Skip to Content

Hoe bezoek je de grotten van Benagil in 2023

Hoe bezoek je het best de grotten van Benagil? 

De Algarve in Portugal zijn gekend voor hun oude charmante vissersdorpjes,  de vele sprookjesachtige baaien en bijhorende indrukwekkende stranden en natuurlijk ook de talloze grotten.

De bekendste van deze grotten in de Algarve is de schitterende Benagil grot.

Dit is terecht één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de Algarve, het is een prachtig kunstwerk van de natuur en iets dat je zeker gezien moet hebben tijdens je Algarve vakantie. 

In deze Algarve blog post vertellen we je alles wat je moet weten over de wondermooie Benagil grotten. 

In dit artikel vind je affiliatie links. Als je iets boekt of koopt via een link op deze pagina, ontvangen we hiervoor een kleine commissie (waarvoor we je zeer dankbaar zijn) zonder extra kosten voor jou.

Benagil cave Algarve Portugal
De Benagil grot in de Algarve in Portugal

Heb je geen tijd om het volledige artikel te lezen, dan vind je hier de belangrijkste informatie

Wat is de grot van Benagil 

De Benagil grot, ook wel bekend als Algar de Benagil in het Portugees, is zoals gezegd  de beroemdste en één van de mooiste kalkstenen grotten in de Algarve, de zuidelijkste regio van Portugal.

Door erosie is er een enorm natuurlijk holte ontstaan in de kalksteen. In de grot zelf vind je een klein zandstrand. De natuurlijke lichtinval in de grot zorgt vooral bij zonsopgang en zonsondergang voor een bijna buitenaards spektakel. 

De grot is meer dan 20 miljoen jaar oud en een indrukwekkend natuurwonder. Het zou echt zonde zijn om deze niet te bezoeken wanneer je in de Algarve bent. 

Maar laten we beginnen met te vertellen waar je deze oogverblindende Benagil grot kan vinden. 

 

Waar vind je de Benagil grot

De door de lokale bevolking Grutas de Benagil genoemd ligt in de buurt van het slaperige visserdorpje Benagil. 

Je vindt de grot zo’n 150 meter ten oosten van het kleine en door kliffen beschermde Praia de Benagil. 

Dit aangename zandstrand trekt op zomerse dagen veel bezoekers.  Ook de vissers gebruiken het strand nog steeds om hun vangst aan land te halen. 

Met wat geluk kan je hen bezig zien met het overladen van de vissen van de boot richting de restaurants waar je dan ‘s avonds deze lekkernijen kan proeven. Verser kan niet!

De dichtstbijzijnde steden zijn Lagoa, Albufeira, Portimão en Carvoeiro. 

Vanaf Lagoa en Carvoeiro rijdt je in een 15-tal minuten naar het dorpje van Benagil. Vanaf Albufeira en Portimão is het een 30-tal minuten rijden naar Benagil. 

Vanaf de hierboven genoemde steden vertrekken er ook heel wat boottochten naar de Benagil grotten. Hierover later in dit artikel meer.

Hoe ver ligt de Benagil grot van Lissabon

De Benagil grot ligt op 191 km van de Portugese hoofdstad Lissabon, ongeveer 2u30 minuten rijden met de auto.

Als je geen auto hebt, kan je ook een bus nemen van Lissabon naar Lagoa, Albufeira of Portimão. De bus doet er 3-4 uur over en kost ongeveer € 18,50 – € 20.

Hier vind je meer info en het schema van de bus. 

Boat tour Algarve Portugal
Met een benagil grotten tour bezoek je meestal meerdere grotten.

Wanneer bezoek je best de Benagil grot

Hier geven we je mee wat de beste periode en het beste tijdstip van de dag is om de grotten van Benagil in de Algarve te bezoeken. 

Wat is de beste periode om de Benagil grotten te bezoeken

De Benagil-grot kan het hele jaar door bezocht worden. 

Zomermaanden 

Vele toeristen trekken richting de Algarve tijdens de zomermaanden.  Het klimaat zorgt ervoor dat het een ideale strandbestemming. 

De temperatuur stijgt dan vlot naar de 30 graden en het water is met een 20 graden warm genoeg om af en toe een duik te wagen.

Het nadeel van het hoogseizoen is natuurlijk dat het bij de toeristische trekpleisters heel druk kan zijn.

Juli en Augustus zijn de drukste maanden in de Algarve. 

Als je van plan bent om de grot van Benagil tijdens deze maanden te bezoeken dan raden we je aan om je tour op voorhand te boeken.

Zo ben je zeker van je plekje op de door jouw gewenste datum en uur.

Tijdens het hoogseizoen zijn de georganiseerde tours immers vaak snel volboekt. 

Voor- en najaar

Als je kan raden we je aan om de Benagil grotten te bezoeken tijdens de lente of de herfst.

Tijdens deze periode is het minder druk en heb je nog steeds mooi weer. 

Wintermaanden 

Wij bezochten de Algarve in de winter en maakten toen een boottocht naar de Benagil grotten.

Alhoewel het dan minder druk is, heb je ook meer kans dat je Benagil grotten tour geannuleerd wordt vanwege het weer. 

Als je ook van plan bent om de Algarve in de winter te bezoeken dan kan je best je tour al online vastleggen voor één van de eerste dagen van je bezoek.  Wordt je tour dan geannuleerd omwille van het weer kan je deze nog verplaatsen naar 1 van de volgende dagen dat je ter plekke bent.

We boeken vaak zelf via GetYourGuide. Door met GetYourGuide te boeken ben je zeker van je plek en weet je ook dat je nog gratis kan annuleren als je plannen zouden wijzigen. Een groot voordeel van GetYourGuide is dat je in de meeste gevallen tot 24u voor je activiteit nog kan annuleren.

Nu je weet wat het beste seizoen is om de Benagil grotten te bezoeken, geven we je graag ook nog het beste tijdstip van de dag voor je bezoek mee. 

Wat is het beste tijdstip van de dag om de Benagil grotten te bezoeken

Het beste tijdstip om de Benagil grot te bezoeken is afhankelijk van je interesses. 

Als je het zand van het strand in de grot tussen je tenen wil voelen en ook foto’s wil maken vanaf dit strand dan kies je best een tijdstip rond de middag. 

Tussen 12u en 14u ‘s middags is de lichtinval door de opening bovenaan in de grot het grootst. Die opening noemt men soms trouwens ook ‘het oog van de grot’.

Best vermijd je een tijdstip voor 10u of na 14u als je van plan bent om enkele mooie instagram-waardige shots te maken vanaf het strand in de grot.

Als je rustig wil zwemmen of peddelen naar de grot dan doe je dat best zo vroeg mogelijk voordat de continue stroom van toeristenboten op gang komt.  Je zorgt dan best dat je bij zonsopgang op het strand klaar staat om te vertrekken, zo vermijdt je de grote drukte.

Wij deden onze boottocht tijdens het gouden uur, het laatste uur voor zonsondergang.  De zon  werpt dan echt prachtige warme goude kleuren op de majestueuze kliffen. Dit zorgt voor een onvergetelijke ervaring.

Zoals gezegd, vertrekken er de hele dag door tours naar de grot, maar zeker tijdens het hoogseizoen, zouden we je aanraden om niet te lang te wachten met boeken.

Hoe kan je de Benagil grot bezoeken met een Benagil grotten tour

Je hebt heel wat verschillende manieren om de grotten van Benagil te bezoeken.

Zoals gezegd, kozen wij zelf voor een boottocht.  In de winter is het water immers niet zo warm.

Tijdens de zomer zijn er echter talloze alternatieven.

Hieronder sommen we de verschillende mogelijkheden op. 

Benagil Cave - Algarve caves boat tour
Wij bezochten de Benagil grot in de winter met een kleine boot

Met een boottocht

Dit blijft uiteraard het hele jaar door de meest populaire manier om de Benagil grot te bezoeken.

Wij begrijpen ook goed waarom.

Een boottocht is voor iedereen, jong en oud, toegankelijk en daardoor zie je tijdens het hoogseizoen een continue stroom van bootjes richting de grot gaan.

Gelukkig is het wel allemaal gereguleerd. Zo zullen er nooit meerdere boten tegelijkertijd in de grot zijn.

Vanaf het strand van Benagil

Je kan kiezen voor korte tours die vertrekken vanaf het strand van Benagil maar je hebt ook langere tours waarbij je een groter deel van de kust ziet.

Als je vanaf het strand van Benagil vertrekt doe je slechts een kleine tocht waarbij je eigenlijk enkel de grot zelf bezoekt.  Desondanks dat deze uiteraard het hoogtepunt is mis je dan toch vele andere prachtige kliffen en grotten.

Een tocht vanaf Benagil zouden we dan ook afraden omwille van volgende redenen:

In het hoogseizoen is dit veruit de meest populaire optie. Daardoor zijn er lange wachtrijen.  Wil je dus de Benagil boottocht vanaf het strand van Benagil doen, dan raden we je aan om vroeg op het strand te zijn.

Deze tours zijn kort en zijn grotendeels beperkt tot de Benagil grot terwijl de hele kustlijn van de Algarve absoluut de moeite waard is.

Tours vanuit een andere locatie duren langer, laten je meer van de prachtige kustlijn zien en zijn in verhouding een betere koop.

Omwille van bovenstaande redenen gaan we de tour vanuit Benagil hier niet verder beschrijven en bespreken we enkel de boottochten vanaf de andere locaties.

Portimão en Albufeira zijn dan veruit de populairste steden in de Algarve om te vertrekken.

Hieronder delen we de verschillende mogelijkheden om de Benagil grot te bezoeken met een boot. 

Benagil grotten boottocht met een kleine boot 

De boottochtjes met kleine bootjes varen op een 2u à 2u30 uur tijd langs de prachtige kustlijn.  Onderweg zie je maar liefst een 20-tal grotten waaronder natuurlijk de bekende Benagil grot.

Kleine bootjes zijn van het zodiac-type.  Ze zijn snel en zeer navigeerbaar maar toch kunnen ze niet altijd in alle grotten in.  Wanneer de zee te wild is gaan ze bijvoorbeeld ook de Benagil grot niet in. 

Het viel ons echter op dat onze piloot zijn uiterste best deed om ons altijd zo dicht mogelijk bij de grotten te brengen zonder daarbij risico’s te nemen.

Op je tocht zie je echter zoveel moois dat het geen domper op de feestvreugde is als je eens niet in een grot kan. 

Onderweg dien je ook je ogen goed open te houden want heel vaak kan je dolfijnen spotten die vrolijk met de bootjes mee zwemmen.

Indien het weer en de omstandigheden het toelaten wordt er ook een zwemstop gemaakt. 

Vergeet dus je zwemkledij,  handdoek en zonnecrème niet.

Vergeet ook niet wat warmere kledij.  Op het water is het steeds kouder dan aan land en de bootjes varen soms stevig door.

Je krijgt natuurlijk ook een zwemvest.

 • Small boat that usually allows you to see the caves up close.
 • Smaller groups.
 • More opportunities than with a large boat to enter the cave itself.
 • English, French, Portuguese or Spanish speaking guide.
 • Free cancellation up to 24 hours before the boat trip.
 • Departures from Albufeira are wheelchair accessible.
 • Less suitable with small children. Children under the age of 5 are not allowed from certain departure points. So read the terms and conditions carefully before booking.
 • Because the boat goes quite fast, it is less suitable if you quickly suffer from your back.
 • Not suitable if you are pregnant.
 • Not suitable for wheelchair users (except when departing from Albufeira).

Deze boottocht wordt vanaf verschillende plekken in de Algarve aangeboden en hoewel het verschillende maatschappijen zijn die de boottocht aanbieden, is de tour op zich op enkele kleine verschillen na grotendeels hetzelfde.

Afhankelijk van waar je vertrekt betaal je iets meer voor deze tocht.

Hieronder zijn de verschillende plaatsen van waar je deze tour kan doen: 

Je kan dus zelf kiezen welke plek voor jou het gemakkelijkst is om te vertrekken. 

Boat tour Algarve Portugal
Vanuit Portimão vaar je eerst een stuk langs de indrukwekkende kust en onderweg bezoek je ook andere grotten
Boottocht met vertrek vanuit Portimão

Wij kozen zelf voor een bootocht met vertrek vanuit Portimão. 

We zagen de indrukwekkende kustlijn tussen Portimão en het strand van Benagil en bezochten heel wat grotten. 

Ik weet niet meer hoeveel grotten we hebben bezocht maar het waren er heel wat. Behalve de grotten was ook het zicht op de kliffen indrukwekkend, zeker op het tijdstip dat wij gingen en de ondergaande zon alles omhelsde met een prachtige gouden gloed.

De gids gaf op een leuke manier voldoende uitleg over wat er allemaal te zien was. 
Bij het terugkeren dreef de schipper de snelheid wat op en vlogen we over het water. We maakten zelfs een paar donuts. 

Zoals gezegd deden wij deze boottocht naar de Benagil grot in januari. Zwemmen zat er dus niet in. Toch bleef het een super leuke tocht. 

Voorzie tijdens de winter wel een warme jas, handschoenen en een muts als je het snel koud hebt.

Boottocht Benagil met vertrek vanuit Portimão:
Benagil boottocht vanuit Portimão

Boottocht met vertrek vanuit Vilamoura

Als je meer aan de Oostkant van de Algarve logeert is het misschien makkelijker om deze tour te doen vanuit Vilamoura. 

Ondanks dat het een andere maatschappij is die deze boottours organiseert is het voor de rest bijna een exacte kopie.

Deze tour krijgt ook goede reviews. De gids is super vriendelijk en geeft zelfs wat tips over wat je allemaal nog kan doen tijdens je Algarve vakantie.

Boottocht Benagil met vertrek vanuit Vilamoura:
Benagil boottocht vanuit Vilamoura

Conclusie

Ben je op zoek naar een leuke tour met het nodige avontuur dan zijn de hierboven genoemde touren hiervoor perfect.

Op een 2 tal uur vaar je langs de spectaculaire kust van de Algarve.

Kers op de taart is het bezoek aan de prachtige Benagil grot.

Maar ook wanneer het weer het niet zou toelaten om de Benagil grot te bezoeken blijft dit een super leuke tocht die je niet mag missen wanneer je in de Algarve bent. 

Boat tour Algarve Portugal_2
Onze boottocht bracht ons ook langs King Kong. Zie jij hem?

Benagil grotten boottocht met een grotere boot

De kleine speedbootjes kunnen ongeveer 8 tot 12 personen meenemen. 

Deze ‘grotere’ boten nemen minstens dubbel zoveel personen mee. 

De tour vanuit Portimão is een boot voor 20 à 25 personen, deze vanuit Albufeira kan iets meer dan 40 personen meenemen. 

Echt groot zijn ze dus nog steeds niet, en het is ook hier de bedoeling om in de grot te gaan alhoewel dat met deze boten al iets moeilijker is. Vooral wanneer de zee wat wilder is. 

Deze boten voelen iets minder avontuurlijk aan dan de kleinere varianten die we hierboven vermelden. 

Als je je niet veilig voelt in een zodiac of als je kleine kinderen bij hebt dan is dit een goed alternatief.

De tours vertrekken in Portimão of Albufeira en duren beiden ongeveer 2 uur.  Onderweg vaar je langs de impressionante kliffen van de Algarve.

Kijk zeker uit naar dolfijnen. Indien het weer en de omstandigheden het toelaten, wordt er ook gestopt om te zwemmen.

Op beide boten is er ook een bar en een toilet aanwezig.

Natuurlijk krijg je een zwemvest voordat je vertrekt!

 • Boot met bar en toilet.
 • Je krijgt een ice-tea aangeboden op de tocht vanuit Portimão.
 • Engelstalige, Franstalige, Portugese of Spaanstalige gids.
 • Gratis annulering tot 24 uur voor de start van de boottocht.
 • Voor een meerprijs kan je vragen om aan je hotel in Portimão of Praia da Rocha opgepikt te worden. (bij vertrek vanuit Portimão)
 • Niet geschikt als je zwanger bent.
 • Minder geschikt voor mensen met rugklachten.
 • Niet geschikt voor rolstoelgebruikers.
Conclusie

Beide tours krijgen goede reviews en ze zijn een goed alternatief wanneer je met jonge kinderen op vakantie in de Algarve bent.

Het nadeel van deze grotere boten is dat ze sneller problemen zullen ondervinden om in de grotten te gaan.

Boottocht met vertrek vanuit Portimão:
Boottocht vanuit Portimão

In de reviews lees je dat er tijdens de tocht luide popmuziek wordt gespeeld. Is dit minder jouw ding, dan zouden we je aanraden een andere toer te kiezen.

Kies je voor vertrek vanuit Albufeira dan bezoek je de kust tussen Albufeira en Benagil.

Boottocht Benagil met vertrek vanuit Albufeira:
Benagil boottocht vanuit Albufeira

Benagil grotten boottocht met een catamaran

Een derde alternatief is om deze tocht te maken met een catamaran. 

De adrenaline van de speedboot ruil je dan in voor het comfort en de rust die je ervaart als je hiermee langs de grillige kustlijn vaart.

Deze tour duurt 3 uur.  Vanuit de jachthaven van Albufeira zet je zeil in westwaartse richting naar de Benagil grot.

Onderweg kan je je ogen de kost geven en heb je alle tijd om foto’s te maken van de prachtige rotsformaties. 

Houd zeker ook het water rondom de boot in de gaten, misschien zie je wel dolfijnen. 

Indien het weer en de omstandigheden het toelaten, wordt er gestopt voor een plonsje.

Op de terugweg kan je genieten van een lekker glaasje champagne. 

 • Heel vriendelijke bemanning.
 • De informatie wordt in het Engels, Frans, Spaans en Portugees gegeven.
 • Glaasje champagne op de terugweg, extra drankjes kan je met cash geld aankopen.
 • Er is WiFi aan boord.
 • Minder geschikt als je zwanger bent.
 • Minder geschikt voor mensen met rugklachten.
 • Niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

Conclusie

Deze tocht is een hele andere ervaring dan deze met de veel snellere boten die we eerst bespraken. 

Romantici zullen deze tocht met het glaasje champagne zeker leuker vinden maar als je wat avontuurlijker aangelegd bent zijn de hierboven genoemde tours eerder iets voor jou.

Een catamaran heeft normaal ook minder last van de deiningen van de zee maar als je snel zeeziek wordt zou ik sowieso steeds mijn voorzorgen nemen bij deze tours.  Op deze manier ben je zeker dat je gaat kunnen genieten van het prachtige landschap.

De bemanning is heel vriendelijk en doet zijn best om op elke vraag te antwoorden. Met wat geluk zie je zelfs dolfijnen.

De catamaran gaat in de Benagil grot als het mogelijk is maar is te groot om in andere grotten te gaan.  Als je dat graag wil dan kan je beter voor een kleinere boot kiezen.

Meer informatie en boeken:
Benagil grot catamaran tocht

SUP Kayak Benagil Cave Algarve Portugal
Je kan de grot van Benagil ook met een SUP of Kajak bezoeken

Met een kajak 

Je kan er ook voor kiezen om de Benagil grotten te bezoeken met een kajak.

Hieronder delen we de beste kajaktours 

Deze tocht duurt ongeveer 2 uur. 

Je vertrekt vanaf het strand van Benagil.

De Algarve kent vele prachtige stranden. Hier vind je een volledig overzicht van de mooiste stranden. 

Na een korte uitleg over de kajaks en de veiligheidsvoorschriften krijg je je eigen kajak, een zwemvest en peddels en start je kajak-avontuur langs de kust van de Algarve. 

Het hoogtepunt van je kajak expeditie is natuurlijk het bezoek aan de Benagil grot maar onderweg bezoek je ook nog enkele andere grotten.

In de Benagil grot is er tijd voorzien om aan land te gaan en uitgebreid foto’s te nemen.  

Als je de grotten bijna helemaal voor jou alleen wil hebben kan je ervoor kiezen om de kajaktocht te doen bij zonsopgang of zonsondergang.  Er is dan wel iets minder licht in de grot.

 • Gids die Engels, Duits, Spaans en Portugees spreekt.
 • Gratis annulatie tot 24u voor de aanvang van de kajaktocht.
 • Ophaalservice van je hotel tegen een exta supplement.
 • Om mee te kunnen met deze kajaktocht moet je kunnen zwemmen
 • Niet geschikt voor rolstoelgebruikers.
Conclusie

De meeste mensen zijn erg enthousiast over deze tocht. Met een kajak kan je op plekken komen waar je met een boot niet geraakt maar het grootste voordeel van een kajaktocht is dat je in de Benagil grot kan uitstappen om je foto’s te nemen.

Lees reviews en boek:
Kajaktocht naar de grotten

Ben je specifiek op zoek naar een kayaktocht bij zonsopgang of zonsondergang, klik dan hier:
Kajak tocht zonsopgang of ondergang

Algave SUP Kajak Portugal
Met een SUP of kajak tour stop je ook even om te zwemmen als het weer het toe laat.

Met een SUP tour

Wil je de Benagil grot eens op een andere manier ontdekken?  Misschien is deze begeleidde SUP-peddeltocht dan iets voor jou. 

Je hebt geen ervaring nodig om aan deze tocht deel te nemen.  In het begin legt men je de basistechnieken van het Suppen uit.  Je leert de techniek en je krijgt mee waarop je moet letten zodat je veilig op het water kan.

De tocht duurt een 2-tal uur, onderweg ga je in verschillende grotten en krijg je de nodige uitleg van de gids.

Board, peddel, redingsvest,  wetsuit en verzekering zijn inbegrepen.  Als je je eigen camera wil meenemen voorzie je best een waterdichte zak.

Default text here
 • Originele manier om de kustlijn van de Algarve en de Benagil grot te ontdekken.
 • Vriendelijke gids die Engels, Frans, Spaans, Catalaans en Portugees spreekt.
 • Er worden een aantal foto’s van je genomen.
 • Gratis annuleren tot 24u voor de start van de activiteit.
 • Om aan deze activiteit mee te doen, dien je minstens 12 jaar oud te zijn.
 • Minder geschikt als je rug of hartklachten hebt.
 • Minder geschikt als je last hebt van claustrofobie.
 • Als je niet kan zwemmen, kies je beter voor een andere tocht.

Conclusie

De SUP-peddeltocht krijgt positieve reviews. Mensen zeggen dat ze hebben genoten van de tocht. Ze zijn ook zeer tevreden over de gids. Niet alleen weet hij veel over de geschiedenis van de grotten. Hij neem ook zeer mooie foto’s.

Lees reviews en boek:
SUP Peddel tour

Zwemmen naar de Benagil grot

Zoals gezegd ligt de Benagil grot op slechts ongeveer een 150-200 meter van het strand van Benagil.

In theorie is het dus eenvoudig om ernaar toe te zwemmen.  Wat het moeilijker maakt zijn de stromingen die soms verraderlijk kunnen zijn.  Je moet ook rekening houden met de water temperatuur.  20 graden is niet koud maar toch een pak kouder dan het gemiddelde zwembad waar de temperatuur meestal rond de 26 graden is.

In de grot zelf is het ook niet zo warm dus daar kan je niet opwarmen.

Als goede zwemmer is het mogelijk om naar de grot te zwemmen maar het is niet iets dat we zouden aanraden om te doen.

In juli en augustus zorgen de vele boten voor een extra gevaar, daarom zwem je het beste in juni of september. Er zijn dan minder toeristen bootjes en het water is dan ergens tussen de 19 en de 21 graden.

Check zeker op voorhand de getijden.  Wanneer het eb is, is het strand in de grot op zijn grootst. Bij het opkomst van de getijden is het heel moeilijk om als zwemmer uit de grot te geraken.

Een zwemvest, wetsuit, zwemvliezen en zwembril zijn echt aangeraden als je dit avontuur absoluut wil doen.

Tenzij je echt een geoefende zwemmer bent, zouden we je absoluut niet aanraden om naar de grot te zwemmen.

Benagil Cave Top View Algarve Portugal
De Benagil grot van boven gezien.

Kan je naar de Benagil grot wandelen 

Het is niet mogelijk om te voet de binnenkant van de grot te bereiken maar je kan de grot van Benagil wel van bovenaf zien.  Hiervoor dien je het wandelpad te volgen dat vanaf het strand  van Benagil (Praia de Benagil) vertrekt. 

Dit is echter niet de beste manier om de grot te bekijken.

Je ziet enkel het gapende gat, wat men het oog van de grot noemt, verder is er niet veel te zien. 

Voor je eigen veiligheid mag je niet te dichtbij bij de grot komen, daarom zijn er ook een houten ballustrade rond geplaatst. 

Door deze houten ballustrade kan je dus ook niet echt in de grot zien.

Wil je de grot bewonderen, dan raden we je aan om voor één van bovenstaande opties te kiezen.

 

Benagil grot van boven

Nuttige tips voor je bezoek aan de Benagil grot

Hieronder delen we nog enkele nuttige tips voor je bezoek aan de Benagil grotten.

Tenzij je gaat zwemmen, wat we niet echt aanraden, is een georganiseerde tour de enige manier om de grot  echt te bezoeken.  Om zeker te zijn van je plek, raden we je aan om je excursie  voldoende lang op voorhand te boeken, zeker in het hoogseizoen.

Tenzij je kiest voor een SUP of kajak tour zouden we er niet voor kiezen om vanaf het strand van Benagil te vertrekken. Wil je een boottocht maken dan raden we je aan om  een excursie vanuit een andere stad te boeken. Je zal dan veel meer zien van de prachtige kustlijn. Bovendien is het vaak gemakkelijker, zeker tijdens het hoogseizoen, om je auto te parkeren.

Vertrek je vanaf het strand van Benagil zelf, dan raden we je aan om voldoende lang op voorhand te komen. Zo heb je voldoende tijd, zeker tijdens het hoogseizoen,  om een parkeerplek te vinden. Er is een parking maar die staat, zeker tijdens het hoogseizoen, meestal vol. Indien de parking vol staat, is de enige optie om een plekje langs de weg te zoeken.

Bij veel tours heb je de mogelijkheid om indien het weer het toelaat even te zwemmen. Vergeet dus je zwempak en handdoek niet.

Vergeet zeker ook je zonnecrème niet en neem eventueel een petje mee. Indien je de tour doet in de winter voorzie je best warme kledij.

Conclusie

De Benagil grot bezoeken is terecht één van de hoogtepunten van je Algarve vakantie.

Het beste bezoek je de grot met een georganiseerde tour.   

Al wandelend kan je immers enkel rond de grot lopen en naar de grot zwemmen is iets wat we enkel aanraden voor echt geoefende zwemmers.

Het meest populaire is nog steeds een boottocht.  Je kan dit met kleine en snelle bootjes doen, met iets grotere boten of met een catamaran.  De kleine bootjes zijn snel, behendig en avontuurlijk.  De catamaran zeilt statig door het water en is een zalige en rustige ervaring.

Er zijn ook alternatieven voor een boottocht.  Je kan een begeleide kajak of sup tocht doen naar de grot.  Beiden zijn heel leuk en met deze tochten kan je aan land gaan in de Benagil grot.

De boottochten zijn het hele jaar door beschikbaar, de andere tours enkel in het hoogseizoen.

Bezocht jij de grotten van Benagil in de Algarve al?