Japan Rail Pass kopen? Lees hier alles wat je moet weten - Wapiti Travel

Zelf rondreizen in Japan is heel eenvoudig. Zeker wanneer je met de trein door Japan reist.  De treinen rijden betrouwbaar en stipt. Bovendien staat alles ook in het Engels aangeduid en zijn de Japanners heel behulpzaam mocht je even je weg niet vinden.  Ik heb even overwogen om voor een deel van onze reis naar meer afgelegen gebieden zoals Yudanaka een auto te huren maar achteraf bekeken, ben ik blij dat ik dat niet gedaan heb.  Ook hier geraakten we overal snel en eenvoudig met de trein.

Een auto huren was duur en je hebt daarbij dan ook nog eens de extra kosten van de tolwegen en brandstof die ook niet goedkoop zijn.

Wij zijn dus  absoluut voorstander om met de trein door Japan te reizen.

Lees ook:  15 reistips voor Japan

Als je wil reizen door Japan dan is een Japan Rail Pass wellicht een interessante optie voor je reis. Maar wat is een Japan railpass juist, wanneer kan ik een JR pass gebruiken en is een Japan Rail pass wel goedkoper? Dit en nog veel meer lees je in onderstaand artikel.

In dit artikel vind je affiliatie links. Als je je Jr Rail Pass boekt via een link op deze pagina, ontvangen we hiervoor een kleine commissie (waarvoor we je zeer dankbaar zijn) zonder extra kosten voor jou.

Wanneer is een JR Pass kopen interessant? 

Tip : Neem in de stations van Osaka en Kyoto zeker eens de roltrap naar boven voor een mooi uitzicht of een mooie zonsondergang

Wat is een Japan Rail Pass juist? 

De Japan Rail Pass, gewoonlijk JR Pass genoemd, is een speciale pas waarmee de houder van de pas onbeperkt kan reizen met de trein voor  1, 2 of 3 weken. De pas is strikt persoonlijk en elke reiziger moet zijn / haar eigen pas hebben.

De pas is alleen beschikbaar voor buitenlandse toeristen die Japan bezoeken voor een periode van maximaal 90 dagen.

De Japan Rail pass is niet goedkoop maar als je voldoende met de trein door Japan reis, zal hij je zeker geld besparen.

Er zijn 2 verschillende versies van de pas. met de gewone pas kan je reizen in normale wagons. Er bestaat ook een groene pas waarmee je in eersteklas kan reizen.

Persoonlijk vonden we de normale wagons al heel comfortable.

 

Ben je enkel van plan om door bepaalde delen van Japan te reizen dan moet je zeker de regionale passen bekijken.

De eersteklas wagons bieden bredere stoelen en meer been ruimte. Bovendien zijn ze minder druk. Eerste klas wagons zijn beschikbaar op de Shinkansen en op een beperkt aantal sneltreinen.

Je kan ter plekke nog upgraden maar dit is niet goedkoop.

 

De  Rail Pass Japan is de bekendste pas en maakt reizen door heel Japan mogelijk.

Ben je enkel van plan om door bepaalde delen van Japan te reizen dan moet je zeker de regionale passen bekijken.

Deze worden uitgegeven door de regionale bedrijven die JR vormen. (JR East, JR West, JR Central, JR Hokkaido, JR Shikoku, JR Kyushu).

Elke pas biedt onbeperkte reizen in de betreffende regio. Meer details over de respectievelijke regionale passen vind je verderop in dit artikel.

Verderop in dit artikel leggen we uit hoe je de website van Hyperdia kunt gebruiken om te berekenen of het bestellen van de jr-pas in uw voordeel zou zijn. Deze website toont je de dienstregeling van de treinen samen met de prijs, het is een zeer handige website om uw reisroute te regelen.

Waar kan ik mijn Japan Rail Pass gebruiken?

Je Japan Rail Pass is geldig voor alle treinen die door JR worden uitgebaat. Je kunt de pas gebruiken om gratis te rijden op de shinkansen (gewoonlijk de bullet treinen genoemd), limited express, express, rapid en lokale treinen.

Daarnaast kan je de Tokyo-monorail, de JR Ferry naar het eiland Miyajima en alle lokale JR-bussen ook gebruiken met je Japan rail pass. Deze drie zijn waarschijnlijk het meest nuttig voor buitenlandse toeristen:

  • JR toeristische hop-on hop-off-bus in Hiroshima
  • JR-bus die tussen Kanazawa-station en Kenrokuen-tuin rijden
  • JR-bus van Kyoto naar Takao

Als je zo’n JR pass hebt dan kan je deze ook gebruiken op de JR treinen die rijden op het binnenstadsnetwerk in Tokyo en in de andere grote Japanse steden zoals Osaka en Kyoto. 

Een heel uitgebreid netwerk dat te vergelijken is met een metro netwerk.

Sommige treinen zijn echter uitgesloten. Zorg ervoor dat je niet per ongeluk op één van hen springt, want als je met deze treinen rijdt, moet je de volle pot betalen. Deze treinen zijn:

  • De Nozomi Shinkansen: in plaats daarvan kun je de iets langzamere Hikari Shinkansen gebruiken
  • The Mizuho Shinkansen: in plaats daarvan kun je de iets langzamere Sakura Shinkansen gebruiken

In sommige segmenten rijden JR-treinen op niet-JR-sporen. In die gevallen moet je een toeslag betalen wanneer je langs een dergelijk segment reist. Deze vergoeding wordt door de conducteur aan boord van de trein geïnd. Er zijn best veel van dergelijke segmenten, maar normaal gesproken kom je  deze niet te veel tegen op normale toeristische routes.

De enige trein die we namen en waar we een supplement voor moesten betalen was de Mie to Ise. Een plek die we, terugblikkend op onze reis nu, zouden overslaan.

Klik hier voor meer informatie of om je Japan Rail Pass bestellen: Japan Rail Pass

Kan je je Japan Rail Pass gebruiken om van Narita of Haneda naar Tokyo te gaan ?

Je Japan Rail Pass is geldig op de Narita Express (N’EX) die Narita Airport met Tokyo verbindt.

De trein stopt in de stations Tokio, Shinagawa, Shinjuku en Ikebukuro.

De trein stopt op het station van Terminal 2-3 op de luchthaven van Narita ( deze bevindt zich onder terminal 2).

De Narita Express heeft alleen wagon’s met gereserveerde plaatsen, dus vergeet niet om je plaatsen te reserveren wanneer je je voucher op de luchthaven inwisselt voor je pas. Je stoel reserveren is trouwens met je pas gratis.

Als je aankomt op het vliegveld van Haneda, kan je met de Tokyo Monorail naar het Hamamatsucho-station gaan.  Vandaar kan je dan verder reizen op de Yamanote-lijn. De monorail heeft haltes op alle drie de terminals van Haneda Airport.

Kan je je Japan Rail Pass gerbuiken om van het vliegveld van Kansai naar Kyoto of Osaka te komen

Je Japan Rail Pass is geldig op de Limited Express Haruka die Kansai Airport verbindt met Kyoto en Osaka.

De trein stopt bij Tennoji Station en Shin-Osaka Station in Osaka voordat hij verdergaat naar het Kyoto Station in Kyoto.

Het treinstation op de luchthaven van Kansai bevindt zich onder terminal 1.

Is een Japan Railpass goedkoop? 

De Japan Rail Pass kan op het eerste zicht duur lijken, maar hoogstwaarschijnlijk zal je geld uitsparen met je JR pas.  Zeker als je een aanzienlijk aantal lange afstanden aflegt. Een retourticket Tokyo – Kyoto kost je bijvoorbeeld 206 €, dit is slechts 20 € minder dan de prijs van de 7-daagse pas.

Je kan een Japan Rail Pass kopen voor 1, 2 of maximaal 3 weken.

We reisden iets meer dan 3 weken door Japan en kochten een JR-pas voor 21 dagen.

Je kan zelf kiezen wanneer je je JR pas activeert. Vanaf die dag kan je je Japan Rail Pass gebruiken voor het opeenvolgende aantal dagen dat je je pas hebt besteld.

De geldigheid wordt berekend in dagen en niet in uren. Het uur dat je je pas voor het eerst gebruikt maakt dus niet uit. Stel dat je een pas van 7 dagen hebt en voor de eerste keer op 1 juli gebruikt. Dan kan je deze tot 7 juli tot 12 u ’s nachts gebruiken.

Je kan de duurtijd van je JR pass dus ook niet over meerdere periodes verdelen.

Momenteel (november 2018) zijn de prijzen € 224 voor 1 week, € 357 voor 2 weken en € 457 voor 3 weken als je je Japan Rail Pass van tevoren online koopt. Je kunt je Japan Rail Pass hier online kopen.

Japan Rail Passes waren lang alleen online verkrijgbaar via een reisagent. Dat is recentelijk veranderd. Sinds kort loopt er een proefproject en kan je in een beperkt aantal JR-stations een JR pass kopen. 

De prijzen zijn wel hoger, dus het is een veel betere deal om de pas online van tevoren te kopen.

Als je je Japan Rail Pass in Japan koopt, betaal je immers € 253 (44000JPY) voor 1 week, € 400 (71000JPY) voor 2 weken en € 500 (90000JPY) voor 3 weken. (Prijzen van november 2018, omgerekend van JPY naar EUR).

Het proefproject om de Japan Rail Pass ter plaatse te kunnen kopen is op 31/03/2019 afgelopen. Zodra er meer nieuws hierover is, zullen we dat melden.

Gebruik de website van Hyperdia om te zien of het de moeite waard is

In de meeste gevallen zal je wanneer je met de trein door Japan reist, geld besparen met de Japan Rail Pass. Maar de pas is te duur om te kopen als je niet 100% zeker bent.

Daarom raden we je aan om eerst te starten met het uitwerken van je reisroute. Zodra je daarover beslist hebt, kan je bekijken of en welk soort pas je hiervoor het beste koopt.

Hyperdia is een uitstekende website die we gebruikten om onze reisplannen te regelen en eenmaal we in Japan waren, hebben we bijna dagelijks de site gecontroleerd om de prijzen en de dienstregeling te bekijken.

De interface ziet er ouderwets uit, maar de informatie is up-to-date en betrouwbaar.

We vergeleken Hyperdia met Google Maps die ook treininformatie toont, maar keer op keer bleek Hyperdia de meest betrouwbare informatiebron voor prijzen en dienstregelingen te zijn.

Wat ook handig is is dat je je filters kan gebruiken om aan te geven dat je alleen wilt rijden met de treinen die worden geëxploiteerd door Japan Rail (JR) door “Private railway” uit te schakelen.

Ook kunnen de Nozomi en Mizuho shinkansen worden uitgesloten van de zoekresultaten.

Op deze manier vermijd je extra kosten door op de verkeerde trein te eindigen.

Zie de onderstaande schermafbeelding om de respectievelijke filters te bekijken. (De Hayabusa shinkansen zijn ondertussen gratis geworden voor houders van de Japanse Rail Pass)

Hyperdia filters for Japan Rail Pass

Om te zien of het interessant is om een JR te kopen,  geef je al je treinsegmenten individueel in. Hyperdia zal je het tijdschema en de prijs laten zien. In de meeste gevallen zal de prijs voor één segment dezelfde zijn, ongeacht welke trein je neemt.

De prijs is samengesteld uit het treinkaartje en de zitplaatskosten.

De meeste treinen hebben zowel gereserveerde als niet-gereserveerde auto’s, maar de verdeling tussen gereserveerde en niet-gereserveerde zitplaatsen kan sterk variëren van slechts 20% niet-gereserveerde zitplaatsen tot 60% op andere treinen. Sommige treinen zoals de N’EX zijn volledig gereserveerd.

Zitplaatsreservering is ook opgenomen in je Japan Rail Pass.

Daarom zouden we je adviseren om voor je vergelijking  de prijs inclusief de stoelkosten te gebruiken.

Meer over stoelreserveringen later.

 

Hyperdia price example

Hieronder vind je ons Japan-reisplan.

 

Ik vermeld hieronder de treinen die we hebben genomen en hun prijs.

Omdat onze reis langer dan 21 dagen duurde, kon ik met deze methode nagaan wanneer we het meest voordeel zouden hebben van de pas.

Daarom hebben we onze pas pas vanaf dag 5 geactiveerd. Voor onze eerste dagen in Tokyo , hebben we een metro pass gekocht.  Dit is een goedkope metropass die enkel door toeristen kan gekocht worden

Hier vind je een apart artikel over deze metropas en het openbaar vervoer in Tokio in het algemeen.

Japan train itinerary

 

Het totale tickettarief voor de individuele reizen was 71520 JPY. Een JR-pas voor 21 dagen kost 59350 JPY (november 2018). Dit betekent dat we 12170JPY hebben bespaard (€ 90 aan huidige wisselkoersen)

Wat niet in dit overzicht staat, omdat het van tevoren moeilijk plannen is, zijn de reizen in steden als Tokio, Kyoto en Osaka. Je Japan Rail Pass is immers ook geldig op het netwerk van de binnenstad, dat een beetje op een metrosysteem lijkt.

Dit betekent dat je in werkelijkheid nog meer voordeel zal hebben van je pas dan wat hier in fit voorbeeld wordt getoond.

Hyperdia is je beste vriend om je te helpen bij het plannen van het openbaar vervoer in Japan.

Waar kan je een Japan Rail Pass kopen

Je JR pass koop je dus best op voorhand. 

Je kan je jr  rail pass tot 90 dagen voordat je deze wil activeren kopen. Je kan hem ook nog in Japan aanschaffen maar dan is hij duurder.

Nadat je de pass hebt besteld, wordt per post een voucher naar je thuisadres gestuurd waarmee je de pass in Japan kan afhalen.

Je kan je pas ook laten bezorgen bij je hotel in Japan, maar in dat geval kan je je  pas niet gebruiken voor het traject vanaf de luchthaven.

Aangezien deze voucher per post wordt opgestuurd, bestel je je JR pass best minstens een week voordat je vertrekt.

De Japan Rail Pass is voor toeristen goedkoper.

Zorg ervoor dat je je paspoort bij de hand hebt op het moment dat je de pass besteld.  Je zult je paspoortnummer moeten ingeven op de bestelpagina.

Bestel hier je Japan railpass.

Je Japan Rail Pass omruilen

Allereerst dien je de voucher om te wisselen.  Dat kan je doen tot 90 dagen na aankoop van je voucher.  Voor het omwisselen van je voucher heb je opnieuw je paspoort nodig.

Hier vind je een lijst van de locaties waar je je rail pass kan omwisselen.

 

Je kan kiezen om de voucher in te wisselen op het moment dat je er voor de eerste maal gebruik van wilt maken zoals wij deden.

Of je kan deze ook vroeger inwisselen dan dat je hem wil gebruiken. Dan kan je een begindatum aangeven tot 30 dagen in de toekomst. 

Dit is een handige optie wanneer je op het moment van je vertrek weinig tijd hebt. Het kan immers druk zijn aan de loketten en je moet wel wat tijd voorzien voor het inwisselen.

Als je dus even tijd hebt kan je alvast je voucher inwisselen en dan heb je geen stress om je trein te halen.

Je Japan Rail Pass gebruiken

Eenmaal omgeruild is je JR pass je vrijgeleide langs de poortjes van de treinstations.

Je dient steeds langs de bemande loketten aan de zijkanten van de poortjes te gaan waar het volstaat je pass te tonen om toegang te krijgen tot het station. 

Ook bij het verlaten van het station zal je de pass opnieuw moeten tonen. Met je pass kan je dan daarna ook gewoon op de trein stappen.

Uiteraard moet je opletten dat je op de juiste trein stapt.  Bij sommige treinen zijn er wagons met gereserveerde en niet gereserveerde stoelen.  Dan moet je ook even opletten dat je in de juiste wagon stapt.

Een minimum aan treinen hebben enkel gereserveerde zitplaatsen, dan moet je zien dat je op voorhand stoelen reserveert.  Dan kan je gratis met je Japan Rail Pass bij de bemande JR loketten. In elk station vind je deze.

Zitplaatsen reserveren

Met je Japan Rail Pass kan je gratis stoelen reserveren. Dit kan van enkele dagen tot enkele minuten op voorhand.

De treinen binnen het stadsnetwerk hebben geen gereserveerde zitplaatsen.

Op alle andere treinen zijn er meestal een aantal wagons met en een aantal wagons zonder gereserveerde zitplaatsen. 

Dit wordt op voorhand aangekondigd en het is ook duidelijk aangeduid op het perron waar welke wagon zal stoppen. 

Er is slechts een beperkt aantal treinen waarop enkel gereserveerde zitplaatsen zijn.

Wij vonden altijd een zitplaats en als we stoelen reserveerden was dit meestal slechts op het moment dat we de trein namen.  Stoelen reserveren is dus zeker niet noodzakelijk maar het kan handig zijn als je niet naar een plekje wenst te zoeken.

Om stoelen te reserveren volstaat het naar een loket te gaan dat je herkent aan het symbool hiernaast.  Daar laat je je Japan Rail Pass zien en zegt naar waar je wil reizen en op welke dag en welk uur. Hou er rekening mee dat er meestal wachtrijen aan de loketten zijn.

Lees ook: 10 redenen om naar Japan te reizen

De regionale JR-passen

Elk van de 6 lokale maatschappijen die deel uitmaken van JR bieden hun eigen passen  aan waarmee je onbeperkt kan reizen binnen hun respectieve regio.

Er zijn veel verschillende passes.

Of deze pass voordeliger is, hangt volledig af van je reisplannen.

Om te berekenen of het de moeite waard is om één van de regionale passen te kopen, kun je dat het beste doen op dezelfde manier doen als als voor Japan Rail Pass.

JR East

JR East is actief in de centrale, oostelijke en noordoostelijke delen van Japan. Grote steden in deze regio zijn Tokio en Nagano.

Populaire toeristische plekken zijn Mt. Fuji, Hokkaido, Matsumoto en Nikko.

JR East biedt verschillende passen (zie hieronder).

De JR- regionalepas van Tokio is waarschijnlijk de beste optie als je een stedentrip naar Tokio plant met een paar uitstapjes naar nabijgelegen plaatsen zoals Mt. Fuji en Nikko.

JREast regional passes

JR West & JR Central

Het JR West-gebied beslaat bekende steden zoals Osaka, Kyoto en Hiroshima. Populaire toeristenplaatsen zijn Himeji, Nara, Miyajima, Kanazawa, Takayama en Kobe.

De Kansai gebiedspas is de meest populaire pas. Deze omvat Himeji, Nara, Kobe, Osaka en Kyoto.

Je kunt deze pas ook gebruiken om naar Kansai airport te gaan.

 

Om naar Hiroshima te gaan, heb je de Kansai – Hiroshima-pas nodig. Takayama en Kanazawa zijn opgenomen in de Kansai – Hokuriku-pas.

JR Hokkaido

JR Hokkaido beslaat het eiland Hokkaido, het op één na grootste en meest ongerepte eiland van Japan.

Dit eiland is een paradijs voor natuurliefhebbers.

 

JR Hokkaido biedt de Hokkaido-pas aan. Met deze pass kun je alle JR Hokkaido-treinen nemen met uitzondering van de Hokkaido Shinkansen.
In samenwerking met JR-East bieden ze ook de JR Tohoku-South Hokkaido-pas en de JR Oost-Zuid Hokkaido-pas.

JR Kyushu

JR Kyushu beslaat het eiland Kyushu, het op twee na grootste eiland van Japan en een minder toeristisch gebied in Japan. Grote steden zijn Fukuoka en Nagasaki.

Toeristische plekken zijn Yakushima, Kurokawa Onsen en Mount Aso, een van de grootste actieve vulkanen ter wereld.

JR Kyushu biedt twee passen die ofwel het noordelijke of het zuidelijke deel van Kyushu beslaan.

JR Shikoku

JR Shikoku beslaat het eiland Shikoku, het vierde grootste eiland van Japan. JR Shikoku biedt 3, 4, 5 of 7 daagse passen voor onbeperkt reizen met alle treinen.

Nog enkele extra tips

Als extraatje kan je met je pass ook gebruik maken van de JR ferry naar Miyajima en van enkele buslijnen die ook uitgebaat worden door JR.

In Hiroshima baat JR een hop-on, hop-off bus uit die je langs alle toeristische plekjes brengt.

In Kanazawa baten ze tevens een bus uit maar hiervan hebben wij geen gebruik gemaakt.  Op zich is alles binnen Kanazawa ook makkelijk te voet bereikbaar.

Met je Japan Rail Pass mag je niet rijden op de JR express bussen tussen de steden maar ik zou ook niet weten waarom je dat zou doen met zo’n goed trein netwerk.

Er zijn waarschijnlijk nog wel meer buslijnen waarop je Japan Rail Pass wel geldig is maar die ik niet ken omdat we ze niet gebruikt hebben.  Je kan er altijd naar informeren aan de loketten van de toeristische dienst in de treinstations.

Tip: Word zeker lid van onze Japan en Korea facebook groep. In deze groep kan je vragen stellen over het plannen van je reis en kan je ook reistips uitwisselen.

Ga jij ook op reis naar Japan? De volgende posts helpen je alvast om je reis te plannen:

 De beste tips om het openbaar vervoer te nemen in Tokyo.

 

 Volg een Japanse kookles in Osaka.

 

 15 reistips voor Japan.

 

 10 redenen om naar Japan te reizen.

 

Ga je liever met een reisorganisatie naar Japan, kijk dan eens op de website van Djoser of Sawadee reizen. Zij bieden mooie rondreizen aan naar Japan van 7, 10, 15 of 22 dagen.

 

Reisde jij ook al eens door Japan met de trein? Laat ons gerust jouw tips weten in de comments hieronder.

Vind je dit een leuk artikel, pin het, zo heb je het altijd bij de hand.

Japan rail pass gids
Download GRATIS onze complete Japan Travel Checklist.

Een handig overzicht van de belangrijkste zaken die je in orde moet brengen en die je moet meenemen naar Japan.

Geen spam. We respecteren jouw privacy.

Download GRATIS onze complete Japan Travel Checklist.

Een handig overzicht van de belangrijkste zaken die je in orde moet brengen en die je moet meenemen naar Japan.

Geen spam. We respecteren jouw privacy.

Schrijf je dan nu in en binnenkort doe jij dat ook!
Geen spam. Wij respecteren steeds uw privacy.

Subscribe now and soon you will travel in luxury for less too!

No spam. We respect your privacy.