Categoriearchief: Frequent Flyer

Hoe je gratis in Business naar Alaska kan vliegen (en je uitgespaarde geld uitgeven aan unieke ervaringen)

Alaska is een bestemming die ik iedereen zou aanraden.  Spijtig genoeg is het echter een relatief dure bestemming om naartoe te reizen.

Gelukkig is er een manier die je makkelijk 1000€ uit je reisbudget kan uitsparen.  Denk eens aan al die leuke dingen die je met 1000€ zou kunnen doen in Alaska.  Zegt kajakken naar een gletsjer je iets?  Ooit al eens met een helicopter naar een gletsjer willen vliegen?  En dat is maar een kleine greep uit alle unieke ervaringen die je in Alaska met je 1000€ zou kunnen doen…  Voor nog meer inspiratie kan je een kijkje nemen in onze andere blogs!

In alle rust genieten van een glaasje champagne aan de voet van de Knik Gletsjer
In alle rust genieten van een glaasje champagne aan de voet van de Knik Gletsjer

In plaats van meer dan 1000€ te betalen voor een vlucht gebruikten wij 100.000 Aadvantage mijlen (American Airlines) voor onze vlucht naar Alaska.  Zo vlogen wij gratis, heen & terug, in Business klasse. 

Waarom gebruik je je mijlen voor een vlucht naar Alaska en niet naar een andere bestemming?

Je kan je mijlen natuurlijk naar alle bestemmingen gebruiken maar je wilt natuurlijk dat die mijlen je zoveel mogelijk opbrengen.  Je hebt er immers lang voor gespaard.

Het aantal mijlen dat je dient uit te geven voor een gratis vlucht wordt vaak uitgedrukt in regios waarbij heel Noord-Amerika wordt aanzien als 1 regio.  Dat is niet zo voor alle luchtvaartmaatschappijen maar is wel vaak het geval.   Vluchten naar Alaska zijn typisch duur en daarom is Alaska een ideale bestemming om hier je mijlen te gebruiken.  Je betaalt immers meer als je betaalt in geld maar evenveel als je met je mijlen vliegt.

Hieronder een voorbeeld voor de goedkoopste vlucht op 7 Juli 2018 naar 3 verschillende bestemmingen.  Je kan zien hoeveel verschil er in prijs is voor een ticket naar de Oostkust, Westkust en Alaska respectievelijk.  Al deze tickets kosten je dus exact evenveel mijlen.  Hier zie je dat je mijlen je het meeste opbrengen als je ermee vliegt naar Anchorage, Alaska.

BestemmingGoedkoopste vluchtMaatschappij
New York (Oostkust)570€Icelandair
Los Angeles (Westkust)827€Turkish Airlines
Anchorage (Alaska)1340€Condor + Lufthansa

Waarom vlieg je in Business klasse?

Vandaag de dag zou ik het niet noodzakelijker wijze nog aanraden maar destijds was het ook omdat we op deze manier meer waarde konden halen uit onze mijlen.  Het Aadvantage programme kende echter enkele wijzigingen sindsdien en vandaag zijn je mijlen ongeveer evenveel waard of je ze nu gebruikt voor een gratis ticket in economy of business.

Hieronder een overzicht:

BestemmingPrijs EconomyMijlen EconomyPrijs BusinessMijlen Business
Anchorage, Alaska1340€475002508€110000
2,8 cent2,2 cent

De tabel toont de goedkoopste vlucht naar Anchorage, Alaska in Economy en tevens de goedkoopste optie in Business.  In de derde en vijfde kolom zie je respectievelijk het aantal Aadvantage mijlen dat je zou moeten betalen voor een gratis vlucht in Economy of Business. De onderste rij geeft weer hoeveel cents per mijl je dan respectievelijk hebt verdiend door je mijlen te gebruiken.

Je ziet dat er niet veel verschil meer opzit.  Aan de huidige prijzen is het zelfs iets interessanter om je mijlen te gebruiken voor de economy. Natuurlijk verschilt de prijs van dag tot dag dus morgen kan het alweer anders zijn.  Met zo een klein verschil zou ik zeggen om je zuurverdiende mijlen zodra je kan te gebruiken voor een economy vlucht.  Je weet immers nooit of American Airlines morgen gaat beslissen om zijn programma aan te passen en dan kunnen je mijlen opeens minder waard zijn.

En nu komt het beste:

Jij kan dit ook!

Velen denken dat het noodzakelijk is om veel te vliegen om voordeel te halen uit de getrouwheidsprogramma’s.  Dat hebben wij echter helemaal niet gedaan.  Deze 100.000 mijlen hebben wij bij elkaar gespaard met wat slim gebruik van de programma’s en 2 reizen per jaar .  1 vlucht was typisch naar een wat verre bestemming, de andere een Europese city-trip.  

Nu dien je enkel nog te starten!

Het enige wat je nu nog moet doen is je inschrijven in een programma en je kan beginnen mijlen sparen voor je eerste gratis vlucht.  (spannend hé :-))

Een beetje strategie is hier vereist want dit is niet noodzakelijk de maatschappij waarmee je volgende keer vliegt of het meeste vliegt.  Dit klinkt misschien allemaal een beetje verwarrend maar geen paniek want ik komt hier binnenkort op terug in een volgende blog.  Je zal zien dat het allemaal niet zo moeilijk is dan het op het eerste zicht lijkt.

Tot binnenkort en bereid je alvast voor op een gratis vlucht :-).

Waarom aansluiten bij een hotel getrouwheidsprogramma?

Wat is een hotel getrouwheidsprogramma?

Alle grote hotelketens hebben tegenwoordig wel een getrouwheidsprogramma.  Je kan ze een beetje vergelijken met de programma’s van de supermarkten waar je je boodschappen doet.  Het komt erop neer dat je voor iedere euro die je uitgeeft je punten zal ontvangen.  Die punten kun je dan later inruilen voor gratis overnachtingen of andere zaken.

Genieten van het uitzicht aan het Kruger Nationaal park, en nog gratis ook!

Tijdens onze reis in Z-Afrika van dit jaar deden we 7 gratis onvernachtingen, een besparing van meer dan 700€.

Waarom zou ik me aansluiten?

Aansluiten is gratis en gewoon voor het aansluiten alleen krijg je vaak al vele voordelen.  Zo bieden zowel Marriott als Hilton je bijvoorbeeld gratis internet als je bent aangesloten bij hun getrouwheidsprogramma.  Je moet dan wel via de website van Marriott of Hilton boeken maar hier heb je als lid ook weer een laagste prijsgarantie.  Vind je dezelfde kamer op een andere website aan een lagere prijs dan krijg je de kamer ook aan die prijs met nog een extra korting er bovenop.  (IHG gaat hier zelfs nog verder en biedt de eerste nacht gratis.)

Gratis upgrade naar een suite met ruim apart salon

Buiten het punten sparen voor gratis nachten spaar je ook een “status” bij elkaar.  Met je status komen voordelen zoals upgrades.  In Egypte kregen we deze mooie gratis upgrade naar een suite.

Ik sluit me niet aan omdat ik onvoldoende op reis ga.

Dat is een veel gehoorde reden.  Aansluiten kost je echter maar 5 minuten van je tijd.  Als je weinig reist kan je een programma kiezen waar de punten minder snel vervallen.  Bij Marriott is dat pas na 2 jaar inactiviteit in plaats van 1 jaar bij Hilton.  Dat wil dus zeggen dat 1 overnachting iedere 2 jaar voldoende is om je punten te behouden. En mochten je punten gaan vervallen zonder dat je er zelf iets mooi mee kan doen kan je deze altijd nog in kleine schijven aan een goed doel schenken.

Ik verkies kleinere charmehotels bovenop ketens.

De grote hotelketens hebben vandaag vaak al een merk dat hierop inspeelt zoals Design Hotels (Starwood), Edition (Marriott), Canopy of Curio (beiden van Hilton).  Vind je hier je gading niet of blijf je liever weg van de ketens is Rocketmiles een interessant platform waarop je hotels kan boeken en in ruil vliegmijlen kan sparen.

Hoe sluit je aan?

Je registreren doe je op de website van de hotelketen.  Het loont echter de moeite om even te zien of er geen lopende promoties zijn die je direct bonuspunten kunnen opleveren.  Misschien ken je iemand die al lid is van het programma?  In dat geval kunnen jullie misschien zelfs beiden al bonuspunten krijgen via een ‘refer-a-friend’ programma.

Marriott heeft een programma waarbij de eerste 5 verblijven van nieuwe leden elk 2000 bonuspunten  opleveren voor zowel de nieuwe leden als de bestaande leden die hen aanbrachten.

Kerstmarkt in Duitsland, altijd leuk!

Al verschillende jaren gebruiken we ook onze punten om een gratis overnachting te boeken in Duitsland als we naar de Kerstmarkt gaan.  Zo kunnen we genieten van de Kerstmarkt op zijn mooist, als het donker is en rustig wat glühwein meepikken.

Kortom, het is een kleine moeite om je aan te sluiten.  Een gratis overnachting is altijd handig meegenomen.   Behaal je die gratis nacht niet dan kan je misschien nog wel een goed doel helpen en in het allerslechtste geval heeft het je slechts 5 minuten geduurd om aan te sluiten.

5 nuttige weetjes om meer voordeel te halen uit je Marriott Rewards punten

Marriott is de laatste jaren enorm gegroeid als hotelgroep en is nu officieel de grootste hotelgroep ter wereld.  De enorme groei komt vooral door de overnames van AC Hotels (voornamelijk hotels in Spanje), Protea Hotels (Zuid-Afrika) en Starwood (met merken als W, Westin, Sheraton, … wereldwijd actief)

Dat Marriott wereldwijd actief is maakt het makkelijk om punten te verzamelen en je account zo actief te houden zodat ze ook niet vervallen.  (Marriott punten vervallen na 2 jaar van incativiteit)

Het echte leuke is natuurlijk het gebruiken van je punten voor gratis nachten.   Hier lees je hoe je het meeste uit je punten kan halen.

1 Hotel categorieën worden deels bepaald door hoeveel gratis nachten daar worden opgenomen

Courtyard Brussels Airport is een hotel dat je soms voor 66€ kan boeken en is een categorie 4 hotel.  Aan de andere kant heb vele hotels die je nooit onder de 100€ vind maar die wel in categorie 1 staan.  Zijn dit slechte hotels?  Zeker niet.  Er zijn zo vele JW Marriott hotels in China, Protea hotels in Zuid-Afrika en nog veel meer.  Ze zitten in een lagere categorie omdat daar minder vaak punten worden ingeruild.  Let hier dus zeker op, op deze manier haal je veel meer gratis nachten uit je punten.

Zuid -Afrika telt momenteel 37 hotels in categorie 1 waaronder ook hotels in toeristische bestemmingen als Kaapstad, Stellenbosch, Oudtshoorn, Knysna en Hazyview.  Plan je een bezoek aan Kruger kan ik zeker de Protea Hotel Kruger Gate aanbevelen!

Observatieplatform, Protea Hotel Kruger Gate
Observatieplatform en bar, Protea Hotel Kruger Gate

2 Hotel categorieën zijn vast gedurende het hele jaar

De prijs van een kamer kan van dag tot dag variëren en zal duurder zijn als er een evenement is en een hoge bezetting wordt verwacht.  De hotel categorie ligt echter vast.  Dat wil zeggen dat je in punten het gehele jaar door dezelfde prijs (hoeveelheid punten) zal betalen terwijl dat in geld niet zo is. Heb je je zinnen gezet op een bepaald hotel maar zijn de kamers voor de dagen die je in gedachten hebt opeens een pak duurder?  Dit is het moment om je punten aan te spreken!

3 Hoe weet ik of ik een goede deal doe?

Het best is te kijken naar je punten alsof het een munteenheid is met een wisselkoers naar de Euro.  Over die wisselkoers is veel te doen in het wereldje van de frequent flyers.  Grofweg is er een consensus dat 1 Marriott Rewards punt 0.9 cent waard is.

1 euro = 111.11 Marriott Rewards punten

Met dit als referentiepunt kan je dus kijken of het een goed idee is je punten te gebruiken of niet.  Je zal snel merken dat de categorie 1 hotels die je kan boeken aan 100€ of meer een mooie deal zijn en dat het Courtyard Brussels hotel geen mooie deal is tenzij je daar voor die avond meer als 180€ voor zou moeten neertellen.

In Moskou gaan de hotelprijzen soms echt door het dak (Royal Aurora Hotel, foto van de Marriott Website)

4. Bekijk ook points+cash

Soms bieden hotels ook buiten volledig gratis en volledig betalende overnachtingen ook een tussenoplossing waarbij je gedeeltelijk in cash en gedeeltelijk in punten betaalt.  Zit je er niet mee in een stukje cash te betalen is het de moeite om ook dit tarief eens te bekijken want soms krijg je op deze manier een betere wisselkoers voor je punten.

Goed om weten is dat je geen punten zal krijgen voor deze overnachting, ook niet voor het stuk dat je nog betaalt.

5 Pot je punten niet onnodig op

Het geeft voldoening om je puntensaldo te zien aangroeien maar het is nog veel leuker om er eens gratis op uit te kunnen.  Het is geen goed idee je punten jaren op te sparen om ze dan allemaal uit te geven aan een droomreis.  De regels veranderen immers regelmatig en soms kan dit in je voordeel zijn maar veel vaker is het in je nadeel en zijn je punten plotseling minder waard.

Zicht op de Petronas torens vanuit onze kamer (Renaissance Kuala Lumpur)
Zicht op de Petronas torens vanuit onze kamer (Renaissance Kuala Lumpur)