeren, dan vind je hier een overzicht van airbnb’s in Lissabon: Airbnb's in Lissabon 

Conclusie

Lissabon is een super leuke stad.  Bezoek je graag historische gebouwen of dwaal je gewoon graag wat rond.

Voor iedereen is er wel wat wils.

De uitzichtpunten en een fado voorstelling mag je niet overslaan.

Proef ook zeker de pasteis de nata, om vingers en duimen van af te likken. 

Bovendien ligt het op slechts een 3tal uurtjes vliegen van Brussel. Ideaal dus voor een citytrip of een weekendje weg.

Je kan je bezoek aan Lissabon zelfs combineren met de Algarve.  Een paar jaar geleden vlogen we naar Lissabon en slechts een 2 uur later stonden we met onze huurwagen aan de prachtige rotskusten in het zuiden van het land. 

Bezocht jij ooit al Lissabon en heb je nog tips, deel ze gerust in de comments.

 

Een reisgids komt steeds van pas. Je koopt deze hier:

 

Vind je dit een leuk artikel? Pin het, zo heb je het altijd bij de hand.