Nu ik bezig ben met het plannen van onze reis naar Japan dacht ik even mijn aanpak te delen.  Het is voor sommigen immers soms een drempel om eraan te beginnen.  Je moet zoveel dingen doen en er komt zoveel op je af dat je misschien niet weet waarmee te beginnen.

Hier ga ik dan ook mijn aanpak delen.  Hoe ik kom van gewoon een idee voor een reisbestemming tot een volledig georganiseerde reis.  Het is immers helemaal niet zo moeilijk als het lijkt en zelfstandig reizen vind ik  nog altijd het leukste dat er is.  De vrijheid om 100% te doen wat je zelf wil en dit ook nog eens goedkoper dan dezelfde georganiseerde variant.

1. Kies voor een bestemming van je bucket list

Misschien heb je momenteel nog geen bucket list.  Overweeg dan eens om er één te maken.  Het is leuk om eens weg te dromen over wat je volgend jaar en de jaren daarop allemaal  nog wil doen.  Welke plaatsen wil je absoluut bezoeken?  Welke belevenissen wil je allemaal nog doen?  Vergeet niet, je leeft maar één keer!

2. Zoek wat de ideale periode is voor jouw reis bestemming 

Een eenvoudige zoekopdracht op ‘ideale reisperiode + bestemming’ zal je verschillende sites opleveren met de vereiste info.  Hier kan je zien wat de beste reisperiode is voor jouw bestemming.

3. Start met het zoeken naar vluchten

Nu dat je een periode hebt bepaald voor je reis kan je beginnen zoeken naar vluchten.  Hier is spijtig genoeg geen gouden regel die bepaalt wanneer de beste moment is om je vluchten te boeken.  Je kan een vlucht ongeveer 1 jaar op voorhand boeken maar dit is enkel een goed idee als je een gratis award vlucht wil boeken.  In het andere geval geldt dat vluchten initieel duurder in de markt gezet worden en daarna in prijs zakken.  Algemeen gezien begin je voor lange (intercontinentale) vluchten best te kijken vanaf 8 maanden op voorhand ongeveer.  Voor kortere vluchten is 4 maanden op voorhand voldoende.  Wacht ook niet te lang want als je dichter bij je reisdatum komt stijgen de prijzen terug snel en last-minute deals op vliegtuigtickets zijn onbestaande.

Je zal merken dat de prijzen continue op- en neerwaarts zullen bewegen.   Om hier niet zenuwachtig van te worden zoek je best eerst wat een goede richtprijs is voor je vlucht.  Hiervoor kan je hopper.com gebruiken.  Op deze website kan je plaats van vertrek en aankomst ingeven waarna hopper je zal zeggen wat een goede prijs is en in een kalender ook zal aangeven wanneer de prijzen duurder en goedkoper zijn.

Eenmaal je dit weet kan je nu de prijzen opvolgen tot je iets tegenkomt rond deze prijs en liefst nog met je favoriete maatschappij (indien je mijlen wenst te sparen).

Om een betere prijs te vinden helpt het trouwens soms om flexibel te zijn qua data en luchthaven.  Zoek je op een zaterdag?  Kijk dan ook even op een vrijdagavond of zondag.  Vertrek je vanuit Brussel?  Bekijk dan ook even Amsterdam of Düsseldorf (en vice versa).

Volgende websites vind ik heel goed voor het boeken van vluchten.  Je kan hier bijvoorbeeld automatisch zoeken op dag ervoor/erna en op luchthavens in de buurt.

4. Doe wat inspiratie op over je bestemming

Nu je weet dat je goede vluchten hebt gevonden kan je beginnen nadenken over wat je allemaal ter plekke zal gaan doen.  Goede bronnen om wat inspiratie op te doen vind je massaal op internet.  Je kan hiervoor uiteraard ook reisgidsen gebruiken maar op het internet vind je vaak uitgestippelde reisroutes die je kan gebruiken als start voor jouw toekomstige reisroute.  Bekijk waar anderen naartoe gaan en zoek deze plekken even op om te zien of het iets zou zijn dat ook jou zou kunnen interesseren.

Persoonlijk doe ik in dit stadium 2 dingen:

Ik maak een Google map (my maps) aan waarop ik alle potentiële plekken die ik zou willen bezoeken aanduid met een marker.  Google laat zelfs toe je mappen te delen wat makkelijk kan zijn als je je planning samen wil doen met vrienden.  Deze map kan je dan gebruiken om je reisroute met de wagen of het openbaar vervoer uit te stippelen.

Ik maak ook een excel document aan.  In die excel maak ik een tabel met een rij voor iedere dag van onze reis en de volgende kolommen:

  • Dag van de week : Het kan belangrijk zijn om te weten welke dag van de week het is.  Op zondag is het museum dat je wil bezoeken misschien niet open.  Niet alle vluchten en alle bussen gaan op alle dagen van de week.
  • Locatie : op welke plek je dan zal zijn
  • Hotel : Het hotel dat je hebt geboekt
  • Transport : Voor de dagen dat ik onderweg ben noteer ik hier 1 van de volgende : uren van de vlucht/ uren van de bus / het aantal uren dat ik al rijdend onderweg zal zijn
  • Activiteiten: Hier noteer ik wat ik allemaal wil bezoeken of doen op deze locatie.  Als ik ergens meerdere dagen ben dan verdeel ik het ook alvast over die dagen.  Niet om me een heel strak schema te bezorgen maar gewoon om beter te kunnen inschatten of de plannen haalbaar zijn.  Je bent op vakantie dus je wil niet moeten stressen om alles te doen wat je wil doen.

5. Begin met plannen

Nu je goed geïnformeerd bent over je bestemming kan je je reisschema in elkaar beginnen knutselen.  Te beginnen vanaf de plek van aankomst begin je je route uit te stippelen.  Voor iedere plek die je toevoegt kijk je ook al best even hoe je daar gaat geraken.  Als je zelf rijdt ben je flexibel en moet je alleen even zien dat je niet te lang onderweg bent.   Als je afhankelijk bent van vluchten of openbaar vervoer moet je er rekening mee houden dat je die die dag kan nemen.

Let erop dat je overal voldoende tijd hebt.  Als je ergens laat arriveert moet je hier misschien een extra dag voorzien.

6. Boeken van hotels en activiteiten

Tegelijk met het plannen van je reisroute kan je ook naar hotels beginnen zien.  Boek in het begin zeker flexibele tarieven zodat je nog iets kan wijzigen mochten je plannen dat vereisen.  Eenmaal je reisroute vastligt kan je die herboeken naar niet flexibele tarieven als deze veel goedkoper zouden zijn.  Indien het prijsverschil miniem is zou ik daarmee wachten.  Soms dalen de tarieven van hotels als je dichter naar je reisdatum komt.  Als je dan pas herboekt zou je nog wat extra kunnen besparen.

Bij het zoeken naar geschikte hotels gebruik ik Google maps omdat deze mij op 1 overzicht de locatie, de prijs en de reviews van een hotel toont.  Zoek in Google op ‘hotels in bestemming’ (vervang bestemming door de stad waar je een hotel zoekt).  Google zal je dan een kaart tonen tussen de andere zoekresultaten.  Als je daarop klikt krijg je de kaart op je volledig scherm en kan je links bovenaan de data ingeven voor wanneer je zoekt.  Van zodra je dat hebt gedaan toont Google nu de prijzen bij de hotels op het overzicht in de kaart.  Deze prijzen haalt Google bij verschillende grote boeking sites.  Als je een hotel aanklikt krijg je links de reviews te zien en kan je daar ook rechtstreeks boeken bij deze boeking sites.

Als je zoekt in grotere steden kan je ook op voorhand even op het internet zoeken welke regio men aanraadt.  Vaak zijn er in bepaalde regio’s meer restaurants en uitgaansgelegenheden wat interessant is als je ’s avonds nog even iets wil eten of drinken en dat liever niet in het hotel doet.

7. Kijk of je een visum of vaccinaties nodig hebt

Bijna klaar!  Vergeet enkel niet even te kijken of het land waarnaar je gaat een visum of vaccinaties vereist.  Als je zelf rijdt moet je misschien ook even checken of je rijbewijs voldoende is voor het land van bestemming.

Begin enkele weken op voorhand ook met het aanmaken van een lijst met spullen die je wil meepakken.  Zo vermijd je stress voor het vertrek en kan je rustig op reis vertrekken.

Deze 8x handige gratis apps voor op reis komen ook zeker van pas.

 

Proficiat, je bent helemaal klaar om op vakantie te vertrekken!

Pin dit artikel, als je het leuk vindt.

Categories: Reistips