Skip to Content

Japan Rail Pass kopen? Lees hier alles wat je moet weten

Is een Japan rail pass kopen interessant voor jou?Zelf rondreizen in Japan is heel eenvoudig. Zeker wanneer je met de trein door Japan reist.

De treinen rijden betrouwbaar en stipt. Bovendien staat alles ook in het Engels aangeduid en zijn de Japanners heel behulpzaam mocht je even je weg niet vinden. 

Ik heb even overwogen om voor een deel van onze reis naar meer afgelegen gebieden zoals Yudanaka een auto te huren maar achteraf bekeken, ben ik blij dat ik dat niet gedaan heb.  Ook hier geraakten we overal snel en eenvoudig met de trein.

Een auto huren was duur en je hebt daarbij dan ook nog eens de extra kosten van de tolwegen en brandstof die ook niet goedkoop zijn.

Wij zijn dus  absoluut voorstander om met de trein door Japan te reizen.

Als je wil reizen door Japan dan is een Japan Rail Pass wellicht een interessante optie voor je reis. Maar wat is een Japan railpass juist, wanneer kan ik een JR pass gebruiken en is een Japan Rail pass wel goedkoper? Dit en nog veel meer lees je in onderstaand artikel.

In dit artikel vind je affiliatie links. Als je je Jr Rail Pass boekt via een link op deze pagina, ontvangen we hiervoor een kleine commissie (waarvoor we je zeer dankbaar zijn) zonder extra kosten voor jou.

Wanneer is een JR Rail Pass kopen interessant? 

Shinjuku By Night Train - Tokyo - Japan

Shinjuku, het bruisende hart van Tokyo

Tip : Neem in de stations van Osaka en Kyoto zeker eens de roltrap naar boven voor een mooi uitzicht of een mooie zonsondergang

Wat is een Japan Rail Pass juist? 

De Japan Rail Pass, gewoonlijk JR Pass genoemd, is een speciale pas waarmee de houder van de pas onbeperkt kan reizen met de trein voor  1, 2 of 3 weken door Japan. De pas is strikt persoonlijk en elke reiziger moet zijn / haar eigen pas hebben.

De pas is alleen beschikbaar voor buitenlandse toeristen die Japan bezoeken voor een periode van maximaal 90 dagen.

De Japan Rail pass is niet goedkoop maar als je voldoende met de trein door Japan reis, zal hij je zeker geld besparen.

Er zijn 2 verschillende versies van de pas.

Met de gewone pas kan je reizen in normale wagons. Er bestaat ook een groene pas waarmee je in eersteklas kan reizen.

Persoonlijk vonden we de normale wagons al heel comfortabel.

 

Ben je enkel van plan om door bepaalde delen van Japan te reizen dan moet je zeker de regionale passen bekijken.

De eersteklas wagons bieden bredere stoelen en meer been ruimte. Bovendien zijn ze minder druk. Eerste klas wagons zijn beschikbaar op de Shinkansen en op een beperkt aantal sneltreinen.

Je kan ter plekke nog upgraden maar dit is niet goedkoop.

 

De  Rail Pass Japan is de bekendste pas en maakt reizen door heel Japan mogelijk.

Ben je enkel van plan om door bepaalde delen van Japan te reizen dan moet je zeker de regionale passen bekijken.

Deze worden uitgegeven door de regionale bedrijven die JR vormen. (JR East, JR West, JR Central, JR Hokkaido, JR Shikoku, JR Kyushu).

Elke pas biedt onbeperkte reizen in de betreffende regio. Meer details over de respectievelijke regionale passen vind je verderop in dit artikel.

Verderop in dit artikel leggen we uit hoe je de website van Hyperdia kunt gebruiken om te berekenen of het bestellen van de jr-pas in uw voordeel zou zijn. Deze website toont je de dienstregeling van de treinen samen met de prijs, het is een zeer handige website om uw reisroute te regelen.

Sunset From Osaka Station

Zonsondergang vanaf Osaka station

Waar kan ik mijn Japan Rail Pass gebruiken?

Je Japan Rail Pass is geldig voor alle treinen die door JR worden uitgebaat. Je kunt de pas gebruiken om gratis te rijden op de shinkansen (gewoonlijk de bullet treinen genoemd), limited express, express, rapid en lokale treinen.

Daarnaast kan je de Tokyo-monorail, de JR Ferry naar het eiland Miyajima en alle lokale JR-bussen ook gebruiken met je Japan rail pass. Deze drie zijn waarschijnlijk het meest nuttig voor buitenlandse toeristen:

  • JR toeristische hop-on hop-off-bus in Hiroshima
  • JR-bus die tussen Kanazawa-station en Kenrokuen-tuin rijden
  • JR-bus van Kyoto naar Takao

Als je zo’n JR pass hebt dan kan je deze ook gebruiken op de JR treinen die rijden op het binnenstadsnetwerk in Tokyo en in de andere grote Japanse steden zoals Osaka en Kyoto. 

Een heel uitgebreid netwerk dat te vergelijken is met een metro netwerk.

Sommige treinen zijn echter uitgesloten. Zorg ervoor dat je niet per ongeluk op één van hen springt, want als je met deze treinen rijdt, moet je de volle pot betalen. Deze treinen zijn:

  • De Nozomi Shinkansen: in plaats daarvan kun je de iets langzamere Hikari Shinkansen gebruiken
  • The Mizuho Shinkansen: in plaats daarvan kun je de iets langzamere Sakura Shinkansen gebruiken

In sommige segmenten rijden JR-treinen op niet-JR-sporen. In die gevallen moet je een toeslag betalen wanneer je langs een dergelijk segment reist. Deze vergoeding wordt door de conducteur aan boord van de trein geïnd. Er zijn best veel van dergelijke segmenten, maar normaal gesproken kom je  deze niet te veel tegen op normale toeristische routes.

De enige trein die we namen en waar we een supplement voor moesten betalen was de Mie trein naar Ise. Ise is trouwens een plek die we, terugblikkend op onze reis nu, zouden overslaan.

Klik hier voor meer informatie of om je Japan Rail Pass bestellen: Japan Rail Pass

Kan je je Japan Rail Pass gebruiken om van Narita of Haneda naar Tokyo te gaan ?

Je Japan Rail Pass is geldig op de Narita Express (N’EX) die Narita Airport met Tokyo verbindt.

De trein stopt in de stations Tokio, Shinagawa, Shinjuku en Ikebukuro.

De trein stopt op het station van Terminal 2-3 op de luchthaven van Narita ( deze bevindt zich onder terminal 2).

De Narita Express heeft alleen wagons met gereserveerde plaatsen, dus vergeet niet om je plaatsen te reserveren wanneer je je voucher op de luchthaven inwisselt voor je pas. Je stoel reserveren is trouwens met je pas gratis.

Als je aankomt op het vliegveld van Haneda, kan je met de Tokyo Monorail naar het Hamamatsucho-station gaan.  Vandaar kan je dan verder reizen op de Yamanote-lijn. De monorail heeft haltes op alle drie de terminals van Haneda Airport.

Kan je je Japan Rail Pass gerbuiken om van het vliegveld van Kansai naar Kyoto of Osaka te komen

Je Japan Rail Pass is geldig op de Limited Express Haruka die Kansai Airport verbindt met Kyoto en Osaka.

De trein stopt bij Tennoji Station en Shin-Osaka Station in Osaka voordat hij verdergaat naar het Kyoto Station in Kyoto.

Het treinstation op de luchthaven van Kansai bevindt zich onder terminal 1.

Is een Japan Railpass goedkoop? 

De Japan Rail Pass kan op het eerste zicht duur lijken, maar hoogstwaarschijnlijk zal je geld uitsparen met je JR pas.  Zeker als je een aanzienlijk aantal lange afstanden aflegt. Een retourticket Tokyo – Kyoto kost je bijvoorbeeld 236 €, dit is slechts 11 € minder dan de prijs van de 7-daagse pas.

Je kan een Japan Rail Pass kopen voor 1, 2 of maximaal 3 weken.

We reisden iets meer dan 3 weken door Japan en kochten een JR-pas voor 21 dagen.

Je kan zelf kiezen wanneer je je JR pas activeert. Vanaf die dag kan je je Japan Rail Pass gebruiken voor het opeenvolgende aantal dagen dat je je pas hebt besteld.

De geldigheid wordt berekend in dagen en niet in uren. Het uur dat je je pas voor het eerst gebruikt maakt dus niet uit. Stel dat je een pas van 7 dagen hebt en voor de eerste keer op 1 juli gebruikt. Dan kan je deze tot 7 juli tot 12 u ‘s nachts gebruiken.

Je kan de duurtijd van je JR pass dus ook niet over meerdere periodes verdelen.

Momenteel (november 2019) zijn de prijzen € 247 voor 1 week, € 393 voor 2 weken en € 503 voor 3 weken als je je Japan Rail Pass van tevoren online koopt. Je kunt je Japan Rail Pass hier online kopen.

Japan Rail Passes waren lang alleen online verkrijgbaar via een reisagent. Dat is recentelijk veranderd. Sinds kort loopt er een proefproject en kan je in een beperkt aantal JR-stations een JR pass kopen. 

De prijzen zijn wel hoger, dus het is een veel betere deal om de pas online van tevoren te kopen.

Als je je Japan Rail Pass in Japan koopt, betaal je immers € 281 (33.610 JPY) voor 1 week, € 443 (52.960 JPY) voor 2 weken en € 555 (66.200 JPY) voor 3 weken. (Prijzen van november 2019, omgerekend van JPY naar EUR).

Het proefproject om de Japan Rail Pass ter plaatse te kunnen kopen is verlengd tot 31/03/2021. 

Imperial Palace Sakura Tokyo - Japan

Japan is op zijn mooist in het Sakura seizoen

Japan Rail Pass met kinderen

Kinderen van 6 tot 11 betalen de helft van de prijs van volwassenen. 

Kinderen jonger dan 6 jaar zijn niet vereist om een Japan Rail Pass te kopen en mogen gratis mee reizen.  Officieel dienen zij dan op de schoot te reizen.

Reis je in een wagon met niet gereserveerde zitplaatsen is de officiële regel dat je ze op je schoot moet nemen als het heel druk is om de zitplaatsen af te staan aan betalende klanten.
In een wagon met gereserveerde zitplaatsen kunnen ze ook rustig op een vrije stoel gaan zitten maar als iemand opdaagt die die stoel gereserveerd heeft zal je natuurlijk plaats moeten maken.

De zitplaatsen zijn meestal vrij ruim op de treinen en het is een pak comfortabeler reizen dan op een vliegtuig.  

Wil je niet met je kinderen op de schoot reizen dan kan je  altijd proberen om buiten de piekuren te rijden.

Als je zeker wil zijn van een zitplaats kan je ook voor de allerkleinsten een Japan Rail Pass kopen.

Gebruik de website van Hyperdia om te zien of het de moeite waard is

In de meeste gevallen zal je wanneer je met de trein door Japan reist, geld besparen met de Japan Rail Pass. Maar de pas is te duur om te kopen als je niet 100% zeker bent.

Daarom raden we je aan om eerst te starten met het uitwerken van je reisroute. Zodra je daarover beslist hebt, kan je bekijken of en welk soort pas je hiervoor het beste koopt.

Hyperdia is een uitstekende website die we gebruikten om onze reisplannen te regelen en eenmaal we in Japan waren, hebben we bijna dagelijks de site gecontroleerd om de prijzen en de dienstregeling te bekijken.

De interface ziet er ouderwets uit, maar de informatie is up-to-date en betrouwbaar.

We vergeleken Hyperdia met Google Maps die ook treininformatie toont, maar keer op keer bleek Hyperdia de meest betrouwbare informatiebron voor prijzen en dienstregelingen te zijn.

Wat ook handig is is dat je je filters kan gebruiken om aan te geven dat je alleen wilt rijden met de treinen die worden geëxploiteerd door Japan Rail (JR) door “Private railway” uit te schakelen.

Ook kunnen de Nozomi en Mizuho shinkansen worden uitgesloten van de zoekresultaten.

Op deze manier vermijd je extra kosten door op de verkeerde trein te eindigen.

Zie de onderstaande schermafbeelding om de respectievelijke filters te bekijken. (De Hayabusa shinkansen zijn ondertussen gratis geworden voor houders van de Japanse Rail Pass)

Hyperdia filters for Japan Rail Pass

Screenshot van de zoekparameters van Hyperdia

Om te zien of het interessant is om een JR Pass te kopen,  geef je al je treinsegmenten individueel in. Hyperdia zal je het tijdschema en de prijs laten zien. In de meeste gevallen zal de prijs voor één segment dezelfde zijn, ongeacht welke trein je neemt.

De prijs is samengesteld uit het treinkaartje en de zitplaatskosten.

De meeste treinen hebben zowel gereserveerde als niet-gereserveerde wagons, maar de verdeling tussen gereserveerde en niet-gereserveerde zitplaatsen kan sterk variëren van slechts 20% niet-gereserveerde zitplaatsen tot 60% op andere treinen. Sommige treinen zoals de N’EX zijn volledig gereserveerd.

Zitplaatsreservering is ook opgenomen in je Japan Rail Pass.

Daarom zouden we je adviseren om voor je vergelijking  de prijs inclusief de stoelkosten te gebruiken.

Meer over stoelreserveringen later.

 

Hyperdia price example

Screenshot van de resultaten van Hyperdia, de prijs bovenaan is de volledige prijs inclusief stoelreservatie

Hieronder vind je ons Japan-reisplan.

 

Ik vermeld hieronder de treinen die we hebben genomen en hun prijs.

Omdat onze reis langer dan 21 dagen duurde, kon ik met deze methode nagaan wanneer we het meest voordeel zouden hebben van de pas.

Daarom hebben we onze pas pas vanaf dag 5 geactiveerd. Voor onze eerste dagen in Tokyo, hebben we een metro pass gekocht.  Dit is een goedkope metropas die net als de JR pass enkel door toeristen kan gekocht worden

Hier vind je een apart artikel over deze metropas en het openbaar vervoer in Tokio in het algemeen.

Japan train itinerary

 

Het totale tickettarief voor de individuele reizen was 71.520 JPY. Een JR-pas voor 21 dagen kostte 59.350 JPY (november 2018). Dit betekent dat we 12.170JPY hebben bespaard (€ 90 aan de toenmalige wisselkoersen)

Wat niet in dit overzicht staat, omdat het van tevoren moeilijk plannen is, zijn de reizen in steden als Tokio, Kyoto en Osaka. Je Japan Rail Pass is immers ook geldig op het netwerk van de binnenstad, dat een beetje op een metro netwerk lijkt.

Dit betekent dat je in werkelijkheid nog meer voordeel zal hebben van je pas dan wat hier in dit voorbeeld wordt getoond.

Hyperdia is je beste vriend om je te helpen bij het plannen van het openbaar vervoer in Japan.

Waar kan je een Jr pass bestellen

Je JR pass koop je dus best op voorhand. 

Je kan je JR rail pass tot 90 dagen voordat je deze wil activeren kopen. Je kan hem ook nog in Japan aanschaffen maar dan is hij duurder.

Nadat je de pass hebt besteld, wordt per post een voucher naar je thuisadres gestuurd waarmee je de pass in Japan kan afhalen.

Je kan je pas ook laten bezorgen bij je hotel in Japan, maar in dat geval kan je je  pas niet gebruiken voor het traject vanaf de luchthaven.

Aangezien deze voucher per post wordt opgestuurd, bestel je je JR pass best minstens een week voordat je vertrekt.

De Japan Rail Pass is er enkel voor toeristen.

Zorg er daarom voor dat je je paspoort bij de hand hebt op het moment dat je de pass besteld.  Je zult je paspoortnummer moeten ingeven op de bestelpagina.

Bestel hier je Japan railpass.
Snow Monkey - Jigokudani - Yudanaka - Japan

De sneeuwaapjes bereik je ook eenvoudig met je JR Pass

Je Japan Rail Pass omruilen

Allereerst dien je de voucher om te wisselen.  Dat kan je doen tot 90 dagen na aankoop van je voucher.  Voor het omwisselen van je voucher heb je opnieuw je paspoort nodig.

Hier vind je een lijst van de locaties waar je je rail pass kan omwisselen.

 

Je kan kiezen om de voucher in te wisselen op het moment dat je er voor de eerste maal gebruik van wilt maken zoals wij deden.

Of je kan deze ook vroeger inwisselen dan dat je hem wil gebruiken. Dan kan je een begindatum aangeven tot 30 dagen in de toekomst. 

Dit is een handige optie wanneer je op het moment van je vertrek weinig tijd hebt. Het kan immers druk zijn aan de loketten en je moet wel wat tijd voorzien voor het inwisselen.

Als je dus even tijd hebt kan je alvast je voucher inwisselen en dan heb je geen stress om je trein te halen.

Je Japan Rail Pass gebruiken

Eenmaal omgeruild is je JR pass je vrijgeleide langs de poortjes van de treinstations.

Je dient steeds langs de bemande loketten aan de zijkanten van de poortjes te gaan waar het volstaat je pass te tonen om toegang te krijgen tot het station. 

Met je pass kan je dan daarna ook gewoon op de trein stappen.

Uiteraard moet je opletten dat je op de juiste trein stapt. Je pass is enkel geldig op JR treinen en sommige Shinkansen zijn niet inbegrepen.

Bij sommige treinen zijn er wagons met gereserveerde en niet gereserveerde stoelen.  Dan moet je ook even opletten dat je in de juiste wagon stapt.  Op de foto’s hieronder kan je zien hoe dat aangegeven is.

Een minimum aan treinen hebben enkel gereserveerde zitplaatsen, dan moet je zien dat je op voorhand stoelen reserveert.  Dan kan je gratis met je Japan Rail Pass bij de bemande JR loketten. In elk station vind je deze.

Ook bij het verlaten van het station zal je de pass opnieuw moeten tonen.

Bagage op de trein

De meeste treinen zijn niet voorzien van veel ruimte voor bagage.  Kleine pilotenkoffers kan je wel kwijt op de rekken boven de zitplaatsen, voor grote koffers dien je op zoek naar een plek aan de ingang van de wagon waar meestal wat ruimte is tussen de wand van de wagon en de eerste rij stoelen.

Voor het meenemen van bagage op de Shinkansen zijn er enkele voorschriften en deze worden vanaf mei 2020 iets strikter.

De huidige regels voor bagage op de Shinkansen treinen

De huidige regels schrijven voor dat iedereen 2 stukken bagage van maximaal 30 kilo mag meenemen op de trein.  De som van de hoogte, breedte en diepte van de koffer mag niet meer dan 250 cm bedragen.

Dit is een genereuze regel en als je zelf met je koffers moet sleuren zal je waarschijnlijk niet veel meer bagage bij hebben.  

luggage

Vergeet geen stoel te reserveren op de Shinkansen als je reist met grote koffers.

De nieuwe regels voor bagage op de Shinkansen vanaf mei 2020

Vanaf mei 2020 zijn er nieuwe regels voor bagage op de Shinkansen treinen op de populaire routes naar Tokyo, Kyoto, Osaka, Himeji en Hiroshima. 

Meer bepaald betreft het deze treinen die in het verlengde van elkaar Japan doorkruisen van Tokyo tot aan Kagoshima Chuo:

  • Tokkaido Shinkansen (van Tokyo naar Osaka en Kyoto)
  • Sanyo Shinkansen (van Osaka naar Himeji, Hiroshima, Hakata en Fukuoka)
  • Kyushu Shinkansen (van Hakata naar Kagoshima Chuo)

Is je reis met een andere Shinkansen dan verandert er niets.

Kleine bagage

Kleine bagage is bagage waarvan de som van de hoogte, breedte en diepte niet meer bedraagt dan 160 cm.  Deze afmetingen komen grofweg overeen met een grote handbagage of een kleine koffer.

Hiervoor wijzigt niets.  Je mag deze koffer meenemen op de trein zonder dat je hiervoor dient te reserveren maar je wordt wel geacht deze koffer te plaatsen op het bagagerek boven de stoelen.

Grote bagage

Dit zijn koffers waarvan de afmetingen, de som van de hoogte, breedte en diepte, liggen tussen de 160 cm en de 250 cm.

Als je reist met deze koffers zal je vanaf mei 2020 verplicht een stoel dienen te reserveren.  Je dient hierbij te vermelden dat je reist met koffers en voor zover wij de nieuwe regel interpreteren wijst men je dan de stoelen toe aan de ingang van de wagon waarachter plek is voorzien om de bagage te plaatsen.

Dat wil echter zeggen dat er slechts een 5-tal stoelen zullen zijn per wagon voor mensen die reizen met grote koffers.  Best reserveer je je stoelen dan ook goed op voorhand.  Hoe je dat doet lees je hieronder.

Als je reist met een nationale JR Pass brengt dit geen meerkost met zich mee aangezien stoelreservatie is inbegrepen bij deze pas.  Bij sommige regionale passen is dit echter niet het geval.

Neem je toch je koffers mee op de trein zonder dat je de juiste stoelen hebt gereserveerd dan rekent men een boete aan van 1,000 JPY.  Je koffers zullen dan gestockeerd worden in een speciaal compartiment.  Indien je geen gereserveerde stoelen hebt rekent men bovendien ook de meerkost aan om je ticket te opwaarderen naar een gereserveerde stoel.

Het aantal stuks bagage is nog steeds 2 per persoon en het maximum gewicht is ook onveranderd gebleven op 30 kg.

Oversized bagage

Koffers waarvan de som van de hoogte, breedte en diepte groter is dan 250 cm zijn niet toegelaten op de trein.  

Dit was in het verleden ook al het geval maar met het invoegen treden van de nieuwe regels is de kans groot dat hier vanaf nu ook strikter op gaat toegekeken worden.

  Meer info over deze nieuwe regels vind je hier.

 

Yamato Hands Free travel Japan

Een vrachtwagen van Yamato

Je bagage doorsturen met Yamato

Is je bagage te groot, is er geen plek om met je bagage te reizen of wil je het jezelf gewoon makkelijk maken door zonder bagage te reizen?  Dan hebben we goed nieuws want dat is zeer eenvoudig in Japan.

Het land kent een hele handige service om bagage te verzenden naar je volgende hotel. Je kan dit regelen aan de receptie van je hotel of Ryokan.

De meeste hotels werken hiervoor samen met Yamato.

De service kost ongeveer 15€ voor 1 grote koffer. 

In ruil daarvoor reis je comfortabel naar je volgende bestemming en dien je niet meer te sleuren met je grote koffers.

Zitplaatsen reserveren

Met je Japan Rail Pass kan je gratis stoelen reserveren. Dit kan van enkele dagen tot enkele minuten op voorhand.

Als je met grote bagage reist op de Tokkaido, Sanyo of Kyushu Shinkansen dan dien je vanaf mei 2020 verplicht stoelen te reserveren.  Zie hierboven bij bagage voor meer info.

De treinen binnen het stadsnetwerk hebben geen gereserveerde zitplaatsen.

Op alle andere treinen zijn er meestal een aantal wagons met en een aantal wagons zonder gereserveerde zitplaatsen. 

Dit wordt op voorhand aangekondigd en het is ook duidelijk aangeduid op het perron waar welke wagon zal stoppen. 

Er is slechts een beperkt aantal treinen waarop enkel gereserveerde zitplaatsen zijn.

Wij vonden altijd een zitplaats en als we stoelen reserveerden was dit meestal slechts op het moment dat we de trein namen.  Stoelen reserveren is dus zeker niet noodzakelijk maar het kan handig zijn als je niet naar een plekje wenst te zoeken.

Om stoelen te reserveren volstaat het naar een loket te gaan dat je herkent aan het symbool hiernaast.  Daar laat je je Japan Rail Pass zien en zegt naar waar je wil reizen en op welke dag en welk uur. Hou er rekening mee dat er meestal wachtrijen aan de loketten zijn.

 

JR East biedt ook de mogelijkheid om online stoelen te reserveren voor onder andere de  Hokuriku Shinkansen en sinds kort is dit ook mogelijk voor JR West.

Lees ook: 10 redenen om naar Japan te reizen

De regionale JR-passen

Elk van de 6 lokale maatschappijen die deel uitmaken van JR bieden hun eigen passen  aan waarmee je onbeperkt kan reizen binnen hun respectievelijke regio.

Er zijn veel verschillende passes.

Of deze pass voordeliger is, hangt volledig af van je reisplannen.

Om te berekenen of het de moeite waard is om één van de regionale passen te kopen, kun je dat het beste doen op dezelfde manier doen als als voor Japan Rail Pass.

Kenrokuen Garden, Kanazawa, Japan

De prachtige Kenrokuen Garden in Kanazawa

JR East

JR East is actief in de centrale, oostelijke en noordoostelijke delen van Japan. Grote steden in deze regio zijn Tokio en Nagano.

Populaire toeristische plekken zijn Mt. Fuji, Hokkaido, Matsumoto en Nikko.

JR East biedt verschillende passen (zie hieronder).

De JR Tokio Wide Pass, vroeger de Kanto Area Pass genoemd, is waarschijnlijk de beste optie als je een stedentrip naar Tokio plant met een paar uitstapjes naar nabijgelegen plaatsen zoals Mt. Fuji en Nikko.  Deze pas is te koop op de luchthavens en in grote JR stations maar kan niet online gekocht worden.

De Hokuriku Arch Pass kan eveneens interessant zijn als je tijdens je reis enkel de 3 grote en bekende steden van Tokyo, Kyoto en Osaka gaat bezoeken.  Deze pas is 7 dagen geldig en verbindt deze 3 steden.  Onderweg passeer je langs Kanazawa, zeker de moeite voor een tussenstop.  Vanuit Kyoto of Osaka kan je met deze pas ook Nara en Kobe bezoeken.

Hier vindt je alle info over de Hokuriku Arch Pass en kan je hem ook aanschaffen.

Dit zijn de andere passen die JR East aanbiedt.  We geven kort wat info over de passen, voor meer info klik je op de naam van de pas.  In de beschrijving van de pas die je dan krijgt vind je steeds een ruime beschrijving, soms aangevuld met een map, die toont waar de pas geldig is.

Tohoku area 5-day flexible pass: Deze pas is geldig in Tokyo en de Tohoku regio zoals hieronder getoond.  Deze omvat Nikko, Sendai, the Izu Peninsula enz. Dit is een flexibele pas, dat wil zeggen dat de 5 dagen niet achter elkaar dienen gebruikt te worden maar naar keuze mogen gekozen worden over een tijdspanne van 2 weken.

East-South 6-day flexible Hokkaido Rail Pass Deze pas is ruimer dan bovenstaande pas.  Bovenop de Tohoku regio omvat hij ook het nog hoger gelegen Hokkaido eiland.  Dit is een flexibele pas, dat wil zeggen dat de 6 dagen niet achter elkaar dienen gebruikt te worden maar naar keuze mogen gekozen worden over een tijdspanne van 2 weken.

Nagano – Niigata 5-day flexible pass: Met deze pas kan je vanuit Tokyo sporen naar Nagano en Niigata.  Ook Matsumoto valt binnen de regio van deze pas. Dit is een flexibele pas, dat wil zeggen dat de 5 dagen niet achter elkaar dienen gebruikt te worden maar naar keuze mogen gekozen worden over een tijdspanne van 2 weken.

 

JREast regional passes

JR West & JR Central

Het JR West-gebied beslaat bekende steden zoals Osaka, Kyoto en Hiroshima. Populaire toeristenplaatsen zijn Himeji, Nara, Miyajima, Kanazawa, Takayama en Kobe.

De Kansai Wide Area Pass is de meest populaire pas. Deze omvat Himeji, Nara, Kobe, Osaka en Kyoto.  In deze pas zijn ritjes op de Sanyo Shinkansen tussen Shin-Osaka en Okayama inbegrepen.  De pas is geldig voor 5 opeenvolgende dagen vanaf de eerste dag van gebruik.

Je kunt deze pas ook gebruiken om naar Kansai airport te gaan.

 

Een alternatieve pas is de JR West Kansai Rail Pass. Deze pas is beschikbaar in varianten van 1 tot 4 dagen.  Het betreft steeds opeenvolgende dagen vanaf de eerste dag van gebruik.  Het verschil met de Kansai Wide Area Pass is dat in deze rail pass het gebruik van de Sanyo Shinkansen niet is inbegrepen.  De zone waarbinnen de pas geldig is, is tevens iets kleiner maar de populaire toeristische trekpleister Himeji, Nara, Kobe, Osaka en Kyoto zijn bereikbaar.  Ook Kansai Airport is inbegrepen in de pas.

 

Hieronder zijn nog 2 andere passen van JR West:

Om naar Hiroshima te gaan, heb je de JR Kansai – Hiroshima-pas nodig.  Dit is een uitgebreide versie van de JR Kansai Wide Area Pass die ook de regio rond Hiroshima en Miyajima omvat.  Met deze pas kan je dus net als met de Kansai Wide Area Pass gebruik maken van de Sanyo Shinkansen (tussen Shin-Osaka en Hiroshima) en de Haruka airport express.  Ook de Miyajima JR ferry is inbegrepen.  De pas is geldig voor 5 opeenvolgende dagen.

Takayama, Shirakawa-go en Kanazawa zijn opgenomen in de Kansai – Hokuriku-pas.  Dit is een uitbreiding van de JR Kansai Wide Area Pass in Noordoostelijke richting waarbij gebruik van zowel de Sanyo Shinkansen (tussen Shin-Osaka en Okayama) en de Hokuriku Shinkansen zijn inbegrepen.  Ook de Haruka airport express is inbegrepen. De pas is geldig voor 7 opeenvolgende dagen.

JR Hokkaido

JR Hokkaido beslaat het eiland Hokkaido, het op één na grootste en meest ongerepte eiland van Japan.

Dit eiland is een paradijs voor natuurliefhebbers.

 

JR Hokkaido biedt de Hokkaido-pass aan. Met deze pass kun je alle JR Hokkaido-treinen nemen met uitzondering van de Hokkaido Shinkansen.  Qua duurtijd kan je kiezen uit een pas voor 3,5 of 7 opeenvolgende dagen of een extra variant voor 4 flexibele dagen in te plannen in een tijdspanne van 10 dagen.

In samenwerking met JR-East bieden ze ook nog deze passen aan:

JR Tohoku-South Hokkaido-pass:  Dit is een uitbreiding op de Hokkaido pass van JR Eeast (zie hoger) die ook het Zuiden van Hokkaido omvat.

Er is ook de JR East-South Hokkaido-pas.  Meer info over deze laatste kan je vinden bij de JR-east passen.

Cranes Hokkaido Japan Winter

Kraanvogels op Hokkaido in de winter

JR Kyushu

JR Kyushu beslaat het eiland Kyushu, het op twee na grootste eiland van Japan en een minder toeristisch gebied in Japan. Grote steden zijn Fukuoka en Nagasaki.

Toeristische plekken zijn Yakushima, Kurokawa Onsen en Mount Aso, een van de grootste actieve vulkanen ter wereld.

JR Kyushu biedt drie varianten van zijn JR Kyushu rail pass aan.   Je kan kiezen voor de hele regio of een pas die enkel het noordelijke of het zuidelijke deel van Kyushu omvat.

JR Shikoku

JR Shikoku beslaat het eiland Shikoku, het vierde grootste eiland van Japan. JR Shikoku biedt 3, 4, 5 of 7 daagse passen voor onbeperkt reizen met alle treinen.

Nog enkele extra tips

Als extraatje kan je met je pass ook gebruik maken van de JR ferry naar Miyajima en van enkele buslijnen die ook uitgebaat worden door JR.

In Hiroshima baat JR een hop-on, hop-off bus uit die je langs alle toeristische plekjes brengt.

In Kanazawa baten ze tevens een bus uit maar hiervan hebben wij geen gebruik gemaakt.  Op zich is alles binnen Kanazawa ook makkelijk te voet bereikbaar.

Met je Japan Rail Pass mag je niet rijden op de JR express bussen tussen de steden maar ik zou ook niet weten waarom je dat zou doen met zo’n goed trein netwerk.

Er zijn waarschijnlijk nog wel meer buslijnen waarop je Japan Rail Pass wel geldig is maar die ik niet ken omdat we ze niet gebruikt hebben.  Je kan er altijd naar informeren aan de loketten van de toeristische dienst in de treinstations.

Tip: Word zeker lid van onze Japan en Korea facebook groep. In deze groep kan je vragen stellen over het plannen van je reis en kan je ook reistips uitwisselen.

Ga jij ook op reis naar Japan? De volgende posts helpen je alvast om je reis te plannen:

 De beste tips om het openbaar vervoer te nemen in Tokyo.

 

 Volg een Japanse kookles in Osaka.

 

 15 reistips voor Japan.

 

 10 redenen om naar Japan te reizen.

 

Ga je liever met een reisorganisatie naar Japan, kijk dan eens op de website van Djoser of Sawadee reizen. Zij bieden mooie rondreizen aan naar Japan van 7, 10, 15 of 22 dagen.

 

Reisde jij ook al eens door Japan met de trein? Laat ons gerust jouw tips weten in de comments hieronder.

Vind je dit een leuk artikel, pin het, zo heb je het altijd bij de hand.

Japan rail pass gids