Wat is nu echt de beste vliegtickets site om te boeken? - Wapiti Travel

Het lijkt wel alsof er iedere dag een website bij komt die beweert de goedkoopste te zijn om je vliegtuigtickets te boeken.  Maar met iedere boekingsite die erbij komt lijkt het alleen maar moeilijker te worden om vliegtickets te vergelijken en de goedkoopste vliegtickets te vinden.  We deden een vergelijking van 10 populaire boekingssites.  Hieronder geven we de voor- en de nadelen van iedere boekingsite en onderaan deden we de proef op de som met 3 verschillende scenario’s. Zo weet jij vanaf nu ook welke de beste vliegtickets site is om vliegtickets te vergelijken en goedkoop je vliegtuigtickets te boeken.

In dit artikel vind je affiliatie links. Als je iets boekt of koopt via een link op deze pagina, ontvangen we hiervoor een kleine commissie (waarvoor we je zeer dankbaar zijn) zonder extra kosten voor jou.

Waar vind je de goedkoopste vliegtickets?

De website van de luchtvaartmaatschappij

Het biedt zo zijn voordelen om je tickets rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij te boeken.  Zo geeft de website van de luchtvaartmaatschappij vaak informatie die je niet vindt op de website van andere boekingsites.  Enkele zaken die ik vaak mis op een bookingssite zijn informatie rond de bagage (gratis of niet, en hoeveel) of rond de tariefklasse.  Dat laatste dan voornamelijk om te weten hoeveel mijlen ik zal verdienen met die vlucht. Deze informatie vind je wel op de site van de luchtvaartmaatschappij.

Bovendien is het ook zo dat als er zaken zouden fout lopen, laat ons hopen van niet maar het kan altijd, dat je dan rechtstreeks alles kan regelen met de luchtvaartmaatschappij zonder dat er nog een derde partij tussen zit die de zaken enkel maar kan compliceren.

Er zijn ook maatschappijen, zoals Southwest,  die hun tickets niet aanbieden via boekingssites.

Je zou kunnen denken dat het altijd het goedkoopst is om rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappijen te boeken maar dat is helaas niet zo.  Vaak bieden de boekingsites, in het Engels OTA’s genoemd, lagere tarieven.

Voordelen

Soms kan je zaken als bagage direkt bijboeken op de websites van de luchtvaartmaatschappijen maar niet via boekingssites.  Of soms vind je cruciale informatie over kosten zoals bagage zelfs niet op boekingssites.

 

Als er zaken fouten lopen kan je alles rechtstreeks regelen met de luchtvaartmaatschappij

Nadelen

Het is moeilijk om op deze manier prijzen te vergelijken en vaak is het voordeliger te boeken bij een travel agent dan op de website van de maatschappij zelf.

Momondo

Momondo is geen boekingssite maar vergelijkt tal van boekingssites voor jou en geeft je daarna een overzichtelijk resultaat van alle mogelijke vluchten en op welke site je deze het goedkoopst kan boeken. De website toont ook een overzichtelijke grafiek van de prijsevolutie van je ticket over de omliggende dagen.  Welliswaar een beetje verstopt vind je voor sommige trajecten ook prognoses waarbij Momondo, op basis van eerdere boekingen, tips geeft om goedkoper te boeken.

Je kan je op Momondo abonneren op een vlucht zodat je mails krijgt als de prijs daalt.

Voordelen

In de meeste gevallen vind ik de beste prijs op Momondo

 

Nadelen

Momondo biedt amper tools om flexibel te zoeken

 

Boek je vlucht met Momondo : BOEKEN

Connections

Soms voelt het gewoon goed aan om dicht bij huis te boeken.  Connections heeft 32 travel shops in België. Het geeft je gemoedsrust te weten dat als er iets fout loopt je gewoon een bakstenen gebouw kan binnenlopen en men je daar zal verder helpen. Dat kan je combineren met het gemak van een degelijk online boekingsplatform waarvoor je niet uit je zetel moet komen.  Je kan je reis ook ineens verzekeren met de aangeboden reisbijstand en annulatieverzekeringen.

Op Connections vind je vaak interessante tarieven en uiteraard zijn er de vroegboekacties waar je koopjes kan doen.  Spijtig is wel dat de boekingsengine niet toelaat om direkt over meerdere dagen te zoeken of direkt vanaf meerdere zelf gekozen luchthavens.  Dat zorgt ervoor dat het zoeken van tickets een tijdrovend proces is.

Voordelen

In geval van problemen is het goed om te weten dat je ergens op een kantoor kan binnenstappen.

Je kan steeds gratis annuleren tot 19u op de dag van boeking.

 

De book & pay acties van Connections hebben vaak voordelige prijzen.

 

Nadelen

In vergelijking met andere boekingssites hier in het lijstje zijn de mogelijkheden om flexibel te zoeken bij Connections relatief beperkt.

Boek je vlucht met Connections: BOEKEN

Kayak

Kayak is net als Momondo een vergelijkingssites.  Hij zoekt voor jou over verschillende boekingssites naar de beste prijzen.  Als de goedkoopste prijs op 1 van de sites van de Booking.com groep gevonden is kan je rechtstreeks boeken en anders stuurt hij je door naar de boekingssite. Kayak biedt meer mogelijkheden dan Momondo als je flexibel bent qua data.  Je kan relatief eenvoudig over een hele maand naar de prijzen zoeken. Je kan ook aangeven dat je van nabijgelegen luchthavens wil zoeken. Als Kayak voldoende informatie over de gevlogen route heeft geeft hij linksbovenaan aan of het een goed moment om te kopen is of niet.

Handig bij Kayak is dat je kan aangeven met hoeveel stuks handbagage en ruimbagage je reist en dan zal Kayak daar rekening mee houden bij het tonen van de prijzen..

Kayak biedt relatief krachtige zoekmogelijkheden maar zoekt over een minder uitgebreide set aan boekingssites in vergelijking met Momondo.  Daardoor vind je op deze laatste soms toch nog goedkopere tickets.  Bovendien is de site niet altijd even intuitief in gebruik.

Kayak heeft ook een explore map waarop je inspiratie kan opdoen voor je reis.  Je ziet dan op een kaart de prijzen van alle bestemmingen.  De kaart toont echter prijzen waaraan andere bezoekers de afgelopen dagen hebben geboekt en die blijken vaak niet meer beschikbaar.

Je kan je op Kayak abonneren op een vlucht zodat je mails krijgt als de prijs daalt.  Voor dit laatste moet je wel een account aanmaken.

Voordelen

Het grootste voordeel van Kayak is zonder enige twijfel dat dit de boekingssite is die momenteel het beste weergeeft wat de prijs van je vlucht zal zijn inclusief kosten voor bagage.

De zogenaamde hacker fares, waar dat je vlucht opgedeeld wordt in verschillende tickets, bieden soms mooie tarieven

Nadelen

Over het algemeen zijn de tarieven die je vindt op Kayak niet bij de beste van de klas

Het platform is niet echt intuitief en daardoor ook niet echt gebruiksvriendelijk

Het concept van de explore map is leuk maar doordat er prijzen worden getoond die andere reizigers over de voorbije dagen vonden is de prijs die je ziet vaak niet meer beschikbaar als je doorklikt om te boeken.

Boek je vlucht met Kayak: BOEKEN

Kiwi.com

KIWI.com is een boekingssite die zich in het begin vooral richtte op het low-end segment van de markt.  De Kiwi.com garantie zorgt ervoor dat je met een gerust geweten ticketten van verschillende low-cost carriers kan combineren en zo naar het andere eind van de wereld vliegen.  De uitgebreide zoekmogelijkheden, nog uitgebreider dan wat Google Flights je biedt, zorgen er bovendien voor dat je heel eenvoudig de beste tarieven kan vinden.

Voordelen

Deze website biedt van alle sites hier besproken de meeste geavanceerde zoekmogelijkheden

Met de Kiwi.com garantie kan je met een gerust geweten 2 losse vliegtickets kopen.  Als je eerste vlucht vertraagd is dan staat Kiwi.com garant om je een nieuw ticket te kopen voor je tweede vlucht of dit te vergoeden.

Nadelen

In het begin komt de interface misschien minder gebruiksvriendelijk over maar eenmaal je de mogelijkheden onder de knie hebt zul je versteld staan van de de flexibiliteit

Boek je vlucht met Kiwi.com: BOEKEN

Expedia

Expedia gaat al jaren mee als boekingssite voor alles van vluchten over hotels tot huurwagens.  Vakantiehuizen en cruises kan je er zelfs ook op kopen.  Wil je alles centraal boeken dan kan je dat waarschijnlijk bij Expedia en heb je ook baat bij hun getrouwheidsprogramma.  De prijzen die expedia biedt zijn echter lang niet altijd zo voordelig en het getrouwheidsprogramma van Expedia biedt bijzonder weinig voordeel voor het boeken van vluchten.

Voordelen

Expedia kan interessant zijn als je alles op 1 plek wenst te boeken maar biedt over het algemeen niet echt interessantere prijzen voor vluchten dan dat je op andere sites kan vinden.

Expedia is de enige search engine in dit lijstje die een getrouwheidsprogramma heeft maar wat je ermee verdient op vluchten is echt aan de lage kant.  Het biedt meer voordeel op hotels en andere…

Nadelen

Je kan in vele gevallen betere koopjes doen op de andere sites in dit lijstje

 

Boek je vlucht met Expedia: BOEKEN

Google Flights

Google is misschien wel de jongste speler in dit rijtje maar heeft sinds hij de rangen vervoegde een snelle opmars gemaakt.  De snelheid waarmee hij resultaten toont maakt hem tot 1 van de handigste in gebruik.  Zeker voor de explore map waarbij je op een overzichtelijke map kan zien tot waar je euro’s je toelaten om te vliegen komt de snelheid goed van pas. Daarbij heeft hij enkele handige grids en grafieken om prijzen te vergelijken.

Voordelen

Toont snelle resultaten en alle resultaten zijn real-time.  Je ziet dus geen prijzen die achteraf niet meer beschikbaar zijn.

Goede set aan tools (grids en grafieken) die je helpen de prijzen te vergelijken over meerdere dagen.

Nadelen

Tegenover de prachtige set aan tools die je flexibel laat zoeken staat dat de prijzen die je te zien krijgt meestal lager te vinden zijn op andere sites in dit lijstje.

Boek je vlucht met Google Flights : BOEKEN

Airstop

Airstop is een onderdeel van de Connections groep.  Ik had verwacht dat de resultaten op beide sites vergelijkbaar zouden zijn maar dat bleek niet zo te zijn tijdens de testen. In sommige gevallen is Airstop voordeliger en andere keren kwam Connections als goedkoopste uit de bus.  Een voordeel van connections tov airstop is wel dat je bij de eerste steeds gratis dezelfde dag kan annuleren (tot 19u).

Net als bij Connections kan je bij Airstop automatisch intekenen op de voorgestelde annulatie- en reisverzekeringen.

Voordelen

Vertrouw je de grote internationale boekingssites niet zo?  Hier boek je bij een lokale site, onderdeel van Connections, met ondersteuning in het Nederlands.

Nadelen

Net als bij Connections zijn de mogelijkheden om flexibel te zoeken beperkt.

 

Boek je vlucht met Airstop: BOEKEN

Painted airplane landing

Skyscanner

Skyscanner is tevens een aggregator, hij vergelijkt met andere woorden verschillende sites om je zo de goedkoopste tickets aan te kunnen bieden.  Persoonlijk vind ik Skyscanner niet echt gebruiksvriendelijk.  Je kan vanaf verschillende luchthavens zoeken maar je kan deze niet zelf kiezen.  De bestemming kan je wel vrij laten door te zoeken op ‘Everywhere’ maar dan krijg je de resultaten niet mooi op een kaart zoals bij andere search engines, hier krijg je ze in een lange lijst per land.

De prijzen die Skyscanner vindt zijn daarentegen niet slecht en ook op deze site kan je een alert instellen zodat Skyscanner je op de hoogte houdt als de prijzen dalen.

Voordelen

Skyscanner slaagt er regelmatig in van scherpe prijzen te vinden.

 

Nadelen

Minder gebruiksvriendelijk, zo worden de resultaten bijvoorbeeld in een lijst getoond in plaats van op een kaart.

Als je een flexibele en ruime zoekopdracht ingeeft dan toont Skyscanner in eerste instantie prijzen vanuit oudere zoekopdrachten waardoor de prijzen die je te zien krijgt vaak niet meer beschikbaar zijn.  Dat merk je pas in de volgende stappen en dat kan frustrerend zijn.

Boek je vlucht met Skyscanner: BOEKEN

Cheaptickets

Cheaptickets is bij velen wel bekend maar de vraag is of de tickets zo goedkoop zijn als dat de naam doet vermoeden. Spijtig genoeg laat cheaptickets niet toe om te zoeken vanaf meerdere luchthavens of over meerdere dagen.  Je kan enkel nadat je hebt gezocht op specifieke dagen een overzicht vragen van de 3 voorgaande en toekomstige dagen.

Het is ook de enige website in dit lijstje die nog dossierkosten toevoegt aan de reservatie.

Een pluspunt van de website kan wel zijn dat je elke boeking gratis kan annuleren tot dezelfde dag 20u ’s avonds.  Op die manier kan je snel op een opportuniteit springen die je ziet passeren met het gerust geweten dat je nog op je plannen kan terugkomen als je je niet vrij kan maken.  Vele maatschappijen rekenen vandaag kosten aan om een tarief voor 24u vast te houden.

Voordelen

Gratis annulatie op de dag van boeking tot 20u

 

Nadelen

Extra dossierkosten per reservering

 

Beperkte mogelijkheden om flexibel te zoeken

 

Boek je vlucht met Cheaptickets: BOEKEN

Hopper

Hopper is een buitenbeentje in dit lijstje in de zin dat het geen website is maar een app.  De app tracht de prijzen te voorspellen voor jou vluchten.  Je krijgt allereerst een kalender te zien met de prijzen in handige kleurcodes.  Als je data hebt gekozen geeft hopper je mee of hij verwacht dat de prijzen nog gaan stijgen of dalen.  Je kan Hopper gebruiken om de prijs van de vlucht op te blijven volgen en je kan de vluchten ook via Hopper kopen.

Voordelen

Hopper is een ideale tool om een idee te krijgen of de prijs van de vlucht die je ziet een goede prijs is en je vandaag moet kopen of dat je best nog even wacht.

Nadelen

Het ontbreekt Hopper aan een website.

 

Er zijn slechts heel weinig filters beschikbaar.  Je kan enkel aangeven of je enkel non-stop wil vliegen en hoe lang de overstap tijd mag bedragen als je dat niet doet.

Wat is nu de beste vliegtickets site?

We deden de proef op de som en gebruikten voor jullie de besproken search engines in 3 verschillende scenario’s.

Allereerst zochten we een vlucht vanuit Amsterdam naar Dubai op de vaste datums 17 november tot 22 november. Ongeveer 2 maanden in de toekomst op het moment van zoeken.

Dan keken we eens voor een zeer populaire city trip naar een New York City.  We keken van 17 mei tot 21 mei. 8 maanden in de toekomst op het moment van zoeken.

Als laatste zochten we met de 4 search engines die het toelaten ook wat de goedkoopste vlucht naar Miami is voor een 2-weekse reis in de komende 6 maanden.

Jullie zullen hieronder merken dat de zoekresultaten in de meeste gevallen redelijk dicht bij elkaar liggen.  Momondo bleek wel steeds de goedkoopste uit het lijstje te zijn.

 AMS-Dubai(DBX)
17/11 - 22/11
BRU-NYC
17/5 - 21/5
Goedkoopste vlucht naar Florida in de komende 6 maanden
Momondo€ 330 (1 stop)
€ 330 (direct)
€ 251 (1 stop)
€ 262 (direct)
Connections€ 374 (1 stop)
€ 523 (direct)
€ 262 (1 stop)
€ 273 (direct)
Kayak€ 338 (1 stop)
€ 330 (direct)
€ 265 (1 stop)
€ 275 (direct)
Miami : € 371
Expedia€ 352 (1 stop)
€ 330 (direct)
€ 434 (1 stop)
€ 276 (direct)
Google Flights€ 352 (1 stop)
€ 330 (direct)
€ 265 (1 stop)
€ 266 (direct)
Miami : € 300
Airstop€ 374 (1 stop)
€ 523 (direct)
€ 261 (1 stop)
€ 273 (direct)
Skyscanner€ 330 (1 stop)
€ 524 (direct)
€ 253 (1 stop)
€ 274 (direct)
Miami : € 308
Cheaptickets.nl€ 352 (1 stop)
€ 352 (direct)
€ 268 (1 stop)
€ 269 (direct)
Kiwi.com€ 385 (1 stop)
€ 901 (direct)
€ 284 (1 stop)
€ 284 (direct)
Miami : € 330

Onze top 3 boekingsites

Om af te ronden geven we hieronder onze top 3 van de sites met de motivatie waarom.  We gebruiken deze 3 sites eigenlijk altijd samen omdat ze alledrie hun troeven hebben.

Medal First PlaceMomondo

Het zoeken en vergelijken met Momondo is niet altijd even praktisch maar uiteindelijk is Momondo voor het boeken meestal wel de goedkoopste site.  Daarom plaatsen we Momondo op de eerste plek.  Vlieg je vaker met low-cost carriers dan is er een grote kans dat Kiwi.com, onze nummer 2 in het lijstje, de beste tarieven heeft..

Medal Second PlaceKiwi.com

Met zijn uitgebreide zoekmogelijkheden en zijn garantie voor het boeken van losse tickets verdient Kiwi.com de tweede plaats.  Vlieg je vaak met low-cost carriers dan is dit misschien wel de nummer 1 voor jou.

Medal Third PlaceGoogle Flights

De snelle resultaten en de uitgebreide zoekmogelijkheden verantwoorden waarom we Google Flights toch nog een plek in onze top 3 geven.  Het is samen met Kiwi een goede site om je vluchten op te zoeken. Boeken doe je echter beter bij Momondo of Kiwi.com.

Nog enkele nuttige tips

Benieuwd om te weten wat de goedkoopste dag is om te boeken? Of misschien vraag je je meer af wat de goedkoopste dag is om te vliegen. Een antwoord op deze vragen en meer vind je in ons artikel tips om goedkope vliegtickets te vinden. 

Reis jij graag comfortabel maar toch voordelig? Download dan zeker ons ebook over travelhacken. In dit ebook staan veel goede eenvoudige tips waarmee geld kan besparen op je reis en dit zonder in te moeten boeten op comfort.  Integendeel, ik deel tips waarmee je je reis zal upgraden. 

 

Heb jij nog andere boekingsites die je gebruikt of tips om een goedkoop vliegtuigticket te vinden?  Deel ze dan zeker in de comments hieronder.

 


2 Comments

Gervais Jules · 15 oktober, 2018 at 15:20

Prima info

    Sylvia · 16 oktober, 2018 at 13:43

    Dank je wel. Leuk om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je dan nu in en binnenkort doe jij dat ook!
Geen spam. Wij respecteren steeds uw privacy.

Subscribe now and soon you will travel in luxury for less too!

No spam. We respect your privacy.