Toegegeven, een reis naar Antarctica is een minder voor de hand liggende bestemming en er zijn vele mooie plekjes op de wereld. Een rondreis in Antarctica is bovendien ook niet goedkoop.  Waarom het dan zo ver gaan zoeken?  Het is een vraag die we onszelf deze keer op voorhand ook stelden.  We waren het jaar voordien naar Alaska gegaan en hadden schrik dat het hiermee veel gelijkenissen ging vertonen.

Uiteindelijk gingen we over de streep omwille van de mytische aantrekkingskracht van dit continent.  Het leek ons een unieke ervaring om hier voet aan de grond te kunnen zetten.  Tegelijkertijd merk je hier als geen ander de gevolgen van de opwarming van de aarde.  Sommigen zeggen dat toerisme hiertoe bijdraagt.  Ik merk bij ons het tegenovergestelde. Hoe meer prachtige plekjes wij ontdekken op de wereld, hoe meer we er stil bij staan dat we er met veel respect mee moeten omgaan.

Onze vakantie in Antarctica was opnieuw zo een eye-opener. Hier vind je 7 redenen waarom je absoluut met een cruise naar Antarctica moet gaan:

1. Het is een Wow-ervaring vanaf het eerste moment

Het laatste stuk van de drake passage hebben we ’s nachts overgestoken en ons schip lag klaar in Half moon island toen we ’s ochtends onze gordijnen openden.  Dat beeld was zo prachtig dat ik het nog steeds perfect voor de geest kan halen.  Een prachtige blauwe hemel, de zee die er vredig bij ligt en de bergen gehuld in een dicht pak ijs en sneeuw dat schitterend ligt te glinsteren.  Die eerste minuten heb ik al direkt enkele tientallen foto’s gemaakt.

2. Je kan er nog echt genieten van de stilte 

Dagelijks gingen we aan land met de Zodiacs en iedere keer dat we konden, gingen we dan ook even gewoon met de Zodiac op een rustig plekje liggen. De motor ging af en gewoon even stil zijn en genieten van het moment.  Het enige dat je dan hoort is je eigen ademhaling en het kraken van het ijs.  Dat is gewoon een luxe dat je dat kan doen.

3.De prachtige natuur is nog ongerept

Uiteraard hadden we op voorhand al wat foto’s opgezocht maar toch wisten we niet echt waar we ons aan moesten verwachten qua landschap.  We wisten natuurlijk dat er veel ijs en pinguïns gingen zijn maar verder hadden we niet echt een idee.

De natuur in Antarctica is prachtig. We vielen van de ene verbazing in de andere. We zagen ijsschotsen die precies uitgehouwen waren, we vaarden tussen gigantische ruige bergen en hadden zelfs het geluk door het prachtige Lemaire kanaal te kunnen varen. Een nauwe doorgang die vaak door ijsbergen geblokkeerd is.  Het was zo uniek dat men hier nog eens door kon dat iedereen van de bemanning, inclusief de kapitein, mee massaal foto’s vanaf het dek aan het nemen was.   Ondanks dat sommigen misschien al 20 keer in Antarctica waren geweest, waren de meesten ook  nog niet door het kanaal gevaren. We hebben dus enorm geluk gehad dat wij dit hebben kunnen doen.

Het beste van al, en dat is ook wat een reis naar Antarctica voor ons zo bijzonder maakt, is dat dit nog een ongerept continent is.  Je past je hier aan aan de regels van de natuur en de dieren die hier wonen.

4. Je ziet veel pinguins en andere dieren

Ze zien er een beetje klungelachtig uit, het zijn niet de properste dieren en ze maken een geluid van jewelste maar toch kan je niet anders doen dan deze dieren schattig te vinden.  Ga je in januari of februari dan zal je ze volop in de weer zien om eten aan te dragen voor hun allerkleinsten.  Die zijn dan net geboren en zijn met hun donspels zo mogelijk nog schattiger.  Maar behalve pinguïns zijn er natuurlijk nog vele andere dieren: zeehonden, pelsrobben, walvissen, albatrossen, ….

5. Je voelt je een avonturier

Sylvia wilde altijd al ontdekkingsreiziger worden en deze reis is toch het dichtste dat al ooit in de buurt is gekomen.  Een ongerept continent, aan land gaan met de zodiacs en bovenal een plek waar nog maar weinig toeristen je zijn voorgegaan.

We raden je trouwens aan om een zo klein mogelijk expeditieschip te nemen.  Hoe kleiner het schip hoe authentieker dat je ervaring zal zijn en hoe meer tijd je aan land zal kunnen doorbrengen.

6. Je komt zelf tot rust

Je hoeft hier niet te rushen. Tussen de verschillende excursies aan land is er voldoende tijd om ook te genieten van het moment.  En natuurlijk ook van het prachtige landschap.  De omgeving straalt sowieso rust uit.  Ja, hier beleef je echt gelukzalige momenten!

7. Je leert veel bij over de natuur

Aan boord word je begeleid door een heus expeditieteam.  Op onze cruise met Seabourn was dat een team van 24 personen bestaande uit ornithologen, geologen, walvis en pinguïn experts, glaciologisten, en ga zo maar door.  Zelfs een hoop specialisten waar we niet van hadden kunnen vermoeden dat je je daar in zou kunnen specialiseren.

Zij geven lezingen en zijn gedurende de hele cruise beschikbaar aan boord om te antwoorden op al je vragen.  De verhalen over de eerste expedities naar Antarctica zijn echt wel indrukwekkend.

Verder zaten er in ons team zaten ook enkele fotografen waarbij je terecht kon voor fotografie tips.

Conclusie

Deze cruise naar Antarctica was een ongelooflijke ervaring, eentje die moeilijk te evenaren zal zijn.  Seabourn biedt deze cruise aan als een 3 weeks programma waarbij je vertrekt vanuit Buenos Aires en aankomt in Valparaiso (of omgekeerd). Mochten we vandaag opnieuw moeten kiezen zouden we waarschijnlijk kiezen voor een cruise van 1 week die enkel Antarctica aan doet. Deze cruises vertrekken meestal vanuit Ushuaia.

De 3 weken op een cruise waren redelijk lang en alles wat je bezoekt nadat je Antarctica hebt gezien, verbleekt in het niets met Antarctica nog zo vers in het geheugen.

Ook zouden we opteren voor een kleiner schip.  Met een maximum capaciteit van 458 passagiers is Seabourn’s quest uiteraard al niet groot maar kleiner is echt beter als het op Antarctica op aan komt.  Met een kleiner schip kan je 2 landingen per dag doen.  Bij Seabourn is dat 1 maal per dag.  En op kleinere schepen heb je uiteraard een nog beter contact met het expeditie team.

Natuurlijk biedt Seabourn je dan weer wel een luxueuze ervaring, iets wat op andere schepen misschien minder zal zijn.

Een reisgids naar Antarctica vind je alvast hier.

Vind je dit een leuk artikel? Pin het, zo heb je het altijd bij de hand.

Laat het ons zeker weten als je een cruise naar Antactica hebt gemaakt!

Dit artikel bevat affiliate links. Dit wil zeggen dat wanneer jij doorklikt op een link en iets koopt wij daar een kleine commissie op krijgen. Uiteraard zonder meerkost voor jou.

Categories: Antarctica

21 Comments

GlobeHopper · 16 maart, 2018 at 14:12

Wat tof zeg! Antarctica staat echt nog op onze bucketlist (alsmede zuidelijk Argentinië trouwens), maar het is best een hele (en prijzige) onderneming! Wel een once in a lifetime experience zo te lezen, voorlopig genieten we nog even mee aan de hand van jullie foto’s 🙂

Sylvia Van Overvelt · 16 maart, 2018 at 15:55

Het is inderdaad geen goedkope reis. Maar zoals je zelf zegt een absolute once in a lifetime experience. Dus mochten jullie ooit de kans hebben, zeker doen.

Sabine · 16 maart, 2018 at 18:27

Leuk geschreven en goede redenen om toch die kant op te gaan! Maar is het niet heel erg kouhouhoud? Brrrr. Misschien toch maar eens trotseren die kou voor deze prachtige bestemming!

Janet | thatonetime · 16 maart, 2018 at 21:42

Wat supertof! Dit is echt een droom voor mij. Nog even sparen maar ooit vind ik mijn weg wel naar deze prachtige bestemming!

Linda | travellersoftheworld · 17 maart, 2018 at 14:15

Wauw wat een droom zeg! Antractica staat op mijn bucketlist, maar ik weet ergens dat de kans heel klein is dat ik er ook daadwerkelijk ga komen. Het is zo duur en zo ver, maar het lijkt me echt een gave en unieke ervaring! Prachtige foto’s 🙂 Zo leuk dat jullie hier geweest zijn

Sylvia Van Overvelt · 18 maart, 2018 at 16:30

Zeker en vast doen. Het is echt de moeite.

Sylvia Van Overvelt · 18 maart, 2018 at 16:32

Raar, maar wij zijn zelf geen fan van de warmte. En zo koud was het er eerlijk gezegd niet. Toen wij er waren was het 2graden, warmer dan het in België op dat moment was. Dus kou is maar relatief hoor.

Ana Rita · 18 maart, 2018 at 17:23

Ik hoor en lees steeds meer over reizen naar Antarctica, ik dacht altijd dat alleen wetenschappers hier naartoe gingen haha. De foto’s zien er echt adembenemend mooi uit! Stiekem droom ik er ook over om naar dit vrijwel onbewoonde werelddeel te gaan, maar voorlopig hou ik het nog even bij iets goedkopere (én warmere haha) bestemmingen.

Kimberley · 18 maart, 2018 at 22:03

Dit lijkt me echt een geweldige bestemming, inderdaad niet voor de hand liggend maar wel heel bijzonder!

Sylvia Van Overvelt · 19 maart, 2018 at 10:03

Het is inderdaad niet goedkoop maar absoluut wel waard om voor te sparen vinden wij. Mocht je ooit de kans krijgen om er naartoe te gaan. Zeker doen!

Sylvia Van Overvelt · 19 maart, 2018 at 10:06

Super koud was het niet hoor. De temperartuur zat rond de 2 graden. In België was het op dat moment kouder. Je ziet hier dus jammer genoeg het effect van de opwarming van de aarde. Is wel iets om bij stil te staan.

Lizzie | Globalizious · 28 maart, 2018 at 17:11

Oh waaaauw!! Dit is echt iets voor op de wish list. Wat ziet het er fantastisch uit!! Die fotos van de pinguins zijn eeecht geweldig. Zeker enthousiast geworden!!

Debbie · 29 maart, 2018 at 10:35

jaaa prachtig staat op mijn bucketlist!

Hip on Trip · 30 maart, 2018 at 09:14

So, Antartica staat zó op mijn bucketlist. Ik heb zelf een aantal jaren op cruiseschepen gewerkt en zelfs even op een ijsbreker, die dus ook naar Antartica ging. Maar net niet tijdens mijn contract daar, helaas. Het enige, wat me nu tegen houdt, is money money. Want het blijft een prijzig tripje, toch?

Sylvia Van Overvelt · 31 maart, 2018 at 15:41

Jammer dat je dan Antarctica heb gemist want het is echt de moeite. Het is inderdaad niet goedkoop. Maar wel waard om ervoor te sparen. Dus mocht je ooit de kans hebben, zeker gaan.

Luc van de Wiel · 5 april, 2018 at 14:12

Het ziet er prachtig uit…. maar het is wel koud, niet?

Alex · 5 april, 2018 at 16:14

Gaaf! Staat op mijn wensenlijstje hier ooit nog heen te gaan. Prachtige foto’s ook!

Robin · 6 april, 2018 at 19:59

Wow heb ik eigelijk nog niet aangedacht zo leuk idee

Sylvia Van Overvelt · 8 april, 2018 at 16:10

Dank je wel. Staat terecht op je lijstje want was fantastisch

Sylvia Van Overvelt · 8 april, 2018 at 16:12

Jammer genoeg zie je daar echt wel de klimaatopwarming. Het was er toen 2 graden. Zelfs iets warmer dan in België op dat moment.

Marie-Lise (reislustig.be) · 23 april, 2018 at 22:58

Ik kan me voorstellen dat dit één van die reizen is die je nooit meer vergeet! 🙂

Comments are closed.