Skip to Content

Kyoto’s bezienswaardigheden: een avondwandeling door de Gion wijk

Er is niets zo leuk dan je ergens te laten rondleiden door je privé-gids die de plek die je bezoekt vanbinnen en vanbuiten kent.  Het is handig als je vrienden en familie hebt in het buitenland die dat waarschijnlijk met alle plezier zullen doen.  Maar geen nood als je die niet hebt want er zijn nog andere manieren.

Zo kan je bijvoorbeeld een lokale gids boeken. Wij testten in Kyoto Hihi guide uit.  HiHiGuide is een platform waar je in verschillende steden over de hele wereld lokale gidsen kan boeken.  Wat bovendien heel leuk is aan het concept, is dat je de tour kan laten afstemmen op je eigen interesses.  Je kan ook met je gids de lokale gewoontes bespreken. Zeker in een land als Japan is dat wel leuk aangezien ze daar heel wat gewoontes hebben die afwijken van de onze.  Daarover later in dit artikel meer.

Lees hier alvast onze 15 tips voor je reis naar Japan.

 

Wij ontdekten Kyoto’s bezienswaardigheden door een avondwandeling te doen door de Gion wijk met Guenda.   Een Italiaanse die door de liefde na haar studie Japanologie in Kyoto is blijven hangen.  

Tip: Word zeker lid van onze Japan en Korea facebook groep. In deze groep kan je vragen stellen over het plannen van je reis en kan je ook reistips uitwisselen.

In dit artikel vind je affiliatie links. Als je iets boekt of koopt via een link op deze pagina, ontvangen we hiervoor een kleine commissie (waarvoor we je zeer dankbaar zijn) zonder extra kosten voor jou.

We leerden elkaar eerst wat beter kennen onder een drankje.  Daar startte al onmiddellijk een boeiend gesprek over de verschillen tussen Europa en Japan.  Het leuke aan een gids als Guenda, die opgegroeid is in Italië, is dat ze een goede vergelijking kan maken tussen wat wij als normaal ervaren en hoe het daar is.  Het ging onder andere over de enorme sociale druk in Japan en hoe belangrijk imago (reputatie) daar nog leeft.

Lees ook:  2 daagse reisroute in Kyoto en de leukste dingen die je ‘s avonds in Kyoto kan doen. Beide posts zijn in het Engels.

Maar we hebben ook goed gelachen over veel luchtigere thema’s zoals de lokale schoonheidsidealen die ook heel verschillend zijn. Daarom waarschijnlijk dat Sylvia nog niet veel schone mannen had gespot in Japan. 😊

Na deze gezellige babbel doken we de pittoreske straatjes van het Gion district in.  We hadden aangegeven dat we het leuk zouden vinden om een geisha te kunnen spotten. En waar kan je dat dan uiteraard beter dan in één van de laatste echte bestaande geisha wijken.  

Geishas zijn gezelschapsdames.  Je denkt dan misschien direct aan een prostituee maar dat zijn ze absoluut niet.  De rol van de geisha beperkt zich tot het entertainen van het gezelschap met een gesprek, en met kunst, zang en dans.  Alvorens men een geisha kan worden, dient men een zware opleiding te ondergaan en misschien wel daardoor zijn de diensten van een geisha dan ook wel enkel voorbehouden voor de Japanse elite.  Wil je als toerist een geisha aan het werk zien dan kan dat tijdens een show of theeceremonie voor toeristen maar dan is het nog de vraag of dit een “echte” geisha is.

Waar het de afgelopen dagen heel warm was, liet het weer ons die avond wat in de steek.  De plensbuien konden het plezier van onze wandeling door Gion echter niet bederven. Als een volwaardige gidse loodste Guenda ons door de wirwar van authentieke oude Japanse gebouwen en we voelden ons bijna in het oude Japan.

Tijdens onze wandeling wist Guenda ons allerlei weetjes te vertellen over het leven van de geishas. Achter de prachtige houten gevels schuilen vaak theehuizen en exclusieve restaurants. Onze wandeling bracht ons ook langs prachtige kersenbloesems en indrukwekkende tempels.  

Lees ook: Een 2 daagse resiroute voor Osaka en wat kan je allemaal in Osaka ‘s avonds doen. Beide posts zijn in het Engels.

Guenda toonde ons ook het huis van een okâsan. Vrij vertaald is dit een moeder. Dit is een woning waar de geishas tijdens hun opleiding verblijven totdat ze voldoende geld hebben bij elkaar gespaard om alleen te gaan wonen. Meestal komt het erop neer dat ze een een man vinden die hen onderhoudt.

Achter iedere hoek hoopten we een gesiha te spotten maar initieel bleven we wat op onze honger zitten.  Halverwege onze wandeling door gion stopten we aan het Yasaka shrine, ook één van Kyoto’s bezienswaardigheden, om enkele locale streetfood specialiteiten te proeven.  Het was zeker niet de eerste keer dat we streetfood probeerden maar met de hulp van onze gidse die Japans sprak, konden we eindelijk eens iets naar onze smaak bestellen.  Omdat het streetfood vaak enkel in het Japans staat aangeduid, namen we daarvoor meestal maar iets op goed geluk. En soms viel dit serieus tegen. Een vertaalgids komt dus ook wel handig van pas.

Op onze terugtocht door de gion wijk dwaalden we opnieuw doelgericht door enkele straten waar de kansen het hoogste waren om één van de weinige overblijvende geishas – er zouden er nog minder als 1000 zijn – te treffen.  Ditmaal hadden we meer geluk want we zagen niet 1 maar zelfs 3 geishas.

Je herkent ze direkt aan hun perfect witte gezicht.  Het wit is enerzijds als statussymbool. In heel Azië  is een lichte huidskleur een statussymbool van de rijkere bevolking die daarmee aantoont dat ze niet op het veld heeft moeten werken. Het is ook een overblijfsel van vroeger toen de Geishas nog danstten bij kaarslicht en het wit vooral praktisch was omdat het goed opviel.  

Ze zijn tevens getooid in prachtige rijkelijk versierde Kimono’s.  Aan het uiterlijk wordt enorm veel tijd besteed want het is een onafscheidelijk deel van het gehele entertainment ritueel.  Daarom ook dragen de meeste geishas een pruik.

Geisha’s zijn zeker een opmerkelijke verschijning in het straatbeeld en het is leuk om te zien dat deze traditie reeds zolang standhoudt al is ze nu toch stilaan aan het verwateren.

We hadden een enorm leuke avond met Guenda en het zien van deze Geishas was voor ons de kers op de taart.  We zijn blij dat we HiHi Guide hebben leren kennen en dat zij ons de kans hebben gegeven om deze stadswandeling te doen.  Op HiHi Guide kan je zoals gezegd honderden gidsen boeken in steden over heel de wereld. Wij gaan hier voor onze volgende citytrip zeker opnieuw eens een kijkje nemen.

De grappigste anekdote van Guenda was toch wel dat haar schoonmoeder haar had goedgekeurd omdat ze voldeed aan het schoonheidsideaal van een klein gezicht.  Heb jij ook grappige herinneringen aan ontmoetingen met locals?

Deze wandeling door HiHI guide werd ons aangeboden. Wij delen natuurlijk steeds onze eerlijke mening over deze activiteit. Het artikel bevat een aantal affiliates links. Dit betekent dat wanneer jij op en link van onze site doorklikt, wij daar zonder extra kost voor jou een kleine commissie op verdienen.

Ga jij ook op reis naar Japan? De volgende posts helpen je alvast om je reis te plannen:

 Met de trein reizen door Japan

 15 reistips voor Japan

Ga je liever met een reisorganisatie naar Japan, kijk dan eens op de webssite van Djoser of Sawadee reizen. Zij bieden mooie rondreizen aan naar Japan van 7, 10, 15 of 22 dagen.

Ben jij ook geïntrigeerd door geisha’s? Dan is dit boek misschien wel iets voor jou.

Een reis en vertaalgids komt ook zeker van pas:

Capitool reisgids Japan in het NederlandsLonely planet Japan in het EngelsLonely planet phrasebook & dictionary in het Engels

Vind je dit een leuk artikel? Pin het, zo heb je het altijd bij de hand.

 

 

 

Bart

Tuesday 15th of May 2018

Een bestemming dat we zo graag eens zouden doen. Super om lezen allemaal. Is het niet te duur daar allemaal of valt het wel mee?

Sylvia

Tuesday 15th of May 2018

De hotels en het openbaar vervoer zijn vrij duur. De hotels vooral omdat we in de kersen bloesems periode zijn geweest. Dit is voor Japan sowieso de duurste periode. Het eten is heel wat goedkoper dan hier. Dus algemeen valt het nog heel goed mee vonden wij. het is duurder dan Zuidoost-Aziƫ maar niet zo duur als in Europa.

Lizzie | Globalizious

Tuesday 15th of May 2018

Ik ben zelf nog nooit in Japan geweest, mijn tante wel en die is altijd superrr enthousiast! Wat geweldig dat jullie ook zo hebben genoten.

Comments are closed.