Skip to Content

Met deze 8 tips reis je eenvoudig zelfstandig door China

China is een zeer boeiend land om te ontdekken.  De taal, de gewoontes en de cultuur kunnen je echter afschrikken om er naartoe op verkenning te gaan.   Of kunnen je misschien doen beslissen om aan te sluiten bij een georganiseerde reis.  Wij reisden in 2011 met ons tweetjes door China en behalve enkele grappige situaties waarover we nu nog altijd lachen was dit een vlekkeloze ervaring.  Zo ontdek je net als ons het prachtige China.

Tips om zelfstandig door China te reizen

Neem een foto mee van wat je wil bezoeken

De taal kan al wel eens een probleem vormen.  We hadden gedacht met Engels een serieus eind te komen maar dat viel tegen.  Noch de jeugd, noch de zakenmensen in kostuum spraken Engels hadden we al snel door.  Daarom zorgden we er na enkele dagen voor om een foto mee te nemen van wat we wilden bezichtigen.  Met de foto konden we snel duidelijk maken waar we naartoe wilden en dat bleek nuttig als we onderweg of in de metro al eens de weg moesten vragen.

Het wijzen naar Chinese teksten in onze reisgidsen bleek trouwens niet zo’n succes.  Misschien doordat er tientallen verschillende dialecten in China gesproken worden?

Google Translate

Met Google Translate op je telefoon kom je al een heel eind.  “Google Instant Translate” Chinees – Engels heeft ons enorm geholpen.  Download de talen op voorhand op je telefoon en dan ter plekke kan je de camera van je telefoon op de Chinese tekst richten en je ziet direct de Engels vertaling.  Heel handig voor vele zaken zoals bijvoorbeeld de menukaart.

Een rare vertaling in het Engels

Op restaurant

Het zou zonde zijn om je te beperken tot de toeristische restaurants.  Wij aten heel lekker en ook nog eens goedkoper in de minder toeristische restaurants.  Bestellen kan je doen door de kaart te vertalen met Google Translate of zoals wij vaak deden door een wandeling in het restaurant te maken en te wijzen naar zaken die mensen aan het eten zijn.  Het voelt misschien raar aan maar de Chinezen vonden het super.

Ctrip

Ctrip is hier niet zo gekend omdat het zich voornamelijk op de Chinese markt richt.  Het is een aanbieder van vluchten, hotels en treintickets.  Vergelijk zeker de prijzen van je binnenlandse vluchten of hotels met wat Ctrip je kan aanbieden.  We boekten al onze binnenlandse vluchten met Ctrip omdat deze steeds weer goedkoper waren.  In ons geval was er ook 1 keer een aanbieding bij dat we voor de prijs van economy in business klasse vlogen.  De website is trouwens volledig in het Engels beschikbaar.

Het is druk in de steden

De steden in China zijn druk, mensen wonen dicht op elkaar en zijn het gewoon van weinig persoonlijke ruimte te hebben.  Hier kan je weinig aan doen behalve er rekening mee te houden en je trachten aan te passen.  Het was voor ons even wennen.  De mensenmassa in de metro in Beijing was indrukwekkend.  We lieten de eerste trein doorrijden omdat deze propvol zat en we wisten dat er binnen een minuut een volgende ging zijn.  Maar toen die ook overvol zat, en die daarop ook weer, hebben we er ons toch maar bij gewrongen.

Lees ook: Beijing voor beginners. 

Als je in lijn staat hou je best ook geen respectabele afstand tot je voorganger zoals wij gewoon zijn.  Toen we dat in het begin deden ging er prompt een Chinees tussen ons en de persoon voor ons staan.  Als je niet bijna op de hielen van de persoon voor jou staat lijkt het immers niet alsof je aan het aanschuiven bent.  Het is even wennen en je aanpassen aan de gewoontes van het land…

De persoon met de gele polo zal je met plezier in de metro duwen

Vermijd de weekends op toeristische bestemmingen

Sommige van de toeristische bezienswaardigheden die jij wilt bezoeken zijn misschien ook heel populair bij de Chinezen.  Huangshan, ook genaamd de Yellow Mountain, is zo een bestemming.  De Chinese Muur en de verboden stad zijn nog 2 voorbeelden.  Chinezen doen veel korte uitstappen in de weekends dus het kan enorm druk worden op deze bezienswaardigheden in het weekend.  Als je kan hou je hier best rekening mee.

Huangshan in het weekend

Openbaar vervoer

De website van de vliegtuigmaatschappijen en Ctrip is volledig in het Engels beschikbaar maar soms zal je ook nog voor treintickets naar het station moeten. Dit is een redelijk complex systeem.  Allereerst is er enkel in grote stations een Engelstalig loket en kun je niet alle tickets in alle stations kopen.  Ook zijn tickets voor sommige treinen enkel op de dag zelf beschikbaar.  Best maak je hier dus even je huiswerk om een onnodige trip naar het station uit te sparen.  Omwille van deze rompslomp zijn er echter ook veel hotels die de tickets voor jou kopen. Je betaalt dan wel een klein bedrag voor deze dienst maar spaart tegelijkertijd wat tijd uit die je kan spenderen aan leuke zaken.

Het openbaar vervoer in China is trouwens modern en zeer goed georganiseerd.  De grote steden hebben een modern uitgebreid metro netwerk.  En met de trein en het vliegtuig geraak je overal zeer snel.  We merkten wel dat vooral het vliegverkeer te lijden heeft onder de smog in de grote steden met bijna steeds vertragingen tot gevolg.

Chinezen zijn heel behulpzaam

Door sommige cultuurverschillen kan het lijken alsof Chinezen onbeleefd of niet behulpzaam zijn maar dat is absoluut niet het geval.  Toen wij onze treintickets voor ons bezoek aan de Chinese Muur gingen kopen hebben we een mooi staaltje behulpzaamheid ondervonden.  Allereerst was in dat station geen Engelstalig loket.  We besloten dan maar rond te lopen in het station en mensen links en rechts aan te spreken met “English?, English?”…  Uiteindelijk hadden we iemand gevonden die dan mee met ons is gaan aanschuiven.  Uiteindelijk bleek het echter niet mogelijk om een ticket voor de volgende dag te kopen.  Dus heeft deze persoon alles netjes op een briefje geschreven dat we dan gewoon de dag erna moesten afgeven en voilà , we hadden ons ticket.

 

Conclusie

Je ziet het, het is af en toe een beetje een avontuur maar het is perfect mogelijk om China zelfstandig te ontdekken.  En het is net dat avontuurlijke dat je reis nog beter maakt en je fantastische leuke verhalen zal opleveren waar je nog lang plezier van zal hebben.

Doen dus die China reis!

 

 

godelieve

Thursday 3rd of January 2019

Dit is echt super super nuttig! We willen een reis, lange reis, naar China maken, maar komen niet waar we willen zijn met georganiseerde reizen en zelfs niet met privaat georganiseerde reizen.... dus dan maar op jullie manier! Lijkt ook veel leuker! Ik heb wel een vraag: hoe geraak je op bezienswaardigheden die niet in een stad liggen maar op enkele km van de stad. Taxi? of uitstappen boeken of openbaar vervoer?? Maar dat is er niet altijd. Dat is nog zo een punt dat niet duidelijk is. Bv. naar de grotten van Longhen. Wat hebben jullie dan gedaan?

Sylvia

Friday 4th of January 2019

Hallo Godelieve,

Bedankt voor de toffe feedback. Altijd leuk om te lezen dat we nuttige info geven. Wat jouw vraag over de bezienswaardigheden die niet in een stad liggen betreft, zal het er een beetje van afhangen hoe moeilijk het bereikbaar is. Wij zouden in eerste instantie altijd proberen zelfstandig te gaan en daarna pas met een groep. Dit omdat wij totaal geen groepmensen zijn. In China is ons dat altijd gelukt. In bus- en trein stations vonden wij altijd wel iemand die Engels sprak en ons kon helpen. Wij zijn zelf niet naar die grotten geweest, dus ik weet niet hoe moeilijk deze bereikbaar zijn, maar ik zou jou vraag eens stellen op een China forum. Krijg je meestal wel heel goede antwoorden op. Als ik zoek op "how to get to Longmen Grottoes" zie ik wel dat je er precies moet geraken met een trein + korte taxi rit. Succes!

groetjes,

Rieneke | Backpackjunkies

Sunday 25th of February 2018

Wij hebben ook veel gebruik gemaakt van Google Translate. Natuurlijk kun je ook niet naar China zonder een VPN, anders is de helft van internet en apps geblokkeerd. Wij kochten onze treintickets via Ctrip en hoefden deze alleen maar af te halen op het station. Dat scheelde heel veel ellende en we stonden zo weer buiten. Echt onmisbaar!

Kheira

Monday 19th of February 2018

Wat handig! Ik heb er nooit over nagedacht dat ik ook zonder een groepsrondreis naar China kan gaan. Met deze tips moet dat zeker wel lukken!

Sylvia Van Overvelt

Monday 19th of February 2018

Ja hoor. Chinezen zijn heel vriendelijk en altijd bereid om je te helpen als ze Engels spreken. En met handgebaren kom je ook al heel ver!

Bart

Tuesday 30th of January 2018

zelf ook door China gereisd en niet onze beste bestemming geweest. Mooiere reizen gedaan. Doch is wel 10 jaar geleden. Ongetwijfeld al veel anders nu.

Sylvia Van Overvelt

Sunday 4th of February 2018

Tja, China is inderdaad niet de gemakkelijkste bestemming om zelfstandig te reizen. Staat ook niet in onze top 10 van de mooiste reizen. De cultuurschok vergeleken met een ander Aziatisch land is toch wel groot. Dit zal 10 jaar geleden inderdaad nog wel groter geweest zijn. Maar we hebben er wel heel wat leuke verhalen aan overgehouden. Dus ik zou het zeker aanraden aan mensen die eens wat anders willen.

Cristina

Tuesday 30th of January 2018

Dit zijn Ć©chte handige tips. Ik heb nooit gedacht om in China te reizen maar langs te andere kant... het land moet prachtige natuur hebben dus misschien moet ik het toch eens overwegen! Is het duur om rond te reizen in China? Bedankt voor jullie advies te delen. :)

kris

Wednesday 31st of January 2018

China is niet zo'n duur land. Alles van eten tot transport was heel betaalbaar. Enkel het bezoek aan Huangshan vonden wij aan de dure kant. Als je daar alles optelde (kabellift + toegang park + bus + taxi) was het achteraf bekeken wel duur.

Comments are closed.