5 onvergetelijke ervaringen die je absoluut moet doen in Alaska

Onze reis naar Alaska van enkele jaren geleden is zonder twijfel één van onze mooiste reizen gebleken.  De reden daarvoor is dat we tijdens deze reis enkele activiteiten deden waardoor we echt de ruige, indrukwekkende natuur van Alaska konden beleven.

Hier onze top 5 tips voor jullie volgende onvergetelijke reis naar Alaska!

 1. Ervaar de schoonheid van een gletsjer vanuit de lucht met een privé helikopter tour

Deze privé helikopter vlucht laat je echt op een unieke manier een gletsjer ontdekken.  Allereerst zie je de diepe kloven als je over de gletsjer vliegt waarna je erop land en ze van dichtbij kan zien.  Achteraf vlieg je ook nog naar de voet van de gletsjer waar je in je eigen kleine paradijs kan genieten van het prachtige uitzicht onder het drinken van een glaasje champagne.  Priceless!

Helicopter tour vanuit Knik River Lodge

2. Gletsjer kajaken, ontdek de prachtige diepblauwe kleuren van een gletsjer op een sportieve manier

Gletsjer kayaken is een meer actieve maar minstens even opwindende manier om de schoonheid van een gletsjer van nabij te ontdekken.  Kleed je warm aan voor deze leuke activiteit, je zal niet teleurgesteld zijn.

3. Ga op verkenning in Denali Nationaal Park en ontdek de prachtige  natuur, beren en nog vele andere dieren.

Denali Nationaal Park is een park waar de echter natuurliefhebbers zich dagen kunnen uitleven.    Vanaf de 2de helft van Augustus toveren de herfstkleuren het park om in een ongelooflijk mooi kleurenpalet, een droom voor fotografen.  Beren, elanden en nog veel andere wilde dieren kunnen op ieder moment verschijnen, wees dus alert en hou je fototoestel ten allen tijde klaar!

4.  Voel je een echte local op de Alaska State fair

Een hele andere activiteit dan wat we hier meestal schrijven maar zo leuk dat het niet op het lijstje mocht ontbreken.  De Alaska State fair gaat jaarlijks rond eind Augustus begin September door in Palmer en is een combinatie van een beurs en een kermis.  Van je uitleven in kermis attracties tot het bijwonen van de verkiezing van de grootste groente.  Je kan het hier allemaal.  Ik garandeer je dat je met momenten grote ogen zult opzetten!  

5.  Ga op zoek naar Orka’s met een cruise in de Kenai Fjord

Een cruise in de Kenai Fjord is gegarandeerd een succes.  Het is een prachtige locatie.  Je zal uiteraard enkele gletsjers zien maar ook bijna zeker zeeotters, zeehonden en zeeleeuwen.  De kers op de taart is natuurlijk als je ook het geluk hebt van walvissen en orka’s te zien.  Zie hieronder wat een mooie grote familie orka’s wij zagen toen we bijna terug aan de haven waren.  Echt fantastisch!

Ook plannen om naar Alaska te gaan?  Lees dan hier waarom je hier best je vliegmijlen gebruikt en hoe wij gratis in Business hebben gevlogen.

 

Hoe je gratis in Business naar Alaska kan vliegen (en je uitgespaarde geld uitgeven aan unieke ervaringen)

Alaska is een bestemming die ik iedereen zou aanraden.  Spijtig genoeg is het echter een relatief dure bestemming om naartoe te reizen.

Gelukkig is er een manier die je makkelijk 1000€ uit je reisbudget kan uitsparen.  Denk eens aan al die leuke dingen die je met 1000€ zou kunnen doen in Alaska.  Zegt kajakken naar een gletsjer je iets?  Ooit al eens met een helicopter naar een gletsjer willen vliegen?  En dat is maar een kleine greep uit alle unieke ervaringen die je in Alaska met je 1000€ zou kunnen doen…  Voor nog meer inspiratie kan je een kijkje nemen in onze andere blogs!

In alle rust genieten van een glaasje champagne aan de voet van de Knik Gletsjer
In alle rust genieten van een glaasje champagne aan de voet van de Knik Gletsjer

In plaats van meer dan 1000€ te betalen voor een vlucht gebruikten wij 100.000 Aadvantage mijlen (American Airlines) voor onze vlucht naar Alaska.  Zo vlogen wij gratis, heen & terug, in Business klasse. 

Waarom gebruik je je mijlen voor een vlucht naar Alaska en niet naar een andere bestemming?

Je kan je mijlen natuurlijk naar alle bestemmingen gebruiken maar je wilt natuurlijk dat die mijlen je zoveel mogelijk opbrengen.  Je hebt er immers lang voor gespaard.

Het aantal mijlen dat je dient uit te geven voor een gratis vlucht wordt vaak uitgedrukt in regios waarbij heel Noord-Amerika wordt aanzien als 1 regio.  Dat is niet zo voor alle luchtvaartmaatschappijen maar is wel vaak het geval.   Vluchten naar Alaska zijn typisch duur en daarom is Alaska een ideale bestemming om hier je mijlen te gebruiken.  Je betaalt immers meer als je betaalt in geld maar evenveel als je met je mijlen vliegt.

Hieronder een voorbeeld voor de goedkoopste vlucht op 7 Juli 2018 naar 3 verschillende bestemmingen.  Je kan zien hoeveel verschil er in prijs is voor een ticket naar de Oostkust, Westkust en Alaska respectievelijk.  Al deze tickets kosten je dus exact evenveel mijlen.  Hier zie je dat je mijlen je het meeste opbrengen als je ermee vliegt naar Anchorage, Alaska.

BestemmingGoedkoopste vluchtMaatschappij
New York (Oostkust)570€Icelandair
Los Angeles (Westkust)827€Turkish Airlines
Anchorage (Alaska)1340€Condor + Lufthansa

Waarom vlieg je in Business klasse?

Vandaag de dag zou ik het niet noodzakelijker wijze nog aanraden maar destijds was het ook omdat we op deze manier meer waarde konden halen uit onze mijlen.  Het Aadvantage programme kende echter enkele wijzigingen sindsdien en vandaag zijn je mijlen ongeveer evenveel waard of je ze nu gebruikt voor een gratis ticket in economy of business.

Hieronder een overzicht:

BestemmingPrijs EconomyMijlen EconomyPrijs BusinessMijlen Business
Anchorage, Alaska1340€475002508€110000
2,8 cent2,2 cent

De tabel toont de goedkoopste vlucht naar Anchorage, Alaska in Economy en tevens de goedkoopste optie in Business.  In de derde en vijfde kolom zie je respectievelijk het aantal Aadvantage mijlen dat je zou moeten betalen voor een gratis vlucht in Economy of Business. De onderste rij geeft weer hoeveel cents per mijl je dan respectievelijk hebt verdiend door je mijlen te gebruiken.

Je ziet dat er niet veel verschil meer opzit.  Aan de huidige prijzen is het zelfs iets interessanter om je mijlen te gebruiken voor de economy. Natuurlijk verschilt de prijs van dag tot dag dus morgen kan het alweer anders zijn.  Met zo een klein verschil zou ik zeggen om je zuurverdiende mijlen zodra je kan te gebruiken voor een economy vlucht.  Je weet immers nooit of American Airlines morgen gaat beslissen om zijn programma aan te passen en dan kunnen je mijlen opeens minder waard zijn.

En nu komt het beste:

Jij kan dit ook!

Velen denken dat het noodzakelijk is om veel te vliegen om voordeel te halen uit de getrouwheidsprogramma’s.  Dat hebben wij echter helemaal niet gedaan.  Deze 100.000 mijlen hebben wij bij elkaar gespaard met wat slim gebruik van de programma’s en 2 reizen per jaar .  1 vlucht was typisch naar een wat verre bestemming, de andere een Europese city-trip.  

Nu dien je enkel nog te starten!

Het enige wat je nu nog moet doen is je inschrijven in een programma en je kan beginnen mijlen sparen voor je eerste gratis vlucht.  (spannend hé :-))

Een beetje strategie is hier vereist want dit is niet noodzakelijk de maatschappij waarmee je volgende keer vliegt of het meeste vliegt.  Dit klinkt misschien allemaal een beetje verwarrend maar geen paniek want ik komt hier binnenkort op terug in een volgende blog.  Je zal zien dat het allemaal niet zo moeilijk is dan het op het eerste zicht lijkt.

Tot binnenkort en bereid je alvast voor op een gratis vlucht :-).

Zonsopgang op de Uyuni zoutvlakte

Dit is het derde deel van deze reeks.  Hier vind je de andere delen

Deel 1 : San Pedro De Atacama
Deel 2 : De doorsteek van San Pedro De Atacama naar Uyuni
Deel 3 : Uyuni Salt Flats

Vandaag waren we opnieuw vroeg uit de veren.  Bij het avondeten was onze chauffeur komen vragen of we voor zonsopgang bij Uyuni wilden zijn of niet.  Aangezien je hier waarschijnlijk maar 1 keer in je leven zal zijn en iedereen lovend is over de zonsopgang is de keuze dan toch snel gemaakt.

Gelukkig starten alle 2 de jeeps zonder tegenpruttelen en al snel raceten we de donkere nacht in.  Soms leken we op een weg te rijden maar soms reden we precies ook weer gewoon op het gevoel.  Naarmate we langer onderweg waren zag je her en der nog koplampen opduiken.  Het was duidelijk dat iedereen zich haastte in dezelfde richting.

De timing bleek perfect.  Eenmaal aangekomen zocht onze chauffeur een rustig plekje voor ons uit op de zoutvlakte voor enkele foto’s.

Lange schaduw
Lange schaduw

Daarna gingen we verder richting Isla Incahuasi (Isla Inka Kwasi) gingen.  Dit is een van de bergtopjes in het midden van de zoutvlakte.  Vroeger is het weldegelijk een eiland geweest toen de hele zoutvlakte nog een meer was.  Vandaag was er van water echter niets meer te merken. 

Van december tot april, in het regenseizoen, staat er vaak wel nog een laagje water op de zoutvlakte.  Volgens velen het mooiste moment om het te bezoeken.  Dit vonden wij echter toch al wel heel spectaculair.  Hier enkele foto’s vanaf Isla Incahuasi:

Zonsopgang over de Uyuni zoutvlakte

Na de zonsopgang was het tijd voor ontbijt onderaan de berg.  Een mooiere locatie voor ontbijt kan je je amper voorstellen.  Na het ontbijt was er nog uitgebreid tijd voorzien voor extra foto’s.

Je kan uiteraard gewone foto’s maken

 

maar het is veel leuker om enkele ludieke foto’s te maken waar Uyuni zich zo goed toe leent.

Ik schreef al eerder dat we ons soms in een Dakar rally waanden.  Dat bleek nog niet eens zo gek want sinds 2014 passeert de Dakar rally jaarlijks langs Uyuni.

Via een tussenstop in het trein kerkhof was het dan richting onze eindhalte Uyuni.

Trein kerkhof Uyuni
Trein kerkhof Uyuni
Terug in de beschaafde wereld in Uyuni
Terug in de beschaafde wereld in Uyuni

Vanaf Uyuni heb je eigenlijk niet zoveel opties.  De meeste organisaties bieden de optie met hen terug richting San Pedro de Atacama te gaan.  Je doet dit dan rechtstreeks op een paar uur.

Vanuit Uyuni kan je ook verder overland per bus (La Paz, Sucre, Potosi, Calama, Oruro, Tupiza) of je kan per vliegtuig doorreizen naar La Paz of Sucre.  Vliegtuigmaatschappijen die Uyuni aandoen zijn Amaszonas & BoA (Boliviana de Aviacion).  Bij gebrek aan BoA vlucht toen wij hier vertrokken, vlogen wij eerst met Amaszonas naar La Paz en van daaruit verder met BoA.  Beide vluchten waren op tijd en werden uitgevoerd met moderne propere toestellen, niets op aan te merken.  

Zicht op La Paz
Zicht op La Paz

Kort samengevat kan ik enkel zeggen dat dit een fantastische 6 dagen waren.  Hopelijk heb ik jullie allemaal geïnspireerd om dit ook te doen of alvast op jullie bucket list te zetten.  Laat het me weten als jullie dit op jullie planning zetten!

Gerelateerde artikels

Onze uitstap van Atacama naar Uyuni

Dit is deel 2 van het verslag over onze 6 dagen in San Pedro De Atacama.  Deel 1 lees je hier.

Vandaag vertrekken we aan onze doorreis van Atacama naar Uyuni.    Een avontuurlijke 2 daagse trip met een jeep die ons via verschillende bezienswaardigheden tot aan ons einddoel, de magische Uyuni zoutvlakte zal brengen.

Een tour kiezen

Er zijn zoals dat meestal het geval is hier ook weer massa’s kleine reisbureau’s te vinden die allemaal exact dezelfde tour aanbieden.  Soms zitten er kleine verschillen op maar veel zal dat niet uitmaken.

Ik raad aan op voorhand goed te vergelijken tussen de verschillende organisaties door te lezen wat toeristen die je voorgingen erover schrijven.  Veel gehoorde klachten zijn dronken chauffeurs, te weinig eten en het ontbreken van de beloofde slaapzakken.

Maak een shortlist van enkele organisaties die je op het internet hebt gevonden en ga in San Pedro de Atacama langs het kantoor om daar ter plaatse de trip nog eens te overlopen en daar kan je dan finaal de knoop doorhakken.  

En we zijn weg…

De tour vertrekt in San Pedro de Atacama waar je met een mini-bus naar de grensovergang met Bolivië wordt gebracht.

De grens met Bolivië aan San Pedro de Atacama
De grens met Bolivië aan San Pedro de Atacama

Het huisje van de grens staat echt in de middle of nowhere zoals je hier kan zien.  De slagboom was eigenlijk ook optioneel want aan beide zijden kan je er perfect eenvoudig omheen.

Hier stap je over in jeeps.  Iedere jeep neemt een maximum van 6 passagiers en vanaf hier begint het echte avontuur.  Rijdend over schijnbaar onbestaande wegen gaan we op zoek naar de verschillende bezienswaardigheden in dit ongerept stuk land. 

Onze groep bestond uit 11 personen.  We zijn dus verdeeld over 2 jeeps en deze blijven ook bij elkaar.  Het gebeurd hier redelijk vaak dat de jeeps in panne vallen, de chauffeurs zijn tegelijkertijd mecanicien maar het is toch een geruststelling te weten dat er nog een 2de jeep in de buurt is.

De Dakar rally is vertrokken. Althans zo leek het toch.

 

De eerste stop is Laguna Verde.  Met zijn prachtige groene kleur heeft het zijn naam niet gestolen.  Het ligt aan de voet van de Licancabur en Juriques, 2 vulkanen die op de grens staan van Chile & Bolivië.

Laguna Verde

Daarna wordt de tocht verder gezet naar de geisers.  Een beetje surreëel om hier geisers aan te treffen als je weet hou koud het hier meestal is.  Aan het bord dat je waarschuwt om niet te dicht bij de geisers te komen hangen dan ook hele stukken ijs.

Opgepast voor de geisers

De laatste stop voor vandaag is Laguna Colorado.  Dit meer is niet groen maar rood waar de flamingo’s massaal komen voeden aan de algen.

Laguna Colorado
Laguna Colorado

Van hieruit was het richting onze eerste slaapplaats.  Na alle reviews gelezen te hebben hielden we ons hart een beetje vast niet wetende waar we terecht gingen komen.

Eenmaal aangekomen bleek dat echter goed mee te vallen.  We kregen een stevige maaltijd, de portie voor ons zessen was meer dan voldoende.  We kregen eveneens de beloofde slaapzak en een dikke stapel dekens.  Geen overbodige luxe want eenmaal de zon onder is koelt het zeer snel af.

De enige verwarming binnen was een terrasverwarmer (zo een paddestoel model).  Het duurde dan ook niet lang voor iedereen de warmte van zijn slaapzak opzocht.

Voor we gingen slapen namen we echter nog snel een kijkje naar buiten naar wat de schoonste sterrenhemel is die ik tot heden toe heb gezien.  Dan merk je pas op hoeveel luchtpollutie er bij ons wel niet is.  Het leek wel of de hemel vol sterren stond. Ik heb nog nooit zoveel sterren bij elkaar gezien….

Slaapplaats voor de eerste nacht

Dag 2

Dag 2 vertrekken we met wat vertraging want de 2de jeep wil niet meer starten.  We zien onze 2 chauffeurs, of moet ik mecaniciens zeggen, druk bezig met allerhande gereedschap terwijl wij een extra tas thee of koffie kunnen nemen.

Houston we have a problem
Houston we have a problem

Eenmaal het euvel verholpen is vertrekken we richting árbol de piedra, de eerste stop voor vandaag.  Best gek hoe zo een rots is blijven staan in het midden van de woestijn.

Dan gaat het verder naar het volgende meer, Laguna Hedionda.  Speciaal aan dit meer is de onmiskenbare sulfer geur.

Laguna Hedionda
Laguna Hedionda

Van hieruit werd de tocht verder gezet langs prachtige landschappen en kruiste op een zeker ogenblik een struisvogel onze weg.

Opgelet voor overstekende struisvogels

 

Net voor we aankwamen in de stad San Juan, misschien is gehucht hier beter op zijn plek, kruisten we de spoorweg tussen Bolivië en Chili.  Hier heb je natuurlijk de luxe dat je de spoorweg echt kaarsrecht kan aanleggen.

De spoorweg tussen Bolivië en Chili
De spoorweg tussen Bolivië en Chili

De 2de overnachting was in een iets beter hotel, een “zout hotel”.  Een hotel dat dus grotendeels uit zout was gebouwd.  De muren waren zoals je op de foto hieronder kan zien van zout en ook de vloer bestond uit los zout.  Ook de tafels en banken waren uit zout. Charmant maar niet altijd even praktisch.  Hier waren er kamers per 2 personen en niet per 6 zoals in  het vorige hotel.  Je had hier ook de mogelijkheid om te douchen al was de douche niet zo proper en besloten wij dat we nog wel een dagje zonder douche konden.

Ons bed voor de 2de nacht
Ons bed voor de 2de nacht

Ook weer vanavond vroeg in bed want morgenvroeg voor zonsopgang vertrekken we richting de zoutvlakte van Uyuni.  Meer daarover in deel 3.

Gerelateerde artikels

Waarom aansluiten bij een hotel getrouwheidsprogramma?

Wat is een hotel getrouwheidsprogramma?

Alle grote hotelketens hebben tegenwoordig wel een getrouwheidsprogramma.  Je kan ze een beetje vergelijken met de programma’s van de supermarkten waar je je boodschappen doet.  Het komt erop neer dat je voor iedere euro die je uitgeeft je punten zal ontvangen.  Die punten kun je dan later inruilen voor gratis overnachtingen of andere zaken.

Genieten van het uitzicht aan het Kruger Nationaal park, en nog gratis ook!

Tijdens onze reis in Z-Afrika van dit jaar deden we 7 gratis onvernachtingen, een besparing van meer dan 700€.

Waarom zou ik me aansluiten?

Aansluiten is gratis en gewoon voor het aansluiten alleen krijg je vaak al vele voordelen.  Zo bieden zowel Marriott als Hilton je bijvoorbeeld gratis internet als je bent aangesloten bij hun getrouwheidsprogramma.  Je moet dan wel via de website van Marriott of Hilton boeken maar hier heb je als lid ook weer een laagste prijsgarantie.  Vind je dezelfde kamer op een andere website aan een lagere prijs dan krijg je de kamer ook aan die prijs met nog een extra korting er bovenop.  (IHG gaat hier zelfs nog verder en biedt de eerste nacht gratis.)

Gratis upgrade naar een suite met ruim apart salon

Buiten het punten sparen voor gratis nachten spaar je ook een “status” bij elkaar.  Met je status komen voordelen zoals upgrades.  In Egypte kregen we deze mooie gratis upgrade naar een suite.

Ik sluit me niet aan omdat ik onvoldoende op reis ga.

Dat is een veel gehoorde reden.  Aansluiten kost je echter maar 5 minuten van je tijd.  Als je weinig reist kan je een programma kiezen waar de punten minder snel vervallen.  Bij Marriott is dat pas na 2 jaar inactiviteit in plaats van 1 jaar bij Hilton.  Dat wil dus zeggen dat 1 overnachting iedere 2 jaar voldoende is om je punten te behouden. En mochten je punten gaan vervallen zonder dat je er zelf iets mooi mee kan doen kan je deze altijd nog in kleine schijven aan een goed doel schenken.

Ik verkies kleinere charmehotels bovenop ketens.

De grote hotelketens hebben vandaag vaak al een merk dat hierop inspeelt zoals Design Hotels (Starwood), Edition (Marriott), Canopy of Curio (beiden van Hilton).  Vind je hier je gading niet of blijf je liever weg van de ketens is Rocketmiles een interessant platform waarop je hotels kan boeken en in ruil vliegmijlen kan sparen.

Hoe sluit je aan?

Je registreren doe je op de website van de hotelketen.  Het loont echter de moeite om even te zien of er geen lopende promoties zijn die je direct bonuspunten kunnen opleveren.  Misschien ken je iemand die al lid is van het programma?  In dat geval kunnen jullie misschien zelfs beiden al bonuspunten krijgen via een ‘refer-a-friend’ programma.

Marriott heeft een programma waarbij de eerste 5 verblijven van nieuwe leden elk 2000 bonuspunten  opleveren voor zowel de nieuwe leden als de bestaande leden die hen aanbrachten.

Kerstmarkt in Duitsland, altijd leuk!

Al verschillende jaren gebruiken we ook onze punten om een gratis overnachting te boeken in Duitsland als we naar de Kerstmarkt gaan.  Zo kunnen we genieten van de Kerstmarkt op zijn mooist, als het donker is en rustig wat glühwein meepikken.

Kortom, het is een kleine moeite om je aan te sluiten.  Een gratis overnachting is altijd handig meegenomen.   Behaal je die gratis nacht niet dan kan je misschien nog wel een goed doel helpen en in het allerslechtste geval heeft het je slechts 5 minuten geduurd om aan te sluiten.

Op avontuur in Atacama en Uyuni

Omgeven door zoveel natuurrijkdom waan je je hier als natuurliefhebber in de 7de hemel.  Een beetje is dat ook wel waar want stukken van deze trip brengen je op een hoogte van 4200 meter.

Het was 6 dagen puur genieten.  Een absolute aanrader.  Hieronder kijk ik in 3 delen samen met jullie terug op de reis en deel ik onze ervaringen.

Deel 1 : San Pedro De Atacama
Deel 2 : De doorsteek van San Pedro De Atacama naar Uyuni
Deel 3 : Uyuni Salt Flats

Onderweg naar San Pedro De Atacama

Alleerst dien je natuurlijk in San Pedro de Atacama te geraken.  Wij maakten hiervoor gebruik van 1 van de lokale busmaatschappijen.  Je zou deze kunnen vergelijken met Eurolines.  De bussen rijden niet op iedere dag dus hou hier rekening mee als je je reisschema opstelt om te vermijden dat je ergens vast komt te zitten.

Op sommige dagen kan je kiezen tussen een nachtrit of dagrit.  De busrit is best indrukwekkend, wij kozen bewust voor de dagrit.  Onderweg passeer je onder andere de 7-kleurige berg van Purmamarca en heb je mooie vergezichten over de Altiplano.

Voorzie zelf in een kleine snack voor onderweg want het eten dat voorzien is door de busmaatschappij (althans in ons geval) was zeer beperkt.

San Pedro de Atacama
San Pedro de Atacama

Hotel in San Pedro De Atacama

San Pedro de Atacama is een klein dorpje van ongeveer een 5000 inwoners.  Aan hotels geen gebrek.  Je kan kiezen uit een breed assortiment dat start vanaf hostels voor ongeveer 60€ per nacht tot super deluxe hotels waar je tot 1000€ per nacht betaald.

Aangezien wij van hieruit gingen oversteken naar Uyuni en daar sowieso 2 nachten in een basic accommodatie gingen doorbrengen boekten wij het Cumbres hotel.  (Wat meer uitleg over het hotel via de link)

Cumbres San Pedro
Hotel Cumbres San Pedro

Uitstappen in  San Pedro De Atacama

Er zijn talloze reisbureaus gevestigd in San Pedro de Atacama die uiteraard allen dezelfde excursies aanbieden.  Als je in hostels slaapt kan je de excursies via deze organisaties doen.  Sommige hotels zoals het onze boden de excursies ook zelf aan.  Aangezien we een all-inclusive arrangement in ons hotel hadden deden we de excursies via hen.  We waren hier zeer tevreden over.  De gidsen spraken goed Engels en boden een zeer complete en goede uitleg.  Achteraf hebben we gezien dat de prijzen die men vroeg voor de excursies ook zeer acceptabel waren.  Waarschijnlijk wel iets duurder dan in het stadje zelf maar we hoorden van anderen wel dat het Engels van de gidsen dan soms tegenviel.  De groepen waren ook groter, wij waren soms slechts met ons 2en.

Dit waren de tours die wij hebben gedaan:

Puritama Hot Springs

Lekker relaxen in een warm water bad maar dan midden in de natuur.  Gewoon in de rivier.  Genietend van een prachtig uitzicht.  Leuke excursie om even te relaxen en terug te kijken op hoe leuk je reis al was en welke leuke avonturen je nog te wachten staan.

TIP: hoe hoger, en dus dichter bij de bron, hoe warmer het water is.

Valley of the moon

Net als de Hot Springs hierboven betreft het hier een excursie van een halve dag.  Je bezoekt verschillende locaties tijdens deze excursie en het is moeilijk om te zeggen welke hiervan het meest indrukwekkend is.  Voor mooie vergezichten komt er wat klimwerk aan te pas dus zorg voor de gepaste schoenen.

TIP: doe deze excursie in de namiddag zodat je ’s avonds kan genieten van het mooie schouwspel van de zonsondergang

Road Runners Rock @ Moon Valley

Cejar lagoon

Een mooie lagune om te bezoeken.  Met wat geluk tref je hier flamingo’s aan.  Deze lagune bevindt zich in het midden van een zoutvlakte en is dus heel zout.  Neem je zwemkledij mee als je even wilt baden en wilt ervaren hoe eenvoudig het is om hier te blijven drijven.

Cejar lagoon

Devil’s throat

Een tochtje met de mountain bike. Dit was de meest avontuurlijke excursie van allemaal.  Ik zou de tocht zeker aanraden als je een mountain bike fan bent.  Het landschap was knap en was een ideaal parcours voor een leuke fietstocht.  Als je nog nooit op een mountain bike gezeten hebt moet je deze excursie misschien echter maar overslaan.

Mountain Biking in the Devil’s Throat Canyon

Sterren kijken

Spijtig genoeg gooiden de wolken naar de avond toe steeds roet in het eten waardoor er ’s avonds nooit sterren te zien waren.  Enkele dagen later, tijdens onze excursie richting Uyuni, gingen we echter nog prachtige sterrenhemels zien.  Spijtig genoeg zonder uitleg en telescoop dan.

Tatio Geisers

Deze tocht vertrekt ’s morgens vroeg (voor zonsopgang).  Je bezoekt het geiserveld El Tatio.  Het derde grootste ter wereld met een 80-tal geisers.  Geeft een raar gevoel te weten dat je op 1 van de grootste vulkanen ter wereld staat eigenlijk.

TIP : voorzie in warme kledij.  De geisers liggen boven de 4000 meter en het was daar zo vroeg op de dag aardig koud

Tatio Geysers
Tatio Geysers

In deel 2 vertrekken we in San Pedro richting Uyuni.   Wil je alvast wat foto’s als voorproefje dan vind je die hier. 🙂

Nog een laatste tip om af te sluiten:

Zorg dat je lichaam kan aanpassen aan de hoogte

Het is een prachtige reis maar ze verliest veel van haar charme als je je 3 dagen niet goed voelt.  Zorg er daarom voor dat je geleidelijk aan hoogte wint en neem je voorzorgen mocht je toch hinder ondervinden.  Er zijn de nodige middelen die de symptomen ter plaatse wat kunnen onderdrukken zoals coco bladeren, coco thee en medicatie (Diamox).
Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt, vermijd alcohol en vermijd zeker ook het roken.

Gerelateerde artikels

10 foto’s waarna je gegarandeerd naar Atacama en Uyuni op vakantie wil

 

Spreken deze foto’s tot de verbeelding en krijg je zin om je koffers te pakken.  Lees dan alvast het verslag over onze 6 dagen in Atacama en Uyuni om je voor te bereiden op je reis.

Gerelateerde artikels

5 magische natuurplekjes die je absoluut moet bezoeken

Als je al veel hebt gereisd is het moeilijk om niet te beginnen vergelijken.  Dat nieuwe plekje dat je zojuist ontdekt hebt lijkt eigenlijk een beetje op iets dat je enkele jaren eerder al bezocht.
Het is misschien wel knap maar echt wow?  Zo snel ben je niet meer onder de indruk….
 
Daarom hieronder 5 plekjes die wij echt magisch vonden.  Waar je als mens heel stilletjes van wordt en verbaasd bent hoe knap en overdonderend indrukwekkend de natuur kan zijn.  Waar je achteraf verbaasd van bent dat je er honderden foto’s van hebt getrokken.  Het beste bewijs dat je een echt ‘wow’ gevoel had.
 
 
1. Atacama + Uyuni
 
2 totaal verschillende landschappen die meestal worden gecombineerd op 1 trip.  Je slaat hier dus 2 vliegen in 1 klap.
Wij boekten een 3 daagse trip van San Pedro de Atacama richting Uyuni.  Je slaapt onderweg 2 keer in basic accomodatie.  Na de 2de nacht rush je ’s morgends in alle vroegte naar de Uyuni zoutvlakte zodat je daar toeschouwer kan zijn van de zonsopgang. Zonder enige twijfel het hoogtepunt van deze trip.
 
Slechts 1 van de vele mooie plaatsjes in Atacama
Slechts 1 van de vele mooie plaatsjes in Atacama
 Atacama is een woestijn maar na het bezoek aan Atacama moesten wij onze defintie van woestijn wel wat bijstellen.  Grillige landschappen, lagoons met flamingo’s, zoutmeren.  Deze woestijn biedt de nodige bezienswaardigheden om je enkele dagen zoet te houden.
 
Uyuni ten slotte is 1 van de meest uitzonderlijke landschappen die je waarschijnlijk op deze planeet zal vinden.  En natuurlijk maak je daar dan ook 1 van deze zotte foto’s.
Love :-)
Love 🙂
 
2. Antarctica
 
Niet eenvoudig bereikbaar maar misschien net daarom zo magisch, zo authentiek, zo sereen.  Kortweg heel indrukwekkend.  Wij vertrokken per boot vanuit Ushuaia waarna je de Drake Passage oversteekt.  Afhankelijk van het weer dat je hier hebt kan dit relatief rustig zijn tot immens spectaculair.  Hierna volgt de beloning van het magische landschap waar je in terecht komt.  Als je ’s ochtends je ogen open doet, uit het raam kijkt en dat indrukwekkende landschap ziet voel je je direkt gelukkig.
 
Antarctica
Antarctica
 
Zie jij wat ik zie?
Zie jij wat ik zie?
 
Gedurende een week ongeveer gingen we met zodiac’s aan land op verschillende plaatsen in de Antarctic Peninsula.  De ijsbergen zijn soms echte kunstwerken, de pinguïns maken een hels kabaal en regelmatig spot je walvissen rondom de boot.  Als je met je zodiac naar een stille plaats gaat, de motor afzet en dan gewoon stilletjes rondkijkt naar het landschap rondom jou krijg je echt een vredig gevoel.
 
Elke ijsberg is een kunstwerk in Antarctica...
Elke ijsberg is een kunstwerk in Antarctica…
 
3. Iguazu falls
 
Je hebt hoge watervallen, brede watervallen, watervallen met veel debiet en dan heb je de Iguazu Falls.  Het grootste watervallen complex ter wereld.  Je kan deze bezoeken langs de Braziliaanse en Argentijnse kant en het is de moeite waard om beide kanten te bezoeken omwille van het andere uitzicht.  In Argentinië kan je heel dicht bij de watervallen komen wat indrukwekkend is.  De Braziliaanse kant biedt je een beter overzicht waarbij je pas ziet hoe  groot het complex is.  Dit is op zich ook indrukwekkend.  Beiden combineren maakt het geheel compleet.
 
Indrukwekkende hoeveelheden water bij de Iguazu watervallen
Indrukwekkende hoeveelheden water bij de Iguazu watervallen
 De wandeling aan de Braziliaanse kant maakt echt duidelijk hoe enorm groot dit watervallencomplex is.  Vanaf je van de bus stapt en de wandeling aanvat dan zie je echt de ene waterval naast de andere voor de gehele wandeling tot je uiteindelijk aan het slotspektakel komt met de ‘Devil’s throat’.  Langs de Argentijnse kant is deze nog veel indrukwekkender omdat je daar met een loopbrug tot echt letterlijk naast de ‘Devil’s throat’ kan komen.
 
Bij de Devil's Throat
Bij de Devil’s Throat
 
4. Halong Bay
 
Halong Bay is beroemd omwille van verschillende films die er werden opgenomen.  Over 1 van de beroemdste films die er zou opgenomen zijn, James Bond – Tomorrow Never Dies, is er echter controverse of deze er nu wel of niet werd opgenomen.  Door de stricte regels van de overheid zouden de filmmakers immers verhuisd zijn naar een soortgelijke locatie in Thailand.  Er zijn echter nog de recente films als Pan en Kong: Skull Island die hier werden opgenomen en de klassieker Indochine uit 1992.
 
Halong Bay
Halong Bay
 
Een bezoek aan Halong Bay doe je meestal met een tweedaagse cruise aan boord van 1 van de vele typische schepen aanwezig.  Het product en de reisroute die ze aanbieden is meestal ook te vergelijken en laat niets te wensen over.
 
We genoten van een luxueuze kamer, lekker eten en zeer attente bediening.  Maar natuurlijk genoten we nog het meeste van de vele mooie uitzichten op dit UNESCO werelderfgoed.
 
 
5. Alaska Wilderness
 
 Alaska heeft ons positief verrast toen we daar 3 jaar geleden waren.  In Denali National Park zagen we beren en elanden maar ook gewoon prachtige natuur.  In Seward gingen we walvissen spotten en werden we beloond met een hele familie Orca’s.  Vanuit Palmer deden we een indrukwekkende vlucht per helicopter over een gletsjer om er daarna op te landen.  In Valdez zagen we de prachtige diepblauwe kleur van de gletsjer vanuit de kayak.  En dat is dan nog maar een fractie van alle leuke activiteiten die Alaska te bieden heeft.  Het was moeilijk kiezen.
Bovendien verveelt het landschap in Alaska nooit.  Ook onderweg tussen 2 bestemmingen zul je regelmatig stoppen voor een foto, om iets te bezoeken of gewoon even te genieten van het uitzicht.
 
Met een helicopter over een gletsjer vliegen is ongetwijfeld een unieke belevenis
Met een helicopter over een gletsjer vliegen is ongetwijfeld een unieke belevenis

Heb jij een plek bezocht die absoluut op deze lijst moet staan?  Deel het met ons via de comments!

Gerelateerde artikels

5 nuttige weetjes om meer voordeel te halen uit je Marriott Rewards punten

Marriott is de laatste jaren enorm gegroeid als hotelgroep en is nu officieel de grootste hotelgroep ter wereld.  De enorme groei komt vooral door de overnames van AC Hotels (voornamelijk hotels in Spanje), Protea Hotels (Zuid-Afrika) en Starwood (met merken als W, Westin, Sheraton, … wereldwijd actief)

Dat Marriott wereldwijd actief is maakt het makkelijk om punten te verzamelen en je account zo actief te houden zodat ze ook niet vervallen.  (Marriott punten vervallen na 2 jaar van incativiteit)

Het echte leuke is natuurlijk het gebruiken van je punten voor gratis nachten.   Hier lees je hoe je het meeste uit je punten kan halen.

1 Hotel categorieën worden deels bepaald door hoeveel gratis nachten daar worden opgenomen

Courtyard Brussels Airport is een hotel dat je soms voor 66€ kan boeken en is een categorie 4 hotel.  Aan de andere kant heb vele hotels die je nooit onder de 100€ vind maar die wel in categorie 1 staan.  Zijn dit slechte hotels?  Zeker niet.  Er zijn zo vele JW Marriott hotels in China, Protea hotels in Zuid-Afrika en nog veel meer.  Ze zitten in een lagere categorie omdat daar minder vaak punten worden ingeruild.  Let hier dus zeker op, op deze manier haal je veel meer gratis nachten uit je punten.

Zuid -Afrika telt momenteel 37 hotels in categorie 1 waaronder ook hotels in toeristische bestemmingen als Kaapstad, Stellenbosch, Oudtshoorn, Knysna en Hazyview.  Plan je een bezoek aan Kruger kan ik zeker de Protea Hotel Kruger Gate aanbevelen!

Observatieplatform, Protea Hotel Kruger Gate
Observatieplatform en bar, Protea Hotel Kruger Gate

2 Hotel categorieën zijn vast gedurende het hele jaar

De prijs van een kamer kan van dag tot dag variëren en zal duurder zijn als er een evenement is en een hoge bezetting wordt verwacht.  De hotel categorie ligt echter vast.  Dat wil zeggen dat je in punten het gehele jaar door dezelfde prijs (hoeveelheid punten) zal betalen terwijl dat in geld niet zo is. Heb je je zinnen gezet op een bepaald hotel maar zijn de kamers voor de dagen die je in gedachten hebt opeens een pak duurder?  Dit is het moment om je punten aan te spreken!

3 Hoe weet ik of ik een goede deal doe?

Het best is te kijken naar je punten alsof het een munteenheid is met een wisselkoers naar de Euro.  Over die wisselkoers is veel te doen in het wereldje van de frequent flyers.  Grofweg is er een consensus dat 1 Marriott Rewards punt 0.9 cent waard is.

1 euro = 111.11 Marriott Rewards punten

Met dit als referentiepunt kan je dus kijken of het een goed idee is je punten te gebruiken of niet.  Je zal snel merken dat de categorie 1 hotels die je kan boeken aan 100€ of meer een mooie deal zijn en dat het Courtyard Brussels hotel geen mooie deal is tenzij je daar voor die avond meer als 180€ voor zou moeten neertellen.

In Moskou gaan de hotelprijzen soms echt door het dak (Royal Aurora Hotel, foto van de Marriott Website)

4. Bekijk ook points+cash

Soms bieden hotels ook buiten volledig gratis en volledig betalende overnachtingen ook een tussenoplossing waarbij je gedeeltelijk in cash en gedeeltelijk in punten betaalt.  Zit je er niet mee in een stukje cash te betalen is het de moeite om ook dit tarief eens te bekijken want soms krijg je op deze manier een betere wisselkoers voor je punten.

Goed om weten is dat je geen punten zal krijgen voor deze overnachting, ook niet voor het stuk dat je nog betaalt.

5 Pot je punten niet onnodig op

Het geeft voldoening om je puntensaldo te zien aangroeien maar het is nog veel leuker om er eens gratis op uit te kunnen.  Het is geen goed idee je punten jaren op te sparen om ze dan allemaal uit te geven aan een droomreis.  De regels veranderen immers regelmatig en soms kan dit in je voordeel zijn maar veel vaker is het in je nadeel en zijn je punten plotseling minder waard.

Zicht op de Petronas torens vanuit onze kamer (Renaissance Kuala Lumpur)
Zicht op de Petronas torens vanuit onze kamer (Renaissance Kuala Lumpur)

5 unieke hotels omgeven door prachtige natuur

Je gaat natuurlijk steeds op reis voor de bestemming op zich en waar je logeert is grotendeels bijzaak.  Je weet het vaak enkele maanden later al niet meer waar je gelogeerd hebt.  Toch zijn er soms van die hotels die tot een betere ervaring bijdragen en waar je jaren later nog reclame voor maakt bij je vrienden.

Hier 5 hotels die wij warm aanbevelen bij onze vrienden.

Inkaterra Reserva Amazonica (Puerto Maldonado, Peru)

Inkaterra Reserva Amazonica
Inkaterra Reserva Amazonica

Op onze reis in Peru hadden we 3 dagen ingelast voor een bezoek aan het Amazone woud.  We kozen na veel wikken en wegen voor dit hotel. Het is 1 van de duurdere hotels maar het leek ons wel leuk om ons eens te verwennen met wat luxe op het einde van de reis.

Dit hotel was het volledig waard.

Bij aankomst word je ingedeeld in kleine groepen waarmee je de uitstappen (inbegrepen in de prijs van het hotel) gaat doen.  Alles was zeer goed georganiseerd, de kamers zijn charmant en het eten is verfijnd.

Lake Sandoval
Lake Sandoval

Doe zeker de uitstap naar Lake Sandoval.  Van alle goede uitstappen was dit toch het hoogtepunt.

Waar we van hielden:

 • De goede service
 • De unieke ligging in het midden van de natuur
 • De kwaliteit van het all-inclusive aanbod met de uitstappen

Hotel Website : Inkaterra Reserva Amazonica

Mercure Iguazu Hotel Iru (Puerto Iguazu, Argentinië)

Als je bij het horen van Mercure een bepaald beeld krijgt van Mercure hotels waar je eerder hebt geslapen is dit meer dan waarschijnlijk een verkeerd beeld.

We hadden uiteraard al enkele fotos gezien van het hotel voor we arriveerden maar toch hadden we nog een wow gevoel bij het betreden van de receptie.

Mercure Hotel Iguazu Iru
Uitzicht van onze kamer

Waar we van hielden:

 • De ligging van het hotel midden in de natuur.
 • De mooie aankleding van de publieke ruimtes in het hotel waaronder ook het restaurant.  Veel gebruik van glas waardoor je optimaal kon genieten van de omgeving.
 • Gratis gebruik van sauna en jacuzzi
 • Als Accor gold members kregen we als welkomstdrankje elk een cocktail aangeboden

Minpuntje:

 • Het is leuk dat het hotel midden in de natuur ligt maar dat wil zeggen dat je steeds met een taxi naar het stadje moet als je niet beschikt over eigen vervoer.

Hotel Website : Mecure Iguazu Hotel Iru

Protea Hotel Kruger Gate (Skukuza, Zuid-Afrika)

Eigenlijk is dit eerder een lodge dan een hotel.  We spendeerden onze schaarse tijd tussen de game drives op het viewing deck en zagen enkele olifanten in de bijna droge bedding van de Sabie rivier.

Het avondbuffet in het lapa restaurant is zeer uitgebreid (en lekker!) en als je fan bent van een stevige massage is de spa zeker een aanrader.

Protea Hotel Kruger Gate Lapa Restaurant
Het lapa restaurant biedt een zeer uitgebreid buffet

Waar we van hielden:

 • De ligging van het hotel, vlakbij de ingang aan de Paul Kruger Gate
 • Het hotel heeft alle faciliteiten die een lodge zou hebben zoals een viewing deck, buitenzwembad en lapa
 • Publieke ruimtes die harmonieus opgaan in hun omgeving
 • Het zeer uitgebreide buffet van het lapa restaurant
 • De mogelijkheid om hier goedkoop te logeren met Marriott Rewards punten

Als je plant naar Kruger te gaan lees dan zeker ook even onze 6 onmisbare tips!

Hotel Website : Protea Hotel Kruger Gate

Knik River Lodge (Palmer, Alaska)

Basic maar comfortabel en vooral cosy.  ’s avonds in alle rust naar de zonsondergang zien en een eland zien komen grazen op enkele meters van jou.  ’s ochtends genieten van een eenvoudig ontbijt op de picnic tafel voor je cabine.

De doorslaggevende reden waarom we voor de knik river lodge kozen waren echter de helicopter uitstappen die ze aanbieden.  Onze eerste keuze was een sleehonden tocht maar die kon spijtig genoeg niet doorgaan wegens slecht weer.  Het aangeboden alternatief, een vlucht met een landing op een gletsjer, was echter minstens even indrukwekkend.

Helicopter tour vanuit Knik River Lodge
Met de helicopter op de gletsjer

Waar we van hielden:

 • De charme van de cabine in het midden van de natuur
 • De aangeboden uitstappen

Minpuntje:

 • Zonder GPS hadden we moeite om het hotel te vinden maar ondertussen staat er een routebeschrijving op de site van het hotel

Hotel Website : Knik River Lodge

Hotel Cumbres (San Pedro De Atacama, Chile)

Alvorens 3 dagen te trotseren in een jeep en basic accomodatie wilden we ons in San Pedro nog eens verwennen met wat extra luxe.

Aan luxe hotels is er geen gebrek in San Pedro De Atacama.  Onze keuze viel op het Cumbres hotel en we kozen voor een all-inclusive pakket met maaltijden en uistappen.

De uitstappen waren allen de moeite.  Ook de mountain bike uitstap maar ik wil hier toch even bij zeggen dat deze laatste, desondanks wat het hotel zelf beweerd, niet geschikt is voor iedereen.  Goede conditie en wat ervaring is hier vereist.

Kies niet zoals ons voor de all-inclusive rate ervan uitgaande dat dit wel goedkoper zal zijn want dat was niet het geval.  Kies dus eerder voor een gewone rate en betaal je uitstappen en avondeten extra.  (of check even of deze rare knonkel ondertussen is recht gezet)

Cumbres San Pedro
Lounge Area van het hotel Cumbres San Pedro

Waar we van hielden:

 • Mooi hotel met alle comfort
 • Leuke kamers met buitendouche
 • Desondanks dit een luxe hotel is toch eerlijke prijzen voor eten, drinken en de uitstappen
 • Goede keuken

Minpuntjes:

 • All-inclusive pakket bleek duurder dan alles individueel te boeken (dit werd door het hotel wel rechtgezet na een opmerking van ons)
 • Omslachtig systeem met shuttle om naar het stadje te gaan

Hotel website: Cumbres San Pedro de Atacama

Gerelateerde artikels