Skip to Content

Eilandhoppen op de Azoren doe je zo

Ga je eilandhoppen op de Azoren en ben je op zoek naar de beste tips? Lees dan zeker verder.

De Azoren zijn een groep van 9 eilanden in de Atlantische oceaan.

Tenzij je slechts voor één week gaat, raden we je aan om te gaan eilandhoppen op de Azoren. Het eilandhoppen op de Azoren maakt deel uit van de charme van deze bestemming.

De eilanden zijn immers prachtig maar ook relatief klein. Buiten op São Miguel waar je wel een week kan doorbrengen, spenderen de meeste toeristen gemiddeld een 3-tal dagen op een eiland waarna ze met de boot of het vliegtuig hun reis verder zetten richting het volgende eiland. 

In deze Azoren blogpost overlopen we de beste manier om deze mooie parel in de Atlantische oceaan te ontdekken. 

Maar voor we op de Azoren gaan eilandhoppen moeten we er natuurlijk eerst naartoe vliegen en dat kun je extra voordelig doen met de volgende tips.

In dit artikel vind je affiliatie links. Als je iets boekt of koopt via een link op deze pagina, ontvangen we hiervoor een kleine commissie (waarvoor we je zeer dankbaar zijn) zonder extra kosten voor jou.

Lagoa do fogo Azores, Portugal
Lagoa do fogo, een van de vele prachtige uitzichtpunten op São Miguel. Dit moet je zeker zien wanneer je gaat eilandhoppen op de Azoren.
Azores travel planner

Is dit je eerste reis naar de Azoren en voel je je een beetje overweldigd door de reisvoorbereidingen? Het maken van een fantastische reisroute voor de Azoren wordt veel gemakkelijker en veel leuker met onze Engestalige Azoren reisplanner.

Vliegen naar de Azoren

Vanaf het Portuguese vasteland

De Azoren zijn het hele jaar door te bereiken vanaf het Portugese vasteland.

Zowel TAP Air Portugal als Azores Airlines bieden rechtstreekse vluchten aan vanaf Lissabon en Porto. 

Meestal gaan de vluchten richting Ponta Delgada, de hoofdstad van de Azoren op het eiland São Miguel.

Vluchten naar Ponta Delgada
Momondo

Er zijn echter ook enkele vluchten die rechtstreeks naar een ander eiland gaan.

Zo kan je vanuit Lissabon ook vliegen op Pico, Faial en Terceira.  Het laatste eiland heeft daarenboven ook een verbinding met Porto.

Wanneer je vanaf het vasteland van Portugal naar de Azoren wil vliegen, kan je dit combineren met een citytrip in Lissabon. Hier vind je een overzicht van wat je allemaal in Lissabon tijdens je city trip kan doen. 

Vanaf België of Nederland

Het ganse jaar kan je  vanuit België of Nederland naar de Azoren vliegen met één of meerdere tussenstops.

Zoek hier je vlucht naar

Ponta Delgada

Terceira

Vlieg je liever rechtstreeks naar de Azoren dan kan dit kan tijdens het hoogseizoen met TUI.

Rechtstreeks vliegen met TUI naar de Azoren vanuit Nederland

Vanaf eind juni tot midden oktober biedt Tui rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam naar zowel Ponta Delgada als Terceira.

Rechtstreekse vlucht met TUI vanaf Amsterdam
TUI Nl

Rechtstreekse vluchten met TUI naar de Azoren vanuit België

Vanaf eind juni tot midden oktober biedt TuiFly rechtstreekse vluchten vanaf Brussel naar Ponta Delgada.

Rechtstreekse vlucht met TUI vanuit Brussel
TUIfly

Plane Arrival Ponta Delgada
Zicht op de haven bij het landen in Ponta Delgada

Gratis vliegticket naar Azoren

Spijtig genoeg zijn de regels sinds 2021 veranderd en komt niet iedereen meer in aanmerking voor een gratis vlucht. Enkel wanneer je in de Azoren woont, werkt voor een bedrijf op de Azoren of onder de 26 jaar bent en op de Azoren studeert kan je nog gratis vliegen. Een alternatief is echter de Air Azoren Pass.

Met deze pas kan je 4 inter-eilanden vluchten boeken. Je kan deze pas niet online boeken. Meer informatie over deze pas kan je krijgen via het call center of door een SATA-Air Azores winkel te bezoeken.

De inter-eiland vluchtjes in de Azoren duren soms slechts een kwartier maar toch betaal je al gauw € 100 voor een ticket. 

Je kan echter 2 gratis vluchten krijgen en hier leggen we je uit hoe dit in zijn werk gaat.

De gratis vluchten zijn een aansluiting op je inkomende of uitgaande vlucht. 

Deze vlucht moet respectievelijk starten of eindigen in een andere Portugese luchthaven. 

Dit kan Porto, Lissabon, Faro of Madeira zijn.

Gratis inkomende vlucht naar de Azoren

Hier is een voorbeeld van een vlucht waarmee je in aanmerking komt voor een gratis vlucht.

TAP 1861 van Porto naar Ponta Delgada.

Het moet echter wel een alleenstaand ticket zijn. 

Boekte je een ticket met vertrek in Amsterdam of Brussel waarbij je in Porto overstapt op deze vlucht dan heb je geen recht op dit gratis ticket.  

Je dient dus een los ticket te kopen naar Portugal en je kan ervan profiteren om eerst enkele dagen in Lissabon of Porto door te brengen. 

Als je in aanmerking komt voor een gratis vlucht dan kun je deze hier aanvragen.

De gratis vlucht die je kan vragen is een aansluiting op je inkomende of uitgaande vlucht. 

Als we even verder bouwen op bovenstaande voorbeeld waarbij je vanuit Porto naar Ponta Delgada vliegt kan je dus vragen om verder door te vliegen van Ponta Delgada naar 1 van de andere eilanden.

Uiteraard zijn er ook nog wat kleine lettertjes:

 • Je aanvraag dien je ten laatste 5 dagen voor het vertrekuur van je vlucht richting de Azoren te doen (Vlucht TAP 1861 uit het bovenstaande voorbeeld).
 • De inkomende of uitgaande vlucht mag geen award vlucht zijn (een gratis vlucht op basis van een getrouwheidsprogramma) en mag tevens niet onder speciale voorwaarden voor luchtvaartpersoneel geboekt zijn.
 • De aangeboden gratis vlucht is op basis van beschikbaarheid.
 • Men zal je een vlucht aanbieden naar het eiland van je keuze die vertrekt binnen de 24u na aankomst op de Azoren, als er geen rechtstreekse vluchten zijn of als daar geen plek op is kan men ook een vlucht met 1 tussenstop aanbieden.
 • Een uitzondering op bovenstaande regel is het eiland Corvo waarbij men eventueel een vlucht met 2 tussenlandingen kan voorstellen.
TAP Air Portugal Airplane
TAP, de nationale luchtvaartmaatschappij van Portugal biedt vaak goedkope vliegtickets naaar de Azoren

Gratis uitgaande vlucht vanaf de Azoren

Afhankelijk van hoe je reisplannen eruit zien, kan je enkel in aanmerking komen voor een inkomende of uitgaande vlucht maar met wat slimme planning kan je 2 gratis vluchten scoren.

Om in aanmerking te komen voor de gratis uitgaande vlucht dien je een vlucht te hebben geboekt die vertrekt in de Azoren en als eindbestemming een luchthaven in Portugal heeft. 

Vlieg je met hetzelfde ticket door naar een bestemming buiten Portugal dan kom je dus niet in aanmerking voor een gratis vlucht.

Hieronder vind je een voorbeeld van een vlucht die in aanmerking komt:

TAP 1862 van Ponta Delgada naar Lissabon

Lees ook: Hoe spot je het best walvissen en dolfijnen op de Azoren.

De gratis vlucht die je kan vragen in dit voorbeeld is een vlucht van 1 van de Azoren eilanden richting Ponta Delgada van waar je doorvliegt naar Lissabon.

Dezelfde kleine lettertjes die we hierboven schreven zijn ook van toepassing op deze vlucht.

Tips voor de beste resultaten

Hier zijn enkele tips om optimaal te kunnen genieten van deze gratis vluchten.

 • Boek een retourvlucht van Amsterdam of Brussel op Porto of Lissabon en profiteer ervan om 1 of 2 dagen voor en na je bezoek aan de Azoren deze leuke steden te ontdekken.
 • Boek een retourvlucht vanuit Porto of Lissabon.  Dit kan op zowel São Miguel als Terceira en plan je eilandhoppen zodanig dat je start en eindigt op een ander eiland.
 • Best kies je als start en einde van je trip een eiland van waaruit een rechtstreekse vlucht naar São Miguel of Terceira is.  Vanuit São Miguel zijn dat alle eilanden behalve Graciosa en Corvo.  Vanuit Terceira kan je rechtstreeks op alle eilanden vliegen behalve Santa Maria.
 • Bij je aanvraag kan je enkel een eiland ingeven, geen specifieke vlucht.  Kijk op het moment dat je je aanvraag doet  even welke vluchten er dan beschikbaar zijn.  Als er geen plek meer is op de rechtstreekse vlucht reorganiseer je misschien best je route.  Je kan zien waar er nog plek is door een boeking te simuleren op de website van Azores Airlines.

Hoe kan je gratis vlucht naar en van de Azoren aanvragen?

Het aanvragen van je vlucht is heel eenvoudig.  Je gebruikt er het formulier voor dat je hier vindt.

Hieronder zie je een screenshot van het aanvraagformulier.

Free Azores Inbound Flight
Air Azores – Formulier voor aanvraag gratis vlucht

Op de bovenste 2 lijnen dien je de gegevens in te vullen van je inkomende vlucht.  Als we even teruggrijpen naar ons bovenstaande voorbeeld zijn dit dus de gegevens van onze vlucht TAP 1861 van Porto naar Ponta Delgada.

Bij “Destination Airport in Azores” geef je in naar welke eiland je dan verder wenst door te vliegen.  Dit is dus de bestemming naar waar je je gratis vlucht aanvraagt.  

Het “flight document” dat men vraagt is een document dat bewijst dat je de inkomende vlucht wel degelijk geboekt hebt.

Onder dit formulier vind je een soortgelijk formulier om de uitgaande vlucht aan te vragen.  Je kan beiden dus combineren in 1 aanvraag.

Daaronder vind je een formulier waarop men je persoonlijke gegevens, inclusief paspoortnummer vraagt.

Na het invullen en versturen van het formulier is het wachten op een e-mail van Air Azores.  Bij ons wat dit er al de dag erna maar soms kan het ook enkele dagen duren.

In de e-mail zal men je bevestigen of je wel of niet in aanmerking komt voor de gratis vlucht.  Als je in aanmerking komt zal men je vluchten naar de gevraagde bestemmingen voorstellen. 

Je dient binnen de 72 uur te antwoorden op de mail, anders worden de gereserveerde stoelen terug vrijgegeven. Indien je akkoord gaat met het voorstel is het voldoende met een akkoord te antwoorden waarna men de boeking zal finaliseren en je een mail zal ontvangen met tickets.

Als je niet tevreden bent met de voorgestelde vluchten kan je een voorstel doen voor andere vluchten.

Fajã do Mero São Jorge Azores Portugal
Uitzicht op Fajã do Mero op São Jorge

Eilandhoppen op de Azoren

Welkom op de Azoren.  Het eerste wat je hier waarschijnlijk zal opvallen is hoe relax het er hier aan toe gaat. 

Lees ook: Op de Azoren wandelen, een praktische gids.

De luchthavens zijn kleinschalig en met uitzondering van de luchthaven in Ponta Delgada sta je op 5 minuten al aan de uitgang van de luchthaven, klaar om je nieuwe eiland te verkennen. 

Hier vind je alvast een route voor je rondreis op de Azoren.

Je hoeft dus ook geen 2 of 3u op voorhand op de luchthaven te zijn voor je vlucht. 

Als je dat doet, kom je in een uitgestorven terminal aan waar je zelfs niemand van het personeel zal aantreffen. We spreken uit ervaring want wij hebben dit zelf eens voorgehad op één van de Azoren eilanden. 

Hieronder delen we meer informatie over hoe je kan eilandhoppen op de Azoren.

 

Op zoek naar nog meer natuurschatten? Bezoek dan zeker ook eens de Algarve

Hoe van eiland naar eiland geraken

Er zijn 2 manieren om je tussen de eilanden te verplaatsen.  Dat is met het vliegtuig en met de ferry. 

Azores airlines vliegt het hele jaar door tussen de eilanden en het vliegtuig is in vele gevallen de snelste oplossing maar uiteraard ook de duurste oplossing.

Azores Airlines heeft geen concurrentie op deze routes en dat merk je aan de prijzen.  Een ticket kost al snel € 100.  

Hieronder delen we echter nog een tip waardoor je op deze kost kan besparen!

Het alternatief is de ferry.

Een boottochtje met de ferry is een aangename en ontspannen manier om je tussen de eilanden te verplaatsen. 

In sommige gevallen is het ook de snelste oplossing. 

Er gaan ferry’s naar alle eilanden maar niet het hele jaar door.

Sommige routes zijn het hele jaar door operationeel, anderen enkel van mei tot september. 

Er gaat ook niet iedere dag een boot tussen de eilanden, de planning met de ferry vraagt dus een beetje meer aandacht.

Hieronder bespreken we in detail de 2 opties maar eerst even wat meer over de ligging van de eilanden.

Die ligging bepaalt immers of je best de boot of het vliegtuig neemt.

Ligging van de Azoren eilanden

De Azoren eilanden zijn grofweg op te delen in 3 groepen.

Centraal heb je Graciosa, Terceira, São Jorge, Faial en Pico.

In het Westen heb je de eilanden Corvo en Flores.  Ze liggen redelijk dicht bij elkaar maar liggen ver van de centrale eilanden.

Dan heb je nog de 2 eilanden in het oosten.  São Miguel en Santa Maria.

Verplaatsingen tussen de verschillende eilandengroepen vragen veel tijd met de ferry en zijn bovendien niet het hele jaar mogelijk.

Sata Air Azores airplane
Eilandhoppen op de Azoren doe je met Air Azores

Eilandhoppen met het vliegtuig

Hieronder zie je een overzicht van welke vluchten Azores Airlines aanbiedt, tussen de verschillende eilanden.

Inter-island flights Azores
Een overzicht van de vluchten op de Azoren (foto van Azores Airlines)

Ieder eiland, zelfs het piepkleine Corvo, heeft een luchthaven. 

Hier is een overzicht van de luchthavens:

EilandStadLuchthavencode
CorvoCorvoCVU
FaialHortaHOR
FloresFloresFLW
GraciosaGraciosaGRW
PicoPicoPIX
Santa MariaSanta MariaSMA
São JorgeSão JorgeSJZ
São MiguelPonta DelgadaPDL
TerceiraTeceiraTER

Best plan je je route zo dat je steeds een rechtstreekse vlucht kan nemen.  Hier is hoe je die vluchten kan boeken.

Zoeken van vluchten

Air Azores booking
Boeken van vluchten bij Air Azores

Het zoeken van vluchten is heel eenvoudig. 

Zowel voor de plaats van bestemming als origine kan je de luchthaven kiezen door te klikken op “All airports”.   

Standaard staat ingesteld dat je zoekt voor een retourvlucht maar als je gaat eilandhoppen zal je dit in veel gevallen moeten wijzigen naar one-way. 

Met multicity kan je geld besparen als je meerdere vluchten boekt. 

Hieronder bespreken we dit nog in detail.

Van zodra je je reisdata en het aantal passagiers hebt aangegeven, kan je op de blauwe pijltjes achteraan klikken om de resultaten te zien.

Air Azores flight results
Overzicht gevonden vluchten

Het overzicht van de gevonden vluchten wordt weergegeven zoals hierboven. 

Bovenstaande screenshot is interessant omdat deze een combinatie toont van rechtstreekse vluchten, vluchten met een overstap en vluchten met een tussenlanding.  

Het eerste resultaat is vlucht SP 544, een non-stop vlucht.

Het tweede resultaat is vlucht SP 564, deze maakt een tussenlanding in Horta en is dus iets langer onderweg maar je dient niet over te stappen.

Bij het derde resultaat dien je wel over te stappen.  Het is een combinatie van 2 vluchten SP 401 en SP 564 met 3 stops.  Als je naar de details ziet zie je dat je eerst dient over te stappen in Ponta Delgada waarna je ook nog eens een tussenlanding maakt in Terceira.

Wat je moet weten

De tickets voor de vluchten zijn relatief duur maar in ruil krijg je flexibele tickets met volgende voordelen:

 • 23kg bagage is steeds inbegrepen. Dat was althans zo voor alle vluchten die wij opzochten en het mag eerlijk gezegd ook wel voor die prijs.  Om zeker te zijn kijk je het natuurlijk best even na.  Dat doe je door te klikken op het pijltje naast de prijs.
Azores Airlines PDL-GRW
De details van een vlucht die tonen wat inbegrepen is
 • Zoals je hierboven kan zien is ook het omruilen en annuleren van het ticket steeds inbegrepen (kijk dit ook even na).  Bij het annuleren krijg je wel de service fee niet terug.  Als je je ticket omruilt naar een duurder ticket dien je een supplement te betalen voor het verschil in de prijs.
 • Vertagingen en annuleringen. Vluchten worden regelmatig geannuleerd, het schema van de vluchten wordt regelmatig herzien en vertragingen dien je eveneens in te calculeren.  Van de 4 inter-eiland vluchten die wij namen werd er 1 geannuleerd. We werden toen overgeboekt naar een vlucht die enkele uren later vertrok.  2 andere vluchten hadden meer dan 1 uur vertraging.

Pas je dus aan aan de relaxte levensstijl van de Azoren waar het er niet op aankomt of je een uurtje vroeger of later aankomt.  En best plan je je reisschema ook niet te vol zodat het geen ramp is als je enkele uren langer dan verwacht moet doorbrengen op de luchthaven.

Wij hebben Flores en Corvo zelf nog niet bezocht maar we hoorden dat de vluchten naar deze eilanden nog vaker dan andere vluchten worden geannuleerd. Houd hier dus zeker rekening mee wanneer je een vlucht naar deze eilanden wil boeken.

 • Het vluchtschema is niet noodzakelijk iedere dag of iedere week hetzelfde.  Ga er tijdens het plannen van je reis dus niet automatisch van uit dat een vlucht die je ziet op een maandag er ook gaat zijn de week erop op maandag.  Check altijd de specifieke dagen dat je wenst te vliegen.
 • Azores Airlines raadt aan om anderhalf uur op voorhand op de luchthaven aanwezig te zijn als je reist met bagage.  Naar onze ervaring gaat de check-in meestal ook niet vroeger open maar je kan natuurlijk beter te vroeg als te laat zijn. Op de website van Azores Airlines vind je hierover meer info.
 • De vluchten tussen de eilanden worden uitgevoerd door relatief kleine propeller vliegtuigjes.  Er zijn 2 toestellen die plaats geven aan 37 passagiers en 4 toestellen die 80 passagiers kunnen vervoeren. Wij konden steeds vrij een stoel kiezen, er werden geen specifieke plaatsen toegewezen. De vluchten waren meestal wel druk bezet.
Corvo Azores Portugal
Flores, 1 van de minst toeristische eilanden (Foto van toeristisce dienst VisitAzores – kattcvu)

Hoe je Azoren vluchten goedkoper boeken?

Als je meer dan 1 inter-eiland vlucht gaat boeken met Azores Airlines dan kan je veel voordeel doen door deze samen te boeken als een multi-city trip. 

De vluchten die je samen boekt moeten op geen enkele manier gerelateerd zijn.

Ze kunnen dus vallen op totaal verschillende dagen en ze kunnen ook tussen totaal verschillende eilanden zijn.

Air Azores Multi-city example
Een voorbeeld van 2 vluchten die je als multi-city samen kan boeken

Om dit te doen kies je in het boekingsformulier “Multicity” (zie eerste screenshot hierboven).  Je krijgt dan 2 regels waarbij elke regel 1 vlucht is.  Wil je een derde vlucht toevoegen kan je dat door op het plus-icoontje op de 2de regel te klikken.

Hieronder zie je een voorbeeld van hoeveel je kan besparen.  Dit zijn vluchten die wij namen tijdens onze rondreis en die ik nu opnieuw boekte voor dit voorbeeld.

Eerst vlogen we van São Jorge naar Terceira.  Zoals je kan zien kost deze vlucht als ze apart geboekt wordt € 60,72.

Air Azores SJZ-TER
Een vlucht van São Jorge naar Terceira

Enkele dagen later vlogen we door van Terceira naar São Miguel. Voor deze vlucht apart zouden we € 86 hebben moeten betalen.

Air Azores TER-PDL
De vlucht van Terceira naar Ponta Delgada
Air Azores Multi-City

Door de vluchten samen te boeken als Multicity trip betaalden we echter slechts € 93.  Zoals je kan zien hiernaast gaat het over exact dezelfde vluchten op dezelfde dagen.  Je bespaart hiermee dus € 50.

Ik deed ook nog een andere boeking waarbij het verschil slechts € 5 bedroeg. 

Default text here

Genoeg over Azores Airlines, laten we nu eens kijken hoe je kan eilandhoppen met de ferry.

Azores Island Hopping Ferry
Op de Azoren eiland hoppen kan ook met de veerboot, de Cruzeiro Do Canal van Atlânticoline

Met de ferry eilandhoppen op de Azoren

Net zoals er maar 1 luchtvaartmaatschappij is die tussen de eilanden vliegt is er ook maar 1 maatschappij die veerdiensten uitvoert tussen de eilanden.

In verhouding zijn de prijzen voor de veerboten echter veel goedkoper, hier profiteert men precies minder van het monopolie dat men heeft.

Een tocht met de ferry is veel charmanter dan vliegen tussen de eilanden. 

Vergeet wel niet dat de eilanden in het midden van de Atlantische oceaan liggen, het tochtje kan soms wel wat bumpy zijn.

Hieronder is een overzicht van de verschillende ferry routes. 

AtlanticoOnline Azores ferry routes
De ferry routes tussen de Azoren eilanden (website van AtlanticoOnline)

De verschillende ferry routes

De centrale eilandengroep

Deze eilanden liggen relatief dicht bij elkaar en Faial, São Jorge en Pico zijn het hele jaar met elkaar verbonden.

Hier komt de ferry het meeste van pas.

De blauwe route

Deze route is het hele jaar door beschikbaar.  De ferry vaart op en neer  naar Horta op Faial en Madalena op Pico.  Dagelijks zijn er vijf afvaarten in iedere richting.

Het boottochtje duurt 30 minuten. 

Hier vind je een schema van de afvaarten.

Houd er rekening mee dat deze schema’s onderhevig zijn aan wijzigingen. Atlânticoline adviseert om een boeking op de website te simuleren zodat je de meest accurate info kan zien.

De groene route

Ook deze route vaart het hele jaar.

Ze verbindt de eilanden Faial, Pico en São Jorge. 

De route is afhankelijk van de weekdag en de ferry doet op Pico soms de haven van Madalena aan en op andere dagen de haven van São Roque. 

De trip van Faial naar Pico duurt ongeveer een half uur, van Pico naar São Jorge vaar je ongeveer een uur.

Hier vind je een schema van de afvaarten.

Deze schema’s zijn eveneens onderhevig aan wijzigingen. Atlânticoline adviseert een boeking op de website te simuleren om de meest accurate info te zien.

Serra do Cume miradouro Terceira Azores Portugal
Serra do Cume, één van de vele indrukwekkende uitzichtpunten op Terceira
De gele route

Wil je met de ferry naar Graciosa of Terceira dan zal je gebruik moeten maken van de gele lijn. 

Deze vaart enkel van mei tot september, de exacte data verschillen van jaar tot jaar.

De boort vaart 3u30 van Terceira naar Graciosa, waarna hij verder vaart naar São Jorge waar hij 2u en 45 minuten later is.

De Westelijke eilandengroep

Ga je richting Flores en Corvo dan heb je ook een grote kans dat je gebruik gaat maken van de ferry. 

Flores en Corvo liggen wel ver afgelegen van de andere Azoren eilanden maar een overzet van Flores naar Corvo duurt slechts 40 minuten met de ferry en deze route is het hele jaar door operationeel.

De rode route

De rode route verbindt  de eilanden Flores en Corvo het hele jaar door. 

Tijdens de wintermaanden zijn er wel veel minder afvaarten. Van januari tot april vaart men bijvoorbeeld enkel op dinsdag en zaterdag.

De ferry is een klein bootje dat plaats biedt aan slechts 12 passagiers.

Hier vind je het schema van de ferry.

Deze schema’s zijn net zoals bij de andere routes ook onderhevig aan wijzigingen. Atlânticoline adviseert een boeking op de website te simuleren om de meest accurate info te zien.

De Oostelijke eilandengroep

Santa Maria en São Miguel zijn enkel met elkaar verbonden door de gele ferry.

De overzet duurt 3u en 45 minuten maar is dus enkel maar in de zomermaanden beschikbaar.

Pico volcano Azores, Portugal
Het eiland Pico, als je richting Pico vaart, zie je de vulkaan al van ver liggen
Tussen de eilandengroepen

Als je weinig tijd hebt om de Azoren te bezoeken dan zou ik voor verplaatsingen tussen de eilandengroepen zeker het vliegtuig aanraden. 

Voor liefhebbers van slow travel is de ferry in de zomermaanden echter een prima alternatief.

De ferry van São Miguel naar Terceira is iets meer dan 6 uur onderweg maar dat is een goed moment om te relaxen en tot rust te komen bij het ruisen van de zee.  Het is natuurlijk iets minder leuk als je minder goed weer hebt.

De route van Faial naar Flores duurt nog iets langer, hier ben je 9 uur onderweg.

Je routes plannen met de ferry

Bovenstaande schema’s zijn niet altijd even overzichtelijk en zijn ook onderhevig aan wijzigingen.  Maandelijks plaatst Atlânticoline een nieuwe update

Daarom is het het veiligst om boekingen te simuleren als je je route aan het uitstippelen bent.  Dat is trouwens ook sneller dan te puzzelen aan de hand van de schema’s.

Hou er ook rekening mee dat de schema’s niet noodzakelijk iedere week hetzelfde zijn.  Als je een boot hebt gevonden op een maandag is het geen garantie dat die de week erop ook zal varen.  Het is bij het uitstippelen van je route dus echt wel belangrijk om alles op de exacte dagen na te zien.

Het online simuleren en boeken is kinderspel.  Je kan kiezen tussen enkele, retour of multiple trips.  

Atlanticoline ferry Azoren Booking

Je krijgt steeds een overzicht te zien van 5 dagen. Je kan de prijs vergelijken maar meestal zullen deze steeds hetzelfde zijn. 

Als er op de gekozen dag geen afvaarten zijn dan kan je direct 1 van de omliggende data kiezen waarop men wel vaart.

Als er meerdere afvaarten op een dag zijn dan kan je deze in het overzicht onderaan kiezen.

Als je meerdere ferry’s wil boeken kan je dat  met 1 boeking doen met de multiple trips optie. 

Je boekt de ferry’s dan stap voor stap.  Eenmaal je een eerste ferry hebt gekozen verschijnt deze route aan de rechterkant van het scherm en kan je de van- en naar velden in de zoekbalk wijzigen, net als de datum, en opnieuw zoeken voor de tweede ferry.

Prijs-gewijs doe je hier geen voordeel mee, de prijs van de ferry’s blijft dezelfde als je ze apart of tezamen boekt.

De Azoren ferry boeken

Je kan je tickets online boeken of je kan deze kopen aan de loketten in de haven. 

De prijs blijft hetzelfde, als je zeker bent van je reisschema kan je gerust je tickets al online kopen.  Wijzigingen zijn in de meeste gevallen gratis (zie hieronder).   

Bij het boeken dien je de paspoortgegevens in te geven van iedere reiziger.

Heb je liever de vrijheid dan kan je ook altijd je tickets kopen in de terminal in de haven. 

Op sommige routes zijn meerdere afvaarten per dag maar andere ferry’s varen slechts een of tweemaal per week. 

Hou er dus wel rekening mee dat hoe langer je wacht om je tickets te kopen hoe groter de kans dat de ferry zal vol zitten. Zeker tijdens het hoogseizoen.

Als je je voertuig mee wil nemen op de ferry is het zeker aan te raden goed op voorhand je tickets vast te leggen. 

Slechts 1 boot heeft plaats voor auto’s en dan zijn er dan ook nog slechts 12. 

Hieronder vind je meer info over het nemen van de ferry met je auto.

Je bagage kan je gratis meenemen op de boot.  Per betalend passagier zijn 2 koffers van 25 kilo inbegrepen.

Omruilen en annuleren van je ferry tickets

Passagierstickets kunnen gratis omgeruild worden voor vertrek. 

Voor annulaties binnen de 24 uur na de boeking krijg je 100% terug, daarna nog 90%. 

Als je ticket minder kostte dan € 10  krijg je het volledige bedrag terug min een administratieve kost van € 1.

Wanneer je reist met een voertuig dan gelden er andere regels. 

Annulaties binnen de 24 uur na boekings geven nog steeds recht op een terugbetaling van 100%.  Daarna, en tot 5 dagen voor vertrek, heb je recht op een terugbetaling van 90%.  Voor wijzigingen binnen de 5 dagen voor afvaart wordt er een administratieve kost aangerekend.

Glipte er een foutje in je boeking en dien je je naam of de nummerplaat van je voertuig te wijzigen dan kan dit tegen een vergoeding van € 10.

Alle details over wijzigingen en annuleringen vind je hier.

Ferry Azores Portugal
De Gilberto Mariano autoferry biedt plaats aan 12 wagens

Auto op de ferry

Het is ook mogelijk om samen met je (huur)wagen van eiland naar eiland te varen. De Gilberto Mariano, 1 van de ferry’s van Atlânticoline, biedt plaats aan 12 voertuigen.

Deze ferry vaart op de groene en de gele route.

Als je een huurwagen hebt, kan je hier in sommige gevallen voordeel mee doen.  Het is immers vaak relatief goedkoper om voor een langere periode je wagen te huren.

Lees er wel eerst even je huurcontract op na.

Niet alle maatschappijen laten toe dat de huurwagen op de ferry wordt meegenomen. 

Zelfs wanneer dit toegelaten is zal je in de meeste gevallen de wagen op het einde nog steeds terug moeten brengen naar het eiland waar je hem hebt gehuurd.

Als je met je wagen de ferry gaat nemen dan reserveer je deze best goed op voorhand omwille van de beperkte capaciteit.

Hieronder zie je hoe je dat kan doen op de website. 

Je start met het het maken van een gewone reservatie zoals we hierboven toonden.

Als je auto’s mee kan nemen op de ferry dan zie je een groene knop “Add products” bij add-on services.  Daar kan je dan je auto toevoegen aan je reservatie.

AtlanticoLine Ferry Azores Car
Hier kan je een auto toevoegen aan je reservatie

Zoals je kan zien zijn er verschillende soorten wagen die je kan toevoegen. 

Hieronder zie je wat deze verschillende codes betekenen.

Code Beschrijving
P1Motorfietsen
P2Jet skis, Squads & Microvoertuigen met 3 of 4 wielen met minder dan 700cc
P3Passagiersauto’s tot 7 personen (max 2 ton)
P4Passagiersauto’s tot 9 personen (max 2 ton)
M1Lichte vracht met max 2 zitplaatsen
M2Bestelwagens tot 2 ton

Inschepen op de ferry

Atlânticoline raadt aan ongeveer 60 minuten voor de geplande vertrektijd aanwezig te zijn in de terminal. 

De bagage dien je af te geven aan de bagagebalies, je dient hier je tickets te tonen zodat zij de bagage naar de juiste bestemming kunnen labellen.

Je dient ook je paspoort bij de hand te hebben want dit dien je te laten zien bij het inschepen samen met je tickets.

De vloot

De vloot van Atlânticoline bestaat uit 4 schepen.  In het hoogseizoen wordt deze uitgebreid met enkele geleasde grotere schepen die ingezet worden op de gele route.

Tegen het einde van 2019 zal de Mestre Jaime Feijó de vloot vervoegen.  Dit schip zal plaats bieden aan 333 passagiers en 15 voertuigen.

Ariel

Dit is het kleinste schip, het ziet er eerder uit als een grote sloep, en het vaart het hele jaar door op de rode route tussen Corvo en Flores.  Het biedt plaats aan 12 passagiers.

Gilberto Mariano

Dit is het grootste schip in eigen beheer.  Het biedt plaats aan 287 passagiers en 12 auto’s.  Dit schip vaart de gele en groene routes in de centrale eilandengroep.

Ferry Azores Portugal
Inschepen aan boord de Cruzeiro Das Ilhas
Cruzeiro Das Ilhas & Cruzeiro Do Canal

Beide schepen bieden plaats aan 193 passagiers en ze varen op de groene en blauwe route tussen de eilanden São Jorge, Pico en Faial.

Conclusie

De mogelijkheden om te eilandhoppen is wat een reis naar de Azoren net zo leuk maakt. 

Ook al lijken de verschillende eilanden heel hard op elkaar toch heeft ieder eiland zijn eigen speciale trekjes. 

Op Pico heb je de vulkaan, São Miguel heeft zijn warmwaterbronnen en Terceira heeft enkele prachtige grotten. Hier vind je een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden op de Azoren. Lig je al eens graag op het strand, dan vind je hier de 10 mooiste Azoren stranden. 

Met deze gids toonden we jullie dat het boeken van vliegtuigtickets en ferry tickets heel eenvoudig is.

We wensen jullie een prachtige reis doorheen de Azoren!