Skip to Content

Niet te missen Azoren bezienswaardigheden ( 2022 gids)

Wat zijn de mooiste Azoren bezienswaardigheden?

De Azoren liggen in de Atlantische oceaan grofweg halfweg tussen Europa en Amerika. De eilanden behoren tot Portugal maar het is wel een autonome regio.

De eilandengroep bestaat uit 9 bewoonde eilanden die telkens toch iets of wat anders zijn.

Dit maakt de Azoren de ideale plek om te eilandhoppen.

Wat kan je allemaal doen op de Azoren? De Azoren zijn een absoluut paradijs voor natuurliefhebbers. Je kan er mooie wandelingen maken, afdalen in grotten, broebelen in heetwaterbronnen, met een bootje op zoek gaan naar walvissen en dolfijnen en nog veel meer.

Kortom de ideale plek voor natuur-en outdoor fanaten.

Hieronder delen wij de mooiste bezienswaardighden in de Azoren. Zeg maar ons top 10 Azoren lijstje van wat je absoluut niet mag missen.

In dit artikel vind je affiliatie links. Als je iets boekt of koopt via een link op deze pagina, ontvangen we hiervoor een kleine commissie (waarvoor we je zeer dankbaar zijn) zonder extra kosten voor jou.

Bezienswaardigheden Azoren

Wat te doen in de Azoren? Je leest het hier.

Ontdek Algar do Carvão

The entrance of Algar do Carvao, a lava cave on the Azores

De Algar do Carvão grotten zijn echt uniek. Wij vonden ze prachtig en blijkbaar vind je vergelijkbare grotten enkel in Ijsland.

Aangezien we daar nog niet geweest zijn, Ijsland is één van de vele punten op onze bucketlist, waren we sterk onder de indruk. Dit is echt één van de mooiste plekken in de Azoren. 

Via een tunnel kom je in de door lava gevormde grot die 90 meter diep is. Onderaan vind je een meer dat door regenwater gevormd is. Afhankelijk van de periode van het jaar kan dit meer leeg staan of tot wel 14meter diep zijn. De grot is in elk geval heel vochtig en er drupt steeds water vanaf het plafond naar beneden. 

Het is ongeveer 14 graden in de grot. Zorg dus voor iets warmere kledij. Omdat er altijd water van het plafond drupt, is een regenjas ook wel aan te raden.

De grot beschikt over heel goede akoestiek en daarom worden er ook regelmatig concerten gehouden

In de grotten leven geen vleermuizen omdat de lava-steen zodanig poreus is dat de echolocatie van de vleermuizen niet werkt.

Waar? Deze prachtige grotten zijn te vinden op Terceira

Openingsuren: dagenlijks vanaf 14u.

Toegangsprijs: je betaalt €8. Voor een combinatie ticket met Gruto do Natal betaal je €12.  De Gruto do Natal is geen echte grot maar een lava-tunnel.  Deze is minder spectaculair dan de Algar do Carvão maar het is wel indrukwekkend om te zien wat voor een immense tunnels de lava heeft uitgehouwen.

Ga op zoek naar elfjes in Furnas do Enxofre

Furnas Do Enxofre Terceira, Azores, Portugal
Wat te doen in de Azoren? Bezoek zeker Furnas do Enxofre

Dit is een terrein met sterke vulkanische activiteit.  Het chique woord hiervoor is een fumarolisch veld. 

Deze term had ik zelf ook nog nooit gehoord dus leg ik even uit wat je juist kan verwachten.   

De grond is hier behoorlijk warm, ongeveer 95° celcius, en vanuit kleine kraters in de grond worden zwavelgassen uitgestoten.  

De rookpluimen en de geuren maken het geheel al behoorlijk indrukwekkend en wat het geheel totaal fotogeniek maakte waren de kleurrijke mossen die in dit speciale, beetje chemische, ecosysteem voorkomen.

Lees ook: Een auto huren op de Azoren.

Je bezoekt het geheel door een kleine en eenvoudige rondwandeling die je rond dit veld leidt.

Ondanks dat deze plek niet super groot was, vond ik het er prachtig en waande me in een sprookjes landschap. Alleen de elfjes ontbraken nog.

Waar? Dit sprookjeslandschap vind je op Terceira.

Openingsuren: 24/7.

Toegangsprijs: gratis

Bewonder het uitzicht op Lagoa do Fogo 

Lagoa do fogo Azores, Portugal
Het Lagoa do Fogo is één van de mooiste Azoren bezienswaardigheden.

Lagoa do Fogo is een prachtig kratermeer. 

Letterlijk vertaald is het de Lagune van vuur maar een echte laguna is het dus niet. Dit mag je echt niet overslaan tijdens je vakantie in de Azoren.

Het meer ligt redelijk hoog dus je plant bezoek best op een heldere dag want anders sta je met je hoofd in de wolken en zie je waarschijnlijk niet veel.

Wij bezochten dit meer bij zonsondergang en het leverde echt prachtige foto’s op.

Ook de wandeling naar Lagoa de Fogo is leuk.  Deze brengt je naar de oever van het meer. Het uitzichtpunt met de wagen ligt hoger op de rand van de krater.

Wil je op voorhand even kijken of het de moeite is om naar de top te rijden.  Op de website http://www.spotazores.com vind je verschillende webcams waaronder 1 van het uitzichtpunt op Lagoa de Fogo.

Waar? Dit  prachtige kratermeer vind je op São Miguel.

Openingsuren: 24/7.

Toegangsprijs: gratis

Lees ook: De leukste Lissabon bezienswaardigheden

Geniet van het uitzicht op Sete Cidades

Sete cidades Sao miguel Azores Portugal
Het prachtige Sete Cidades mag je zeker niet missen in de Azoren.

Wanneer je foto’s van de Azoren ziet, zal daar meestal wel één of meerdere foto’s van het iconische blauw-groene kratermeer van Sete Cidades tussen zitten.

Het meer heeft de vorm van een acht en het lijken daardoor twee meren te zijn.  Eén helft van het meer is groen en de andere is blauw.

Deze tweelingmeren zijn waarschijnlijk de meest gefotografeerde van de eilandengroep.

Het duidelijk aanwezige kleurverschil komt door de sterke algenbloei in het ene meer, het is daardoor helemaal groen gekleurd.

Er zijn 2 mooie uitzichtpunten, Vista do Rei en Boca do Inferno.  Plan je bezoek op een zonnige dag want dan komt het kleurverschil het mooiste uit en anders heb je ook kans om volledig in de mist te zitten.

Best plan je je bezoek zo snel mogelijk in het begin van je reis.  Misschien heb je meer geluk met het weer als wij hadden maar zoveel echte mooie dagen hadden we niet tijdens onze week op São Miguel.  Profiteer er dus van zodra je kan.

Wil je op voorhand even kijken of het de moeite is om naar de top te rijden.  Op de website http://www.spotazores.com vind je verschillende webcams waaronder 1 van het uitzichtpunt op Sete Cidades.

Waar? Dit prachtige meer vind je op São Miguel.

Openingsuren: 24/7.

Toegangsprijs: gratis

Bezoek de Miradoura da Boca do Inferno

cropped-Miradouro-da-Boca-do-Inferno-Sete-Cidades-Sao-Miguel-Azores-Portugal.jpg

De meest voorkomende foto die je steeds ziet verschijnen wanneer er over de Azoren wordt gesproken is die van het zicht op Sete Cidades genomen vanaf het uitzichtpunt Boca do Inferno.

Een foto vanaf dit uitzichtpunt die verscheen in National Geographic zorgde voor een boost van het toerisme op São Miguel.

En nu we daar zelf hebben gestaan, kunnen we dat helemaal begrijpen want het zicht op Sete Cidades vanaf hier is echt adembenemend.

Waar? Dit geweldige uitzichtpunt vind je op São Miguel. Je bereikt het met een kleine wandeling die start aan de parking van Lagoa do Canário.

Openingsuren: 24/7.

Toegangsprijs: gratis

Wandel langs de theevelden van Gorreana

Cha Gorreana Azores, Portugal
De theevelden van Gorreana

Deze theevelden zijn misschien niet zo groot als in Maleisië of Indië maar het zijn de oudste en nog steeds een van de weinige theevelden in Europa.  Enkel en alleen daarom zijn ze al een bezoekje waard.

Je kan zien hoe men thee plukt en je kan ook rondlopen in de fabriek waar de thee wordt gemaakt.

Waar? Deze theevelden vind je op São Miguel.

Openingsuren: Week: 8u tot 19u / Weekend 9u tot 19u.

Toegangsprijs: gratis

Ga vogels spotten op Fajã Dos Cubres 

Faja Dos Cubres Sao Jorge Azores, Portugal
Fajã Dos Cubres 

De Fajã dos cubres is een prachtig gelegen lagune waar je heel wat zeevogels aantreft.  Ze is gelegen aan de grillige noordelijke kust van het eiland São Jorge.

Wij vonden vooral de combinatie van de serene lagune naast de grillige steile berghelling prachtig.

Waar? Deze prachtige lagune vind je op São Jorge.

Openingsuren: 24/7.

Toegangsprijs: gratis

Beklim de Pico vulkaan

Pico volcano Azores, Portugal
Pico vulkaan

De Pico vulkaan is met zijn 2.351 meter de hoogste berg van Portugal.

Indien hij niet in de wolken zit, kan je hem van overal op Pico zien.  Hij is zelfs vanaf de omringende eilanden Terceira en St. Jorge te bewonderen.

De moedigen onder ons kunnen hem ook beklimmen. Je kan dit zelfstandig doen of samen met een gids. Het is geen eenvoudige wandeling.  Met momenten is het behoorlijk steil en dien je over grote rotsblokken te klauteren.  Als je goed doorstapt dien je grofweg een 3 uur te rekenen voor de beklimming en 4 uur voor het afdalen.

Waar? De hoogste berg van Portugal vind je op het eiland Pico.

Openingsuren: 24/7. Je kan bovenop de berg kamperen.

Toegangsprijs: Iedereen dient zich verplicht te registreren en ontvangt een GPS waarmee men je kan traceren in geval van nood.  De prijs van de registratie is afhankelijk van hoe hoog je wil klimmen.  Ga je helemaal tot aan de top dan kost het je € 20.  Indien je met een gids wil gaan kost dit ongeveer € 50- € 60 per persoon.

Wandel langs het maanlandschap van de Capelinhos vulkaan

Capelinhos Faial Azores, Portugal
Capelinhos landschap is uniek voor de Azoren.

De capelinhos vulkaan barstte zo’n 50 jaar geleden uit en zorgde voor een desolaat maanachtig landschap dat sterk contrasteert met de groene omliggende omgeving.

Waar? Dit speciale landschap vind je op Faial.

Openingsuren: De regio kan 24/7 bezocht worden.  Het bezoekerscentrum heeft volgende openingsuren:
1 november tot 31 maart
Maandag : gesloten / Dinsdag – Vrijdag : 10u – 17u / Weekend : 14u – 17u30

1 april tot 31 oktober
Alle dagen : 10u – 18u

Toegangsprijs voor het bezoekerscentrum: € 10 voor volwassenen,  Kinderen van 7 tot 14 jaar en senioren van +65 genieten een voordeeltarief van € 5.  Kinderen tot 6 jaar mogen gratis binnen.

Er zijn alternatieve tickets om enkel de film te zien of enkel de vuurtoren te beklimmen.

Het maanlandschap zelf kan je gratis bezoeken.

Wandel langs de krater van de Caldeira vulkaan

Caldeira Faial Azores, Portugal
Maak tijdens je Azoren vakantie zeker een wandeling rond de Caldeira vulkaan.

Dit is een enorme krater van 2 kilometer diameter op het eiland Faial.

De top ligt regelmatig in de wolken maar bij mooi weer is het zeer indrukwekkend.

Je hebt dan ook mooie vergezichten op het omliggende landschap en bij zeer goed weer kan je zelfs de Pico vulkaan zien liggen.

Op de top van de Caldeira vulkaan heb je een uitzichtpunt en kan je ook een wandeling rond de vulkaankrater starten.

Indien je dat wenst kan je met een gids afdalen in de vulkaan.

Waar? De Caldeira vulkaan ligt op Faial.

Openingsuren: 24/7

Toegangsprijs: gratis

Ga dolfijnen en walvissen spotten

Dolphins Azores, Porgugal
Een walvissen en dolfijnen tocht is een onvergetelijke ervaring op je Azoren rondreis.

Wist je dat je op de Azoren 95% kans hebt om dolfijnen te zien en 75% om walvissen te spotten? Zelfs de blauwe vinvis, de grootste walvis op aarde, kan je hier zien van februari tot april.  Volwassen exemplaren kunnen tot 170 ton wegen.

Een dolfijn en walvistocht is dus een absolute must do wanneer je daar bent.

Bij slecht weer wordt de tocht afgezegd.  Wacht dus niet tot de laatste dag om je tocht te boeken.

Waar? Op bijna ieder eiland vind je maatschappijen die tours aanbieden. Op de eilanden Pico, Faial en São Miguel heb je het meeste kans om deze fantastische dieren te spotten.

Openingsuren: Hangt af van het agentschap, de meesten doen 2 tochten per dag.  1 in de voormiddag en 1 in de namiddag

Toegangsprijs: De prijs voor een tocht schommelt rond de € 50/60 per persoon.

Wij gingen op Sao Miguel met Terra Azul en ondanks dat we enkel dolfijnen zagen, was het een prachtige ervaring.

Wij gingen op Sao Miguel met Terra Azul en ondanks dat we enkel dolfijnen zagen, was het een prachtige ervaring.

Wij boekten onze tour via GetYourGuide. We zijn fan van GetYourGuide omdat ze enorm flexibel zijn en je meestal tot 24u op voorhand kan annuleren en je geld terug krijgen. Altijd handig want soms veranderen je plannen op het allerlaatste moment en dan is het leuk dat je gemakkelijk en zonder problemen kan annuleren en je geld krijgt. Een belangrijk voordeel dat je vaak niet hebt als je bij een lokale touroperator boekt.

Meer informatie en boeken:
Dolfijnen en walvissen tour

of lees onze volledige gids over hoe je het best dolfijnen en walvissen spot op de Azoren. 

Bewonder de stomende geisers en ga baden in de warmwaterbronnen in Furnas

Warmwaterbron Furnas

Wil je graag eens een dagje ontspannen tijdens je vakantie op de Azoren dan is een bezoek aan Furnas een aanrader.

Je kan er een bezoek brengen aan de stomende geisers en achteraf wat gaan broebelen in een warmwaterbron.

Vooral na een stevige wandeling is dat zalig, we spreken uit ervaring.

Waar? Het dorpje Furnas bevindt zich op São Miguel.

Openingsuren: Afhankelijk van waar je wil gaan relaxen.  De Poça da Dona Beija zijn het langst geopend, hier kan je terecht tot 23u.  Heerlijk ontspannen onder de sterrenhemel.

Toegangsprijs: Poça da Dona Beija : € 6 / Parque Terra Nostra : € 8 (inclusief bezoek aan de grote botanische tuin)

Lees ook: Waarom je in de winter zeker eens naar de Algarve moet gaan. 

Ga op zoek naar watervallen 

Cascata Ribeira dos Caldeiroes
Cascata Ribeira dos Caldeiroes

Er zijn op de Azoren ook heel wat pareltjes van watervallen te vinden. De meesten vind je op het eiland São Miguel.

Deze watervallen mag je volgens ons absoluut niet missen:

Cascata de Moinhos (Porto Formoso)

Deze waterval vonden wij absoluut een topper.

We weten eerlijk gezegd niet hoe ze noemt dus hebben we ze maar genoemd naar het plaatsje waar ze ligt.

Een wegwijzer vind je niet en dat draagt zeker bij aan de charme want voorlopig is ze nog niet door toeristen ontdekt.  We waren er absoluut alleen.

Kris heeft er zelfs een duik genomen.

Waar? Op het eiland São Miguel achter de grote parking van het Praia dos Moinhos.  Achter de parking ligt de camping, als je deze oversteekt zie een trapje naar beneden naar de waterval.

Salto do Prego

Op nummer 2 staat Salto do Prego. Deze waterval bereik je na een mooie wandeling van ongeveer een 4,5 km.

Op de terugweg passeer je door het verlaten dorpje Sanguinho.

We lazen dat je onderweg ook heel wat wildlife kon zien maar los van heel veel kippen en een aantal geitjes hebben we niet veel andere dieren gezien.

De wandeling blijft echter leuk, ook zonder de dieren, en de waterval is best mooi.

Waar? Op het eiland São Miguel.  De wandeling begint in het dorpje Faial Da Terra.

De watervallen in het Parque Natural da Ribeira dos Caldeirões

In dit nationaal park tref je verschillende watervallen aan.

Wij hadden spijtig genoeg niet de tijd voor een wandeling in het park maar even stoppen op de parking als al voldoende om de eerste waterval aan de ingang van het park te zien.

Deze prachtige waterval ligt vlakbij de weg.

De wandelingen in het park starten ook vanaf hier en langs deze wandelingen tref je nog enkele andere watervallen.

Als we nog eens terug gaan gaan we daar zeker een kijkje nemen.

Waar? Op het eiland São Miguel in het Nationaal Park Ribeira dos Caldeirões

Salto do Cabrito

Een andere populaire waterval is de Salto do Cabrito.

We hadden gehoord dat het er behoorlijk druk kon zijn maar tijdens ons bezoek hadden we de plek gelukkig even voor ons alleen.

Ondanks de vele lofbetuigingen voor deze waterval zetten wij ze toch maar op de 4de plek.

De plek zou misschien best charmant kunnen zijn als de nabijgelegen energie centrale er niet zou zijn die de gehele tijd een hoog snerpend en vervelend geluid produceerde.

Als je rustig van de omgeving wil genieten zijn de andere watervallen een betere keuze.

Waar? Op het eiland São Miguel nabij Ribeira Grande

Conclusie

Met deze Azoren blogpost hebben we jullie willen inspireren om deze vooralsnog vrij onbekende eilanden in de Atlantische oceaan een bezoekje te brengen.

Omdat het weer er enorm afwisselend is, is het geen zonnekloppers bestemming maar wel de ideale bestemming voor iedereen die van natuurschoon houdt.

Hebben we je geïnspireerd om meer te lezen over de Azoren? Hier vind je een overzicht van de leukste plekjes per eiland. 

Wil jij toch eens graag op een strand liggen tijdens je Azoren vakantie, dan vind je hier een overzicht van de mooiste stranden op de Azoren.

Ben je op zoek naar meer informatie over de Azoren, lees dan zeker onze Azoren reisgids. 

Bezocht jij de Azoren al? Laat het ons weten in onderstaande comments.

Vind je dit een leuk artikel, pin het, zo heb je het steeds bij de hand.