Skip to Content

Alles wat je moet weten over de Cameron Highlands

De Cameron Highlands is het gebied waar de Britten zich al gauw terugtrokken na de kolonisatie van Maleisië.  Het is vernoemd naar de expeditieleider William Cameron. Het was ons ook al snel duidelijk waarom ze zich juist daar terugtrokken.  De temperatuur is er gevoellig frisser, een graad of 10 verschil met andere plekken in Maleisië.  Heel wat aangenamer dus.  Spijtig genoeg was het weer ook meer Brits met regelmatig regenvlagen.  Na 2 weken schroeiende hitte was dat echter wel even aangenaam.  De Britten hebben hier trouwens hun gewoontes achtergelaten.  Je bevindt je in de Cameron Highlands temidden van theeplantages die trouwens nog steeds in handen van de Britten zijn. Een vaste excursie op de agenda is  dan ook het bezoek van één of meerdere thee plantages. Maar de Cameron Highlands hebben nog heel wat meer de bieden. Lees dus zeker verder.

In dit artikel vind je affiliatie links. Als je iets boekt of koopt via een link op deze pagina, ontvangen we hiervoor een kleine commissie (waarvoor we je zeer dankbaar zijn) zonder extra kosten voor jou.

De Cameron Highlands

In dit artikel lees je wat de beste reisperiode voor de Cameron Highlands is, hoe je er geraakt en wat je er allemaal kan doen. We geven ook ineens een aantal leuke hotels mee. Ga je met de wagen, lees dan zeker onze tips over een auto huren in Maleisië.

Beste Reisperiode Cameron Highlands

Het hele jaar door regent het veel in de Cameron Highlands en ook de temperatuur blijft over het algemeen schommelen rond de 23 graden. De natste maanden zijn april en mei en oktober en november.  De minste neerslag valt in februari maar tijdens de overige maanden zal je niet veel verschil in het klimaat merken.

De Cameron highlands kun je dus eigenlijk het hele jaar door bezoeken al zouden we die natte maanden toch trachten te vermijden.

Bus iconNaar de Cameron Highlands

Wij vertrokken na ons verblijf op de Perhentians vanuit Kota Bharu met een huurwagen naar de  Cameron Highlands.  De rit duurt ergens tussen de 5 en 6 uur en de wegen zijn goed te doen.

Heb je geen wagen, dan kan je een taxi naar de Cameron Highlands nemen.
Aan de jetty in Kota Bharu staan ook altijd veel taxi’s te wachten die richting de Cameron Highlands gaan.

Vanuit Kuala Lumpur kan je met de bus naar de Cameron Highlands.  De bussen vertrekken in Kuala Lumpur in de TBS terminal en rijden richting Tanah Rata, het belangijkste plaatsje in de Cameron Highlands.

Met de wagen is het een 3 uur rijden naar Kualu Lumpur.

Onderweg kom je 2 mooie watervallen tegen.  De eerste, Lata Kinjang, is waarschijnlijk de mooiste en vereist een kleine omweg van om en bij een half uurtje. De tweede waterval is Lata Iskandar. Deze ligt echt langs de weg en je kan ze absoluut niet missen.

In de Cameron highlands zelf is geen luchthaven.  De dichtstbijzijnde luchthaven is deze in Ipoh.  Het is een kleine luchthaven.  Je kan naar Ipoh vliegen vanuit Singapore en vanuit Johor Bahru.

Cameron Highlands Hotels

Er zijn veel hotels in allerlei prijsklasses. Hieronder delen wij de leukste hotels in de Cameron Highlands.

Luxury hotel

Hotel iconCameron highland resort

 

Cameron Highland Resort MalaysiaHet Cameron highland resort is een imposant hotel in oude Engelse stijl.  Zeer ruime klassiek ingerichte kamers, goede service en vriendelijk personeel. Het hotel ligt wel aan een drukke straat en de wifi is niet al te snel.

Wanneer je een lichte slaper bent, is het misschien beter om een ander hotel te kiezen.

Check hier de prijs en de beschikbaarheid: BOEKEN

Premium comfortable hotel

Hotel iconThe Lakehouse

 

The Lakehouse Cameron Highlands MalaysiaThe Lakehouse is een kleinschalig hotel met mooie kamers in Engelse stijl, vriendelijk personeel en een goed restaurant. Het hotel ligt wat afgelegen waardoor het heerlijk rustig is. Anderzijds is dat het misschien wel minder praktisch wanneer je niet over een wagen beschikt.

 

Check hier de prijs en de beschikbaarheid:BOEKEN

Comfortable hotel

Hotel iconHet Strawberry Park Resort

 

Strawberry Park Resort Cameron Highlands MalaysiaHet Strawberry Park Resort heeft ruime kamers met uitzicht op de bergen en een grote badkamer. Vriendelijk en attent personeel.
Lekker ontbijt. Het restaurant heeft een prima kaart met heerlijke lokale gerechten. Het hotel beschikt ook over een goede spa.

 

Check hier de prijs en de beschikbaarheid:BOEKEN
Toch nog niet gevonden wat je zoekt? Op Booking.com vind je nog veel meer leuke accomodaties op de Cameron Highlands: BOOKING

Wat te doen in de Cameron Highlands

Er zijn voldoende leuke bezienswaardigheden in de Cameron Highlands om je 2 of 3 dagen te amuseren. Hieronder sommen wij de belangrijkste op.

Bezoek de Boh theeplantage (Sungei Palas)

De BOH-theeplantage is de grootste en daardoor waarschijnlijk ook de indrukwekkendste van de verschillende theeplantages in deze groende regio.  BOH staat trouwens voor “Best Of Highlands”.  Je bezoek hier bestaat uit een gegidste wandeling doorheen de plantage en een bezoekje aan de thee-fabriek.  Afsluiten doe je in de mooie en moderne cafetaria waar je de thees kan proeven en uiteraard ook kopen.  We waren verbaasd over hoeveel verschillende smaken men aanbood en we hebben thuis bij onze familie gescoord met deze reis-souvenirs.

Tijdens je wandeling door de theevelden heb je verschillende mooie foto opportuniteiten en ook vanuit de cafetaria zelf heb je een fantastisch uitzicht over de uitgestrekte velden.

 Plan je bezoek niet op een maandag want dan is de BOH theeplantage gesloten.

Maak een tour langsheen verschillende theeplantages

Er zijn nog verschillende andere theeplantages die je ook kan bezoeken.  Het hangt er maar van af hoeveel uitzichten je wil zien en hoeveel kopjes thee je die dag wil drinken.

Bij het Tea House van Cameron Valley mag je, welliswaar tegen betaling, op eigen initiatief door door de plantages lopen wat zeer leuk en rustgevend is.  Wil je in alle rust van de uitzichten kunnen genieten dan is een derde en minder bezochte plantage is de Fairlie Estate van Boh in het dorpje Habu.

Huur een scooter

Wij verkenden de Cameron Highlands met onze huurwagen maar als je geen huurwagen hebt zouden we je aanraden om een scooter te huren. Dit kan je hier gemakkelijk doen. De kronkelende wegen tussen de theeplantages brengen je langsheen heel veel mooie plekjes waar het leuk is om even te stoppen en te genieten van het uitzicht.  Met de scooter kan je dat makkelijk doen maar met een wagen is dat een pak lastiger omdat de wegen zo smal zijn.

Bezoek de uitzichttoren op Gunung Brinchang

Gunung Brinchang is de hoogste berg van de regio.  Bovenop de berg staat een uitzichttoren van waarop je een mooi uitzicht hebt.

De weg ernaartoe is redelijk smal met de nodige scherpe bochtjes en steile stukken.  Je vraagt best even in je hotel hoe je daar geraakt want bewegwijzering naar deze plek hebben we onderweg nergens gezien.

Let onderweg op voor de georganiseerde jeeptours die je tegenkomt.  Zij kennen de weg beter en durven goed door te rijden.

Best ga je zo snel mogelijk naar het uitzichtpunt als je ‘s morgens ziet dat het een open hemel is.  Het weer verandert snel.  Wij waren iets te laat zoals je op de foto kan zien.

Ga wandelen

Als je hier langer blijft, kan je enkele mooie wandelingen maken.  Alle wandelingen, zogenaamde jungle trails, zijn genummerd en er is een kaart met daarop de wandelingen te koop in de souvenirwinkels.  Wij beperkten ons bij gebrek aan tijd tot een kleine wandeling naar de Robinson waterval (wandeling nummer 9)  In totaal zijn er meer dan 10 wandelingen waaruit je kan kiezen.  De Robinson waterval is klein maar de wandeling in de dichte bossen is best leuk.

Voor elke wandeling geldt dat je best stevige wandelschoenen voorziet.  Als het net geregend heeft, kunnen de paden serieus modderig en glad zijn.  En zoals we al zeiden, het regent er vaak.  Sommige stukken van de paden zijn steil en daardoor kan het een redelijk avontuurlijke wandeling worden, zeker als het wat glad is.  Als je echter niet bang bent van wat avontuur is een wandeling een aanrader!

Op wandeling 9 die wij hebben gedaan zouden de laatste tijd enkele mensen lastig gevallen zijn waardoor je beter kiest voor een van de andere wandelingen. 2 andere populaire wandelingen zijn nummer 1 en 10.

Ontdek het mossy forest

Tijdens een gewone wandeling zullen de talrijk aanwezige mossen je waarschijnlijk al wel opvallen.  Deze floreren hier uiteraard vanwege de vele regen.  In het Mossy forest kan je ze in alle glorie bewonderen.  De paadjes zijn hier mooi aangelegd en zeker als er wat mist hangt voelt het hier een beetje mysterieus aan.

Volg een kookles op een regenachtige dag

De Cameron Highlands zijn zo mooi dat het eigenlijk zonde is om hier binnen te zitten maar het is altijd goed om een plan B te hebben als het weer wat tegenzit.  In dat geval is het goed te weten dat je in Tanah Rata op vele plaatsen een kookles kan volgen.

Je kan kiezen voor de traditionele Maleisische keuken maar ook voor de Indische keuken.

 

Boek een begeleide Cameron Highlands tour

Als je geen wagen hebt en ook liever niet zelf op een scooter op verkenning gaat, kan je ook verschillende begeleide tours boeken in deze regio.  In de meeste gevallen bezoeken deze de BOH theeplantage, het mossy forest, de vlindertuin en het uitkijkpunt op Gunung Brinchang.  Je hebt ook begeleide Cameron Highlands tours die je langs de “Honey Bee Farm” en een boedhistische tempel brengen.  Als je veel tijd hebt kunnen de butterfly garden en de honey bee farm wel eens leuk zijn om te zien maar het is op en top toeristisch terwijl deze regio uit zichzelf zoveel moois te bieden.  Mocht je voldoende tijd hebben, kan je deze doen. Zoniet zouden we je adviseren om deze over te slaan.

Nog enkele tips voor wanneer je een auto wil huren in Maleisië

Nog enkele tips als je een auto wil huren in Maleisië:

Als je een auto gaat huren in Kuala Lumpur heb je zeker een GPS nodig.  Daarbuiten lukt het misschien nog zonder, het is echter zeker geen overbodige luxe.

De meeste autowegen zijn tolwegen.  Zie dus dat je klein geld bij hebt, kredietkaarten worden niet aanvaard

Men raadt aan om een internationaal rijbewijs te voorzien als je van plan bent om met een huurwagen in Maleisië te rijden.

Men rijdt links en in de steden zijn er heel wat motorfietsen op de weg. In de steden was het dus wel even wennen om te rijden.  Eenmaal buiten de steden is het aangenaam rustig rijden.  Als je wat onzeker bent kan je bij het huren van je auto altijd kiezen om bij te betalen voor een full omnium.  Bekijk even hoeveel je franchise anders zou zijn en of je deze enkel dient te betalen in geval van fout of bij elk schadegeval.

Binnenlandse vluchten zijn vaak ook niet zo duur en leveren wel wat tijdwinst op.  Je doet er dus goed aan om de twee even af te wegen. In ons geval was het voor de meeste verplaatsingen veel interessanter om te vliegen dan om een auto te huren.

Bestel hier nu je huurwagen
Een leuke reisgids komt altijd van pas. Je koopt deze hier:

 

Vind je dit een leuk artikel? Pin het, dan heb je het steeds bij de hand.

Cameron Highlands gids

Gerelateerde artikels

Ging jij ook al eens naar de Cameron Highlands en heb je nog andere tips. Geef ze gerust mee in de comments.

Deze post bevat affiliate links. Dit betekent dat indien je op een link doorklikt en een hotel boekt,  wij daar een kleine commissie op verdienen. Uiteraard zonder meerkost voor jou.