Omgeven door zoveel natuurrijkdom waan je je hier als natuurliefhebber in de 7de hemel.  Een beetje is dat ook wel waar want stukken van deze trip brengen je op een hoogte van 4200 meter.

Het was 6 dagen puur genieten.  Een absolute aanrader.  Hieronder kijk ik in 3 delen samen met jullie terug op de reis en deel ik onze ervaringen.

Deel 1 : San Pedro De Atacama
Deel 2 : De doorsteek van San Pedro De Atacama naar Uyuni
Deel 3 : Uyuni Salt Flats

Onderweg naar San Pedro De Atacama

Alleerst dien je natuurlijk in San Pedro de Atacama te geraken.  Wij maakten hiervoor gebruik van 1 van de lokale busmaatschappijen.  Je zou deze kunnen vergelijken met Eurolines.  De bussen rijden niet op iedere dag dus hou hier rekening mee als je je reisschema opstelt om te vermijden dat je ergens vast komt te zitten.

Op sommige dagen kan je kiezen tussen een nachtrit of dagrit.  De busrit is best indrukwekkend, wij kozen bewust voor de dagrit.  Onderweg passeer je onder andere de 7-kleurige berg van Purmamarca en heb je mooie vergezichten over de Altiplano.

Voorzie zelf in een kleine snack voor onderweg want het eten dat voorzien is door de busmaatschappij (althans in ons geval) was zeer beperkt.

Hotel in San Pedro De Atacama

San Pedro de Atacama is een klein dorpje van ongeveer een 5000 inwoners.  Aan hotels geen gebrek.  Je kan kiezen uit een breed assortiment dat start vanaf hostels voor ongeveer 60€ per nacht tot super deluxe hotels waar je tot 1000€ per nacht betaald.

Aangezien wij van hieruit gingen oversteken naar Uyuni en daar sowieso 2 nachten in een basic accommodatie gingen doorbrengen boekten wij het Cumbres hotel.

 Cumbres de San Pedro de Atacama
Er is een groot aanbod aan hotels in San Pedro De Atacama het was dan ook moeilijk om een keuze te maken .  Uiteindelijk kozen we voor een all-in arrangement in het Cumbres hotel.  Over het hotel, de excursies en de service hebben we zeker niet te klagen, enkel was het achteraf niet echt nodig het all-in arrangement te nemen.  Dit bleek in ons geval zelfs duurder dan alles apart te boeken.  Raar maar waar.  Gelukkig werd dit door het hotel zonder al te veel problemen rechtgezet.  Ook dit hotel vinden jullie in ons overzichtje van unieke accomodaties.
BOEKEN

Uitstappen in  San Pedro De Atacama

Er zijn talloze reisbureaus gevestigd in San Pedro de Atacama die uiteraard allen dezelfde excursies aanbieden.  Als je in hostels slaapt kan je de excursies via deze organisaties doen.  Sommige hotels zoals het onze boden de excursies ook zelf aan.  Aangezien we een all-inclusive arrangement in ons hotel hadden deden we de excursies via hen.  We waren hier zeer tevreden over.  De gidsen spraken goed Engels en boden een zeer complete en goede uitleg.  Achteraf hebben we gezien dat de prijzen die men vroeg voor de excursies ook zeer acceptabel waren.  Waarschijnlijk wel iets duurder dan in het stadje zelf maar we hoorden van anderen wel dat het Engels van de gidsen dan soms tegenviel.  De groepen waren ook groter, wij waren soms slechts met ons 2en.

Dit waren de tours die wij hebben gedaan:

Puritama Hot Springs

Lekker relaxen in een warm water bad maar dan midden in de natuur.  Gewoon in de rivier.  Genietend van een prachtig uitzicht.  Leuke excursie om even te relaxen en terug te kijken op hoe leuk je reis al was en welke leuke avonturen je nog te wachten staan.

TIP: hoe hoger, en dus dichter bij de bron, hoe warmer het water is.

Valley of the moon

Net als de Hot Springs hierboven betreft het hier een excursie van een halve dag.  Je bezoekt verschillende locaties tijdens deze excursie en het is moeilijk om te zeggen welke hiervan het meest indrukwekkend is.  Voor mooie vergezichten komt er wat klimwerk aan te pas dus zorg voor de gepaste schoenen.

TIP: doe deze excursie in de namiddag zodat je ’s avonds kan genieten van het mooie schouwspel van de zonsondergang

Cejar lagoon

Een mooie lagune om te bezoeken.  Met wat geluk tref je hier flamingo’s aan.  Deze lagune bevindt zich in het midden van een zoutvlakte en is dus heel zout.  Neem je zwemkledij mee als je even wilt baden en wilt ervaren hoe eenvoudig het is om hier te blijven drijven.

Devil’s throat

Een tochtje met de mountain bike. Dit was de meest avontuurlijke excursie van allemaal.  Ik zou de tocht zeker aanraden als je een mountain bike fan bent.  Het landschap was knap en was een ideaal parcours voor een leuke fietstocht.  Als je nog nooit op een mountain bike gezeten hebt moet je deze excursie misschien echter maar overslaan.

Sterren kijken

Spijtig genoeg gooiden de wolken naar de avond toe steeds roet in het eten waardoor er ’s avonds nooit sterren te zien waren.  Enkele dagen later, tijdens onze excursie richting Uyuni, gingen we echter nog prachtige sterrenhemels zien.  Spijtig genoeg zonder uitleg en telescoop dan.

Tatio Geisers

Deze tocht vertrekt ’s morgens vroeg (voor zonsopgang).  Je bezoekt het geiserveld El Tatio.  Het derde grootste ter wereld met een 80-tal geisers.  Geeft een raar gevoel te weten dat je op 1 van de grootste vulkanen ter wereld staat eigenlijk.

TIP : voorzie in warme kledij.  De geisers liggen boven de 4000 meter en het was daar zo vroeg op de dag aardig koud

In deel 2 vertrekken we in San Pedro richting Uyuni.   Wil je alvast wat foto’s als voorproefje dan vind je die hier. 🙂

Nog een laatste tip

Zorg dat je lichaam kan aanpassen aan de hoogte

Het is een prachtige reis maar ze verliest veel van haar charme als je je 3 dagen niet goed voelt.  Zorg er daarom voor dat je geleidelijk aan hoogte wint en neem je voorzorgen mocht je toch hinder ondervinden.  Er zijn de nodige middelen die de symptomen ter plaatse wat kunnen onderdrukken zoals coco bladeren, coco thee en medicatie (Diamox).
Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt, vermijd alcohol en vermijd zeker ook het roken.

Gerelateerde artikels

Pin dit artikel, als je het leuk vindt.