Skip to Content

15 reistips voor Japan

Japan is een fascinerende bestemming en een reis door Japan stond al een tijdje op onze bucketlist.

In maart 2018 maakten we onze droom waar en gingen we meer dan 3 weken naar Japan op vakantie.

In deze Japan reisblog delen we 15 nuttige reistips voor Japan.

In dit artikel vind je affiliatie links. Als je iets boekt of koopt via een link op deze pagina, ontvangen we hiervoor een kleine commissie (waarvoor we je zeer dankbaar zijn) zonder extra kosten voor jou.

Onze Japan reistips

Hieronder delen wij onze beste Japan vakantie tips.

Word zeker lid van onze Japan en Korea facebook groep. In deze groep kan je vragen stellen over het plannen van je reis en kan je ook reistips uitwisselen.

 

Vliegen naar Japan: onze tips

Ben je op zoek naar een goedkope vlucht naar Japan kijk dan zeker eens op Momomdo of vliegtickets.nl.

Momondo is geen boekingssite maar vergelijkt tal van boekingssites voor jou en toont je daarna een overzichtelijke resultaat van alle mogelijk vluchten en op welke site je deze het goedkoopst kan boeken.

Bij Vliegtickets.nl kan je gemakkelijk vliegtickets zoeken, vergelijken en boeken. Bovendien zijn zij alle dagen van het jaar telefonisch bereikbaar indien je hulp nodig hebt wanneer je online of zelfs telefonisch boekt. Vlieg je toevallig met Emirates, dan kan je ook een stopover in Dubai overwegen.

Indien je meer informatie wil over wat nu echt de beste site is om vliegtickets te boeken, lees dan zeker dit artikel. In dit artikel vind je ook tips om goedkope vliegtickets te vinden. 

Krijg je graag de beste vliegtickets deals in je mailbox, dan kan je je ook gratis inschrijven bij de engelstalige Dollar Flight Club. Om de  beste deals in je mailbox te krijgen, dien je enkel de luchthavens van waar je wil vertrekken in te geven en het systeem doet de rest.

Boek je hotels op voorhand

Het is de gewoonte om in Japan je hotels van tevoren te boeken. Vooral tijdens de drukke periodes, zoals de golden week of tijdens het kersenbloesemseizoen lopen de prijzen van hotelkamers serieus op. 

Wil je dit vermijden, boek dan je hotels tijdens deze periode ruim op voorhand. 

Ga je naar Tokyo, lees dan ons engelstalig artikel met de beste plekken om te verblijven. 

Ga je naar Osaka, dan vind je hier de leukste plekken vindt om te verblijven. 

Zorg dat je voldoende cash bij hebt

In de meeste restaurants konden we met een kaart betalen, kleinere zaken zweren echter nog altijd bij cash. Niet alle geldautomaten aanvaarden onze Europese betaalkaarten. 

Wij maakten gebruik van onze gratis N26 Mastercard.  De reden dat ik deze kaart gebruik is dat er geen wisselvergoeding is voor betalingen in andere munt dan euro. Ik vind ook de app op de telefoon heel handig. Je kan er direkt alle uitgaven opvolgen en de kaart blokkeren als je fraude zou merken. 

Hier lees je meer over de verschillende manieren om goedkoop geld af te halen in Japan. 

Alhoewel wij geen probleem ondervonden om geld af te halen, hoorden wij  van anderen dat ze dit wel hebben voorgehad. 

We raden je dus aan om steeds voldoende cash geld op zak te hebben.  Je wil niet volledig zonder cash vallen en dan net geen enkele geldautomaat vinden die je kaart aanvaard.

Zeker in kleinere dorpen zijn er niet steeds automaten die onze kaarten aanvaarden. Cash is dus nog altijd King.

Het is een super veilig land

We hebben ons nooit onveilig gevoeld en hebben regelmatig in het donker naar ons hotel gewandeld.  Eén van de meest gestolen items is blijkbaar een paraplu.

Dat kunnen wij zeker bevestigen want de onze is ook eens gestolen😏.

Kijk of het interessant is om een Japan rail pass te kopen

Alle toeristische trekpleisters in Japan zijn eenvoudig te bereiken met de trein. 

De ritjes met de trein zijn op zich niet goedkoop maar dat is het huren van een wagen ook niet.  Reis je veel met de trein dan kan je je voordeel halen uit een Japan Rail Pass.  Er zijn railpassen voor 1 week, 2 weken en maximum 3 weken.

Je kan op Hyperdia je routes ingeven.  Hyperdia is de meest betrouwbare site voor de prijzen en de uurregeling van de treinen. Je ziet dan de prijzen van je routes en je kan vergelijken of het interessanter is om een pass te kopen of de treintickets afzonderlijk te kopen.

Railpassen zijn het goedkoopst als je deze koopt voor je reis.  Je kan deze hier kopen. Je kan zelf beslissen wanneer je deze activeert.  

Is de duurtijd van je railpass dus korter dan je verblijf in Japan kan je hem dus activeren op het moment dat je er het meeste voordeel zal uithalen. Meer info over reizen met de trein door Japan vind je hier. 

Tip: Wanneer je een lange rit voor de boeg hebt, neem dan zeker iets om te eten en te drinken mee op de trein.  

Bagage

In de treinstations moet je vaak ook nog een heel eind stappen en aardig wat trappen doen.  Vaak zijn er wel roltrappen of liften aanwezig.   Onze nieuwe koffer met 4 wieltjes kwam in elk geval goed van pas die paar keer dat ze ons vergezelde op de trein.

Kijk voor een uitgebreid aanbod aan koffers op www.bagageonline.nl

 

Nog makkelijker is het als je je bagage laat doorsturen van hotel naar hotel met Yamato.

Meestal reisden we met 2 kleine pilotenkoffertjes met genoeg spullen voor enkele dagen en stuurden onze grote koffers steeds door naar het hotel waar we een paar dagen later zouden arriveren.  

Het versturen van een koffer kost ongeveer een 15€ (afhankelijk van de grootte) en je koffer is er normaal de volgende dag.

Je regelt en betaalt alles aan de receptie van het hotel. Makkelijk en niet duur als je kijkt welk comfort je er voor in de plaats krijgt.

Ben je op zoek naar nog meer informatie over Japan, op onze Japan reisblog vind je alle Japan posts. 

Japanners houden niet van tattoos

In sommige Onsen ( publieke baden) zijn tattoos zelfs verboden. Je mag dan enkel in het bad als je de tattoo kan bedekken met plakkers van 8 tot 10cm.  In Onsen van hotels gelden deze regels soms ook.

Je hoeft geen fooi te geven.

Op verschillende plaatsen tref je Japanners aan die je vrijwillig rondleiden en staat er expliciet bij dat ze geen fooi willen aannemen. Ook in restaurants is het geven van een fooi uit den boze. Een Japanner zal zich hier eerder beledigd door voelen.

Wij schreven ook heel wat engelstalige artikels over Japan. Vind je iets niet, kijk dan zeker even hier. 

De toiletten komen met een handleiding.

Je zal nog nooit zo’n speciale toiletten gezien hebben, vaak met vele knopjes en een verwarmde zit. Ook staan er vaak aparte toilet pantoffels. Dit vonden wij best wel grappig. De toiletten zijn trouwens overal talrijk aanwezig, gratis en ook nog eens heel proper. Kunnen ze in België nog iets van leren.

In vele restaurants wordt er nog gerookt

Ondanks strenge restricties op roken op openbare plaatsen is het roken op restaurants niet algemeen verboden. Dit vonden wij als niet-rokers wel vervelend.  Zeker als je gaat eten in de typische Izakaya’s, een lokale pub, moet je soms eten met je hoofd in een wolk van sigarettenrook.

Handige “Handy” GSM

In een aantal hotels in de buurt van Tokyo stond er in de kamer een gratis “Handy”  gsm. Met deze GSM krijg je een lokaal nummer waarop je kan gebeld worden en waarmee je gratis lokale en internationale telefoongesprekken kan doen.  En nog handiger is dat hierbij ook een data abonnement hoort. De telefoon bevatte al redelijk wat apps met lokale informatie en je kon extra apps installeren.  Je kon de telefoon ook instellen als hotspot. Op het einde van je verblijf werden al je data gewist of je kon deze zelf ten allen tijde wissen wanneer je dat wou.

Wij gebruikten deze GSM met Google Maps om onze weg te vinden in de stad en installeerden ook een app van de lokale metro om snel onze weg te vinden in de metro.

Google maps hebben we veel gebruikt in Japan.  Een mobile wifi toestel komt hier zeker van pas.  Ook als je dan geen handige “handy” telefoon op je kamer aantreft kan je toch nog makkelijk met je eigen aangekochte lokale SIM je weg vinden in de wolkenkrabber jungle.

Handy telefoon

Op vele plaatsen moet je je schoenen uitdoen 

Dat is het geval in tempels en ryokans maar ook in sommige restaurants. Doe dus als het kan gemakkelijke schoenen aan die je snel aan en uit kan doen.

Veel Japanners dragen een mondmasker

Ze dragen dit voornamelijk tegen bacteriën en allergie maar blijkbaar vinden ze het ook ‘cool’. Het viel ons vooral enorm op de eerste keer in de regio rond Tokyo. Je ziet mondmaskers in alle geuren en kleuren maar vooral toch nog in het wit.

Wij vonden dit een raar zicht, maar voor hen is dit heel normaal.

Veel menu’s zijn alleen in het Japans

Vaak ga je niet weten wat je kiest. Dit is soms ook wel vervelend omdat veel Japanners toch niet zo goed Engels kunnen, kunnen ze je vaak niet uitleggen wat iets is; Zo hebben wij al lekkere zaken op ons bord gekregen, maar af en toe valt het tegen. Wij bekijken dit als een avontuur. Mocht jij niet zo avontuurlijk ingesteld zijn. Ze hebben ook voldoende McDonald’sen, KFC’, TGY Friday’s. etc.

Lees ook: Volg een japanse kookles in Osaka

Japan is niet zo duur als de meeste mensen denken

Ok, het is duurder dan rondreizen door Zuidoost-Azië bijvoorbeeld.  Maar toch niet zo duur als in Europa. Zo zijn de hotelprijzen te vergelijken met deze in Europa en is het vervoer ook een grote hap uit je budget.

Restaurants zijn heel wat minder duur. Zo betaalden wij voor een volledige maaltijd voor ons beiden inclusief bier vaak rond de 13€ per persoon.

Het bier is wel vrij geprijsd, namelijk rond de 4,5€. Je kan ook in de supermarkten heel goedkoop eten en drinken kopen.

Er staan meestal geen vuilbakken

Zorg dus dat je een plastiek zakje bij hebt waar je je afval in kan doen totdat je terug bent op je hotel.

Boek je hotels op voorhand

Het is in Japan de gewoonte dat je je hotels op voorhand boekt. Zeker in drukke seizoenen zoals de gouden week of het kersenbloesem seizoen, loop je anders het risico om geen plek meer te vinden of absurde bedragen voor je hotelkamer te moeten betalen.

Ben je op zoek naar een hotel in Tokyo, hier vind je ons engelstalig artikel over de beste wijken en hotels in Tokyo.

Ga je naar Osaka, lees dan zeker ons engelstalig artikel over de beste plekken om in deze stad te verblijven.

Zorg dat je een goede reisverzekering hebt

Last but not least … Zoals je zou verwachten, is de gezondheidszorg in Japan uitstekend, maar er zijn hoge kosten aan verbonden.

Zorg ervoor dat je een goede verzekering hebt voordat je naar Japan vertrekt. We hebben nooit iets serieus meegemaakt op onze reizen over de hele wereld, maar je weet wat ze zeggen, beter safe than sorry…

Ben je Belg, dan kan je hier meer info over een reisverzekering vinden. Nederlanders kunnen hier meer informatie krijgen. 

Nog meer Japan Reistips

Ga jij ook op reis naar Japan? De volgende posts helpen je alvast om je reis te plannen:

Hier vind je al onze artikels over Japan. 

 

Heb je een vroege vlucht en vertrek je graag uitgerust op vakantie terwijl je bespaart op parkingkosten voor je wagen, lees dan zeker ons artikel waar je hotels terugvindt die over een park, sleep fly arrangement beschikken. 

 Met de trein reizen door Japan

 Kyoto’s bezienswaardigheden: een avondwandeling door de Gion wijk

 De beste tips om het openbaar vervoer in Tokyo te nemen 

Vraag je je af wat je in Japan moet aandoen, lees dan zeker ons engelstalig artikel over wat je moet meenemen en dragen in Japan. 

 10 redenen om naar Japan te reizen

 Volg een Japanse kookles in Osaka

Denk je erover om alleen op rondreis te gaan naar Japan. Lees dan zeker de volgende tips van Alleen op reis. Ga je liever met een reisorganisatie naar Japan, kijk dan eens op de website van Djoser of Sawadee reizen. Zij bieden mooie rondreizen aan naar Japan van 7, 10, 15 of 22 dagen.

 

Vind je dit een interessant artikel, pin het, zo heb je het altijd bij de hand.

 

Kimberley

Thursday 10th of May 2018

Japan lijkt me echt een bijzonder land, zo anders dan alle andere landen!

Sylvia Van Overvelt

Friday 11th of May 2018

Het is inderdaad best speciaal om te zien dat ze enorm technologisch zijn en tegelijkertijd blijven tradities belangrijk. Zeker en vast een ervaring.

Michelle

Wednesday 9th of May 2018

Wat een jaloersmakend mooie foto's! Ik wil zó graag een keer naar Japan, maar ik kan niet stoppen met naar Noorwegen gaan. :)

Sylvia Van Overvelt

Wednesday 9th of May 2018

Noorwegen staat ook nog op ons lijstje. Moet een fantastisch land zijn denk ik. Zeker qua natuur. Wanneer we gaan kijk ik zeker op je website voor inspiratie.

Kim

Wednesday 9th of May 2018

Wat interessant om te lezen! Al die verschillen :-) Haha, en die toiletten, jeetje! Japan lijkt me echt een gaaf land om doorheen te reizen.

Sylvia Van Overvelt

Wednesday 9th of May 2018

Het is inderdaad een speciaal land om door te reizen. Zeker en vast de moeite om een bezoekje aan te brengen.

Comments are closed.