Skip to Content

Hoe het beste geld afhalen en betalen in het buitenland?

Op reis gaan is vaak al duur genoeg.  We geven daarom liefst ook niet al teveel geld uit aan allerlei extra kosten die de banken ons gretig aanrekenen om geld af te halen en te betalen in het buitenland. 

We krijgen regelmatig de vraag van onze lezers wat de beste manier is om dergelijke kosten te vermijden.  Vaak denkt men in de richting van geld wisselen bij een wisselkantoor maar dat is niet noodzakelijk de beste oplossing.

In dit artikel zeggen we je welke de meest goedkope manieren zijn om geld af te halen en te betalen in het buitenland. Lees dus zeker verder. 

In dit artikel vind je affiliatie links. Als je iets koopt via een link op deze pagina, ontvangen we hiervoor een kleine commissie (waarvoor we je zeer dankbaar zijn) zonder extra kosten voor jou.

Hoe besparen op je reisuitgaven

De waarheid is dat wij al jaren geen voet meer hebben binnengezet in een wisselkantoor.  Dat is eigenlijk niet helemaal correct want enkele jaren geleden hebben we dat wel gedaan toen we naar Argentinië gingen. 

Toen had men daar nog de Blue Dollar, een onofficiële wisselkoers die veel voordeliger was dan de officiële wisselkoers die gehanteerd werd door de banken. 

Daar reisden we dan ook rond als drugsbaronnen met vele stapels bankbiljetten verstopt in onze bagage.  Dat was ook het enige land waar we zowel locals als toeristen in hotels zagen betalen met hele stapels bankbiljetten.

Maar buiten deze ene uitzondering reizen wij steeds met enkel onze betaal- en kredietkaarten en een beetje cash dat we afhalen aan een geldautomaat.

ATM

Geld afhalen in het buitenland

We verkiezen de geldautomaten (ATM’s) omdat deze een wisselkoers hanteren dicht bij de officiële wisselkoers.

Wisselkantoren moeten hun geld verdienen op deze spread (het verschil tussen de aankoop- en verkoopkoers van de munt, vaak ook de provisie genoemd), zij hanteren dan ook een veel grotere spread. 

Je zal dus ook gegarandeerd een slechtere wisselkoers krijgen bij een wisselkantoor dan aan een geldautomaat.

Momenteel hebben we in alle landen waar we geweest zijn onze bankkaarten al kunnen gebruiken om geld af te halen.

Van Japan, Zuid-Afrika, Maleisië tot in Zuid-Korea, overal kwam zonder al teveel problemen geld uit de muur. 

Enkel in Zuid-Korea, een land waar je het door de technologische voorsprong niet echt zou verwachten, bleek dit iets moeilijker.  Maar mits je de juiste automaat vond, kon je hier ook geld opvragen.

Ons advies zou dus ook zijn om het wisselkantoor links te laten liggen en op reis te vertrekken met je betaalkaarten/kredietkaarten en een beetje reserve-cash.

Best neem je minstens 2 kaarten mee, je zal immers zien dat een kaart de slechts mogelijke moment kiest om plotseling alle dienst te weigeren.  Met 2 kaarten heb je dan toch nog een reserve kaart om je reis zonder ongemakken verder te zetten. 

De wet van Murphy is ook de reden waarom we je aanraden wat reserve cash mee te nemen. 

Stel dat beide kaarten dienst weigeren of niet zouden functioneren aan de geldautomaat heb je op deze manier toch nog de mogelijkheid je cash om te wisselen in een wisselkantoor. 

Op die manier ben je toch tijdelijk gedepanneerd tot er een andere oplossing is.

Credit cards in backpocket

Niet alle kaarten zijn gelijk

Best neem je echter niet de eerste beste bank- of kredietkaart mee die je in je portefeuille hebt zitten.  Bij sommige kaarten tikken de kosten aardig op om in het buitenland te betalen of geld af te halen. 

Banken rekenen soms een vast bedrag aan per geldafhaling en nemen daarboven ook nog eens winst op de wisselkoers die men je aanrekent als de geldafhaling in een vreemde munt is.

Hier een overzicht van de kosten waarmee je geconfronteerd kan worden en de gangbare tarieven die men aanrekent:

 • Vaste kost per geldafhaling aangerekend door de bank waar je klant bent : € 2 – € 5
 • Wisselkoersprovisie als je geld afhaalt in een andere munt : 1,5% – 2,5%
 • Vaste kost aangerekend door de bank waar je geld afhaalt : € 2 – € 5

Sommige banken rekenen enkel de vaste kost aan, anderen enkel de provisie.  Weer anderen rekenen beiden aan. 

De derde kost is niet afkomstig van jouw bank en los je dus niet op met een andere kaart te nemen maar die kan je gelukkig ook mijden.  Daar komen we verder nog op terug.

Welke kaart kies je

Wij hebben enkele kredietkaarten die we gebruiken in België maar omwille van de kosten die ze aanrekenen in het buitenland hebben we 2 speciale kredietkaarten die we gebruiken als we op reis zijn. 

Deze kaarten hanteren de officiële interbancaire wisselkoersen zonder de bijkomende 1,5%-2.5% wisselkoersprovisie die gangbaar is bij de traditionele banken. 

Je zal ervan versteld staan hoeveel geld je zo bespaart aan kosten.

Het goede nieuws is dat ook jij die kosten kan vermijden.  Misschien heb je wel al een interessante kaart in je portefeuille zitten.  Daarvoor dien je even de kleine lettertjes te vergelijken van de verschillende kaarten die je hebt.

Maar als je vandaag niet dergelijke interessante kaart bezit kan je die ook gewoon gratis aanvragen. 

De 2 kaarten die wij hebben zijn immers gratis en toegankelijk voor iedereen in Nederland en België.

Revolut Mastercard

De eerste is de Revolut kaart. 

Revolut is een fintech-speler die opgericht werd in 2015 in Engeland door 2 ambitieuze Russen met een stevige carrière in finance bij bedrijven als Credit Suisse en Lehman Brothers.  Het duurde tot eind 2018 vooraleer ze een banklicentie aanvroegen,  niet in de UK maar in Litouwen.

Revolut is een beetje een all-rounder.  Als je de app instaleert zal je zien dat je hiermee ook kan handelen in cryptocurrencies en commodoties.  Er zijn ook vele handige features voor reizigers zoals het aankopen van lounge passen en de “Smartdelay” waarmee je recht hebt op een lounge pas bij een vertraging.  Ik gebruik ze vooral voor de uitgaven in het buitenland, omwille van de gunstige wisselkoers.

We gebruikten deze kaart voor al onze kleine uitgaven in Japan en Zuid-Korea.  De Revolut kaart is een prepaid Mastercard

Je kan ze dus wereldwijd overal gebruiken waar men Mastercard accepteert. 

De kaart wordt ondersteund in zowel Apple Pay als Google Pay. Direkt na je aanvraag heb je al een virtuele kaart ter beschikking die je kan gebruiken met je telefoon. Voor de levering van je fysieke kaart betaal je een eenmalige kost afhankelijk van waar je woont. (deze kost is ongeveer €5).

We deden een paar controles waarbij we op dezelfde dag onze Revolut kaart gebruikten en een Mastercard van Argenta ( een gewone Belgische bank).

De wisselkoersen van de Revolut kaart waren inderdaad steeds beter als deze van onze kaart van Argenta. 

Dat komt door de 1.5% wisselkoerscommissie die Argenta hanteert. 

Revolut daarentegen rekent geen wisselkoersprovisie en hanteert de standaard interbancaire wisselkoersen.

Zoals we al zeiden is de Revolt kaart een prepaid-kaart. 

Je dient dus eerst geld op te laden op de kaart.  Daarvoor maak je gebruik van de handige app van Revolut. 

Je kan geld opladen via Google Pay, een andere bank- of kredietkaart of een overschrijving. 

In de eerste 2 gevallen zie je het geld onmiddellijk verschijnen.  Als je geld overschrijft duurt het meestal 2 werkdagen voor je erover kan beschikken.

Er zijn geen kosten om geld op te laden op de kaart.  Je kan dus steeds kleine bedragen opladen om de kans op fraude te beperken. 

Bovendien zie je in de app in real-time een overzicht van je transacties.  Merk je iets op dat niet correct is kan je via de app de kaart direkt blokkeren

Dat is ook handig als je de kaart plots niet meer zou vinden.

Je kan de kaart trouwens ook terug activeren in de app. 

Als je de kaart plotseling terugvind op een plek waar je ze normaal nooit zou leggen, iets wat ons als eens overkomt, kan je ze dus zonder probleem terug verder gebruiken.

Op je Revolut kan je geld in 3 valuta opslaan, USD; GBP en EUR. 

Handig als je regelmatig opnieuw een bepaalde munt nodig hebt en niet ieder keer wil wisselen of ook als je denkt dat je nu je geld kan omwisselen tegen een interessante koers terwijl die binnenkort zal stijgen.  Uiteraard kan je ten allen tijde geld van ene valuta naar de andere omzetten.

Hieronder zie je het real-time overzicht van je uitgaven.  Als je dat wenst krijg je ook van iedere transactie een push-notificatie op je GSM.  Revolut geeft je ook een overzicht van je uitgaven per land, winkel of categorie.  Is je geld altijd sneller op dan dat je dat zou verwachten?  Hier kan je zien waar je het meeste aan uitgeeft…

Je kan ook rekeningafschriften van je uitgaven aanvragen in PDF of excel formaat. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld uitgaven wilt declareren aan je werkgever.

Een laatste voordeel van de Revolut kaart is dat je er wereldwijd tot € 200 per maand gratis mee kan afhalen

Hieronder sommen we de belangrijkste voor-en nadelen even op.

 • Geen wisselkoersprovisie, Revolut hanteert de gangbare interbancaire wisselkoers (beperkt tot GBP 1000/maand -> ongeveer € 1150 / maand)
 • Real-time opvolging van je uitgaven
 • Tot € 200 per maand afhalen zonder kosten
 • Veilig : Je logt in op de app met je vingerafdruk, je hebt een overzicht van alle transacties op je mobiele telefoon, je kan je kaart direkt blokkeren. Als je wenst kan je extra ook nog instellen dat een fraude-check gebeurt op basis van de locatie waar je de kaart gebruikt met deze van je telefoon
 • Dit is een prepaid kaart, deze is niet geschikt voor huurwagens, tankbeurten en sommige hotels. Hiervoor heb je een “echte” kredietkaart nodig.
 • Beperking van € 200 op gratis geldafhalingen. Aan de lage kant als je veel cash betalingen doet maar uiteraard nog altijd beter dan niets.
 • Geen Nederlandstalige info op de site
 
Conclusie

Wij gebruiken onze kaart nu langer dan 1 jaar zonder problemen. 

De kaart werd overal waar we ze wensten te gebruiken aanvaard en ik vond het vooral handig dat ik steeds onmiddellijk een overzicht van de uitgaven zie. 

Let wel op dat je de kaart niet gebruikt voor zaken waar men een bedrag blokkeert op je kaart (tankbeurten, huurwagens, …) 

Ik heb 1 keer uit verstrooidheid die fout gemaakt bij het tanken. Op zich is het geen probleem.  Het bedrag dat normaal geblokkeerd wordt, zal in dit geval van je kaart afgehaald worden en een tijd later (reken toch minstens op 1 week) teruggestort worden, maar het is allesbehalve ideaal.

Meer info over de gratis Revolut kaart:
Revolut Mastercard

Revolut Premium kaarten

Revolut biedt ook Premium kaarten. 

Voor deze kaarten betaal je een maandelijks bedrag maar in ruil krijg je extra voordelen. 

De voornaamste voordelen zijn een verzekeringspakket en een hogere limiet voor gratis geldafhalingen van respectievelijk €400 voor de Premium en €800 voor de Metal kaart.   

De premium en metal kaart bieden ook de mogelijkheid om extra virtuele wegwerpkaarten te maken. Dit zijn kaarten die slechts eenmalig gebruikt kunnen worden. Je kan ze gebruiken als je je kaart wenst te gebruiken op een site die je niet voor de volle 100% vertrouwd. Van zodra ze 1 keer gebruikt is vernietigt de kaart zich en beschermt ze je zo tegen fraude.

Hieronder een overzicht van wat zoal inbegrepen is in het verzekeringspakket:

 • Verzekering voor aankopen met de kaart
 • Medische uitgaven (premium en metal)
 • Vergoeding voor vertraagde vluchten (premium en metal)
 • Vergoeding voor vertraagde bagage (premium en metal)
 • Verzekering voor deelwagens (enkel metal)

De verzekeringspaketten verschillen afhankelijk van de kaart die je neemt. Om teleurstellingen te vermijden neem je best de details door voor je de kaart aanvraagt.

Bij de premium en metal kaarten is er ook geen beperking meer op hoeveel geld je maandelijks kan omwisselen zonder kosten.

De prijs voor de premium kaarten varieert van € 2,99 / maand voor de plus kaart tot € 13,99 / maand voor de metal kaart. De plus kaart biedt wel niet heel veel voordeel. Hieronder staat een overzicht van de belangrijkste eigenschappen.

Plus
€2,99/maand

 • 24/7 priority support
 • Beperkt verzekeringspakket met aankoopbescherming
 • Gratis levering van de kaart

Premium
€7,99/maand

 • 24/7 priority support
 • € 400/maand afhalen zonder kosten
 • Verzekeringspakket met aankoopbescherming en medische dekking
 • Smartdelay
 • Virtuele kaarten voor eenmalig gebruik
 • Gratis levering van de kaart

Metal
€13,99/maand

 • 24/7 priority support
 • € 800/maand afhalen zonder kosten
 • Verzekeringspakket met alles van Premium + huurauto
 • Smartdelay
 • Virtuele kaarten voor eenmalig gebruik
 • Gratis levering van de kaart
 • Bovenop de reeds hierboven genoemde voordelen van de gewone Revolut kaart krijg je:
 • Geen wisselkoersprovisie, Revolut hanteert de gangbare interbancaire wisselkoers zonder limiet (voor premium en metal))
 • Tot € 400 per maand afhalen zonder kosten met Premium en € 800 met metal
 • Verzekeringspakket
 • Enkel voor de Metal kaart: Een cashback op al je uitgaven van 0,1% in Europe en 1% daarbuiten
Conclusie

Reis je veel door het buitenland en heb je daar regelmatig cash bij nodig dan zijn deze Premium kaarten iets voor jou.  Het verzekeringspakket is handig meegenomen, als het verzekeringspakket echter zeer belangrijk is voor jou dan raden we je aan om ook even te kijken naar de premium N26 You kaart die we hieronder bespreken.

Aangezien wij dergelijke verzekeringen al hadden en wij steeds zoveel mogelijk met de kaart betalen zijn wij momenteel tevreden met de gratis kaart. 

Lees zeker even de details van het verzekeringspakket na, zodat je kan zien of het voldoet aan wat je zoekt.

Meer info over de Premium Revolut kaart:
Revolut Premium Mastercard

N26 Standard Card Settings

N26 Mastercard

De 2de kaart in onze reisportefeuille is de gratis Mastercard  van N26. 

N26 is een vooraanstaande mobile bank in Europa.  De hoofdzetel van de bank zit in Berlijn maar iedereen in Europa kan zonder problemen een rekening openen. 

Ik schrok ervan hoe eenvoudig en snel dat dat ging.  Geen rompslomp met papieren, alles verliep digitaal.

In tegenstelling met Revolut  heeft N26 haar banklicentie aangevraagd in Duitsland, het land waar de hoofdzetel is en een land waar je een grondige toezichthouder hebt.

Als je klant wordt, ontvang je een gratis zichtrekening samen en een digitale mastercard.  Die kan je direkt beginnen te gebruiken door ze te koppelen aan Google Pay of Apple Pay. Als je bovenop de digitale kaart ook een fysieke kaart wenst betaal je een eenmalige kost van € 10.

Net als bij Revolut volg je alles handig op in een intuïtieve app.  De app bied je volledige controle over je kaart.

Je kan ten allen tijde de kaart blokkeren en weer activeren en je kan ook je PIN-code wijzigen direkt vanuit de app.  Verder kan je functionaliteit van je kaart die je niet wenst te gebruiken afzetten.  

De N26 Mastercard is een debetkaart. 

Je kan de kaart overal gebruiken waar men Mastercard aanvaard maar het is dus geen kredietkaart waar je op het einde van de maand een afrekening van krijgt. 

Wanneer je met de N26 kaart betaalt, gaan de betalingen in real-time van je rekening. Geld overmaken naar je N26 rekening doe je eenvoudigweg via een Europese overschrijving of als je in Nederland woonachtig bent kan je ook gebruik maken van de iDEAL functie in de app.

Doordat het geen kredietkaart is ligt de limiet op maandelijkse uitgaven ook veel hoger, je kan tot €20.000 per maand uitgeven met de kaart.

Het goede daaraan is dat je dat met je N26 mastercard alle betalingen in het buitenland kan doen zonder dat er een wisselkoersprovisie wordt aangerekend.

N26 rekent bovendien, net zoals Revolut, de officiële interbancaire wisselkoersen. 

Bij N26 is dat bovendien onbeperkt, zelfs met de gratis kaart.

N26 toont je ook een real-time overzicht van je uitgaven en je kan per maand in een handig overzicht zien aan wat je het meeste uitgeeft.

De app geeft je bovendien push-notificaties zodat je onmiddellijk op de hoogte bent wanneer er transactie is.  Zowel wanneer er geld gestort wordt als wanneer er geld afgehaald wordt.

Handig is ook dat de app je op een kaart een overzicht toont van de beschikbare geldautomaten

N26 introduceert ook het concept van spaces. Je kan deze zien als sub-rekeningen of spaarpotjes waarin je geld kan opzij zetten voor een grote uitgave of een reis. Je kan zelf sparen of als je een premium kaart hebt kan deze je een handje helpen door bij het betalen de bedragen af te ronden en het verschil automatisch te sparen voor jou.

De kaart is beschikbaar voor heel de EU.

 • Geen wisselkoersprovisie, N26 hanteert de gangbare interbancaire wisselkoers (onbeperkt).
 • Real-time opvolging van je uitgaven.
 • Via de app een overzicht van de geldautomaten in je direkte omgeving.
 • Veilig : Je logt in op de app met je vingerafdruk, je hebt een overzicht van alle transacties op je mobiele telefoon, je kan je kaart direkt blokkeren, je kan diensten die je niet gebruikt afzetten.
 • Dit is een debetkaart, deze is niet geschikt voor huurwagens, tankbeurten en sommige hotels. Hiervoor heb je een “echte” kredietkaart nodig.
 • Geen gratis geldafhalingen in vreemde valuta, hier betaal je 1,7% wisselkoersprovisie.
 • Slechts 3 geldafhalingen per maand gratis. Daarna wordt er een kost aangerekend per geldafhaling. Deze kost is afhankelijk van het land waar je woont.
Conclusie

Doordat N26 een volwaardige bank is heb je volledige zekerheid over je tegoeden.  Het Duitse depositiegarantiestelsel beschermd alles op je zichtrekening tot een limiet van € 100.000.

Bij N26 kan je onbeperkt betalingen doen in vreemde valuta. 

Dat maakt deze kaart onze favoriet voor betalingen in het buitenland, zeker als het grotere bedragen betreft. 

Het nadeel is dat je bij geldafhalingen wel de wisselkoersprovisie hebt maar als je veel cash zou afhalen kan je kijken naar de premium kaarten.

Meer info over de gratis N26 Mastercard:
N26 Mastercard

N26 Premium kaarten

Ook bij N26 kan je opteren voor Premium kaarten. 

Met de premium kaarten kan je wereldwijd geld afhalen zonder kosten (met de gratis kaart betaal je 1.7% wisselkoerscommissie voor geldafhalingen). 

Bovendien bieden ze ook een interessant verzekeringspakket van Allianz dat  uitgebreider is als dat van de Revolut kaart.

Dit is inbegrepen in het verzekeringspakket:

 • Annuleringsverzekering
 • Afbreking reis/Eerdere terugkeer
 • Buitenlandse Medische kosten
 • Vertraging & Verlies bagage
 • Vertraging vlucht
 • Sneeuw- en bergverzekering
 • Verzekering voor deelwagens, deelfietsen
 • Cascoverzekering (vergoeding van het eigen risico bij huurwagens, enkel bij Metal)
 • Diefstal Mobiele telefoon (enkel bij Metal)

De details van de polis vind je in het Nederlands op de website van N26.

Alle details van de polis vind je in het Nederlands terug op de website van N26.  Neem deze zeker goed door, de polis durft wel eens te veranderen.  De verlengde garantie die er eerst bijhoorde is bijvoorbeeld niet langer geldig.
Om recht te hebben op de verzekering dien je de uitgaven geheel of gedeeltelijk met de kaart te doen.  Deze voorwaarden staan vermeld in het begin van de polis.

Er zijn 3 verschillende Premium kaarten. De prijs varieert van € 4,90 / maand voor de N26 Smart tot €16,90/maand voor de N26 Metal. Hieronder zie je in 1 oogopslag de verschillen tussen de 3 kaarten.

Er is tot 9 juli een promotie op de N26 You kaart waarmee je deze het eerste jaar gratis krijgt. Gebruik de code N26FREEYOU.

N26 Smart €4,90/maand

 • 5 gratis afhalingen in EU
 • 1 extra gratis kaart
 • Tot 10 spaces
 • Gedeelde spaces met andere N26 gebruikers
 • Telefonische klantendienst

N26 You
€9,90/maand

 • 5 gratis afhalingen in EU
 • Geen wisselkoersprovisie bij geldafhalingen
 • 1 extra gratis kaart
 • Verzekeringspakket
 • Tot 10 spaces
 • Gedeelde spaces met andere N26 gebruikers
 • Telefonische klantendienst

N26 Metal
€16,90/maand

 • 8 gratis afhalingen in EU
 • Geen wisselkoersprovisie bij geldafhalingen
 • 1 extra gratis kaart
 • Uitgebreider verzekeringspakket
 • Tot 10 spaces
 • Gedeelde spaces met andere N26 gebruikers
 • Prioritaire klantendienst
 • Bovenop de hierboven genoemde voordelen van de gratis N26 Mastercard krijg je:
 • Gratis een fysieke kaart
 • Geen wisselkoersprovisie bij geldafhalingen. Er blijft wel een beperking van 5 tot 8 gratis afhalingen per maand in de eurozone. Daarna is er een vaste kost maar nog steeds geen wisselkoersprovisie. (Bij N26 You & N26 Metal)
 • Een zeer uitgebreid Verzekeringspakket. De inhoud is verschillend van het type kaart. (Bij N26 You & N26 Metal)
 • 10 subrekeningen, dat zijn er 8 meer dan bij de gratis kaart
 • Gedeelde subrekeningen, handig om samen met je vrienden te sparen voor een volgend uitstapje
 • Dit is een debetkaart, deze is niet geschikt voor huurwagens, tankbeurten en sommige hotels. Hiervoor heb je een “echte” kredietkaart nodig.
 • De naam van de kaarthouder en de nummer van de kaart zijn niet in reliëf op de Smart & You kaart gedrukt. In heel uitzonderlijke gevallen kan hierdoor de kaart op sommige plaatsen niet aanvaard worden.
Conclusie

Wat ons betreft is de premium N26 You kaart de winnaar van de premium kaarten.  Als je veel reist krijg je met deze kaart gegarandeerd altijd be beste wisselkoersen, zowel voor geldafhalingen als betalingen. 

De limiet van 5 gratis geldafhalingen per maand (of dus iets meer als 1 per week) is niet iets waar je tegen gaat lopen als je er rekening mee houdt.  Al zeker niet als je zoals ons altijd eerst probeert met je kaart te betalen voor je cash bovenhaalt.

Zoals je hierboven kan zien is het verzekeringspakket ook zeer uitgebreid.  Ik raad je wel aan van alles even in detail na te lezen als je plant om je andere verzekeringen op te zeggen en over te schakelen op deze kaart.

Deze kaart is ideaal voor iemand die veel reist maar als je langer dan 3 maanden ononderbroken in het buitenland bent dan komt deze polis wel te vervallen.  Dit is niet ongewoon voor een reisverzekering, er staat meestal een maximum termijn op je verblijf in het buitenland.

Meer info over de Premium N26 kaarten:
N26 Premium kaarten

N26 Statistics

Conclusie

Het is niet eenvoudig kiezen tussen de 2 gratis kaarten.  Dat is ook de reden dat we ze steeds beiden in onze portefeuille meehebben wanneer we in het buitenland zijn.

Om betalingen te doen, komt de N26 Mastercard als winnaar uit de bus.  De reden hiervoor is dat deze kaart geen limiet hanteert op het bedrag dat je per maand in vreemde valuta aan de interbancaire koers kan betalen. Je kan dus onbeperkt betalen zonder dat je een wisselkoerprovisie betaalt.

Je kan je geld ook zonder zorgen op de zichtrekening parkeren wetende dat je saldo tot € 100.000 beschermd is door de Duitse toezichthouder. 

Er is slechts 1 nadeel aan de N26 Mastercard en dat is dat je voor iedere geldafhaling een wisselkoersprovisie dient te betalen. 

Daarom hebben we ook de Revolut kaart in onze portefeuille zodat we de eerste € 200 gratis kunnen afhalen.

Bij Revolut heb ik het persoonlijk wat moeilijker om grotere bedragen op te laden aangezien Litouwen gekend is een meer lakse toezichthouder te hebben en ook omdat Revolut de eerste jaren snel gegroeid is omwille van zijn rebelse karakter.  Aan dat laatste is men nu wel aan het werken.

Bij de premium kaarten lijkt de keuze mij iets makkelijker.  De N26 You kaart mag dan iets duurder zijn, in ruil krijg je onbeperkte geldafhalingen en betalingen tegen de beste wisselkoers en ook nog eens een uitgebreid verzekerings pakket.

Nog 2 tips om kosten te besparen

Doe je geldafhalingen steeds bij een geldautomaat van een bankkantoor.  In sommige landen vind je ook kleine geldautomaten in winkels of hotels. 

Deze rekenen vaak een vaste kost aan per geldafhaling bovenop de kosten die je we hierboven al beschreven die je eigen bank aanrekent.

Bij het betalen of bij het geld afhalen zal je soms ook de vraag zien verschijnen of je de transactie in je eigen munt of de lokale munt wenst te doen. 

Hier kies je best altijd de lokale munt.  Zeker als je met kaarten zoals de N26 Mastercard of de Revolut kaart betaalt. 

Deze hanteren immers de interbancaire wisselkoersen en als je hier kiest voor eigen munt zal de bank die deze transactie afhandelt het geld omzetten en daarvoor een mooie commissie opstrijken.

Ik hoop dat deze tips je helpen om wat kosten te besparen op je reisbudget!

Heb jij een favoriete betaalkaart om je betalingen in het buitenland te doen? We horen het graag in de comments. 

Lagoa do fogo Azores, Portugal
De Azoren rondreis die je langs alle hoogtepunten brengt
← Read Last Post
humpback whale
Hoe spot je het best walvissen en dolfijnen op de Azoren?( 2021 editie)
Read Next Post →
Comments are closed.