Met een bezoek aan het Kruger park kan het bijna niet mis gaan als je op zoek bent naar een unieke belevenis.

Hier onze tips om je bezoek nog beter te maken

1. Focus je op het zuidelijke deel van het Kruger Nationaal Park

Dit is het deel van het Kruger Park dat, ondermeer door de aanwezigheid van de Sabie rivier, meer dieren aantrekt.  Hier heb je dan ook het meeste kans om dieren te spotten.  Aangezien dit ons werd verteld door de rangers hebben wij al onze game drives beperkt tot deze regio en we werden niet teleurgesteld.  Op 4 game drives verspreid over 3 dagen hebben we alle dieren van de big 5 gezien en nog veel meer.

Grofweg is dit het gebied vanaf in het noorder de Paul Kruger Gate tot de zuidelijke grens van het park.

2.  Combineer self-drives met georganiseerde game drives

Het is zeker niet zo dat je een game drive via een organisatie moet doen om de dieren te vinden.  Het is vaak net zo eenvoudig als stoppen waar al andere autos stilstaan om dan te zien waar zij ook naar het zien zijn.  Echt specifieke skills komen er dus niet aan te pas.

Dieren spotten in Kruger

Dieren spotten in Kruger is echt niet moeilijk

Waarom zou je dan toch een georganiseerde game drive doen?  Op deze manier moet niemand rijden en kan iedereen genieten van het uitzicht. Je bestuurder geeft je normaal ook altijd enkele weetjes over de dieren die je ziet zodat het allemaal nog indrukwekkender wordt.

3. Boek je game drives niet rechtstreeks via het Kruger Park

Het kan verleidelijk zijn om je safari rechtstreeks bij het Kruger Park te boeken aangezien deze het goedkoopst zijn of omdat je zo het gevoel hebt dat je geld naar een goed doel gaat.  Je riskeert echter in een safari voertuig met 20 zitplaatsen komen (andere voertuigen zijn voor 9 personen).  Dit neemt toch heel wat van de charme weg.

Kruger Safari voertuig voor 20 personen

Kruger Safari voertuig voor 20 personen

4. Private Parken versus Kruger Nationaal Park

Aan de westrand van het Kruger Nationaal Park grenzen vele private game reserves die allemaal samen het Greater Kruger vormen.  Er is geen hek tussen deze parken individueel en Kruger dus de dieren lopen vrij rond binnenin heel Greater Kruger.

Dit gezegd zijnde is het moeilijk om te zeggen of het beter is te opteren voor een verblijf in een privédomein of in Kruger.  Game Drives in de privé parken beperken zich tot het gebied rondom de lodge.  Dit zorgt er natuurlijk voor dat je minder kans hebt om dieren te vinden.  Wij waren leeuwen op het spoor maar ze hadden ons gebied verlaten, resultaat… we moesten onze tocht staken en op zoek naar andere dieren.

Luipaard in Sabi Sands

Luipaard zet de achtervolging in op zijn prooi

Later hadden we dan wel het geluk een luipaard op het spoor te komen dat net zelf zijn zinnen op een duiker had gezet.  Het heeft deze bijna voor onze jeep gevangen.  Daarvan getuige zijn is natuurlijk super en dat heeft dan ook onze game drive helemaal goedgemaakt.  Daarvoor hadden we helemaal niet  zo veel dieren gezien.  In de privé parken is het aantal bezoekers beperkt en gaat men met de jeeps wel van de weg waardoor je zulke dingen vanop de eerste rij goed kan zien.  Dat zou in Kruger niet mogelijk zijn wat de kans verkleint om daar zoiets te zien.

Luipaard heeft duiker gevangen

Dit luipaard heeft juist een duiker gevangen en staat klaar om hem mee in de boom te nemen.

Kort samengevat zou ik zeggen dat je beter bent in Kruger als je veel dieren wil zien en beter af bent in de privé parken als je de dieren meer van nabij wil zien.

5. Ga op zoek naar katten met een nachtelijke game drive in Sabi Sands

Sabi Sands is een van de beste plaatsen om luipaarden te spotten.  De waarnemingen zijn hier hoger dan gemiddeld.  Luipaarden jagen ’s nachts dus trek eropuit met een game drive bij zonsondergang en hou je camera klaar!

Een game drive in Sabi Sands kan je normaal enkel doen als je ook in een lodge in Sabi Sands logeert met uitzondering van de game drives in Umkumbe die je ook via Elephant’s Herd kan boeken.  Wij hebben onze safari in Sabi Sands via hen geregeld en deze was perfect geregeld.

6. Slaap in of nabij het park

Hoe warmer het is hoe luier dat de dieren overdag worden.  Dit geldt zeker voor de katten.  Dit wil zeggen dat je bij zonsopgang of zonsondergang onderweg zal zijn.  Vroeg uit je bed dus en daarom is het een pluspunt dat je dichtbij of in het park slaapt zodat je toch nog iets langer kan slapen en niet iedere morgen nog eens een half uur verliest om vanaf Hazyview richting Kruger te rijden.

Heb jij nog andere tips?  Deel ze dan gerust met ons!  Alle foto’s in dit artikel met uitzondering van het safari voertuig zijn van onze eigen reis.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *